🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Gràcia

Weinig plekken in Barcelona hebben hun historie en unieke identiteit zo goed weten te behouden als Gràcia. De oorsprong van het district ligt in Vila de Gràcia, dat tot 1897 als onafhankelijk dorp fungeerde, maar dat door de groei van de Eixample al snel door Barcelona opgeslokt werd. Dit is ook de broedplaats voor de bekende muziekstijl rumba catalana en de plek waar Güell zijn utopische stad, het Park Güell, besloot te bouwen.

Wil je dit district leren kennen, lees dan verder in deze gids over Gràcia, met allerlei handige informatie, interessante bezienswaardigheden en de beste tips van locals.

Waarom moet je naar Gràcia gaan?

Gràcia is een district ten noorden van het centrum van Barcelona dat – op Gaudí’s Park Güell en Casa Vicens na – nog wel vrij onbekend is onder de toeristen. Het district kent een grote diversiteit aan plaatsen: van het heuvelachtige en rustige Vallcarca en El Coll tot de stadse en drukke Camp D’en Grassot i Gràcia Nova. Vooral de Vila de Gràcia dient hier je aandacht.

Het oude Vila de Gràcia is een van de leukste wijken van Barcelona, maar wordt nog vaak over het hoofd gezien door toeristen. Dankzij de dorpse sfeer voel je je toch even buiten de stad als je hier bent, en door al zijn originele winkels, cafés, restaurants en bars, raak je hier steeds geïnspireerd. Tijdens de zomer wordt daarnaast alles uit de kast gehaald om de straatjes van de wijk te versieren en het Festa Major de Gràcia te vieren.

Waar ligt Gràcia?

Gràcia ligt net buiten het stadscentrum, ingeklemd tussen de Eixample, Horta-Guinardó en Sarrià-Sant Gervasi. Zijn grootste trekpleister is het Park Güell. Gràcia is makkelijk te bereiken met de groene en gele metrolijnen. De beste metrohaltes om de wijk verder te leren kennen zijn Fontana (L3), Joanic (L4) en Vallcarca (L3).

Kom je vanaf Barcelona Airport, dan is het het meest eenvoudig om de metro te nemen naar je eindstation. Je zal hiervoor wel een paar keer moeten overstappen.

Gràcia wijk per wijk

Gràcia wordt gevormd door de volgende barris (wijken): La Vila De Gràcia | Camp D’en Grassot i Gràcia Nova | La Salut | El Coll | Vallcarca i Els Penitents. Het is een levendige plek die barst van de leuke restaurants en bars, knusse pleinen met gezellige terrasjes en straatjes vol originele winkels om te shoppen.

Vila de Gràcia: een dorp in de stad

Voor 1897 was de Vila de Gràcia gewoon een dunbevolkt gebied buiten Barcelona, met een aantal villa’s voor de bourgeoisie (gebouwd tussen de 16e en 17e eeuw), drie kloosters en een aantal boerderijen. Deze kleine boerengemeenschap werd met de progressieve industrialisering steeds belangrijker, totdat het in 1850 als zelfstandige gemeente werd opgenomen en daarna in 1897 onderdeel werd van Barcelona.

De talrijke pleinen (zoals Plaça de la Vila de Gràcia, Plaça del Sol en Plaça de la Virreina), markten (zoals Mercat de la Llibertat en Mercat de l’Abaceria Central) en actieve buurtinstellingen (zoals het Centre de Cultura Popular La Violeta of de Lluïsos de Gràcia) geven de Vila de Gràcia zijn unieke dorpskarakter.

De Vila de Gràcia stond vroeger ook bekend als een rebelse wijk, van arbeiders en vakbonden die bezield waren door een liberale geest. Plekken zoals het Plaça de la Llibertat en Plaça de la Revolució de Setembre de 1868 herinneren ons hieraan.

Het is ook een buurt van sociale en culturele verenigingen. Dat zie je onder andere ieder jaar terug tijdens de viering van het Festa Major de Gràcia, wanneer de buurtbewoners alle straten in de wijk mooi versieren.

Een ander kernmerk van de Vila de Gràcia zijn de vele hippe winkels en modeboetieks van lokale designers, en de vele pleintjes, die de unieke en persoonlijke uitstraling van dit oude dorp creëren en het een geliefde plek maken onder bohémiens, kunstenaars, artiesten, designers en studenten.

