🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Bezienswaardigheden in Barcelona » Musea & attracties » Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Het museum voor Catalaanse kunst in Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya (afgekort tot MNAC), herbergt een van de grootste collecties Catalaanse kunst en is voor kunstliefhebbers een mooi museum om te bezoeken. Van romaanse en gotische kunst tot aan hedendaagse fotografietentoonstellingen. Het museum neemt je mee in de kunstgeschiedenis van Catalonië en laat je enkele van de meest gerenommeerde artiesten en kunstwerken zien.

Wat te zien en te doen bij MNAC Barcelona

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is momenteel een van de beste musea in Barcelona dankzij zijn uitgebreide en uitstekende kunstcollectie. Kunstliefhebbers kunnen hier urenlang genieten van het beste van de Catalaanse kunst in al haar vormen.

Koop alvast je tickets

De museumcollectie van MNAC

Een bezoek aan het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is als een reis door de kunstgeschiedenis van Catalonië. Je begint in de romaanse tijd met het bezichtigen van originele fresco’s uit romaanse kerken in de Pyreneeën en gaat door naar de gotische kunst, de renaissance en barokke kunst, het Catalaanse modernisme (Art Nouveau), het noucentisme en de Avant-garde tot aan de moderne kunst.

Grote namen zoals El Greco, Zurbarán, Velázquez, Rubens, Tiziano, Salvador Dalí, Antoni Gaudí, Ramon Casas, Josep Llimona, Pablo Picasso en Joan Miró passeren hier de revue en verdienen zeker je aandacht. Van beeldkunst tot aan schilderijen, meubilair of fotografie.

MNAC in Barcelona bezoeken
MNAC in Barcelona

Het museum herbergt daarnaast een interessante muntencollectie, die je alles over de evolutie en de geschiedenis van de munt leert. Het heeft ook nog een grote collectie tekeningen, prenten en affiches die de moeite waard zijn om te zien.

Er worden ook vaak tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die het bezoek aan het museum nog rijker maken: zo was er in het verleden in het museum het onvoltooide werk van Marià Fortuny ‘De slag bij Tanger’ (1863-1865) te zien, of kon je meer leren over Catalaanse kunstenaars zoals Antoni Tàpies, fotograaf Joan Colom, en de schilders Josep Tapiró en Xavier Gosé.

Het Palau Nacional

Tijdens je bezoek aan dit nationaal kunstmuseum dien je sowieso even stil te staan bij alle pracht en praal die het gebouw zelf heeft. Je bent namelijk in het Palau Nacional, tussen 1926 en 1929 gebouwd als hoofdgebouw voor de Wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929. Het paleis, dat in de stijl van de Spaanse renaissance ontworpen was, werd door de architecten Eugenio Cendoya en Enric Catà onder toezicht van Pere Domènech i Roura gebouwd. Het Palau Nacional staat bovenop een heuvel en wordt mooi versierd door de watervallen en fonteinen van Carles Buïgas.

Binnenin het paleis zijn er enkele zalen die je aandacht verdienen, zoals het Sala Oval (of Salón Oval), waar de opening van de Wereldtentoonstelling door koning Alfonso XIII en koningin Victoria Eugenia plaatsvond, of de fraaie Sala de la Cúpula met haar plafondschilderingen of de rijkelijk versierde Salón del Trono, waar nu restaurant Óleum zit.

Palau Nacional Barcelona
Palau Nacional

Het uitzicht vanuit het MNAC

Een hele grote pluspunt van het MNAC is de uitstekende ligging bovenop de berg Montjuïc, wat een geweldig uitzicht biedt. Je kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de stad vanaf het terras vooraan het paleis, maar binnen het museum zijn er ook volop plekjes met een prachtig uitzicht.

Zo is er op de bovenste verdieping een chique restaurant (Restaurant Óleum) met een adembenemend uitzicht.

En sinds 2013 is het ook mogelijk om boven op het dakterras van het museum van een panoramisch uitzicht over de stad en de zee te genieten. Entree voor het dakterras is meegenomen in je museum ticket, maar het is ook mogelijk om alleen een ticket te kopen voor het dakterras.

Uitzicht vanuit het MNAC
Het uitzicht vanuit het MNAC

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Geschiedenis MNAC Barcelona

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is gevestigd in het Palau Nacional, een monumentaal paleis in Montjuïc dat gebouwd werd als hoofdgebouw voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Het museum zelf opende in 1934 zijn deuren, met een verzameling middeleeuwse kunst. Later, in 1995, werd het museum zoals we dat nu kennen ingehuldigd als het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië, en werden er nieuwe zalen en collecties toegevoegd. Een proces dat in 2004 culmineerde met de introductie van het moderne kunst gedeelte.

MNAC Barcelona tickets

Je kunt je tickets voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) van tevoren kopen om zo de wachtrijen te vermijden, maar let wel op: toegang is iedere zaterdag na 15:00 uur gratis en elke eerste zondag van de maand. Voor de audiogids dien je apart te betalen, namelijk €3,50 (voor studenten en gepensioneerde € 1,-). Tickets vanaf € 12,- p.p. Kinderen tot 16 jaar oud en gepensioneerden hebben gratis toegang.

Hoe ga je naar MNAC Barcelona

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ligt bovenop de Montjuïcberg. De beste manier om het MNAC te bereiken is te voet vanaf het plein Plaça d’Espanya, waar je metrostation Espanya (L1, L3, L8) kunt vinden. Je loopt vervolgens de Avinguda de la Reina Maria Cristina af richting het Palau Nacional, dat je al aan het einde bovenop de heuvel ziet schitteren. Je komt hier langs allerlei fonteinen en watervallen, en omdat je telkens de trap moet nemen (er zijn ook roltrappen aanwezig), wordt het uitzicht ook steeds mooier. Bovenop het Plaça de les Cascades vind je de ingang van het museum en nog een bar om uit te rusten en van het uitzicht te genieten.

Praktische informatie

Prijs: € 12,- p.p. (inclusief dakterras en tijdelijke tentoonstellingen).

Gratis voor kinderen tot 16 jaar oud en gepensioneerde (65+ jaar oud) en op zaterdag na 15:00 uur en iedere eerste zondag van de maand.

Gratis toegang voor kaarthouders van Barcelona Card en Artticket.

Extra korting voor studenten en bezoekers van de Bus Turístic of Barcelona City Tour.

Openingstijden: Open tussen oktober en april van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur; op zondag en feestdagen tot 15:00 uur. Tussen mei en september van 10:00 tot 20:00 uur; op zondag en feestdagen tot 15:00 uur.

Let op: het museum en het dakterras elke maandag gesloten.

Adres: Palau Nacional, Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Espanya (L1, L3, L8)

Bus: 55, 150

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.