De beste tips van een local!

Reizen naar Barcelona

Reizen naar Barcelona
Inhoudsopgave

Meer dan 8 miljoen toeristen komen jaarlijks Barcelona bezoeken. En dat is niet voor niets! De stad is dankzij zijn culturele, gastronomische en ludieke aanbod aan de ene kant, en de aantrekkelijke vlieg- en overnachtingsprijzen aan de andere, een populaire bestemming geworden voor stedentrippers en vakantiegangers.

Er zijn verschillende manieren om naar Barcelona te reizen: met het vliegtuig, de auto, de bus, de trein of zelfs met de boot. Afhankelijk van je vertrekpunt en of je in Europa of een van de landen van het Schengengebied woont, zal je rekening moeten houden met verschillende zaken, zoals welk vervoer het beste is en wat voor documenten je nodig hebt om naar Barcelona te reizen. Op deze pagina leg ik je uit hoe je het beste in Barcelona kunt geraken en wat je verder nodig hebt om naar Barcelona te reizen.

Tip!

Wil je ontdekken wat je allemaal kunt zien en doen in Barcelona, hoe je het beste je reis uit moet stippelen en waarom je überhaupt naar deze bruisende stad moet zijn geweest, lees hier mijn tips.

Reis naar Barcelona plannen

Een stedentrip Barcelona plannen hoeft niet moeilijk te zijn. Bedenk eerst wanneer je wilt gaan, met wat voor vervoer (de meeste kiezen voor vliegen) en ga vervolgens op zoek naar een leuke accommodatie.

Wil je niet eindeloos zoeken, dan kun je ook voor het gemak een pakketreis boeken, waarbij vlucht en hotel gecombineerd worden en vaak ook nog eens tegen een gunstig tarief. Voor diegene die naar Barcelona komen om Barça te zien spelen, zijn er ook voetbal pakketreizen waarbij je naast vliegtickets en hotelovernachting, ook nog eens kaarten voor de wedstrijd krijgt.

Zie hier mijn tips ter voorbereiding van je reis naar Barcelona.

Documentatie en vereisten voor reizen naar Barcelona

Als je verblijf in Barcelona niet langer dan 90 dagen (3 maanden) is en als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt (of een van de andere landen die deel uitmaken van het Schengengebied), heb je geen visum nodig om Barcelona binnen te komen. Het tonen van je paspoort bij de autoriteiten zal genoeg zijn. Als je van plan bent om langer dan 90 dagen in Barcelona te verblijven, dan dien je andere reisvoorbereidingen te treffen, zoals het aanvragen van een NIE-nummer en het als bewoner inschrijven bij de gemeente van Barcelona (lees hier meer over emigreren naar Barcelona).

Andere documenten die je moet meenemen, zijn het rijbewijs (als je met de auto komt of van plan bent er een te huren) en de Europese medische pas (in geval van nood).

Reis je met je huisdier, dan zijn er bepaalde regels waar je aan moet houden. Lees hier alles omtrent het reizen met een huisdier naar Barcelona.


De reis naar Barcelona

Het vliegtuig is meestal de snelste en eenvoudigste manier om naar Barcelona te reizen: in slechts twee uur tijd vlieg je van Nederland of België naar Barcelona. Maar reizen per auto, trein of bus zijn ook mogelijkheden waarmee je rekening kunt houden.

Met het vliegtuig

Het vliegtuig is verreweg de populairste en snelste manier om naar Barcelona te reizen. Dagelijks vertrekken er veel vluchten vanuit Nederland, België en de omliggende landen naar Barcelona. De meesten van hen hebben als eindbestemming Barcelona's luchthaven, Barcelona-El Prat Josep Tarradellas Airport, de belangrijkste luchthaven van de stad, hoewel vele goedkope luchtvaartmaatschappijen ook naar de luchthavens van de nabijgelegen steden Girona en Reus vliegen. Een vlucht naar Barcelona duurt meestal twee uur vanuit Nederland of België. Bekende luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Vueling en Transavia bieden deze vliegroute aan. De prijzen voor deze vluchten zijn meestal rond de €100,- per persoon en stijgen in prijs tot €150,- tijdens het hoogseizoen en de vakantieperiodes.

Lees hier meer over vliegen naar Barcelona.

De goedkoopste reisaanbieders

Met de auto

Een manier om de kosten tijdens de reis naar Barcelona te drukken, vooral wanneer je met meerdere mensen of met het gezin reist, is om met de auto te reizen. Met de auto kun je meer bagage meenemen dan in het vliegtuig en ben jij degene die het tempo van de reis bepaalt. Om naar Barcelona te komen moet je België, Luxemburg en Frankrijk door; een reis van meer dan 1.500 kilometer (14 uur reizen), die alleen in tolgeld al gauw rond de €200,- kost.

Lees hier meer over reizen met de auto naar Barcelona.

Met de trein

De trein is een zeer ontspannen manier van reizen, maar om vanuit Nederland naar Spanje te komen, moet je minstens één keer van trein wisselen, in Parijs. De reis duurt meer dan 13 uur en is niet goedkoper dan het vliegtuig. Reizen met de trein van Nederland naar Barcelona kost ongeveer €150,-, hoewel de ervaring van het reizen met de trein door Europa natuurlijk onbetaalbaar is. De meeste internationale lange-afstandstreinen komen aan in Barcelona bij Sants Estació.

Lees hier meer over reizen met de trein naar Barcelona.

Met de bus

Reizen met de bus is zonder twijfel de goedkoopste manier om naar Barcelona te reizen. Bedrijven zoals Eurolines, Flixbus en Ouibus bieden busreizen in Europa voor minder dan €50,-. Echter is reizen met de bus een stuk langzamer dan met andere vervoersmiddelen. Om naar Barcelona te komen, duurt het ongeveer 20 uur. De meeste internationale lange-afstandsbussen komen aan in Barcelona bij Sants Estació of Estació del Nord.

