🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Foguerons de Sa Pobla in Gràcia

Foguerons de Sa Pobla in Gràcia

In het laatste weekend van januari is het weer feest in de wijk Gràcia. Dan wordt de Foguerons de Sa Pobla gevierd, een feest die zijn oorsprong op het eiland van Mallorca heeft maar dat verplaatst is naar Barcelona in 1993. Sindsdien worden er vreugdevuren in de straten van Gràcia aangestoken en Mallorcaanse lekkernijen genuttigd tijdens een driedaags festival Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. Benieuwd naar dit feest en wat je er van kunt verwachten, lees dan verder!

Een culturele uitwisseling

Rond Sant Antoni Abat (Antonius-Abt), op 17 januari, wordt er in het dorp van Sa Pobla in Mallorca een groot feest gevierd met honderden foguerons (vreugdevuren), religieuze processies met demonen, dansende capgrossos (grote koppen) en muziek van xeremiersglossadors, flabioles en cantadors. Ritten waarmee vroeger het vee werd gezegend en de vruchtbaarheid van het land bevordert.

Een week later verplaatsen de culturele verenigingen van Sa Pobla zich naar Gràcia om deze tradities naar Barcelona over te brengen.


Deze culturele uitwisseling is in 1993 ontstaan door initiatiefnemer Toni Torrens, een Mallorcaanse apotheker wonende in Barcelona die graag dit bijzondere feest naar Barcelona wou brengen om zo de Barcelonezen kennis te laten maken met een stukje cultuur uit Mallorca. De implicatie van de lokale culturele associaties van Gràcia was de doorslaggevende factor om dit feest zo succesvol te maken.

Daar waar ze ooit met één vreugdevuur in het Plaça del Diamant waren begonnen, zijn er nu tientallen vreugdevuren op meerdere pleintjes en straten van Gràcia te zien en is er een driedaagse festival georganiseerd waarbij allerlei workshops en proeverijen van Mallorcaanse producten worden gedaan en Mallorcaanse muziek gespeeld.

Foguerons de Sa Pobla 2020

De Foguerons de Sa Pobla in Gràcia vindt plaats in het laatste weekend van januari, dit jaar van vrijdag 24 januari tot en met zondag 26 januari 2020. Tijdens dit driedaagse festival geniet men van traditionele Mallorcaanse gastronomie, muziek, dansen en vreugdevuren. Maar ook de typische Catalaanse correfocs (vuurloop) en castellers (mensentorens) zijn van de partij.

Vreugdevuren en Mallorcaanse lekkernijen

Het hoogtepunt van de Foguerons de Sa Pobla in Gràcia is op zaterdagavond, wanneer er vanaf 20:30 uur een cercavila (feestelijke optocht) van Plaça de la Vila vertrekt richting het Plaça de la Virreina, vergezeld met de muziek van de xeremiers, trabucaires en bastoners, naast reuzen, demonen en een draak die vuur spuugt.

Cercavila in Gràcia - Foguerons de Sa Pobla a Gràcia Barcelona
Cercavila met een vuurspuwende draak

Om 21:30 uur vatten de foguerons vlam en het eten, muziek en spektakel rondom de vreugdevuren mogen beginnen. De vreugdevuren zijn dan te zien bij Plaça de la Vila, Plaça del Diamant, Plaça de la Virreina, Placeta de Sant Miquel, Carrer de Sant Joaquim, Carrer de Verdi, Carrer de Joan Blanques, Carrer de la Llibertat, Carrer de Tordera, Travessia de Sant Antoni, Carrer de Puigmartí, Carrer de la Fraternitat en Carrer de la Perla.

Vreugdevuren in Gràcia - Foguerons de Sa Pobla a Gràcia Barcelona
De vreugdevuren (of foguerons) in Gràcia
Castellers mensentorens in Gràcia - Foguerons de Sa Pobla a Gràcia Barcelona
Mensentorens (castellers) in Gràcia tijdens de Foguerons de Sa Pobla
Mallorcaanse lekkernijen - Foguerons de Sa Pobla a Gràcia Barcelona
Mallorcaanse lekkernijen op de barbecue. Nom nom!

Kortom, de Foguerons de Sa Pobla in Gràcia is een uitstekende kans voor jou om kennis te maken met één van de meest traditionele festivals uit Mallorca zonder Barcelona te verlaten. Een indrukwekkend festival van vuur en vlam, traditionele muziek en gastronomie, waarmee je een stukje dichterbij Mallorca komt.


 • Praktische informatie:
  Wat: Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia
  Waar: Plaça de la Vila, Plaça del Diamant, Plaça de la Virreina, Placeta de Sant Miquel, Carrer de Sant Joaquim, Carrer de Verdi, Carrer de Joan Blanques, Carrer de la Llibertat, Carrer de Tordera, Travessia de Sant Antoni, Carrer de Puigmartí, Carrer de la Fraternitat en Carrer de la Perla
  Metro: Fontana (L3)
  Wanneer: laatste weekend van januari (24 t/m 26 januari 2020)
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie