De beste tips van een local!

Pleinen in Barcelona

Pleinen in Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona is vol met levendige en gezellige pleinen, of zoals wij ze in het Catalaans noemen: plaça. Sommige pleinen zijn klein en intiem, andere zijn juist groot en druk; maar een ding is zeker, ze zijn allemaal stuk voor stuk interessant en zeker een bezoek waard!

De pleinen in Barcelona zijn over het algemeen hele levendige plekken waar locals en buurtbewoners elkaar ontmoeten, een praatje maken op een bankje, de krant lezen of een biertje drinken op het terras, terwijl kinderen lekker op het plein spelen en honden worden uitgelaten. Op speciale dagen, zoals tijdens de wijkfeesten, wordt er feest gevierd: men danst er dan de sardana, er worden concerten gehouden, marktjes georganiseerd, castells (mensentorens) gebouwd naast allerlei activiteiten voor jong en oud.

Tip!

Volg mijn route langs de mooiste pleinen in de binnenstad van Barcelona!


De mooiste pleinen in Barcelona

Hieronder vind je een overzicht van de mooiste pleinen in Barcelona die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Plaça de Catalunya
Een van de grootste kruispunten en de ontmoetingsplaats voor veel Barcelonezen is het Plaça Catalunya. Je zult ongetwijfeld op een of ander moment langs het Plaça Catalunya komen. Neem dan de tijd om te beseffen hoe veel mensen hier dagelijks voorbij lopen en wat dit mooie plein te bieden heeft. In het centrum van het ovale plein vind je bankjes, fonteinen en bomen. Er zijn op dit plein ook een aantal beelden te zien van verschillende artiesten. Mijn favoriet is het vrouwelijke beeld van "La Deessa o l'Enigma" ("De Godin of de Enigma") van Josep Clara (1982) bij een van de fonteinen.

Meer informatie

Metro
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)

Plaça Universitat - Pleinen Barcelona

Plaça Universitat
Plaça Universitat is een ontmoetingspunt voor veel jongeren die studeren bij het naastgelegen Universitat de Barcelona. Je ziet hier ook vaak skaters en artistieke mensen. Je kunt op dit plein bij de Starbucks of bij een van de vele andere bars wat gaan drinken en de tijd doorbrengen met 'mensen kijken'. Breng ook een bezoek aan het universiteitsgebouw, dat herbergt een hele oude bibliotheek, hele mooie en rustgevende binnentuinen en rijkelijk versierde zalen.

Metro
Universitat (L1 en L2)

Plaça Nova - Pleinen Barcelona

Plaça Nova
Waar het Plaça Nova nu ligt is ook de plek waar de oude Romeinse stad van Barcino werd geboren. Hier vind je dus naast de oude ingangspoort de letters met de naam 'Barcino'. Ook zie je een stuk van de oude Romeinse waterleiding, dat water naar de stad bracht vanuit de nabijgelegen rivieren. Iedere donderdag van 9:00 tot 20:00 uur wordt hier een antiekmarkt gehouden. Ook festivals en sardana dansvoorstellingen worden hier gehouden. Naast het Plaça Nova vind je overigens de gotische Kathedraal van Barcelona.

Metro
Jaume I (L4)
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
Urquinaona (L1 en L4)

Plaça Reial
Het Plaça Reial is zonder twijfel een van de mooiste pleinen in Barcelona. De karakteristieke bogen van Plaça Reial, de gele gebouwen, de palmbomen en de grote fontein in het midden van het plein, de Font de les Tres Gràcies, maken het een zeer bijzondere plek. Je kunt op een van de vele banken zitten of bij een van de terrassen wat drinken terwijl je geniet van dit prachtige plaatje. Let op de twee decoratieve straatlantaarns midden op het plein want deze zijn door Gaudí ontworpen. Op zondagen wordt er een markt voor munten en postzegels gehouden. 's Avonds is dit rustige plein een van de meest populaire uitgaanspunten van de stad, de vele bars en discotheken trekken dan alle aandacht van de bezoekers.