Het oude Vila de Gràcia is niet voor niets hét adres en de inspiratiebron van vele schrijvers, artiesten en kunstenaars. De meest bekende is zonder twijfel de schrijfster Mercè Rodoreda, die haar meest befaamde boek naar een van Gràcia’s pleinen noemde: Plaça del Diamant.

👉 Volg mijn wandeltour door Gràcia en ontdek al zijn hoogtepunten en mijn favoriete adressen.

Vallcarca i Penitents: oude vakantieoord

De wijk van Vallcarca i Els Penitents wordt gevormd door twee gebieden: Vallcarca (tussen twee heuvels: Turó del Putxet en Turó del Coll) en Penitents (aan de voet van het Collserola-gebergte), en strekt uit zich langs het parcours van een waterstroom die door de vallei liep.

Vallcarca was van oudsher een boerengebied waar ook veel vakantiegangers een huis lieten bouwen. Aan het begin behoorde dit gebied tot Horta en was het redelijk van Barcelona afgezonderd.

Het belangrijkste symbool van de wijk, het viaduct Pont de Vallcarca dat over de vallei heen gaat, werd pas in 1923 gebouwd. Met de opening van de Avinguda de l’Hospital Militar verbond Vallcarca zich volledig met Barcelona.

Boven het Passeig de la Vall d’Hebron ligt Els Penitents, een gebied dat vroeger aan Can Gomis behoorde en zich pas in 1902 begon te ontwikkelen als woonwijk. De naam heeft het te danken aan de katholieken die elkaar ontmoetten in de grotten en het klooster dat zich in dit gebied bevond.

Dankzij de vele huizen met tuin die er nog staan en de rust die er heerst, voelt Vallcarca en Penitents nog steeds enigszins als de vakantiebestemming van weleer. Twee interessante mooie modernistische villa’s die je hier vindt zijn Casa Marsans en Casa Comas d’Argemir.

El Coll: tussen de heuvels

Rondom de stadsheuvel Turó del Coll ligt de gelijknamige wijk van El Coll, ingeklemd tussen het Parc de la Creueta del Coll en het Park Güell. De wijk strekt zich uit aan de zijden van de oude waterstroom van La Farigola. Het is een heuvelachtig gebied waar vroeger de feodale heren op jacht gingen.

De oorsprong van de wijk ligt in de romaanse kerk uit 1099: Església de Nostra Senyora del Coll, ook bekend als de Ermita de la Font-rúbia. Het huidige gebouw is het gevolg van een renovatie uit 1948 door architect Josep M. Ros.

El Coll groeide vooral in de jaren 1960, toen de verstedelijking de vallei bereikte.

Enkele hoogtepunten van de wijk zijn het Parc de la Creueta del Coll, de oude fabriek Editorial Bruguera (tegenwoordig een actief wijkcentrum) en drie modernistische gebouwen van de architect Josep Maria Juyol, onder andere het Casa Sansalvador.

Bij het wijkcentrum El Coll-La Bruguera lag vroeger de uitgeverij Bruguera, dat bekende boeken en strips uitgaf en veel werkgelegenheid voor de buurtbewoners bracht tot de sluiting in 1986.

De Passeig de la Mare de Déu del Coll is de hoofdstraat van deze wijk die gepijnigd wordt met steile hellingen; een rustige plek ver van de toeristenmassa’s waar de tijd soms stil lijkt te staan.

La Salut: Gaudí’s sprookjestuin

De barri van La Salut stond vroeger bekend om zijn waterbron en de boerderij van Xirot. De ijzermijnen in de buurt gaven een karakteristieke smaak aan het water uit deze bron.

In 1864 werd besloten om hier een kapel te bouwen, gewijd aan de Mare de Déu de la Salut. Rondom deze kerk groeide de wijk van La Salut, een plek die tegenwoordig vele privéziekenhuizen herbergt naast een imposante kerk en klooster, de Santuari de Sant Josep de la Muntanya.

De meeste boerderijen zijn verdwenen (behalve die van Can Xipreret en Can Tusquets), net als de waterfonteinen (behalve de Font del Carbó).

De reden waarom er veel toeristen naar La Salut komen is echter vanwege Gaudí’s befaamde Park Güell. Het park, dat eigenlijk bedoeld was als woonwijk voor de welgestelden, werd in 1984 door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen en trekt dagelijks honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld. Het is hier niet bepaald rustig, maar een bezoek aan het Park Güell is het meer dan waard. Hier vind je tevens het Museu Casa Gaudí, het huis waar Gaudí een tijdje heeft gewoond en waar nu een interessante collectie aan voorwerpen en meubels van de architect te zien is.

Camp d’en Grassot i Gràcia Nova: de nieuwe Gràcia

Camp d’en Grassot i Gràcia Nova zijn twee gebieden die samen één barri vormen. Terwijl Camp d’en Grassot vroeger al bestond als landelijk gebied buiten Gràcia vol boerderijen, is Gràcia Nova, zoals zijn naam het al aangeeft, recent ontstaan.

Rond 1860 begonnen een aantal landeigenaren hier huizen te bouwen. Jeroni Grassot was een van de belangrijkste grondeigenaren, vandaar de naam ‘Camp d’en Grassot’ (Grassot’s landgoed). Enkele straten van de eerste verstedelijking hebben de Pla Cerdà overleefd en kun je nog bewandelen: Passatge d’Alió en Carrer d’en Grassot.

De oude fabriek van La Sedeta is nog zo’n symbool van de geschiedenis van de wijk. Hier lagen vroeger namelijk tal van fabrieken die op zoek waren naar het bestaande grondwater.

Ca l’Alegre de Dalt is wat tegenwoordig bekend staat als Gràcia Nova. Een commercieel gebied tussen de straten van Escorial, Camèlies, Sardenya en Pi i Margall.

Voor vertier en ontspanning bezoeken de buurtbewoners van Camp d’en Grassot en Gràcia Nova het fraaie Passeig de Sant Joan. Een mooi wandelpad met tal van kinderspeeltuinen en bankjes om te zitten.

Gids over Gràcia

Gràcia staat vooral bekend om het Park Güell, de levendige pleintjes in de oude Vila de Gràcia, en zijn trendy en gevarieerde winkel- en horeca-aanbod. Volg mijn onderstaande tips om Gràcia als een local te leren kennen. Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden, ga eten bij de hipste eettentjes, shop bij de leukste winkels en geniet van dit unieke stukje Barcelona.

Onmisbare bezienswaardigheden in Gràcia

Omdat Gràcia vroeger een plattelandsgebied was, waar sommige welgestelden hun vakantiehuizen lieten bouwen, vind je hier met name veel oude huizen en modernistische vakantievilla’s in de kleine oude straten en op knusse pleinen. Des te noordelijker je loopt, hoe heuvelachtiger en rustiger de wijk wordt.

 • Park Güell: Güells utopische tuinstad bleef onaf achter na zijn dood, maar dat maakt het niet minder mooi! Dit meesterwerk van Gaudí staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een ware publiekstrekker. Mis niet het prachtige uitzicht over stad vanuit het Plaça de la Naturalesa en de bekende mozaïekbanken van Gaudí. De top van de heuvel waar het het Park Güell ligt behoort tot de minder bekende Turó del Carmel, met dito uitzicht maar een stuk minder toeristen.
 • Casa Vicens: Gaudís eerste belangrijke huis in Barcelona was deze vakantievilla voor de familie Vicens. Lange tijd was het gesloten, maar sinds 2017 is het als museum te bezoeken.
 • Casa Fuster: dit modernistische vijfsterrenhotel van architect Lluís Domènech i Montaner ligt bovenop het Passeig de Gràcia en was toentertijd het duurste gebouw van Barcelona. Vanuit het dakterras geniet je van een adembenemend uitzicht over Barcelona.
 • Plaça de la Vila de Gràcia: te herkennen aan de hoge klokkentoren en het oude gemeentehuis. Een van de vele pleinen waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Een aanrader voor een drankje of een hapje is Nabucco Tiramisu.
 • Plaça del Sol: een populaire hangplek voor veel jongere Barcelonezen, helemaal ‘s avonds en in het weekend. Tapasbar Sol Soler is een van de favoriete adressen onder de locals. Het modernistische groene huis Casa Ricard Mestres is daarnaast ook een grote blikvanger.
 • Carrer Gran de Gràcia: de commerciële ader van de wijk, met tal van winkels om te shoppen en mooie modernistische gebouwen van de Catalaanse bourgeoisie van begin 20ste eeuw.
 • Carrer Verdi: één van mijn favoriete winkelstraten in Gràcia, met een van de beste bioscopen om films in originele versie te bekijken (Cine Verdi).
 • Travessera de Gràcia: een lange winkelstraat die de wijk doorkruist met tal van winkeltjes en barretjes, waar je onder andere een versmarkt kunt vinden (Mercat de l’Abaceria).
 • Passeig de Sant Joan: een aangename promenade die Gràcia met Arc de Triomf verbindt. Onderweg zie je tal van prachtige gebouwen, kinderspeeltuinen, winkels en restaurants met terrassen om een hapje te doen.
 • Pont de Vallcarca: het viaduct tussen de heuvels van El Coll en El Putxet stamt uit 1923 en is het symbool van Vallcarca.
 • Parc de la Creueta del Coll: dit park werd geopend in 1986 en is gelegen in een oude steengroeve. Het heeft als interessante bezienswaardigheden het meertje dat iedere zomer als zwembad opent en de zwevende sculptuur van Eduardo Chillida.
Museum Casa Vicens Barcelona - Veranda
De veranda van Casa Vicens

Leuk om te doen in Gràcia

Gràcia wordt vaak omschreven als een dorp in de stad. Dat is goed te zien aan zijn levendige pleinen, waar de kinderen nog lekker op straat spelen, en in de huizen op de bergen, waar de drukte van de stad ver te zoeken is. Buiten het alom bekende Park Güell is er veel meer leuks te ontdekken in Gràcia. Ik geef je een aantal suggesties om Gràcia te verkennen en het als een local te beleven.

 • Pleinhoppen: de vele charmante en levendige pleinen van de oude Vila de Gràcia, met zijn bijzondere terrassen waar locals elkaar ontmoeten, nodigen je uit om eventjes te gaan zitten en van het dagelijkse leven in Barcelona en zijn inwoners te genieten. Maak een wandeling over de leukste pleinen van Gràcia en plof bij een van zijn vele terrasjes neer om zo de charme van deze wijk te ontdekken.
 • Gaudís huis bezoeken: wist je de Catalaanse architect een tijdje in Gràcia heeft gewoond, voordat hij zich volledig op de bouw van de Sagrada Família stortte? Het huis van Gaudí lag in het onafgebouwde en destijds geïsoleerde Park Güell, waar nu het Casa Museu Gaudí ligt. Met de kinderen is de Gaudí Experience ook leuk. Hier kunnen ze kennismaken met de wonderlijke wereld van Gaudí door middel van gave 4D-projecties.
 • Bijzondere architectuur: naast het nalatenschap van Gaudí in het Park Güell en Casa Vicens, zijn er ook andere merkwaardige gebouwen in Gràcia voor de architectuurliefhebbers. Denk hierbij aan het Casa Marsans van de architect Juli Marial i Tey, een prachtig modernistisch huis in neo-moorse stijl die ons vanbinnen aan de Alhambra van Granada doet denken; het Casa Ramos, een prachtige gebouw van Jaume Torres i Grau dat in de categorie ‘noucentista’ valt en in groot contrast was met de kleine huizen die er toentertijd omheen lagen; of de Finca Sansalvador van Josep Maria Jujol, een discipel van Gaudí dat deze zomerhuis met ondergrondse galerijen bouwde om toegang te geven tot een helende waterbron.
 • Oorlog schuilplaatsen: meerdere schuilplaatsen van tijdens de burgeroorlog zijn in Gràcia bewaard gebleven (zoals die onder het Plaça de la Revolució en het Plaça del Diamant) en tonen de meest trieste kant van de Burgeroorlog in Barcelona. Een boek dat deze periode goed belicht is de bekende roman van Mercè Rodoreda “La Plaça del Diamant”.
 • Zigeuners en de rumba catalana: de zigeunergemeenschap van Gràcia was een van de grootste in Barcelona. Het Plaça del Raspall en zijn oude Bar Resolís was medio 20ste eeuw hun ontmoetingsplaats. Andere plekken die gelinkt zijn aan de zigeuners zijn het plein Plaça del Poble Romaní en het huis bij nummer 8 op Carrer de la Fraternitat, waar een plakkaat aangeeft dat dit de geboorteplaats was van El Pescaílla, de maker van de rumba catalana.
 • Boeken speuren: hou je van boeken, dan ben je hier aan het goede adres. De oude Vila de Gràcia heeft waarschijnlijk de meeste boekenwinkels per vierkante meter van heel Barcelona! Het literaire festival ‘Gràcia Llegeix’ toont ook al aan hoe belangrijk boeken hier zijn. Mis bijvoorbeeld niet TuuuLibreria, een solidair project waar je je oude boeken kunt brengen en voor andere ruilen tegen een bedrag naar keuze.
 • Industriële erfgoed: bezoek de oude fabrieken van La Sedeta, Vapor Puigmartí of Editorial Bruguera om het industriële verleden van Gràcia en zijn nauwe band met arbeiders en vakbonden te leren kennen.
 • Hotspots: Gràcia, en vooral het gebied rondom de Vila de Gràcia, is een van meest trendy plekken in Barcelona. Sommige van de meest hippe adressen van Barcelona zijn hier te vinden. Denk hierbij aan het hippe koffiebar Sabio Infante, de moderne tapasbar Colmado Gracia, de populaire chocolaterie Chök, de bakkerij Candela Canela, de gezonde smoothiewinkel van Lo&Lo Juicing, de exotische ijssalon van Mr. Kakigori, het kattencafé Espai De Gats of het fietsvriendelijk café Bicioci. Voor een goede dosis creativiteit ben je hier altijd aan het goede adres!
 • Slow living: het meest bohemienachtige van de wijk is de hoeveelheid yogascholen, ambachtelijke en fairtrade winkels, en bio, vegetarische of vegan adresjes. Ga bijvoorbeeld langs de bio-supermarkt Woki Organic Market om boodschappen te doen, probeer de vegan beautyproducten van Végere, shop voor souvenirs bij de fairtrade winkel van Olokuti, haal wat lekkers bij de veganistische bakker La Besneta of ga lekker uit eten bij het vegetarische restaurant Cafè Camèlia.
 • Vermut drinken: de cafés en barretjes in Vila de Gràcia zijn dé lievelingsplek van vele locals om hun aperitief te nemen, het liefst een vermouth. Ga vooral langs Bodega Marín, Lo Pinyol en Sol Soler om tussen de locals te zitten.

Met de kids in Gràcia

Gràcia is een heel kindvriendelijke buurt. Vooral het gebied rondom de Vila de Gràcia leent zich perfect voor een familiewandeling. De meeste straten zijn voetgangerspaden of er rijden weinig auto’s. Op de vele pleinen kunnen kinderen altijd spelen terwijl je van een drankje geniet op het terras, en je kunt helemaal losgaan met nieuwe kleertjes en speelgoed kopen bij een van de vele kinderwinkels aan de Rambla del Prat en Carrer d’Astúries.

Ga voor een lekker hapje naar Granja Chocolateria La Nena en haal een ijsje bij Bodevici.

Leuke speeltuinen vind je onder andere bij het Park Güell, Jardins del Mestre Balcells, Passeig de Sant Joan, Plaça del Diamant en Plaça de John Lennon.

Een super leuke tip met de kids in de zomer is uiteraard het openluchtzwembad bij het Parc de la Creueta del Coll.

Openluchtzwembad bij Parc de la Creueta del Coll Barcelona
Openluchtzwembad bij Parc de la Creueta del Coll

Evenementen in Gràcia

Gràcia is ook de locatie van verschillende leuke evenementen het hele jaar rond. Hieronder heb ik een aantal van de belangrijkste en leukste evenementen samengevat.

 • Gràcia autovrij: iedere eerste zaterdag van de maand wordt het verkeer in Carrer Gran de Gràcia (tussen Pla de Salmerón en Carrer de Nil Fabra) tussen 17:00 en 21:00 uur stilgelegd. Winkeliers staan op straat met kraampjes en er zijn nog tal van activiteiten om te doen met de kleintjes.
 • Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia: een drie dagen durend festival afkomstig uit Mallorca aan het einde van januari, met als hoogtepunt de foguerons (vreugdevuren) bij het Plaça de la Virreina.
 • Sant Medir: in maart vindt dit kindvriendelijke festival plaats waar tonnen snoep gegooid worden en paardenkoetsen door de straten paraderen.
 • Verdinada: in maart vind de Verdinada plaats in Gràcia, met verschillende activiteiten en evenementen dat in het teken staan van het milieu en de duurzaamheid.
 • Festa Major de Gràcia: het belangrijkste zomerfeest van Barcelona, bekend om de versierde straten en de vele gratis concerten en culturele activiteiten die er gehouden worden.
 • Gràcia Llegeix: jaarlijks literair festival in de straten van de Vila de Gràcia in de maand november.
Festa Major de Gràcia Barcelona
Festa Major de Gràcia

Slapen in Gràcia

Een hotel of appartement in Gràcia is uitermate geschikt voor diegene die graag buiten het drukke stadscentrum willen verblijven en het echte Barcelona van de locals ervaren, en dat ook nog op loopafstand van vele bezienswaardigheden en leuke hotspots. Kies vooral voor een slaapadres in het oude Vila de Gràcia om het beste van je verblijf in Gràcia te maken.

Boek je hotel in Gràcia

Booking.com

Eten in Gràcia

Leuke adressen om te eten schieten als paddenstoelen uit de grond in Gràcia. Vooral het oude Vila de Gràcia is een walhalla als het gaat om hotspots en lekker eten. Van oer-Catalaans en klassieke Spaanse restaurants, tot aan de meest exotische keukens, en biologische, vegetarische, veganistische of glutenvrije opties. You name it! Bezoek vooral de authentieke bodegas van Gràcia en stap in de wereld van de vermut en tapas. Enkele van mijn favoriete eetadressen in Gràcia vind je hieronder.

Koffie en bakkerijen

 • Lukumas (Carrer del Torrent de l’Olla, 169): mijn lievelingsadres als het om donuts gaat!
 • Granja-Chocolateria La Nena (Carrer de Ramón y Cajal, 36): dé local hangout voor een portie churros con chocolate of andere lekkernijen.
 • Sabio Infante (Carrer del Torrent de l’Olla, 39): hippe koffiebar en ontbijtplek, perfect voor een afspraak of pauze tussen alle sightseeing door.

Lunchadressen

 • Gut (Carrer del Perill, 13): Mediterraans restaurant met vegetarische opties. Hoofdgerechten zijn ’s middags doordeweeks voor €13,- p.p..
 • Cafè Godot (Carrer de Sant Domènec, 19): gezellig café om te lunchen of uit eten te gaan. Hun kinderspeelruimte is ideaal wanneer je met kinderen bent.
 • La Pubilla (Plaça de la Llibertat, 23): Catalaans restaurant waar je onder andere ‘esmorzars de forquilla’ kunt bestellen.
 • Nabucco Tiramisu (Plaça de la Vila de Gràcia, 8): een stukje Italië op het Plaça de la Vila de Gràcia.
Huisgemaakte taarten Nabucco Tiramisu Barcelona
Huisgemaakte taarten bij Nabucco Tiramisu

Restaurants

 • Botafumeiro (Carrer Gran de Gràcia, 81): gerenommeerd visrestaurant en een klassieker in de wijk.
 • Chivuo’s (Carrer del Torrent de l’Olla, 175): dé place to be als je trek hebt in sappige burgers.
 • Kibuka (Carrer Goya, 9 en Carrer Verdi, 64): met twee vestigingen in de wijk, hét lievelingsadres voor de sushiliefhebbers.

Tapasbars

 • La Pepita (Carrer de Còrsega, 343): voor lekkere tapas in een modern jasje.
 • Morrysom (Carrer Girona, 162): bekende tapasbar, waar je de authentieke Spaanse tapas kunt proeven.
 • Lo Pinyol (Carrer Torrent de l’Olla, 7): voor lekkere wijn en tapas in een oude bodega.

Drinken en uitgaan in Gràcia

Gràcia is ook één van de meest geliefde uitgaansgebieden onder de locals. Vooral in de zomermaanden zitten de pleinen en terrasjes van de oude Vila de Gràcia bomvol. Enkele tips:

 • Bobby Gin (Carrer de Francisco Giner, 47): fancy cocktailbar voor een lekkere gin-tonic of een van zijn andere creaties.
 • L’Entresòl (Carrer del Planeta, 39): leuke bar waar je terecht kunt voor cocktails en muziek.
 • Cara B (Carrer del Torrent de les Flors, 36): mythische bar in hartje Gràcia met verschillende DJ’s of live muziekoptredens, goed bier en gezellige ambiance.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.