Lees hier meer over reizen met de bus naar Barcelona.

Met de boot

Barcelona beschikt over een grote haven waar cruises, veerboten en boten aanleggen die lange afstanden maken. Vanuit Barcelona vertrekken meerdere veerdiensten naar andere steden en eilanden in de buurt van Barcelona. Op dit moment is er geen vaarroute tussen Spanje en Nederland, maar vele reizigers komen naar Barcelona om juist vanuit hier in de cruiseschepen over de Middellandse Zee te stappen.

Lees hier meer over reizen met de boot naar Barcelona.

Aankomst in Barcelona

Er zijn verschillende bus-, metro- en treinverbindingen vanuit de luchthaven van Barcelona en de stad. Het terminalgebouw van de passagiersschepen in Barcelona ligt naast het oude centrum, zeer vlakbij een metrohalte en verschillende buslijnen. Alle treinstations en busstations liggen vlakbij een bus- of metrohalte. Overal kun je daarnaast gebruikmaken van de taxi.

Ook de buitengelegen vliegvelden Reus en Girona Airport zijn goed verbonden met Barcelona door middel van shuttlebussen.

Wie iets meer luxe en comfort wil bij aankomst in Barcelona, kan gebruikmaken van de transfers die je van het vliegveld of de haven naar de stad brengen.

Tip: 5% korting op de Hola BCN! Travelcard
Met de Hola BCN! Travelcard mag je onbeperkt reizen met het OV door heel Barcelona, zelfs van en naar het vliegveld van Barcelona. Koop je de Hola BCN! kaart online van tevoren, dan kun je deze al bij aankomst gelijk gebruiken en ontvang je nog eens 5% korting!

Direct bestellen Meer informatie

Hoe ik het liefst naar Barcelona reis

Het fijn aan Barcelona is dat het op slechts twee uur vliegen van Nederland en België ligt, vandaar dat ik het liefst naar Barcelona met het vliegtuig reis. Maar ondertussen heb ik ook een paar keer de Route du Soleil gereden om zo naar Barcelona te komen. De reis duurt dan langer, maar als je van roadtrips houdt, is dit wel eentje om te doen.

Met het vliegtuig

Het liefst vlieg ik vanaf Schiphol naar El Prat (het vliegveld van Barcelona). Hiervoor boek ik meestal via Vueling, Transavia of KLM. De keus ligt vooral aan de prijs en de tijd van de vlucht. Mijn doel is vaak om het retourtje niet boven de €150 uit te laten komen en de vlucht moet op gunstige tijden vertrekken. Ik heb vroeger ook veel gereisd met Ryanair vanaf vliegvelden zoals Girona, Eindhoven en Weeze. Tegenwoordig kies ik voor het gemak en comfort van de verbinding tussen Schiphol en El Prat. Ook vind ik persoonlijk het vliegen met maatschappijen zoals Vueling, Transavia en KLM prettiger.

Eenmaal in Barcelona wordt ik meestal opgehaald, maar als ik het openbaar vervoer moet nemen, dan neem ik meestal de metro, de snelste en goedkoopste manier om je in Barcelona te verplaatsen. Maar als je naar het stadscentrum moet gaan, dan kan het soms beter zijn om voor de Aerobús te kiezen, die je direct naar Plaça Catalunya brengt.

Lees hier meer over de reismogelijkheden van het vliegveld El Prat naar Barcelona.

Met de auto

De keren die ik met de auto naar Barcelona heb gereisd, heb ik via de zogenaamde Route du Soleil gereden. Dé meest ideale weg naar het zuiden want het is onder andere goed voorzien van tal van rust- en serviceplaatsen en je komt veel hotels langs de snelweg tegen waar je kunt overnachten. Ik koos toen voor de auto onder andere omdat we met een baby reisden en veel spullen mee wilde nemen.

Reis je met de auto naar Barcelona, dan dien je wel rekening te houden met de schaarse parkeermogelijkheden in de stad. Idealiter heb je een overnachtingsadres geboekt met parking of reserveer je van tevoren een parkeerplek in de buurt van je accommodatie.

Lees hier meer over reizen via de Route du Soleil.

Tip!

Ga je op stedentrip naar Barcelona en weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Bekijk ter inspiratie mijn reisplanningen voor Barcelona voor een weekend4 dagen of een lange vakantie.


Nieuws over reizen naar Barcelona

- 28/03/2020: Vlucht vertraagd of geannuleerd? Dit moet je doen
- 28/02/2018: Hoe vlieg je goedkoop naar Barcelona
- 17/01/2017: Voor het eerst naar Barcelona? Dit moet je weten!
- 22/05/2015: Met de auto naar Barcelona: enkele tips
- 17/11/2013: Bespaartips voor Barcelona
- 17/02/2013: Exclusieve kortingscode ClassBedroom Apartments Barcelona
- 12/02/2012: De 10 meest romantische hotels in Barcelona
- 17/11/2011: Pre-akkoord Ryanair over vliegvelden Reus en Girona
- 16/11/2011: Goedkoop vliegen met kerst naar Barcelona
- 01/11/2011: Vliegvelden van Reus en Girona met minimale inspanning
- 18/10/2011: Speciale hotelaanbiedingen in Barcelona
- 01/07/2011: Ryanair wilt vestiging in Reus sluiten
- 08/03/2011: Vliegverkeer in Spanje: AENA dreigt weer om te stakken
- 16/02/2011: Ryanair schrapt achttien routes vanaf Girona

Inhoudsopgave