🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Casa Vicens in Barcelona

Het Casa Vicens staat bekend als het eerste huis van Gaudí, maar het was pas in 2017 dat het voor het eerst voor het publiek openging. Hiermee is dit een van de nieuwste aanwinsten van de stad en het wordt met de dag populairder. Het fraaie en uniek design van het huis, met de typische kernmerken van Gaudí, maken het een zeer interessante plek om te bezoeken. Niet voor niets heeft het Casa Vicens meerdere architectuurprijzen gewonnen en staat het opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wat te zien en te doen bij Casa Vicens

Gaudí’s Casa Vicens was tot voor kort een vrij onbekende plek. Mede door zijn afgezonderde ligging en omdat het privébezit was, bleef het onder de radar bij de meeste toeristen. Maar daar kwam in 2017 verandering in, toen het Casa Vicens als museum openging voor het grote publiek. Sindsdien is de populariteit van het Casa Vicens alleen maar gestegen en dat is niet voor niks, want wat bekend staat als “het eerste huis van Gaudí” is dan ook heel erg bijzonder om te zien!

Hoewel het huis meerdere malen gerestaureerd is en sommige gedeeltes, zoals de oorspronkelijke tuin, verloren zijn gegaan, zijn er voldoende originele details bewaard gebleven en kun je veel over Gaudí en het Modernisme leren tijdens je bezoek.

Koop alvast je tickets

Het huis

Casa Vicens werd gebouwd tussen 1883 en 1885 als zomerhuis voor de familie Vicens en wordt beschouwd als één van de eerste werken van het Catalaanse Modernisme. Een net afgestudeerde Antoni Gaudí onderscheidde zich van de rest van zijn tijdgenoten en bouwde dit unieke kleurrijke huis, op basis van rode bakstenen en natuurstenen, beschilderde tegels, fraaie decoratieve elementen en Oosterse invloeden (met name Mudejar, Perzisch en Byzantijns).

Aanvankelijk had het huis slechts drie gevels en was op het zuidwesten georiënteerd om voldoende zonlicht te kunnen garanderen. De tuin was destijds een stuk groter en bevatte onder andere een prachtige waterval en vele mediterrane vegetatie. Gaudí slaagde er ook in om de natuur in huis te brengen door natuurlijke elementen aan de decoratie van het huis toe te passen. Zo zien we de bladeren van palmbomen in het smeedijzeren hek en gele beschilderde bloemen in de tegels van het huis.

Museum Casa Vicens in Barcelona
Museum Casa Vicens

Gaudí verdeelde het zomerhuis in vier verdiepingen: de kelder voor de opslag en de keuken; de begane grond voor de woonkamer, eetkamer, rookkamer en veranda; de eerste verdieping voor de slaapkamers en badkamer en de tweede voor het huishoudpersoneel.

Tijdens het bezoek mag je in alle ruimtes komen, al zijn ze niet allemaal even volledig gerestaureerd of ingericht. De keuken en de kamers van het personeel ontbreken bijvoorbeeld. Ook zijn er weinig meubels te zien. Wel zijn de mooiste en belangrijkste kamers gerestaureerd en in hun oorspronkelijke staat teruggebracht. Met een beetje verbeelding kun je voor de geest halen hoe het hier vroeger was.

De veranda

De halfopen veranda op de begane grond was een van de belangrijkste ruimtes in de constructie en is nu nog steeds een van de grootste blikvangers tijdens het bezoek aan het Casa Vicens. Deze veranda was bedoeld als een semi-open ruimte om de binnenkant van het huis met de tuin te verbinden. Hier brachten de Vicens hun zomers door.

Museum Casa Vicens Barcelona - Veranda
De veranda van Casa Vicens

De rookkamer

Nog een andere indrukwekkende ruimte in het huis is de blauwe rookkamer, waar Gaudí zich duidelijk liet inspireren door de Mudejar stijl. In deze kamer kwamen de mannen van het huis bijeen. Voor de vrouwen was er ook een vrouwenkamer, de tocador, die precies boven de rookkamer ligt en opvalt vanwege het prachtige schilderwerk op het plafond.

Museum Casa Vicens Barcelona - Rokkamer
De rokkamer van Casa Vicens

De badkamer

Tijdens het bezoek aan het huis van Casa Vicens kun je een glimp opvangen van de badkamer en wc. Misschien voor ons totaal vanzelfsprekend, maar het hebben van een badkamer met eigen watersysteem in huis was destijds iets zeer innovatiefs. Hiermee was het Casa Vicens een echte pionier. Vermoedelijk werd het huis voorzien van water uit ondergrondse mijnen.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Het dakterras

Het dakterras van het Casa Vicens is ook een heel fotogenieke plek. Versierd door verschillende torentjes, die inmiddels zo typerend zijn voor Gaudí’s huizen, biedt het dakterras van Casa Vicens een mooi uitzicht op de straat en de wijk waar het huis zich bevindt.

Museum Casa Vicens Barcelona - Dakterras
Het dakterras van Casa Vicens

Tentoonstellingsruimtes

Verspreid over de eerste en tweede verdieping is een tentoonstellingsruimte. Daarin worden onder andere de geschiedenis van het Casa Vicens, zijn bewoners en de architectonische waarde van dit huis getoond. Je vindt er kleine replica’s van het huis, originele tekeningen en documenten, oude foto’s en video’s die het verhaal van het Casa Vicens vertellen.

Ook interessant om te zien is de tentoonstelling met op schaal gemaakte huizen van de tijdgenoten van Gaudí: van Victor Horta tot Joseph Maria Olbrich.

Museum Casa Vicens Barcelona - Tentoonstelling
Tentoonstellingsruimte in Casa Vicens

In het Casa Vicens worden daarnaast regelmatig activiteiten en workshops georganiseerd, sommige daarvan gericht op het jonge publiek. Raadpleeg hiervoor hun agenda.

Souvenirwinkel

Onderin het Casa Vicens, in de oude kelders van het Casa Vicens, vind je nog een projectiekamer en een souvenirwinkel met allerlei design items, boeken over Gaudí en het Modernisme, en leuke voorwerpen die geïnspireerd zijn op het Casa Vicens om cadeau te doen of als herinnering te kopen.

De tuin en café

Naar mijn mening is de tuin van het Casa Vicens één van de pronkstukken van het huis. Niet alleen geniet je vanuit de tuin van een prachtig uitzicht over het huis, maar door zijn vele mooie planten en palmbomen is de tuin op zichzelf ook al het bezichtigen waard. Een ware groene oase te midden van de stad.

Het terras van het aangrenzende Cafetería Hofmann van Casa Vicens biedt daarnaast enkele zitplaatsen in de tuin waar je heerlijk kunt zitten om in alle rust te genieten van dit geheel. Bestel er wat lekkers bij (het eten komt van de befaamde horecaschool Hofmann) en je bezoek kan niet meer stuk.

Geschiedenis van het Casa Vicens

Het Casa Vicens werd tussen 1883 en 1885 gebouwd in het destijds geïsoleerde dorp Gràcia als zomerhuis voor de effectenhandelaar Manuel Vicens. Het was het eerste belangrijke werk van een net afgestudeerde Antoni Gaudí en staat tegenwoordig symbool als één van de eerste gebouwen in Modernista-stijl. Gaudí brak hiermee met het heersende architecturale historicisme en eclecticisme en anticipeerde op een pure en intuïtieve manier op deze heel nieuwe architectonische stijl. Volgens de bronnen reageerden Barcelonezen enthousiast op het exotisme van Casa Vicens.

Het zomerhuis bleef als bezit in de familie totdat de weduwe van Manel Vicens, Dolors Giralt, het huis in 1899 aan Antoni Jover i Puig verkocht. De familie Jover liet heel wat veranderingen uitvoeren, zoals de splitsing van het pand in drie woningen (één per verdieping) en de toevoeging van een kapel in de tuin, allemaal onder de leiding van architect J. B. Serra Martínez, die ervoor zorgde dat de geest van Gaudí niet verloren ging tijdens de werkzaamheden. Hiermee won het Casa Vicens de prijs voor het beste gebouw in Barcelona in 1927.

In 1969 werd het Casa Vicens tot historisch monument van nationaal cultureel belang verklaard en later in 2005 werd het aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd.

Het Casa Vicens, dat gedurende zeven jaar te koop stond, werd in 2014 door de Andorrese bank MoraBanc gekocht. Een team van professionals onder de leiding van José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres en David García, restaureerden het pand en de tuin voor zover het mogelijk was tot zijn oorspronkelijk design. Op 16 november 2017 opende het Casa Vicens voor het eerst zijn deuren als museum en werd het harde werk van het restauratieteam beloond met een positie in de finale van de prestigieuze FAD Awards van 2018.

Casa Vicens tickets

Tickets voor het Casa Vicens zijn alleen online verkrijgbaar. Hierdoor ontstaan er minder wachtrijen en mag je gelijk doorlopen naar het huis op vertoon van je online gekochte ticket (afgedrukt of op de smartphone).

Online tickets voor Casa Vicens zijn met of zonder tijdslot verkrijgbaar. Eenmaal binnen mag je er zo lang je wilt rondlopen en alles bekijken. Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen om online een ticketcombinatie voor Casa Vicens te bestellen.

Let op: kinderen tot en met 10 jaar mogen gratis naar binnen. Gereduceerde tarieven voor onder andere studenten (12 t/m 25 jaar oud), gepensioneerden (+65) en mindervaliden. Gratis voor leden van ‘ICOM’, ‘Club Super3’ en begeleiders van mindervaliden. Korting voor leden van ‘Carnet Jove’ en ‘Red Bibliotecas’.

Rondleiding Casa Vicens

Voor slechts een paar euro extra per persoon kun je ook meedoen aan een rondleiding met een gids in het Casa Vicens. Tijdens de 75 tot 90 minuten durende tour, vertelt de gids je alle ins- en outs over het Casa Vicens, zijn bewoners, het werk van Gaudí en de architectonische waarde van het gebouw, en is er ruimte voor al je vragen. De tours worden meerdere malen per dag aangeboden in verschillende talen. Taal: Catalaans, Spaans, Engels en Frans.

Casa Vicens gratis bezoeken

Het museum Casa Vicens is op 22 mei, de dag van de heilige Rita, gratis te bezoeken. Ook tijdens de Europese Museumnacht openen de deuren van het Casa Vicens.

Hoe ga je naar Casa Vicens

Casa Vicens ligt in de wijk Gràcia, iets buiten het centrum van Barcelona. Om er te komen kun je het beste de groene metrolijn nemen naar Fontana (L3) of Lesseps (L3) en vanaf daar naar het Casa Vicens lopen.

Praktische informatie

Prijs: Normaal € 16,- (€ 12,- voor bezoekers van 12 t/m 25 jaar oud en € 14,- voor bezoekers ouder dan 65 jaar oud en mindervaliden). Kinderen t/m 11 jaar oud mogen gratis mee.

De rondleiding kost € 3,50 extra p.p..

Tip: Gratis toegang tijdens de Museumnacht en Santa Rita (22 mei).

Openingstijden: Open dagelijks tussen april en medio oktober van 10:00 tot 20:00 uur.

Tussen medio oktober en maart van 10:00 tot 19:00 (op maandag van 10:00 tot 15:00).

Op 31 december open tot 17:00 uur. Gesloten op 25 december, 1 en 6 januari.

Adres: Carrer de les Carolines, 20-26
08012 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Fontana (L3), Lesseps (L3), Pl. Molina (L7)

Bus: 22, 24, 27, 87, D40, N4, V17

Trein:  Sant Gervasi (S5, S5S, S6)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.