🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » De Gaudí Tour

De Gaudí Tour

Dat Barcelona nauw verbonden is met architect Antoni Gaudí (1852-1926) is meer dan duidelijk. Meesterwerken als de Sagrada Família, Park Güell, Casa Milà (La Pedrera) of Casa Batlló hypnotiseren dagelijks duizenden toeristen en zijn ware trekpleisters geworden. Maar er valt nog veel meer te zien in Barcelona dat door de briljante Antoni Gaudí is ontworpen!

Laatste update: 11/10/2022

Gaudí en Barcelona

Gaudí was in 1852 geboren in Reus maar kwam snel naar Barcelona om te studeren. Daarna begon hij zijn magistrale carrière als architect tot zijn fatale incident met de tram vlakbij de Sagrada Família.

Een aantal plekken waar Gaudí vaak heen ging in Barcelona kun je nog steeds bezoeken: bijvoorbeeld het Plaça de Sant Felip Neri, waar de favoriete kerk van Gaudí staat, of het beroemde oude café en restaurant Els 4 Gats.

Gaudí woonde onder andere in het roze huis van Park Güell en aan het einde van zijn leven in zijn werkplaats bij de Sagrada Família.

Hij overleed op 10 juni 1926 aan zijn verwondingen in het armenziekenhuis Hospital de Santa Creu in de wijk Raval.

De Gaudí wandeltour in Barcelona

Met de onderstaande wandelroute zul je zowel bekende als onbekende architectonische werken en plekken vinden die nauw verbonden zijn met Gaudí en zijn werk. Hou in je agenda een dagje vrij en ga de stad door de ogen van Gaudí verkennen! Let op: om deze route in een dag af te maken, raad ik je aan om niet ieder museum te bezoeken of heel erg lang in het Park Güell te gaan wandelen, anders krijg je deze route nooit af in een dag.

1. Casa Calvet

We beginnen onze Gaudí tour op de Carrer Casp nummer 48, zeer vlakbij Plaça Catalunya, met het bezoeken van het Casa Calvet, wat gebouwd is tussen 1898 en 1900. Dit was een commercieel en residentieel gebouw, gebouwd op een van de destijds meest bijzondere straten van de nieuwe Eixample-wijk in Barcelona.

Het gebouw heeft 6 verdiepingen en was speciaal voor de familie Calvet gebouwd. Gaudí werd onder andere geïnspireerd door de “C” van Calvet, dat je terug ziet op de voorgevel en de toegangsdeur. De kolommen aan weerszijden van de ingang lijken ballen van touw en zijn een toespeling op de textielindustrie van Calvet. De kelder en de begane grond waren voor het familiebedrijf in de textielindustrie, de eerste verdieping was de woning van de eigenaar en de andere verdiepingen waren te huur.

In 1900 won het Casa Calvet de prijs van beste gebouw van de stad en in 1969 werd opgenomen op de Erfgoedlijst van de Mensheid door de UNESCO.

Casa Calvet is nog steeds een prive-woning. Op de begane grond vind je tegenwoordig een restaurant, Restaurant Casa Calvet, dat vele van de originele details van Gaudí heeft weten te bewaren.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: huis van de familie Calvet
    Adres: Carrer Casp, 48
    Metro: Urquinaona (L1 en L4)

2. Werkplaats van Eudald Puntí

We lopen vervolgens naar de Carrer Cendra nummer 8. Waar nu een modern appartementen gebouw staat, was vroeger de werkplaats van Eudald Puntí. Dit was ook de plek waar de jonge Gaudí de beroepen van glasblazer, smid, timmerman en pottenbakker leerde. Hier maakte hij onder andere kennis met Eusebi Güell, wie later zijn beschermheilige werd.

Je zult in deze kleine straat weinig terugzien van het glorieuze verleden, toen de straat bruisde van de vele ateliers. Toch blijft het bijzonder om te denken dat Gaudí hier werkte.

  • Praktische informatie:
    Adres: Carrer Cendra, 8
    Metro: Sant Antoni (L2)

3. Straatlantaarns van het Plaça Reial

We lopen vervolgens via de Ramblas naar het Plaça Reial, waar de eerste opdracht van Gaudí voor de gemeente van Barcelona zich bevindt: twee straatlantaarns uit 1878.

Gaudí's lantaarnpaal op het Plaça Reial Barcelona
Gaudí’s lantaarnpaal op het Plaça Reial
  • Praktische informatie:
    Adres: Plaça Reial
    Metro: Liceu (L3)

4. Palau Güell

Daarna maken we een bezoek aan het Palau Güell (1886-1888), op Carrer Nou de la Rambla nummer 3-5. Dit was het huis van de familie Güell dat werd samengevoegd met het huis dat ze al hadden op La Rambla.

Het gebouw heeft 6 etages voor verschillende doelen. Zo werd de kelder als paardenstal gebruikt, de begane grond als receptie, de mezzanine voor het kantoor, de eerste etage voor het huis, de tweede etage voor de kamers en als laatst de zolder.

Achter een geordend en sober uiterlijk, is de structurering van de overdekte ruimten in het paleis de grootste prestatie en zeker de moeite waard om te zien. De kleurrijke schoorstenen zijn ook een van de mooiste details van dit gebouw.

Tijdens de Burgeroorlog werd het Palau Güell door de anarchisten als gevangenis gebruikt en in 1944 wilde een Amerikaan het paleis kopen en naar Amerika brengen. Gelukkig ging het niet door en begon de Regionale Raad van Barcelona de restauratie van het gebouw, dat op dit moment als museum dient.

Het Palau Güell werd in 1984 bovendien verklaard tot Erfgoed van de Mensheid door de UNESCO.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: huis van de familie Güell
    Adres: Carrer Nou de la Rambla, 3-5
    Metro: Liceu (L3)

5. Park Güell

Vervolgens pakken we de metro bij Liceu (L3) om naar Lesseps (L3) te gaan. Na een kwartiertje lopen zijn we in het Park Güell (entree in dit geval via Carrer d’Olot).

Park Güell werd opgevat als een privé-tuinstad voor de elite van Barcelona. Het zou een zelfvoorzienende ruimte worden met alles wat de bewoners nodig hadden: een kapel, een markt, een school, theaters, water…

Güell (de opdrachtgever) en Gaudí wilden dat deze gemeenschap zich op afstand van de rest van de stad kon handhaven. Barcelona was namelijk destijds geteisterd met epidemieën en sociale conflicten.

Maar het project dat in 1900 begon, werd vanwege verschillende zaken nooit afgemaakt.

Grappig om te weten is dat de lodge aan de linkerkant, dat tegenwoordig een boekhandel is, was oorspronkelijk een receptie met een telefoon. En de lodge aan de rechterkant, nu de informatiebalie van het park, was destijds het huis van de dragers.

Gaudí ging overigens met zijn vader en nicht in 1906 in het park wonen. Gaudí woonde in een showmodel-huis gebouwd door Francesc Berenguer i Mestres en bleef daar tot 1925, toen hij naar het werkplaats van de Sagrada Família verhuisde. Dit huis dient tegenwoordig als museum.

Het park zit daarnaast vol verrassingen en bekende architectonische iconen zoals de Draak en de mozaïeken van trencadís, met allerlei constructies die perfect aangepast zijn aan de onregelmatige aard van het terrein.

Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sinds 1969 een Nationaal Monument.

👉 Lees hier meer over de tickets voor Park Güell.

Park Güell Barcelona
Park Güell
  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: privé-tuinstad
    Adres: Carrer d’Olot
    Metro: Lesseps (L3)

6. Casa Vicens

Vanuit het Park Güell lopen we verder naar de Casa Vicens op Carrer Carolines nummer 18. Dit imposante huis met opvallende groene tegels en Arabisch-geïnspireerde details werd als zomerverblijf voor de familie Vicens tussen 1883 en 1888 gebouwd.

Het staat bekend als een van de eerste belangrijke werken van Gaudí en staat sinds 1969 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het Casa Vicens was voor velen jaren een privé-gebouw, maar ging in 2017 open als museum.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: zomerverblijf huis
    Adres: Carrer Carolines, 18
    Metro: Fontana (L3)

7. Casa Milà (La Pedrera)

Van de metrostation Fontana (L3) reizen we naar station Diagonal (L3). Op de Passeig de Gràcia wachten La Pedrera en het Casa Batlló op ons. Onze eerste stop is het onmisbare gebouw van Casa Milà, ook bekend als La Pedrera.

Gebouwd tussen 1906 en 1912 op nummer 92 in Passeig de Gràcia, dit majestueuze gebouw met een rotsachtige uitstraling werd snel gedoopt door Barcelonezen als La Pedrera, de steengroeve. Dit gebouw veroorzaakte destijds een enorme opschudding in de stad vanwege de primitieve en futuristisch design.

Gaudí kon zelfs de laatste fase van het project niet afmaken als gevolg van de verschillen die hij met de eigenaren had.

La Pedrera werd gebouwd en behandeld als een gigantische sculptuur. Grote steenstukken werden hier gebracht en ter plekke gepolijst door steenhouwers. Het resultaat van jaren werk is een tentoonstelling van levendige architectuur waarin de golving van de steen verandert van gewichtig in lichtheid.

De meest merkwaardige details in dit gebouw zijn onder andere de prachtige schoorstenen, de cirkelvormige binnenplaats, de trappen en de ijzeren balkons.

In 1986 kocht de Caixa Catalunya La Pedrera om er een museum van te maken. Deze kun je nog steeds bezoeken.

La Pedrera staat sinds 1969 op de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO en sinds 1984 op de Werlederfgoedlijst van de UNESCO.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: huis van de familie Milà
    Adres: Passeig de Gràcia, 92
    Metro: Diagonal (L3 en L5)

8. Casa Batlló

Net aan de overkant en iets verderop op het Passeig de Gràcia nummer 43 ligt het raadselachtig Casa Batlló (1904-1907). Dit is een van de meest radicale ingrepen van Gaudí, die niet aarzelde om de voorgevel van het oude gebouw te herscheppen.

Op het Casa Batlló voegde Gaudí kronkelige golvingen, een uitgewerkt glasvocht trencadís op die met verschillende intensiteit schijnt volgens de positie van de zon, balkons dat kaal schedels zijn en een dak met de vorm van een gigantische ruggengraat, met als resultaat een magische spektakel.

Voor vele doet het huis van Batlló denken aan een draak.

Het gebouw bestaat uit 7 verdiepingen. Op de eerste verdieping ontwerpte Gaudí het huis van de eigenaren, de familie Batlló, met alle meubiliar, gebogen plafonds en zelfs een prive-kapel.

Nog een interessante detail: wist je dat de toren met het kruis boven het Casa Batlló was niet links maar eigenlijk bedoelt om in het midden van het gebouw geplaatst te worden?

Casa Batlló is nog steeds een prive-woning dat deels geopend voor het publiek is.

Het Casa Batlló staat tevens sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: huis van de familie Batlló
    Adres: Passeig de Gràcia, 43
    Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

9. Sagrada Família

We lopen vervolgens richting de Sagrada Família. In plaats van lopen kun jij ook de metro bij Passeig de Gràcia (L2) nemen tot aan het station Sagrada Família (L2).

Bij de Tempel van de Sagrada Família ontmoeten we een van de belangrijkste en grootse projecten van Gaudí, dat tot de dag van vandaag nog niet afgemaakt is.

Deze kerk, begonnen in 1882 en daarna door Gaudí overgenomen in 1883, is gebaseerd op de Gotische stijl en is een ode aan de geometrie, kleur, vormen en geluiden.

Gaudí werkte aan de Sagrada Família tot aan de dag van zijn dood in 1926. Na zijn verhuizing vanuit het huis in Park Güell woonde Gaudí in de voorraadkamer en werkplaats dat hij op de noord-oost hoek van de Sagrada Família liet bouwen. Hij ligt nu begraven in de crypte van de Sagrada Família.

Ook leuk om te weten is dat de Sagrada Família wordt door middel van donaties gebouwd, wat het soms moeilijk maakt om de bouw door te zetten.

De Sagrada Família staat op de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO sinds 1969.

👉 Lees hier meer over de tickets voor La Sagrada Família.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: kerk
    Adres: Carrer Mallorca, 401
    Metro: Sagrada Família (L2 en L5)

10. Pavellons de la Finca Güell

Je kunt beginnen met de Pavellons de la Finca Güell, vlakbij de metrostation van Maria Cristina (L3) en aan de Avinguda de Pedralbes nummer 7.

Gebouwd tussen 1884 en 1887 was dit een set van twee constructies. Een was een paardenstal en de andere diende als logeerplek voor de verzorger.

Het is in dit gebouw waar Gaudí gebruikte zijn befaamde trencadís mozaïek voor het eerst.

Tussen de twee gebouwen staat een spectaculair smeedijzeren hek, gegoten in 1885 in het werkplaats van Valle y Piqué in Barcelona, wat eruit ziet als een draak, de onsterfelijke wachter van het pand.

Door de dood van Eusebi Güell in 1918 werden de erfgenamen gescheiden van het landgoed. De omliggende muur werd afgebroken en de andere twee extra deuren waarmee je in de woning kwam verloren hun functie.

Vandaag zijn de huizen de hoofdkantoren van het Gaudí Centre. De Pavellons Güell zijn overigens sinds 1969 op de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: paardenstal en logeerplek van de familie Güell
    Adres: Avinguda de Pedralbes, 7
    Metro: Maria Cristina (L3)

11. Gaudí’s beeld en Can Miralles

Een nog voor vele toeristen onbekende beeld van Gaudí is vlakbij de Pavellons de la Finca Güell te vinden, op de Passeig Manuel Girona. Hier zal je een beeld van Gaudí vinden op ware grote, met de kleren die hij meestal droeg en in een docerende houding. Deze staat onder de golvende ingang Miralles, ook door Gaudí zelf ontworpen in 1901.

Het beeld dateert uit 1999 en was door de beeldhouwer Joaquim Camps Giralt gemaakt. Grappig om te weten is dat in de jaren 70 Gaudí’s ingang voor Miralles stoorde de werknemers die het appartementencomplexen in het oude Can Miralles aan het bouwen waren.

Zo ontstond de mogelijkheid dat dit stuk geschiedenis naar het Park Güell verhuisd zou worden, maar gelukkig voor de buurtbewoners, is de entree Miralles intact gebleven, al bestaat Can Miralles niet meer.

  • Praktische informatie:
    Adres: Passeig Manuel Girona, 59
    Metro: Maria Cristina (L3)

12. Col.legi de les Teresianes

Je kunt vervolgens in noordelijke richting lopen om de Col.legi de les Teresianes op Carrer Ganduxer nummer 85 te bereiken. Het schoolgebouw werd door een onbekende architect in 1888 begonnen en werd door Gaudí in 1890 afgemaakt.

Gaudí ontwierp ook de tuin van de school, dat later in de tijd werd vervangen om plaats te maken voor de Rondas.

Ondanks de schade aan de school in 1936, toen het gebouw aangevallen en geplunderd werd, functioneert het nog steeds als onderwijsgebouw.

De Col.legi de les Teresianes behoort sinds 1969 tot de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO.

  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: school
    Adres: Carrer Ganduxer, 85
    Metro: La Bonanova (L6)

13. Torre de Bellesguard

Als laatste kun je de Torre de Bellesguard bezoeken. Haar naam, Bellesguard, betekent “prachtig uitzicht” en en werd door de dichter Bernat Metge aan dit stuk grond gegeven. De Torre de Bellesguard is een vrijstaand (en destijds geïsoleerd) huis op Carrer Bellesguard nummer 16-20, gebouwd tussen 1900 en 1909.

De buitenkant staat bekend om zijn uitgesproken kubieke volume en slanke hoekig toren.

Met dit stuk maakte Gaudí zijn eerbetoon aan de geschiedenis van Catalonië, door het herstellen van het Catalaanse Gotische-stijl waarmee hij zijn eigen persoonlijke visie op architectuur mengde.

De Torre de Bellesguard werd in 1969 aan de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO toegevoegd.

Torre Bellesguard in Barcelona
Torre Bellesguard
  • Praktische informatie:
    Soort gebouw: prive-woning
    Adres: Carrer Bellesguard, 16-20
    Metro: Av. Tibidabo (L7)

Als je na deze tour nog meer wilt weten over Gaudí en zijn werk, dan raad ik je aan om naar de Gaudí Experiència te gaan of een bezoek te brengen aan de Gaudí Exhibition Center in het Diocesan Museum van Barcelona. Ook interessant is het geheime mozaïek van Gaudí in de Esglèsia de Sant Pacià.

Kaart van de Gaudí tour in Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie