🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Bunkers del Carmel

Bovenop de stadsheuvel Turó de la Rovira bevindt zich één van de meest befaamde uitkijkpunten van Barcelona; de Mirador Bunkers del Carmel. Ondanks zijn ligging, iets buiten het toeristische centrum, komen hier dagelijks veel mensen om van het adembenemende panoramische uitzicht te genieten en een van de mooiste zonsondergangen te zien. En ja, de weg ernaartoe is even klimmen, maar eenmaal boven heb je dan ook wat!

Wat te zien en te doen bij de Bunkers del Carmel

Als je het uitkijkpunt van de Bunkers del Carmel bezoekt, geniet je niet alleen van een uitstekend 360 graden uitzicht over de stad, maar ontdek je ook een stukje verborgen geschiedenis over de stad. Deze plek diende vroeger namelijk als militair kamp en werd daarna als krottenwijk gebruikt.

Uitkijkpunt Bunkers del Carmel Barcelona
Uitkijkpunt Bunkers del Carmel

Panoramisch uitkijkpunt over Barcelona

De allerbelangrijkste reden waarom iedereen, local of toerist, naar de Bunkers del Carmel gaat is vanwege zijn geweldige uitzicht over de stad. Vanaf de top van deze heuvel heb je werkelijk de stad aan je voeten en geniet je geheel kosteloos van een fantastisch 360 graden uitzicht over heel Barcelona.

Alle belangrijkste gebouwen van Barcelona’s skyline zoals de Sagrada Família zijn hier te zien, net als de bergen, straten en de huizen van vele Barcelonezen.

Bunkers del Carmel in Barcelona bezoeken
Bunkers del Carmel

Onvergetelijke zonsondergangen

Vooral bij zonsondergang is de Bunkers del Carmel een geliefde plek onder de locals, die graag komen picknicken of een biertje doen met vrienden terwijl ze van het mooie uitzicht genieten. Er heerst dan een gezellige ontspannen sfeer, die soms door het gezang van een spontane gitarist verzegeld kan worden. En terwijl het donker wordt zie je de lichtjes in Barcelona aangaan totdat een fantastische verlichte stad aan je voeten ligt.

Let op: blijf na zonsondergang niet te lang hangen, want dan moet je de berg nog in het donker afdalen; iets wat ik je niet zou aanraden.

MUHBA Turó de la Rovira

Tijdens een bezoek aan de Bunkers del Carmel zal je snel ontdekken dat er her en der oude constructies en ruïnes te zien zijn. Het zijn de overblijfselen van een oud militair kamp en luchtafweergeschut van de Spaanse burgeroorlog en de daarna opgerezen krottenwijk “Los Cañones”.

Ze maken nu onderdeel uit van het geschiedenismuseum van Barcelona (MUHBA); vandaar dat je overal ook informatieborden kunt vinden met interessante informatie en foto’s van hoe het er vroeger uitzag. Let vooral op de oude vloertegeltjes en de trappenhuizen die er nog liggen en de structuur van het luchtafweergeschut.

Sinds 2015 heeft het MUHBA binnen het oude luchtafweergeschut ook een klein museum dat de rol van dit militaire kamp tijdens de burgeroorlog en de krottenwijk Los Cañones belicht. Dit museum is gratis te bezoeken maar dan wel op beperkte tijdstippen: op woensdag en vrijdag van 16:30 tot 20:30, zaterdag van 16:30 tot 20.30 uur en zondag van 10:30 tot 14:30 en van 16:30 tot 20:30 uur. Het MUHBA organiseert daarnaast regelmatig gratis rondleidingen die de geschiedenis van de Bunkers belichten. Van tevoren reserveren is noodzakelijk.

👉 Lees hier meer over mijn bezoek aan de Turó de la Rovira en de Bunkers del Carmel.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Pont De Mühlberg

Een ander hoogtepunt van je bezoek aan de Bunkers del Carmel is lopen over de brug van Mühlberg, die aan de voeten van de Turó de la Rovira ligt en je ook bloedmooie uitzichten biedt.

De brug bestaat sinds 1991, is 70 meter lang en verbindt de straat Carrer de Mühlberg met de Turó de la Rovira en de Bunkers del Carmel.

Bar-Restaurante Las Delícias

Als je na al het traplopen en hiken in de bergen honger hebt gekregen, dan heb je Bar-Restaurante Las Delícias om de hoek om je te redden. Volgens sommigen is dit een van de beste tapasbars in de stad. Je zit tussen de locals en dat zie je ook terug in de schappelijke prijs van de tapas en de grootte van de porties. Geniet vooral van de authenticiteit en de ongedwongen sfeer van dit tapasbarretje.

Geschiedenis Bunkers del Carmel

De Bateria antiaèria del Turó de la Rovira, ook bekend als Bunkers del Carmel, was een oud militair kamp bovenop de Rovira-heuvel, gebouwd in 1937 tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Het doel hiervan was om de vliegtuigen van Franco die de stad bombardeerden af te schrikken

Na de burgeroorlog werd het kamp verlaten met als gevolg dat deze constructies vanaf de jaren ’40 door immigranten uit Andalusië bewoond werden. Deze krottenwijk stond bekend als “Los Cañones” (De Kanonen). Hier hebben tot 1990 maar liefst 110 krottenhuisjes gestaan waar een totaal van 600 mensen in armoede wonden. Ze hadden geen elektriciteit, water of riolering.

In de jaren 1970 begonnen de bewoners te protesteren om de levenscondities van de buurt te verbeteren met enkele successen (ze kregen onder andere publieke toiletten, vuilnisbakken en stromend water).

In de jaren negentig werd de wijk met het zicht op de Olympische Spelen van 1992 echter definitief ontmanteld. De heuvel werd verlaten en door velen vergeten, totdat het in 2011 weer toegankelijk werd gemaakt en het MUHBA de ruimte als museum begon te beheren. In 2015 opende het museumgedeelte binnen het oude luchtafweergeschut, waar de geschiedenis van de Bunkers en de Turó de la Rovira verder toegelicht wordt.

Inmiddels zijn de Bunkers del Carmel een ware attractie geworden en zijn ze niet langer alleen onder de locals bekend. Toeristen weten inmiddels ook de weg naar de top van de Turó de la Rovira te vinden en voor velen is een stedentrip Barcelona zelfs niet compleet zonder het uitzicht vanaf de Bunkers te hebben gezien.

Hoe ga je naar Bunkers del Carmel

Er zijn meerdere manieren om met het openbaar vervoer naar de Bunkers del Carmel te komen. Je hebt in feite meerdere ingangen: via Carrer del Turó de la Rovira, Carrer de Marià Labèrnia, Carrer de Labèrnia en Carrer de Mühlberg.

Hieronder toon ik je twee manieren hoe je naar de Bunkers del Carmel kunt komen. Zorg wel voor goed schoeisel want je zal flink wat trappen moeten lopen en niet alle wegen zijn verhard. Fietsen naar de Bunkers raad ik af vanwege de steile en slechte wegen.

Naar de Bunkers vanuit Barcelona centrum

Je hebt meerdere manieren om de Bunkers del Carmel te bereiken vanuit het centrum. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de bus of de metro.

  Met de bus

  Vanuit Plaça de Catalunya vertrekken de buslijnen 22 en 24, beide met een halte bij de Bunkers del Carmel.

  Neem je de buslijn 22 dan moet je bij de halte Gran Vista uitstappen en voor 24 is het Carretera del Carmel – Mühlberg.

  Met de metro

  Een andere optie is om de metro L4 naar Guinardó | Hospital de Sant Pau te nemen en dan omhoog via de trappen van Carrer del Telègraf te lopen.

  Dit is de langste en meest uitdagende manier om bij de Bunkers del Carmel te komen, al kom je op een gegeven moment ook liften en roltrappen tegen.

  Eenmaal boven bij de parkeerplaats volg je het wandelpad dat je naar de Turó de la Rovira brengt. Hier dien je eerst een stukje door het bosrijke Parc del Guinardó te lopen om vervolgens de Bunkers del Carmel te bereiken. De uitzichten die je onderweg tegenkomt maken deze uitdagende hike de moeite waard.

  Naar de Bunkers vanuit El Carmel

  Wie het minste aantal trappen wil lopen en helemaal de local way wil gaan, kan beter de metro L5 naar El Carmel nemen. Eenmaal op El Carmel stap je over naar de bus 119 die je naar de top van de Turó de la Rovira brengt.

  De bushalte voor lijn 119 vind je als je bij de uitgang van station El Carmel de weg naar beneden loopt en rechts de straat Carrer de la Conca de Tremp in gaat. De halte zit daar direct om de hoek. Stap uit de bus bij de bushalte Panorama-Labèrnia. Vanuit deze halte is het maar een klein stukje de trappen op lopen tot aan de Bunkers del Carmel.

  Dit parcours heeft als voordeel dat je dichterbij de ingang afgezet wordt en dat het aantal trappen dat je moet lopen een stuk minder is.

  Praktische informatie

  Prijs: Gratis.

  Openingstijden: Open dagelijks van 9:00 tot 17:30 uur in de wintermaanden en tot 19:30 uur in de zomermaanden.

  Let op: voor mensen die slecht ter been zijn kan het moeilijk zijn om de Bunkers del Carmel te betreden (de toegang ernaartoe en de voorzieningen ter plekke zijn voor mindervaliden niet optimaal).

  Adres: Carrer de Marià Labèrnia
  08032 Barcelona

  Openbaar vervoer:

  Metro: El Carmel (L5) of Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)

  Bus: 119, 22 , 24

  Ik ♥ van Barcelona

  Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.