Meer informatie

Metro
Liceu (L3)

Plaça de la Vila de Madrid
Het Plaça de la Vila de Madrid ligt zeer dicht bij de Ramblas en het Plaça Catalunya plein en is zeker de moeite waard om te zien. Omgeven door bomen en gebouwen met elegante gevels vind je de belangrijkste begraafplaats van de Romeinse Barcino. Zo onthult deze kleine ruimte in de wijk Ciutat Vella het Romeinse verleden van Barcelona. Vanaf een loopbrug zie je een totaal van 70 graven uit de tweede en derde eeuw na Christus.

Meer informatie

Metro
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)

Plaça del Pi
Een van de meest geliefde plekken voor kunstenaars en bohemiens is het Plaça del Pi. Dit plein wordt gedomineerd door de kerk van Santa Maria del Pi, met zijn enorme veelkleurige roosvenster. Er worden op het Plaça del Pi ook regelmatig kunst- en ambachtmarkten gehouden, evenals de verkoop van natuurlijke voedingsmiddelen. Naast de imposante kerk vind je op dit plein ook het huis van de Gremio de los Tendedores Revendedores, dat dateert uit 1685. Dit gebouw valt op door de beeldschone voorgevel, dat in een roodachtige kleur geverfd is en het oudste sgraffito van de stad heeft. Ook leuk om te weten is dat de winkel onder het gebouw dat messen en andere artikelen verkoopt meer dan 100 jaar oud is!

Meer informatie

Metro
Liceu (L3)

Plaça del Rei
Het Plaça del Rei is een van de mooiste stukken van het oude Barcelona dat tot de dag van vandaag is bewaard. Dit vierkante plein wordt geschetst door gotische gebouwen, met als topper het voormalige Koninklijke Paleis (het Palau Reial Major) en de uitkijktoren (een echte wolkenkrabber voor de 16e eeuw). De naam van 'Plaça del Rei' betekent dus niet voor niks 'Koningsplein'. Ze zeggen dat dit de plek was waar de Spaanse koningen Ferdinand en Isabella de avonturier Columbus op zijn terugkeer uit Amerika ontvingen, maar dit feit is niet historisch bewezen. Op dit majestueuze plein stonden in de middeleeuwen een aantal van de belangrijkste middeleeuwse gebouwen van de stad naast het Palau Reial: het feestzaal van Saló Tinell, de kapel van Santa Àgata en het Palau del Lloctinent. Naast en onder het plein loopt het Museu d'Història de la Ciutat, dat je kennis laat maken met het verleden van Barcelona en ook een bezoek aan het Palau Reial bevat.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Plaça de Sant Jaume
In de Romeinse tijd was dit plein al een punt waar belangrijke overheidsgebouwen stonden. Zo staat tegenwoordig op Plaça de Sant Jaume aan de ene kant het Palau de la Generalitat (het paleis voor de Catalaanse regering) en aan de andere kant het stadhuis. Dit plein is getuige van een aantal van de meest belangrijke gebeurtenissen van de recente Catalaanse geschiedenis, zoals de verkondiging van de Catalaanse staat in 1931 of de terugkeer van Josep Tarradelles uit ballingschap in 1977. Op zondagavond komen mensen hier bijeen om de sardana te dansen, de nationale dans van Catalonië.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)
Liceu (L3)

Plaça de Sant Felip Neri
Het kleine en intieme plein van Sant Felip Neri verbergt een van de meest tragische gebeurtenissen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Op 30 januari 1938 werd de kerk van Sant Felip Neri getroffen door een bom dat de Italiaanse luchtvaart onder het Franco-regime hier liet vallen. 42 mensen, voornamelijk kinderen die in de kerk verschuilden, waren de slachtoffers. De beschadigde muren zijn een overblijfsel van de gruwelijke daden. Op deze plaats heerst nog steeds een stilte, wat alleen af en toe wordt onderbroken door de peuters van de school daarnaast.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)
Liceu (L3)

Plaça de Santa Maria - Pleinen Barcelona

Plaça de Santa Maria
Op een voormalige begraafplaats staat nu het plein Plaça de Santa Maria, vooraan de gotische kerk van Santa Maria del Mar. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw en werd gebouwd vlak bij de zee als een privé-initiatief door de inwoners van de wijk La Ribera, dat hun rijkdom door middel van overzeese avonturen hadden opgebouwd. De gebrandschilderde ramen van deze basiliek, dateren uit de 15e en 18e eeuw, zijn zeer beroemd. Op het plein vind je meerdere terrassen waar je lekker kunt eten of drinken. Ook opvallend zijn de beschilderde wanden van sommige van de façades. Aan de rechter kant van de kerk vind je overigens de Fossar de les Moreres, een oude begraafplaats dat tot de aangrenzende basiliek van Santa Maria del Mar behoort. Dit is ook een herdenkingspunt voor de gevallenen tijdens het beleg van Barcelona in 1714.

Metro
Jaume I (L4)

Plaça de la Vila de Gràcia - Pleinen Barcelona

Plaça de la Vila de Gràcia
In de wijk van Gràcia vind je dit prachtige plein, dat bekend staat om zijn hoge klokkentoren. De klokkentoren van de Plaça de la Vila (vroeger Plaça Rius i Taulet) wordt ook wel eens de campanari de Gràcia ('Gràcia's bel') genoemd. Het is een klokkentoren gebouwd door de architect Antoni Rovira i Trias, wie ook een plein met zijn naam in de buurt heeft. Het doel van de klokkentoren was dat deze overal in het oude dorp van Gràcia gezien kon worden. Op dit plein vind je tegenwoordig het dorpshuis en talloze bars en terrassen om een gezellige en ontspannende avond door te brengen.

Metro
Fontana (L3)
Gràcia (L6 en L7)

Plaça Espanya - Pleinen Barcelona

Plaça Espanya
Eén van de drukste pleinen in Barcelona is zeker die van Plaça d'Espanya. Plaça Espanya ligt aan de voet van Montjuïc, met een aantal opmerkelijke gebouwen die dit een bezoekje waard maken. Zo vind je hier de oude stierenvechtarena Las Arenas, nu omgebouwd tot een splinternieuw winkelcentrum. Ook staat er in het midden van het plein een fontein en een imposant monument van Josep Maria Jujol, omringt door gras en een van de drukste verkeersrotondes in de stad. Richting de Montjuïc-berg vind je de torens die de entree van de Fira de Barcelona aankondigen. Links en rechts van de torens zie je gelijk een aantal van de gebouwen waar verschillende beurzen plaats vinden. Tevens zal je waarschijnlijk de sobere architectuur van het Hotel Catalonia Barcelona Plaza opvallen.

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

Plaça de les Glòries Catalanes - Pleinen Barcelona

Plaça de les Glòries Catalanes
De meest moderne kant van Barcelona zie je bij het Plaça de les Glòries Catalanes. Momenteel hebben ze op het plein ingeklemd tussen drukke wegen een park aangelegd. Maar er staan verschillende projecten gepland om dit gebied beter leefbaar te maken. Voor nu is de grootste aantrekkingskracht van het Plaça de les Glòries toch wel Jean Nouvel's Torre Agbar, het nabijgelegen winkelcentrum van Glòries en Barcelona's rommelmarkt Encants Vells. Hiernaast ligt het nieuwe stadsdeel 22@, dat het doel heeft om dit deel van de wijk van Poblenou op de kaart te zetten als technologisch en innovatiepunt van Barcelona.

Metro
Glòries (L1)

Plaça del Doctor Andreu
Voor wie op zoek is naar romantiek, moet je naar het Plaça del Doctor Andreu gaan, op de Tibidaboberg. Hier tref je een van de mooiste uitzichten over de stad, en bij het befaamde bar-restaurant Mirablau, kun je van het fraaie uitzicht genieten terwijl je wat lekkers eet. Dit is niet voor niets dé plek waar stelletjes uit Barcelona heen gaan voor een romantische avond. De rit zelf naar het Plaça Doctor Andreu met de Tramvia Blau is al een avontuur en zeker een aanrader.

Metro
Av. Tibidabo (L7) + Tramvia Blau

Plaça del Sol
Eén van de bekendste en meest levendige pleinen is Gràcia, waar jongeren graag hangen en muziek maken, maar waar ook tal van tapasbarretjes en terrasjes zijn. Het modernistische groene gebouw op de hoek met Carrer de la Virtut is de grootste blikvanger. Probeer vooral de tapas van de plaatselijke bar Sol Soler.

