De beste tips van een local!

Typisch Barcelona

Toegevoegd op in Cultuur
Typisch Barcelona
Inhoudsopgave

Als je Barcelona zegt, hoor je al vrij snel de woorden ‘stad van Gaudí’ en ‘Barça’ voorbij komen. Dat zou typisch Barcelona zijn. Maar is dat alles? Tuurlijk niet! Barcelona is één van de meest veelzijdige en interessante steden van Spanje om te bezoeken, een stad waar je minstens één keer in je leven geweest moet zijn. Voor de meeste inwoners is Barcelona dé mooiste plek op aarde; een stad van onbegrensde mogelijkheden. Benieuwd naar wat Barcelona zó bijzonder maakt en wat nou zo typerend is aan de Catalaanse hoofdstad? Dat leg ik je verder uit in deze post.

Wat is echt typisch Barcelona?

Gaudí en het Modernisme

Dat Barcelona en de Sagrada Família (Gaudí's meesterwerk) bij elkaar horen is algemeen bekend. En dat het een toeristische attractie is geworden, is ook geen nieuws: dagelijks zie je hier lange rijen toeristen die de (voorlopig onafgebouwde) Sagrada Família vanbinnen willen zien.

Maar de Sagrada Família is niet het enige wereldwonder die je in Barcelona kunt vinden. Plekken als het sprookjesachtige Park Güell, Casa Milà en Casa Batlló, trekken dagelijks duizenden bezoekers aan. Ze horen allemaal bij het Modernisme, de Catalaanse variant van de Art Nouveau die aan het einde van de 19e eeuw en begin 20ste eeuw zo populair was in Barcelona. Vooral in de destijds nieuwe wijk van de Eixample zijn er veel voorbeelden van gebouwen in Modernista-stijl terug te vinden. Het is echt een architectonische beweging die helemaal typisch is voor Barcelona.


De zee en de bergen

Barcelona wordt geflankeerd door de zee aan de ene kant en de bergen aan de andere, of zoals de locals zeggen "mar i muntanya". Velen zien dit ook terug in de naam van Barcelona zelf, want "cel" betekend lucht in het Catalaans en "ona" staat voor golf.

Deze bevorrechte ligging maakt van Barcelona een zeer veelzijdige en unieke stad: in één dag kun je zowel een berg beklimmen als relaxen op het strand. Bovendien geniet men hier van een typisch Mediterraans klimaat, met milde winters en warme zomers, waardoor het bijna het hele jaar terrasweer is en men veel tijd buitenshuis doorbrengt.

Overigens wordt de mix van zee en bergen ook in de lokale keuken gebruikt, in gerechten waar zowel vis- als vleesproducten voorkomen. Mocht je in een restaurantkaart het woordje mar i muntanya tegenkomen, dan weet je wat er in zit!

Mediterraan karakter

Door zijn gunstige ligging aan de Middellandse zee prijst Barcelona zich gelukkig met een aangenaam klimaat, veel zon en redelijke warme temperaturen het hele jaar door.

Mediterraans karakter - Typisch Barcelona
De Middellandse zee

Maar het mooie weer is niet alles wat de Middellandse Zee met zich mee brengt. Ook het sociale karakter van zijn inwoners, hun gedrevenheid in zakendoen, het altijd buitenshuis zijn en de relaxte houding is iets wat het met zich meebrengt. Net als de verrukkelijke Mediterraanse keuken.

Flaneren over de boulevard

Barcelonezen dwalen heel graag door hun stad. En ze boffen, want Barcelona beschikt over talloze mooie wandelpromenades en voetgangersgebieden.

Een van de meest bekende promenades van de stad is uiteraard de Ramblas. Hier flaneert men langs de kiosken, bloemisten en straatkunstenaars.

De shopliefhebber zal bij Passeig de Gràcia in zijn nopjes zijn, terwijl wie flink uit wilt pakken met lopen, het beste naar de Avinguda Diagonal kan gaan, een 11 km lange laan die de stad doorkruist.

Een stedentrip Barcelona zou overigens niet compleet zijn zonder even over de strandboulevard van Barcelona te hebben gelopen en wat lekkers te hebben gegeten bij een van zijn gerenommeerde visrestaurants.

Wist je dat?

Het is niet ongewoon om oude mensen op straat tegen te komen die een wandeling aan het maken zijn, lekker in de zon op een bankje zitten, op de kindjes passen of een potje jeu de boules spelen op een pleintje met een groep vrienden. Barcelona's pensionados genieten net als de rest volop van de stad en leiden tot een zeer hoge leeftijd een heel actief leven. Lees hier meer over wonen in Barcelona.

Voetbalstad

FC Barcelona spant de kroon als het om Barcelona gaat. Zo erg dat veel toeristen de stad Barcelona met de bijnaam van de club (Barça) verwarren. De enige afkorting voor de stad is Barna of BCN. Barça is dus de voetbalclub, en wat voor één!

FC Barcelona behoort tot een van de beste voetbalclubs ter wereld en zijn stadion, het Camp Nou, is het mekka van vele voetballiefhebbers. Ook Barcelonezen zijn gek op de club, al is er ook een minderheid die voor het tweede voetbalteam van Barcelona kiest, RCD Espanyol.

De voetbalgekte is het beste voelbaar op wedstrijddagen, als de bars in Barcelona stampvol zitten met supporters die naar de wedstrijd komen kijken.

Wint Barça een belangrijke wedstrijd of titel? Dan gaan alle fans massaal naar de Font de Canaletes op de Ramblas om het te vieren. Wat ook leuk is, is dat volgens een legende iedereen die water uit deze fontein drinkt, terug naar Barcelona komt!

De blokkenwijk

De stadsuitbreiding die aan het einde van de 19e plaatsvond in Barcelona leverde een hele nieuwe wijk op, de Eixample, dat ontworpen werd volgens het Cerdà-plan.

Dit op New York's Manhattan geïnspireerde plan gaf Barcelona brede en rechte lanen, blokkenhuizen met binnentuinen, waar de lucht goed kon circuleren en veel licht naar binnen zou komen.

Dit was uiteraard in schril contrast met de nauwe kronkelige straten van het oude centrum, en trok de aandacht van vele welgestelden, die het zich konden veroorloven om hier hun huis te bouwen. Zo is de Eixample de bakermat van het Catalaans Modernisme geworden. Een prachtige wijk om doorheen te wandelen, te eten en te shoppen.

De zwart-gele taxi’s

Al bij aankomst op de luchthaven zie je ze van veraf al goed: de typische geel-zwarte taxi’s van Barcelona. Ook in de stad rijden ze overal rond. Maar weet je waar hun kleur eigenlijk vandaar komt?

De zwart-gele taxi’s - Typisch Barcelona
De zwart-gele taxi’s

Het was in 1924 dat de gemeente de eerste regelgeving bedacht omtrent taxitarieven: door een kleurstreep onder het raam te zetten (wit, rood, geel of blauw) konden gebruikers weten hoe duur de taxirit zou zijn. De gele lijn werd echter de standaard na de prijzenoorlog onder taxi’s, tijdens de Expo in 1929. En aangezien de auto’s destijds zwart van kleur waren: voilà de taxikleur van Barcelona.

De scooters

Een zeer populair vervoersmiddel in Barcelona is de scooter. Vele Barcelonezen verkiezen de scooter boven de auto of het OV om zich door de stad te verplaatsen. Het zou sneller, makkelijker en bovendien goedkoper zijn. Het is dan ook niet ongewoon om stoepen tegen te komen die veranderd zijn in grote parkeerplekken voor scooters, of dat terwijl je lekker zit te kletsen op een terras een scooter snel voorbij scheurt met groot kabaal.

Tip!

Mede door de uitbreiding van de fietspaden en het grote fietsnetwerk, wordt Barcelona ook steeds meer een fietsstad. Niet gek dus dat je hier ook steeds meer fietsers tegenkomt. Lees hier meer over fietsen in Barcelona.

De bloemtegel

In Barcelona vind je overal prachtige vloertegels. Van Gaudís stoeptegels op het Passeig de Gràcia tot de hydraulische vloertegels die vele Modernistische gebouwen sieren.

Een van de bekendste stoeptegels die je in Barcelona tegenkomt is die met de bloem. De bloemtegel werd in 1926 geïntroduceerd en is op vele plekken in de stad gebruikt, vandaar dat het tot een symbool van Barcelona is uitgegroeid. In vrijwel elke souvenirwinkel in Barcelona kun je t-shirts, mokken en ansichtkaarten met de bloemtegel kopen.

Een tapa die dé bom is

De bomba de la Barceloneta is een lokaal tapasgerecht afkomstig van de tapasbarretjes in La Barceloneta, maar inmiddels is het overal in de stad verkrijgbaar. Het is een grote ronde kroket, gevuld met aardappel en vlees, overgoten met pikante saus, vandaar zijn naam (“de bom”).

De allerleukste plek om de bomba de la Barceloneta te proeven is natuurlijk bij Cova Fumada, het barretje waar dit iconische tapasgerecht voor het eerst gemaakt werd.

De zoete verleiding

Bakkers, taarten-, chocolade- en snoepwinkels, of de vele granjas waar Bacelonezen graag hun merienda nuttigen (het lekkere tussendoortje 's avonds): op iedere hoek in Barcelona vind je wel een adres waar je wat lekkers kunt halen.

De zoete verleiding - Typisch Barcelona
De zoete verleiding

Echt typisch Barcelona is de Bolduman. Deze vrolijke donut in de vorm van een mannetje is de creatie van de bakker Boldú (vandaar de naam). Zijn Bolduman wordt in allerlei smaken en kleuren gemaakt en verandert daarnaast regelmatig van jasje aan de hand van het seizoen: zo zijn er speciale boldumans voor kerst of de viering van Sant Jordi.

Brood met tomaat

Een van de meest bekende (en makkelijke) Catalaanse gerechten is de pa amb tomàquet, ook weleens Pan Catalan (Catalaans brood) genoemd. Het gaat meestal om een grote snee brood, vaak van het soort pà de pagès, die je in kunt smeren met tomaat en besprenkelen met olijfolie en een snufje zout. Dit eet je dan samen met andere tapas, het liefst vleeswaren, of als bijgerecht.

Maar de liefde van Barcelonezen voor hun pa amb tomàquet gaat nog verder, want je vindt deze manier om brood in te smeren overal terug: bij alle broodjeszaken, bars en bakkerijen worden gevulde stokbroodjes (vaak baguettes of ciabattas) verkocht met pa amb tomàquet.

Lust je geen tomaat in je broodje, hou dan hier rekening mee en vraag het personeel om een alternatief.


De Catalaanse chocomel

Catalanen hebben hun eigen chocoladedrankje: de Cacaolat. Cacaolat werd voor het eerst geproduceerd in de kleine melkfabriek van Letona in 1933 en was hiermee de eerste gebottelde batut (milkshake) ter wereld.

De uitvinder van dit heerlijke chocoladedrankje was de familie Viader, van de Granja M. Viader op de Carrer d'en Xuclà in Barcelona. De succesvolle geheime formule van Cacaolat is sindsdien ongewijzigd gebleven.

Vele Barcelonezen zijn met Cacaolat grootgebracht en hebben daar hele warme herinneringen van. Cacaolat drink je warm in de winter en koud in de zomer.

Damm en Moritz bier

Er wordt in Spanje veel bier gedronken, maar welke cerveza je aangeboden krijgt, dat ligt vaak aan de regio waar je je bevindt. In Barcelona is het meestal Damm of Moritz bier, allebei uit Barcelona.

Wist je overigens dat er tientallen manieren zijn om een biertje te bestellen? Standaard krijgt men in Barcelona een getapt biertje (een caña) geschonken, van ongeveer 200 ml. Maar je kunt ook een jarra bestellen als je een bierpul wilt. Heb je liever een flesje bier, dan bestel je een botellín of mediana.

Probeer ook eens de clara, dat een mengeling van een biertje is met een beetje koolzuurhoudende limonade.

Bier wordt overigens altijd achter de bar of op het terras genuttigd, vaak onder het genoot van een tapa of twee, en het liefst met meerdere mensen om lekker te kletsen.

De patatas bravas van Tomás

Je kunt Barcelona eigenlijk niet verlaten zonder de echte patatas bravas (pikante aardappelen) van Bar Tomás te hebben gegeten. De Bar Tomás in Sarrià is een ware institutie wat betreft het uitvoeren van dit bekende tapasgerecht.

De patatas bravas van Bar Tomás - Typisch Barcelona
De patatas bravas van Bar Tomás

De bravas van Tomás staan bekend omdat ze juist wél pittig zijn: hier serveren ze de gefrituurde aardappelpaartjes met een allioli sausje dat gemengd is met een pikante olie. Voor velen dé beste patatas bravas van heel Barcelona, al moet je wel helemaal naar Sarrià gaan om ze te proeven!

De palmbomen

Als je in Barcelona rondloopt zal je snel opmerken hoe groen deze stad eigenlijk is. Je hebt er groene stadsheuvels, parken, stadstuinen en zelfs moestuinen voor de buurtbewoners! De stad kent dan ook een eigen flora en fauna. Zo leven in Barcelona vele vogelsoorten, zoals duiven en papegaaien, en kun je in het Collserola-gebergte zelfs wilde zwijnen tegenkomen.

De plataanboom is de meest voorkomende boomsoort in Barcelona, gevolgd door de Europese netelboom. Ook de sinaasappelbomen kom je vaak tegen.

Maar de lievelingsboom van de meeste toeristen blijft toch wel de exotische palmboom, die je op meerdere plekken in de stad kunt spotten, zoals langs de strandpromenade of de Avinguda Diagonal.

Catalaanse trots

Wat ook typisch voor Barcelona is, is het gebruiken van Catalaans naast het Spaans. Wie enige kennis van de Spaanse taal heeft zal snel opmerken dat in Barcelona vele informatieborden en straatnamen in het Catalaans zijn. De Catalaanse taal is namelijk de voertaal in Catalonië, al kan iedereen hier wel zowel Spaans als Catalaans spreken.

Door de hele onafhankelijkheidskwestie zijn er daarnaast nu veel vlaggen op straat te zien; als protest of steunbetuiging. Zo laat men zien voor welke kant ze kiezen of waar ze voor staan.

Feest vieren

Barcelona staat ook bekend om haar bruisende nachtleven, dat tot de vroege uurtjes doorgaat. Alle bekende artiesten en DJ’s hebben hier dan ook weleens opgetreden. Daarnaast is het is niet ongewoon om, vooral in het weekend, zomaar een straatparade of wijkfeest tegen te komen in Barcelona.

In Barcelona is namelijk altijd wel iets gaande. Bijzondere Catalaanse tradities zoals de Catalaanse mensentorens of de Sardana-dans zijn wekelijks te zien. Daarnaast worden er veel kindvriendelijke evenementen gehouden, zoals de parades met reuzen.

De Catalaanse Rumba

Op je Barcelona-muzieklijst mag de Rumba Catalana niet ontbreken. Deze muziekstijl ontstond in de jaren 1950 in de zigeunersgemeenschappen van Gràcia en El Raval en brengt je gelijk in vakantiestemming. Een van de meest bekende liedjes van de Rumba Catalana is "Amics per sempre" van Los Manolos, die te horen was tijdens de Olympische Spelen van 1992. Maar dat Barcelona een muzikale stad is merk je vooral aan de vele straat- en metromuzikanten, restaurants en bars met livemuziek en het grote aanbod aan concerten en muziekfestivals.

Foute souvenirs

Poncho’s en Mexicaanse hoeden, de Spaanse stier of een sevillanas-jurk... Hoe ze ooit in de Catalaanse souvenirwinkels zijn beland weten we niet. Wat we wel weten is dat deze dingen helemaal niets met Barcelona of Catalonië te maken hebben. Vooral de poncho's en Mexicaanse hoeden zijn uit den boze wat de locals betreft.

Wil je een echt Catalaanse souvenir mee naar huis nemen, kies dan liever voor de Catalaanse ezel in plaats van de stier, ga voor een barretina (Catalaanse hoed) of de porró (een speciale fles om wijn uit te drinken), en vergeet niet om een Tió de Nadal of een caganer als souvenir te kopen indien je tijdens de feestdagen in Barcelona bent!


Dit zijn voor mij de meest typische dingen die je in Barcelona vaak tegenkomt. En nu jij: ben jij weleens in Barcelona geweest en hoeveel van deze typische Barcelonese dingen herken je? En wat is volgens jou typisch Barcelona?

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave