🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Reizen naar Barcelona » Vervoer naar Barcelona » Met de auto naar Barcelona

Met de auto naar Barcelona

Met de auto naar Barcelona? Welke route is het beste? Waar moet je rekening mee houden? Ten eerste is de reistijd van Nederland naar Spanje met de auto behoorlijk lang: vanuit Utrecht is het ongeveer 1.500 kilometer rijden naar Barcelona en het duurt ongeveer 14 uur zonder stops. Met eigen auto op vakantie naar Barcelona gaan heeft uiteraard ook zo zijn voordelen. In deze pagina vertel ik je welke dat zijn en wat allemaal bij komt kijken wanneer je besluit om met de auto naar Barcelona te gaan.

Autoreis naar Barcelona

Barcelona ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Utrecht. De hele route is gemakkelijk te rijden en tijdens je reis hoef je je enkel te oriënteren op de grotere steden. Onderweg kom je talloze plekken om te tanken, even wat te eten, naar het toilet te gaan en zelfs om te overnachten.

Ondanks de lange afstand, heeft het reizen met de auto ook z’n voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld in de auto veel meer bagage meenemen dan bijvoorbeeld in het vliegtuig.

De auto is daarnaast een zeer goede keuze als je naast Barcelona nog meer van Catalonië en Spanje wilt zien.

Bovendien is reizen met de auto naar Barcelona een goedkope optie wanneer je met meerdere mensen reist.

Maar voordat je op reis gaat, dan is het handig als je naar de volgende dingen oplet:

 • Vraag een milieuvergunning tijdig aan bij de gemeente van Barcelona. Alle auto’s die de stad betreden dienen tegenwoordig van een geldige milieuvergunning of sticker voorzien te zijn, zo ook buitenlandse voertuigen. Lees hier meer over de milieusticker in Barcelona.
 • Onderzoek waar je de auto in Barcelona kunt parkeren. Aangezien de parkeerplaatsen op straat schaars zijn, is het verstandig om te kijken waar het meest dichtstbijzijnde parkeergarage zit of voor een accommodatie met parkeergelegenheid te kiezen.
 • Check of je auto helemaal klaar is voor een lange roadtrip. Om onaangename verrassingen onderweg tegen te komen is het verstandig om je auto voor vertrek grondig te controleren. Denk hierbij aan de banden, benzine, ruitenwisservloeistof, enzovoort.
 • Sluit een reisverzekering af of check de dekking van je huidige reisverzekering. Ga je met de auto naar Barcelona, dan is het verstandig om een verzekering met pechhulp voor Europa af te sluiten.
 • Breng voldoende contant geld voor de tolwegen en benzinestations onderweg. Je kunt ook met de creditcard betalen, maar dan moet je bij het juiste tolpoortje aansluiten. Pinpassen kunnen soms geweigerd worden.

Autoroute naar Barcelona

Er zijn verschillende manieren om van Nederland en België naar Barcelona met de auto te reizen. Hieronder laat ik je kennis maken met drie van de meest populaire autoroutes naar Barcelona.

 • Via Lyon (Route du Soleil) (1.581 km): de meest populaire route van Nederland naar Barcelona is de Route du Soleil die door Maastricht, Luik, Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon en Lyon gaat. Het is een fijne en makkelijke route met veel hotels langs de snelweg, overnachtingscampings en parkeermogelijkheden. Vooral in de zomer kan hier extra druk zijn.
 • Via Millau (1.567 km): de kortste (en mooiste) optie is om via Parijs langs Reims, Auxerre, Clermont-Ferrand en het indrukwekkende viaduct van Millau, het hoogste ter wereld, te rijden. Maar let op, deze weg is wel heuvelachtig en heeft een paar steile beklimmingen en dalingen.
 • Via Toulouse (1.589 km): deze route gaat ook over Parijs en splits zich kort na Orléans van de route via Millau om langs Vierzon, Limoges, Montauban, Toulouse, Narbonne en Perpignan te gaan. Het is een ander alternatief met minder hellingen.

Tip: vele autorijders willen liever niet door Parijs heen rijden. Een makkelijke oplossing is om je routeplanner in te stellen om langs Parijs heen te rijden.

Onderweg stoppen

Omdat de afstand tussen Nederland en Barcelona best groot is om het allemaal in één keer te rijden, is het verstandig om meerdere tussenstops in te lassen en eventueel een overnachting onderweg te boeken.

Hiervoor kun je het beste gebruik maken van de app van Booking.com, die je aangeeft welke beschikbare kamers in jouw buurt zijn. Met deze app kun je daarnaast met slechts een paar klikken een hotelkamer last-minute boeken en indien nodig, kosteloos wijzigen of annuleren.

Vanwege je buitenlandse kenteken kun je overigens sneller slachtoffer worden van diefstal in je auto, zelfs als je op de snelweg bent! Wees hier dus alert op en vertrouw niemand die je onderweg zo maar wilt stoppen. Doe alle ramen, deuren en achterklep dicht en laat geen waardevolle spullen achter in je auto.

Auto rijden in Barcelona

De weg naar Barcelona is zeer gemakkelijk te volgen via een GPS of routeplanner. De snelwegen zijn goed onderhouden en de verkeersregels zijn nagenoeg dezelfde als in de rest van de EU. Echter zodra je de stad nadert zal je algauw merken dat de drukte op de weg toeneemt en dus moet je extra alert zijn.

In Barcelona heb je een aantal hoofdwegen die als oriëntatiepunt goed kunnen dienen:

 • De Rondes: de ringweg rondom Barcelona heet “Rondes” (in het Catalaans) of “Rondas” (in het Spaans). Het gedeelte van de rondes die aan de bergen grenst heet Ronda de Dali, en het gedeelte die langs de kust loopt wordt Ronda Litoral genoemd.
 • Avinguda Diagonal: deze weg doorkruist de stad diagonaal van west naar oost en is een van de belangrijkste verkeersadders.
 • Gran Via de les Corts Catalanes: de langste straat van Barcelona is tevens één van de belangrijkste lanen die de stad doorkruist en langs sommige van de belangrijkste pleinen in de stad langskomt.
 • Carretera de Collblanc (N 340): een van de belangrijkste wegen om in Barcelona te komen via de zuidwestelijke kant.
 • Avinguda Meridiana: een van de belangrijkste wegen om in Barcelona te komen via de noordoostelijke kant.

Als je door Barcelona rijdt moet je rekening houden met het drukke verkeer en de andere weggebruikers, zoals motorrijders, fietsers en voetgangers, de bewegwijzeringsborden, zebrapaden en stoplichten.

Hou tevens rekening mee dat veel straten in het oude stadscentrum zijn voetgangersgebieden, waardoor je ze niet zomaar met de auto kunt bereiken.

Als je per auto naar het centrum wilt, kun je het beste zoeken naar borden die naar de haven (port) verwijzen, en daarvandaan verder zoeken.

De ochtendspits vind hier plaats tussen 07:00 en 10:00 uur en de avondspits tussen 17:00 en 20:00 uur. Ook op vrijdagavond en zondag kan je last hebben van files, vooral in de Rondes. Eventuele wegwerkzaamheden en de overbelaste doorgaande wegen kunnen de voortgang tevens moeizaam maken. Dat is dan ook gelijk de reden waarom veel locals zich met het openbaar vervoer verplaatsen in plaats van de auto.

Parkeren in Barcelona

Als je naar Barcelona met de auto komt, dan wil je je auto veilig en goed kunnen parkeren. Om die reden is het verstandig om vooraf te kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden.

Parkeren op straat in Barcelona is altijd een uitdaging en de gratis plekken worden steeds schaarser. Ik zou er daarom voor kiezen om een hotel met parkeerplaats te boeken of de auto in een beveiligde parkeergarage te laten staan. Je verkleint hiermee het risico dat je auto wordt opengebroken en je bent vaak goedkoper uit.

Waar kun je parkeren in Barcelona?

Wanneer je met de auto naar Barcelona komt is het natuurlijk handig om te weten waar je wel en niet mag parkeren. In principe kun je overal in Barcelona parkeren, waar dat volgens bordjes is toegestaan.

Het is alleen vaak moeilijk om vrije parkeerplekken te vinden in Barcelona en het is belangrijk om de parkeerregels te kennen. Zo zijn er in Barcelona blauwe- en groenegebieden en heb je te maken met pakeerplekken die alleen voor buurtbewoners of mindervaliden bedoelt zijn of waar je helemaal niet mag parkeren.

Kort samengevat, kunnen we zeggen dat je mag parkeren op de volgende plaatsen:

 • Op straat daar waar géén gekleurd lijn te zien is en andere auto’s geparkeerd staan.
 • Op straat met een groene lijn: je mag parkeren 1 of 2 uur maximaal van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur. De kosten zijn ongeveer € 3,- á € 4,- per uur. ’s Avonds en in het weekend is het gratis.
 • Op straat met een blauwe lijn: je mag parkeren 1 of 2 uur maximaal van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 20:00 uur (ook op zaterdag in het stadscentrum en op zondag en feestdagen in het in het strandgebied). De kosten zijn ongeveer € 3,- á € 4,- per uur. ’s Avonds en in het weekend is het gratis.
 • In parkeergarages. Bij winkelcentra is dat vaak gratis. Bij beveiligde parkeergarages en hotels moet je daarentegen een fee betalen.

Maar let wel op; voordat je ergens gaat parkeren moet je eerst verifiëren of dat mag en wat de voorwaarden zijn, aangezien de tarief, maximale tijd of de regels per plek anders kunnen zijn. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je mag niet parkeren op de volgende plaatsen:

 • Daar waar een gele lijn is. Op straten met een gele lijn is het altijd verboden om te parkeren.
 • Daar waar een groene lijn met een bord waarop “àrea residents” staat. Dit gebied is gereserveerd voor buurtbewoners die een fee betalen.
 • Op laden en lossen gebieden (vaak getekend met een gele zig-zag streep). Hier mogen alleen vracht- en bestelwagens en voertuigen met 2 zitplaatsen gedurende 30 minuten van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 20:00 uur laden en lossen.
 • Op taxi standplaatsen, bushaltes of parkeerplaatsen gereserveerd voor mindervaliden.
 • Op plekken waar een bordje met “Gual Permanent” staat; deze markeert de ingangen waar men 24 uur per dag gebruik kan maken.

Voor meer informatie over de parkeerregels in Barcelona kijk op de website van areaverda.cat.

Parkeergarages in Barcelona

Er zijn verschillende publieke parkeergarages verspreid door de hele stad waar je je auto kunt parkeren. Hier kun je je auto voor een paar uurtjes of een langere periode parkeren.

Parkeergarages zijn goed beveiligd, openen 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Nadeel is wel de prijs. Op populaire plekken betaal je rond de € 3,- per uur en tot wel € 40,- voor 24 uur.

Een aantal bekende bedrijven die parkeergarages aanbieden door heel Barcelona zijn: Saba, Indigo en B:SM. Je herkent ze aan de grote wit-blauwe “P” bij de ingang.

Op het boord naast de P kun je altijd lezen of de parking nog plek heeft: de groene letters “LLIURE” betekenen dat er nog parkeerplaatsen zijn, en met de rode letters “COMPLET” weet je dat de parking vol zit.

Je hebt twee manieren om gebruik te maken van dit soort parkeergarages: door van tevoren een plek te reserveren via een app zoals Parclick of Parkapp, of door ter plekke een ticket bij de machine te halen en deze vóór vertrek via de betaalautomaat te betalen. Je betaalt altijd alleen voor de tijd (of dagen) die je auto geparkeerd heeft gestaan. De tarieven kun je online van tevoren raadplegen of ter plekke bekijken.

Gratis parkeren in Barcelona

Je auto gratis parkeren in Barcelona wordt steeds lastiger: de meeste parkeerplekken op straat zijn betaald en met een tijdslimiet of bedoelt voor de buurtbewoners, waardoor het steeds moeilijker wordt om een plekje te vinden, laat staan gratis.

In de binnenstad is helemaal weinig parkeerruimte op straat, dus je bent genoodzaakt om een hotel met parkeermogelijkheden te zoeken of je auto bij een betaalde parkeergarage achter te laten.

Toch zijn er enkele manieren om je auto gratis te parkeren in Barcelona, zoals bijvoorbeeld:

 • Je auto alleen ’s avonds parkeren in de groene- en blauwegebieden (tussen 20:00 uur en 08:00 of 09:00 uur) of tijdens het weekend (zaterdag en zondag voor de groene lijn en zondag voor de blauwe lijn).
 • Je auto parkeren op plekken in de buitenwijken van Barcelona waar geen gekleurd streep te zien is, zoals in Zona Universitària (bijvoorbeeld bij Avinguda Dr. Marañón en Carrer dels Cavallers), Pedralbes (Carrer de Gaspar Cassadó), Horta (Carrer de Lloret de Mar en Carrer del Canigó) en Mundet (Carrer Germans Desvalls).
 • Je auto parkeren bij een winkelcentrum zoals bij Diagonal Mar (3 uur gratis), Les Glòries (2 uur gratis) en La Maquinista (onbeperkt gratis).
 • Je auto gratis parkeren in een naburige gemeente zoals Badalona of Hospitalet del Llobregat en naar Barcelona met de metro te reizen.

Tip: raadpleeg op areaverda.cat de plattegrond met alle soorten parkeerplekken en de overige gratis parkeergebieden.

Nog een paar parkeertips Barcelona

 • Kom je van buiten de stad, dan is het is altijd goedkoper om aan de rand van de stad de auto te parkeren en je verder met het openbaar vervoer in de stad te verplaatsen. Ook de parkeergarages in de buitenwijken zijn goedkoper dan die in het centrum.
 • Alle winkelcentra en de meeste overdekte markten beschikken over een parkeergarage, vaak gratis voor klanten.
 • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto en al helemaal niet in het zicht van mogelijke dieven.
 • SMOU is de app waarmee je in Barcelona je auto eenvoudig kunt parkeren en betalen (op zowel blauwe- en groenegebieden en parkeergarages).

Veel gestelde vragen over reizen met de auto naar Barcelona

Wat is de beste autoroute naar Barcelona?

De route via Millau wordt door Michelin als beste route naar Barcelona aanbevolen. Tussen Amsterdam en Barcelona (1.547 km afstand) zou het ongeveer € 200,- kosten en 14,18 uur pure reistijd. Ikzelf heb via Route du Soleil naar Barcelona met de auto meerdere malen gereisd en dat beviel heel goed.

👉 Lees hier meer over mijn reis ervaring met de auto.

Hoe lang duurt een autoreis naar Barcelona?

Afhankelijk van je startpunt en hoeveel tussenstops je doet, kan een autoreis naar Barcelona een of twee dagen duren. Zonder tussenstops is dat ongeveer 14 uur.

Hoe veel kost een autoreis naar Barcelona?

Hoeveel geld je kwijt bent voor een autoreis naar Barcelona is van vele factoren afhankelijk zoals de afstand, brandstofprijzen en hoe zuinig je auto is. Ook als je onderweg gaat eten of slapen in een hotel.

In 2017 maakte ik een opsomming van de tolkosten om van Nederland naar Barcelona te reizen en kwam op het bedrag van € 89,40 (alleen heenreis). Tel je de benzine, het eten en de hotelovernachting erbij, en dan ben je algauw € 200,- kwijt.

Moet je een milieusticker hebben om in Barcelona te komen?

Ja, sinds 2020 is de milieusticker in Barcelona verplicht en dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen, die zich dienen aan te melden via het register van de AMB indien ze Barcelona en de milieuzone Zona de Baixos Emissions (ZBE) met de auto willen betreden.

👉 Lees hier meer over de milieustickers in Barcelona.

Wat als ik geen milieusticker hebt?

Heb je de milieusticker niet op tijd aan kunnen vragen, dan kun je alsnog met de auto naar Barcelona reizen door deze in een van de naburige gemeentes buiten de milieuzone te parkeren (zoals Sant Just Desvern, Sant Boi del Llobregat, El Prat del Llobregat, Viladecans, Montcada i Reixac of Montgat) en je verder met het OV naar Barcelona verplaatsen.

Hoe voorkom je autoinbraken in Barcelona?

Om autoinbraken te voorkomen in Barcelona dien je ten eerste niks zichtbaars in je auto achter laten liggen. Het beste is om je auto niet op straat te parkeren, maar bij een beveiligde parkeergarage.

Welke afwijkende verkeersregels zijn er in Spanje?

Verkeersregels in Spanje zijn grotendeels gelijk aan andere EU-landen, maar er bestaan ook wel een aantal afwijkende verkeersregels die handig zijn om te weten, zoals het meenemen van een reflecterende veiligheidsvest (een per inzittende), een gevarendriehoek, een reservebril of een set reservelampen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.