Zoals je wellicht gehoord hebt, is de grond onder Barcelona bezaaid met resten uit het verleden, ook uit het Romeinse tijdperk. Een zeer goed bewaard voorbeeld zijn de graven en grafstenen uit de Romeinse tijd die je op het Plaça de la Vila de Madrid, een zijstraatje van de Ramblas, kunt zien. Hier liggen de sporen van de Romeinen die zich buiten de stadsmuren en langs de weg naar Barcino (de naam van Barcelona toen in die tijd) lieten begraven. Maar dat is niet alles! Op dit plein vind je ook beeldschone paleizen en een ‘maja madrileña‘. Kortom, een plaats die de moeite waard is om te bezoeken.
De Romeinse Via Sepulcral
Het plein Plaça de la Vila de Madrid werd gebouwd in de jaren ’50 op de plek waar het klooster van Santa Teresa de les Carmelites Descalces lag. Deze was verwoest tijdens de bombardementen van de Spaanse Burgeroorlog en werd als vrijetijdsbestemming aangewezen. Tijdens de opgravingen werd de belangrijkste begraafplaats van de Romeinse stad Barcino blootgelegd: de Via Sepulcral.
Omdat de Romeinse wet begrafenissen binnen de stadsmuren verbood, werd men buiten de stadsmuren en langs de wegen naar Barcino begraven. De necropolis aan de Plaça de la Vila de Madrid werd beschouwd als een tweede-rang begraafplaats: hier liggen voornamelijk slaven en vrijgelatenen uit de tweede en derde eeuw na Christus. In deze kleine mausolea liggen afgezien van het lichaam ook persoonlijke voorwerpen die toebehoorden aan de overledene.
Deze Via Sepulcral liep verder door tussen de Carrer Portaferrissa en Carrer Santa Anna en leidde tot de zuidwestelijke ingangspoort van de stad, op de huidige Carrer de la Boqueria. Op noordelijke richting leidde de weg tot aan Les Corts en Sarrià. Deze secundaire weg verbond tevens Barcino met de Via Augusta, de belangrijkste Romeinse weg van Rome naar Gades (tegenwoordig Cádiz).
De Via Sepulcral op de Plaça de la Vila de Madrid is zonder twijfel een van de best bewaarde stukjes van de Romeinse necropolis van Barcelona. De meer dan 70 graven zijn heel goed te zien vanuit het platform dat op het plein gebouwd is. Deze graven zijn erg goed in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven, dankzij het feit dat dit stukje als afwateringsdepot voor het regenwater werd gebruikt, nadat de necropolis niet meer in gebruik was. Gezien de historische waarde werd er op 2008 een museum van gemaakt, MUHBA – Via Sepulcral Romana, dat je voor €2,- kunt bezoeken.
Paleizen en beeldschone gebouwen
Rond het plein Plaça de la Vila de Madrid en naast de begraafplaats zijn er een aantal beeldschone residentiële gebouwen, die ontworpen zijn door Adolf Florensa in de jaren 1950 en 1960, in een sobere stijl, kenmerk van de 19e-eeuwse huizen in dit gebied van Barcelona.
Het Palau de Savassona dat de thuisbasis van de Ateneu Barcelonès (de stads atheneum en culturele centrum) is, is gevestigd is op een hoek van het plein en heeft onder andere een prachtige bibliotheek in Modernisme-stijl dat ontworpen is door Josep Maria Jujol.
Verbonden aan Madrid
Zoals de naam van ‘Vila de Madrid‘ het al aangeeft, is dit plein verbonden aan Madrid. Zo kun je op dit plein aan de voorzijde van de Ateneu, een fontein vinden dat bekroond wordt door een witmarmeren standbeeld van Lluís Montané van een ‘maja madrileña‘, oftewel een meisje uit Madrid in typische klederdracht.
Daarnaast herdenkt een discrete plaquette op dit plein de slachtoffers van de terroristische aanslag in Madrid van 11 maart 2004.
Lees ook: wandelroute door Barcino, het Romeinse Barcelona.
- Praktische informatie:
Waar: Plaça de la Vila de Madrid
Metro: Catalunya (L1 en L3)
Prijs: het plein en de ruïnes zijn kosteloos, wel moet je entree betalen voor het museum over de Via Sepulcral (€2,- p.p.)