Metro
Fontana (L3)
Joanic (L4)


Verborgen pleintjes in Barcelona

Naast alle grote en bekende pleinen, vind je in Barcelona nog tal van onontdekte en sfeervolle pleinen waar je het beste het Barcelona van de locals kunt beleven. Hier komen de buurtbewoners zelf om te ontspannen of een biertje te drinken. Enkele van mijn favorieten vind je hieronder. Mocht je alle toeristen willen ontvluchten en het echte Barcelona willen ervaren, zijn dit de beste adressen.

Plaça del Mercadal - Pleinen Barcelona

Plaça del Mercadal
Dit is het derde plein in Barcelona omringd door bogen, maar de markthal van Sant Andreu, dat op het midden van het plein ligt en omgesloten wordt door de bogen, is de echte blikvanger. De barretjes en restaurants die het plein omringen maken het plaatje helemaal af.

Metro
Sant Andreu (L1)

Plaça de Prim - Pleinen Barcelona

Plaça de Prim
Dit intieme plein, met zijn witte lage huizen en maritieme sfeer, toont als beste het vissersverleden van de wijk Poblenou. Vandaar dat het ook bekend staat als het vissersplein. Een oase van rust op steenworp afstand van het strand. Ga vooral eten bij het visrestaurant Els Pescadors.

Metro
Poblenou (L4)

Plaça de la Virreina - Pleinen Barcelona

Plaça de la Virreina
Dit is een van mijn favoriete pleinen in Gràcia, omdat het vaak een stuk rustiger is dan elders in de wijk. Naast een paar gezellige terrasjes, vind je op dit plein een schattige kerk; de Parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia, die het plaatje compleet maakt.

Metro
Fontana (L3)
Joanic (L4)

Plaça Eivissa
Iets buiten het centrum en vlakbij de bergen, vind je wijken zoals Horta dat vroeger onafhankelijke dorpen waren. Op bepaalde plekken is van de tijd weinig te merken, zoals op het Plaça Eivissa. De dorpssfeer regeert hier bij uitstek. Mensen die naar het Plaça Eivissa komen, wonen voornamelijk in de buurt en kennen elkaar. Ze gebruiken het Plaça Eivissa als ontmoetingsplaats. Het is dan ook een heel rustige plek, omgeven door bomen en gezellige terrassen. Hier stond vroeger altijd de dorpsmarkt en ook reed de tram hier langs. Probeer tijdens je bezoek de croquetas van Quimet d'Horta of haal wat churros bij de plaatselijke xurreria.

Metro
Horta (L5)

Plaça de Masadas
Buurtbewoners van de wijk La Sagrera komen bijeen op het gezellige Plaça de Masadas, dat gekenmerkt wordt door zijn bogen. Hoewel het er ietwat meer vervallen uitziet dan zijn compagnon het Plaça Reial, heeft dit plein ook zijn charmes. Iedere eerste zondag van de maand wordt er tevens een (vintage) speelgoedmarkt gehouden.

Metro
Sagrera (L1, L5, L9N, L10)

Plaça de la Concòrdia
Een verrassend mooie plek in het oude gedeelte van Les Corts, met de kerk Parròquia de Santa Maria del Remei de les Corts als grote blikvanger. Mis ook niet het prachtige modernistische huis van Can Deu, dat decennialang de residentie van de Deu-familie was, maar dat sinds 1986 als wijkcentrum dient. Twee leuke adressen op dit plein zijn Fragments Café en El Maravillas.

Metro
Les Corts (L3)

Plaça d'Osca
Plaça d’Osca is een heerlijke plek om op het terras te gaan zitten tussen de locals. Vrij onbekend onder toeristen maar niet minder mooi! Met meerdere gezellige terrasjes om te zitten en een uitstekende bierwinkel, Homo Sibaris, om de dorst te stillen.

Metro
Plaça de Sants (L1, L5)

Kaart met pleinen in Barcelona

Nieuws over pleinen in Barcelona

- 04/09/2017: Plaça de Prim, het vissersplein van Barcelona
- 28/04/2013: Pleinhoppen in Barcelona
- 26/02/2013: De vele verhalen achter Plaça del Pi

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je