🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Gaudí’s Casa Vicens open voor publiek

Gaudí’s Casa Vicens open voor publiek

Het is eindelijk zo ver! Het bijzondere en tot nu toe mysterieuze Casa Vicens, een van de eerste werken van Gaudí, gaat na 130 jaar open voor het publiek. Hiermee hebben alle Gaudí fans en stadbewoners een lang gekoesterde wens bereikt: het sprookjesachtige Casa Vicens van binnen mogen zien!

Geschiedenis van Casa Vicens

Casa Vicens zal komende 16 november 2017 open gaan voor het publiek na 130 jaar gesloten te zijn geweest. Dit eigenaardige gebouw, met uitbundige decoratieve elementen en duidelijke Moorse invloeden in zijn ontwerp, was het werk van een jonge Antoni Gaudí voor Manel Vicens i Montaner, een beursmakelaar. Hoewel Gaudí destijds nog amper afgestudeerd was en geen ervaring had met het bouwen van een woning, liet de familie Vicens hem dit zomerverblijf in het destijds ‘dorpje’ van Gràcia bouwen. De bouw duurde een paar jaar, van 1883 tot 1885.

Gaudí mocht al zijn talent in het ontwerp gooien en gebruikte allerlei decoratieve en symbolische elementen die buiten de standaard vielen. Casa Vicens werd hierdoor een van de eerste voorbeelden van de esthetische vernieuwing dat in de kunst- en architectuurwereld in de late 19de eeuw in heel Europa plaatsvond, de zogenaamde Art Nouveau of Jugendstil, in Catalonië bekend als Modernisme Català.

In 1899 verkocht de weduwe van Manel Vicens, Dolors Giralt, het huis aan Antoni Jover i Puig. Door de jaren heen bleef de woning in privé bezit, eerst als zomerverblijf en daarna als permanente residentie. In 1925 breidde de architect J. B. Serra Martínez het Casa Vicens uit, met behoud van de criteria, vormen en kleuren die door Gaudí gebruikt werden. Hiermee won het Casa Vicens de prijs van beste gebouw in Barcelona in 1927. In 1969 werd Casa Vicens historisch monument verklaard en later in 2005 werd het aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd. Het Casa Vicens, dat sinds 2007 te koop stond voor 30 miljoen euro, werd in 2014 door de bank MoraBanc uit Andorra gekocht om het te restaureren en als museum te openen.

Casa Vicens bezoeken

Museum Casa Vicens bezoeken in Barcelona
Museum Casa Vicens

Dit najaar wordt het Casa Vicens als museum eindelijk geopend voor het publiek.

De woning, dat aan de Carrer de les Carolines in de rustige wijk van Gràcia ligt, is een prachtig voorbeeld van het Catalaanse Modernisme en een ware must-see voor alle Gaudífans.

Naast het mooie tegelwerk die het hele gebouw siert, valt van buitenaf ook het prachtige ijzeren hek op, gedecoreerd met natuurlijke motieven, zoals palmbladeren.

Van binnen is het Casa Vicens rijkelijk versierd in de meest uiteenlopende stijlen en exotische motieven, die zeer geliefd waren destijds.

Tijdens een bezoek aan Casa Vicens zie je niet alleen alle pracht en praal van al zijn kamers, maar ook een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van Casa Vicens en zijn historische en architectonische waarde. Op de begane grond is er tevens een café geplaatst waar je voor of na je bezoek eventjes kunt zitten.

Tickets Casa Vicens

Wil jij als eerste dit vooralsnog onbekende pareltje van Gaudí bewonderen, koop dan nu alvast je tickets! Tickets voor Casa Vicens zijn nu al online te koop en omdat er maar een beperkt aantal bezoekers per dag wordt toegestaan, is het zeer aan te raden om je kaartjes van tevoren aan te schaffen. Dat kan bijvoorbeeld via onderstaande partners.

Tip: je kunt het beste je bezoek aan Casa Vicens combineren met het Park Güell, dat ook hier in de buurt zit! Daarna kun je de gezellige wijk van Gràcia induiken om het Barcelona van de locals te ontdekken, met zijn hippe winkeltjes en lekkere eetadresjes.

Lees hier meer over het Casa Vicens en plan je bezoek.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie