🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Palau Güell in Barcelona

Palau Güell is één van de best bewaarde werken van de briljante architect Antoni Gaudí en één van de weinige die hij wél af heeft gemaakt. Achter de sobere façade schuilt een fantastisch gebouw met één van de mooiste dakterrassen van de stad! Het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor de Gaudí-liefhebbers is het een ware must om te zien.

Wat te zien en te doen bij Palau Güell

Het Palau Güell was de eerste grote opdracht van Gaudí. Zijn stempel is vooral binnen en op het dakterras van het huis mooi te zien. Een bezoek aan dit gebouw is daarom zeer de moeite waard.

Koop alvast je tickets

Het huis van de familie Güell

Eusebi Güell gaf in 1885 de opdracht aan Gaudí om het Palau Güell te bouwen. Gaudí was zich ervan bewust dat Güell zijn rijkdom aan zijn vrienden en kennissen wilde tonen (het huis werd namelijk gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen) en dus creëerde hij een ongebruikelijk en gewaagd architectonisch project. Hij bouwde een middeleeuwse Catalaanse palazzo met houten plafonds en innovatieve oplossingen voor de ruimte en licht van het huis. Hij maakte tevens gebruik van verschillende traditionele materialen zoals hout, keramiek en steen, maar ook van dure materialen zoals marmer. De rijk versierde kamers en de duizenden details in het decor van het huis maken dit één van de mooiste bouwwerken van Gaudí.

Het huis zelf bestaat uit een kelder en een begane grond met een koetshuis en een magazijn, een eerste verdieping voor de kantoren van Güell, een tweede verdieping waar het sociale leven plaatsvond en een derde verdieping waar de familie sliep, gevolgd door een zolder en een dakterras. Tijdens je bezoek aan het Palau Güell kom je onder andere langs het oude koetshuis, Eusebi Güell’s kantoor, de imposante centrale hal met een parabolische koepel op de begane grond, het dak met zijn kleurrijke schoorstenen en de slaapkamers van de verschillende gezinsleden. Na een bezoek aan het Palau Güell kun je alleen maar concluderen dat het Gaudí goed gelukt is om een functioneel paleis te bouwen dat zich aan de behoeften van het privé én sociale leven van de familie Güell aanpaste.

Het bezoek aan Palau Güell is inclusief toegang tot de permanente tentoonstelling over het meubilair van Palau Güell ‘Palau Güell: mirades al mobiliari’, evenals de tijdelijke tentoonstellingen.

Het dakterras van het Palau Güell

Het dakterras van het Palau Güell is één van de meest magische plekken van het huis en verdient zeker je aandacht. Het dakterras staat bekend om zijn twintig kleurrijke schoorstenen en de centrale naald van 15 meter hoog. Gaudí maakte van het dak van Palau Güell een sprookjesachtige wereld, gevormd door de prachtige schoorstenen die meer op sculpturen lijken en bedekt zijn met stukjes keramiek in verschillende kleuren (de bekende trencadís van Gaudí). De centrale naald is daarentegen bedekt met stenen.

Nits del Palau Güell

In de zomermaanden worden op het dakterras van Palau Güell unieke concerten en muziekavonden gehouden. Met je concertkaartjes mag je tevens een nachtelijk bezoek brengen aan het gebouw zelf.

Geschiedenis van het Palau Güell

De rijke industrieel, grondeigenaar en politicus Eusebi Güell i Bacigalupi was Gaudí’s belangrijkste beschermheer. In 1885, toen de architect nog onbekend was, gaf Güell hem de opdracht om zijn privé-woning aan de Ramblas uit te breiden. Güell’s idee was om een paleis te laten bouwen aan de straat Nou de la Rambla die verbonden zou zijn met hun huis aan de Ramblas. Dit was de allereerste grote opdracht van Gaudí. Het gebouw werd in 1890 afgemaakt en voor de afwerking en decoratie daarvan had hij nog eens vijf extra jaar nodig. Het Palau Güell heeft sindsdien vele toepassingen gehad. Gedurende 20 jaar was het huis van de familie Güell, maar toen de burgeroorlog kwam werd het gebruikt als politiebureau en later, in de handen van de Diputació de Barcelona, werd het de vestiging van het Institut del Teatre en Museu d’Arts Escèniques. Na een grondige restauratie werd het gebouw in 2011 opnieuw als museum geopend voor publiek.

Het Palau Güell werd in 1969 uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang en in 1984 door de UNESCO tot Werelderfgoed. Een mooie erkenning aan de uitzonderlijke waarde van dit gebouw, dat een voorbeeld van meesterwerk en creativiteit is.

Opvallend is dat ondanks zijn rijkdom, de graaf Eusebi Güell besloot om in zijn ouderlijke huis te blijven in plaats van te verhuizen naar l’Eixample, zoals de rest van de burgerlijk stand in die tijd deed. Vandaar dat we nu zo’n prachtig modernistisch gebouw in El Raval kunnen vinden.

👉 Lees hier meer over Antoni Gaudí en het Catalaans Modernisme.

Palau Güell tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor Palau Güell van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden.

Rondleidingen in Palau Güell

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je bezoek aan het Palau Güell mee doen aan een rondleiding van 1 uur. De rondleidingen kosten hetzelfde als een normale entree, maar vinden enkel plaats op bepaalde dagen en tijdstippen, en je moet er speciale kaarten voor kopen. Houd hier rekening mee. De tour in het Engels vindt plaats op elke vrijdag om 10:30 uur en zaterdag om 12:00 uur. Op zondag vindt de tour in het Spaans plaats om 10:30 uur en in het Catalaans om 12:00 uur. Tijdens de rondleiding bezoek je het Palau Güell en leer je over zijn geschiedenis als familiehuis van de welgestelde Güell.

Het Palau Güell gratis bezoeken

Het Palau Güell is iedere eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Je moet er dan echter extra vroeg bij zijn, want er zijn maar twee momenten voor de kaartverkoop en de plaatsen zijn beperkt! Je kunt tijdens de ochtendshift gaan om 10:00 uur of ’s middags om 15:00 uur.

Hoe ga je naar Palau Güell

Palau Güell zit aan een smalle straat naast de beroemde Ramblas, bij Carrer Nou de la Rambla nummer 3-5. De metrostations Liceu (L3) en Drassanes (L3) liggen het meest dichtbij. Hoewel het van buitenaf weinig opvalt, is het aan de lange wachtrijen al goed te zien dat er achter de muren iets belangrijks schuilt.

Praktische informatie

Prijs: € 12,- p.p. (€ 9,- voor studenten en gepensioneerden (65+) en € 5,- voor kinderen van 10 tot en met 17 jaar oud en mindervaliden). Gratis voor kinderen onder 10 jaar oud.

Korting voor Barcelona Card pashouders en gebruikers van de Ruta del Modernisme.

Openingstijden: Van april t/m oktober van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 20:00 uur.

Van november t/m maart van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:30 uur.

Gesloten op maandag (behalve op feestdagen), op 25 en 26 december, 1 en 6 januari en tijdens de derde week van januari wegens onderhoud.

Adres:

Carrer Nou de la Rambla, 3-5
08001 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro:  Drassanes (L3), Liceu (L3)

Bus: 59, N9, N12, N15, V13

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.