🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

La Sagrada Família

De Sagrada Família is een van de meest beroemde kerken ter wereld en een must voor iedereen die Barcelona bezoekt. De monumentale kerk van Gaudí – inmiddels tot basiliek uitgeroepen – wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en is zonder meer één van belangrijkste symbolen en meest bezochte monumenten van Barcelona en héél Spanje. Ga je de Sagrada Família binnenkort bezoeken, dan doe je er goed aan om je bezoek van tevoren in te plannen.

Basiliek Sagrada Família in Barcelona

Jaarlijks komen zo’n 4 miljoen bezoekers de Sagrada Família in Barcelona bezoeken. De Sagrada Família basiliek is hiermee het meest bezochte monument van héél Spanje. Wie naar Barcelona komt, móét dus de Sagrada Família kerk gezien hebben.

Het bijzondere aan de Sagrada Família is niet alleen zijn monumentale formaat of dat het nog steeds niet af is, maar ook de baanbrekende architectuur, dat niks te maken heeft met de andere gotische en neogotische kerken in de stad.

Sagrada Familia architect, bouwstijl en ontwerp

Hoewel de bouw dan de Sagrada Família kerk in 1882 begon, het was de architect Antoni Gaudí, die in het najaar van 1883 de opdracht op zich nam om hier een monumentale en innovatieve tempel van te maken.

Hij werkte tot aan zijn dood aan de bouw van de kerk, die dankzij donaties gebouwd werd, vandaar dat het ook bekend staat als een boetekerk of verzoeningskerk.

De Sagrada Família is gebouwd in een stijl die bekend staat als het Catalaans Modernisme en typerend is voor het Barcelona van de late 19e eeuw. Deze stijl kenmerkt zich door de asymmetrische en organische vormen en decoratieve elementen geïnspireerd door de natuur.

👉 Koop je tickets voor Sagrada Família van te voren.

Gaudí ontwierp de Sagrada Família als een stenen Bijbel die de geschiedenis en mysteries van het christelijk geloof verklaart: de torens symboliseren Jezus Christus, de Maagd Maria, de 12 apostelen en de vier evangelisten; terwijl de gevels de drie sleutelmomenten in het leven van Jezus Christus verbeelden: de geboorte, het lijden en de opstanding. De kruiser, het Hemelse Jeruzalem, is het symbool van vrede.

De Sagrada Família is in veel opzichten een uitzonderlijke tempel. De revolutionaire structuur, waarin Gaudí steunberen achterwege liet en gebruik maakte van luchtbogen, schuine zuilen en hyperboloïde gewelven, evenals de complexe symboliek, maken van de Sagrada Familia een zeer unieke plek.

Gaudí’s plan was om het hoogste gebouw van Barcelona te bouwen, maar hij verhinderde dat het werk van een man dat van God zou overtreffen door de hoogte van de tempel onder de 192 meter van de Montjuïcberg te houden.

De stempel van Gaudí is in dit geval het meest zichtbaar aan de geboortefaçade en de crypte van de Sagrada Família: beide uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO.

Ook de binnenkant van de Sagrada Família behoort tot Gaudí’s ontwerp: daar wandel je als het ware in een bos vol met licht en kleuren.

Sagrada Família glas in lood ramen
Sagrada Família glas in lood ramen

De lijdensfaçade, aan de zuidwestgevel, is later aangebouwd in een duidelijk veel modernere stijl. De hoekige sculpturen die de gevel versieren zijn het werk van de beeldhouwer Josep María Subirachs.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Wat te zien en te doen bij de Sagrada Família

De Sagrada Família is een van de belangrijkste must-sees bij een stedentrip naar Barcelona. Het wordt beschouwd als Gaudí’s meesterwerk en is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest bekende symbolen van de stad en het land. Het is dus ondenkbaar dat je naar Barcelona gaat, maar de Sagrada Família niet bezoekt.

Al van buitenaf kun je genieten van de monumentale architectuur van de Sagrada Família. Maar het beste is zonder twijfel om binnen te genieten van dit prachtige bouwwerk. Want dan pas kun je de magie van de Sagrada Família en Gaudí ervaren.

Tip: Ben je van plan om de Sagrada Família te bezoeken, dan moet je tegenwoordig je bezoek reserveren en online tickets kopen. Ik kan je een bezoek aan de Sagrada Familía echt van harte aanraden, het is niet voor niets een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona.

Reserveer nu jouw bezoek

De Sagrada Família van buiten

Zodra je de Sagrada Família nadert, ontdek je snel hoe gigantisch mooi en bijzonder dit kerkgebouw is. Niet alleen vanwege de langwerpige torens (waar straks de hoogste kerktoren van Europa zal staan!), maar ook dankzij alle fraaie decoratie en architectonische details die het zo’n uniek gebouw maken.

De Sagrada Família telt maar liefst drie gevels, die elk een fase uit het leven van Jezus uitbeelden: de geboorte, het lijden en de glorie.

Op dit moment zijn er twee van de gevels af, de Geboortefaçade en de Passiefaçade. De Gloriefaçade wordt straks de belangrijkste ingang, waarin de opstanding van Jezus Christus gevierd wordt.

Façade van de Geboorte

De geboortefaçade zit aan de noordoostkant (Carrer Marina) en was de eerste portaal dat gebouwd werd, toen nog onder leiding van Gaudí. Op deze gevel wordt de geboorte van Jezus Christus en zijn eerste jaren verbeeld, omgeven door veel natuurscènes.

De geboortefaçade bevat drie portalen, die van de Liefdadigheid, Hoop en Geloof.

In het midden staat de beeltenis van de geboorte van Jezus. Je ziet hier het kindje Jezus, Jozef en Maria, de drie wijzen en de herders die het kindje komen aanbidden, evenals muzikanten en trompetterende engelen die zijn geboorte aankondigen.

Het portaal wordt bekroond door een Levensboom, waar witte duiven rondvliegen en de Eucharistie verbeeld wordt in de vorm van een pelikaan. Zowel de deuren als enkele van de sculpturen op de Geboortefaçade zijn het werk van de Japanse beeldhouwer Etsuro Sotoo, die in 1978 voor het eerst naar Barcelona kwam en verliefd werd op de Sagrada Família.

Façade van de Passie

De zuidwestgevel is de lijdensfaçade (Carrer Sardenya) en gaat over het lijden van Jezus Christus. Deze zijde is een halve eeuw na de geboortefaçade gebouwd en is dus in een veel modernere stijl afgewerkt.

In de ogen van Gaudí moest deze gevel het lijden van Jezus Christus tijdens zijn Passie verbeelden en angst inboezem. Vandaar dat deze gevel een stuk soberder en somberder eruit ziet.

De sculpturen zijn het werk van Josep María Subirachs en verbeelden het lijdensweg van Jezus in chronologische volgorde, vanaf de het laatste avondmaal (links onderin), het verraad van Judas (onder in het midden), het proces tegen Jezus (rechts), tot aan zijn geseling (in het midden) en kruisiging (boven in het midden).

Ook staan er zes lange kolommen en wordt het portaal bekroond door 18 pilaren in de vorm van een bot.

De drie portalen hebben als naam Doornenkroon, Evangelie en Getsemane, en dragen teksten waarmee Subirachs het lijdensweg vertelt door midden van woorden, texturen en incrustatiewerk.

Façade van de Glorie

De gloriefaçade, gelegen aan de zuidelijke kant van de kerk (Carrer Mallorca), wordt zodra deze is afgerond de hoofdingangspoort en de voorgevel van de Sagrada Família.

De gloriefaçade viert het glorieuze eeuwige leven na de dood van Jezus. Het zit aan de zuidelijke kant omdat hier ook de meeste zonuren zijn.

Deze façade zal een brede trap bevatten van vijf meter hoog, zuilen die naar de hemel wijzen met Jezus in het midden en boven hem, de Heilige Geest en de God de Vader, plus allerlei andere sculpturen en ornamenten die van deze gevel hét hoofdportaal van de Sagrada Família zullen maken.

De Sagrada Família van binnen

Gaudí’s opvatting over de Sagrada Família was gebaseerd op de Gotische en Byzantijnse kathedralen. Zijn bedoeling was het christelijke geloof door de architectuur en de schoonheid van het gebouw uit te drukken en de boodschap van de evangelisten te communiceren.

Hij wilde van de Sagrada Família een plek maken waar men zich rustig terug kon trekken.

En hoewel de Sagrada Família nog niet af is, is het zeker de moeite waard om tickets te kopen voor een bezoek aan de binnenkant, of in ieder geval, een blik te werpen aan de crypte, die nog gratis is.

Lichtval in Sagrada Família Barcelona
Lichtval in Sagrada Família Barcelona

Interieur Sagrada Família

Het interieur van de Sagrada Família is adembenemend mooi en kan met geen andere kerk vergeleken worden. De kleuren die door de glas in lood ramen binnen vallen, de zuilen die naar de hemel stijgen en tegen elkaar draaien totdat er een bos ontstaat, de plafonddecoratie… Gaudí bedacht alles tot in de kleinste details en maakte van de Sagrada Família een ongekend monument.

Gaudí ontwierp de Sagrada Família in de vorm van een kruis, het christelijke of Latijnse kruis. In tegenstelling van wat er tot dan toe gebruikelijk was, plaatse hij het klooster van de kerk in het midden van het schip en niet ernaast. Daarmee herstelde hij het oorspronkelijke doel van de christelijke kerken, namelijk om een gesloten ruimte voor meditatie te creëren.

De Sagrada Família binnenkant is werkelijk fantastisch mooi
De Sagrada Família binnenkant is werkelijk fantastisch mooi

Zoals bij vele werken van Gaudí, hield hij rekening met de proporties van de ruimtes. In het geval van de Sagrada Família nam Gaudí als basis een vierkant van 7,5 x 7,5 meter (de afstand tussen de kolommen van het schip) en alle binnenmaten zijn veelvouden hiervan: het schip 90 is meter lang, 45 meter breed en 45 meter hoog in het midden en 30 meter breed aan de zijkanten, terwijl het transept 30 meter lang en 60 meter hoog is.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

De torens van La Sagrada Família

De Sagrada Família telt maar liefst 18 toren van tussen de 110 en 170 meter. Deze zijn door bruggetjes met elkaar verbonden en zijn bekroond door prachtige pinakels met een kleurrijk mozaïek en witte bollen.

Alle torens in de Sagrada Família hebben een specifieke betekenis. Zo wordt elk façade bekroond door vier torens die voor de 12 apostelen staan. In het midden steken de toren van de vier evangelisten uit, van 135 meter, en de Mariatoren, van 130 meter, die bekroond is met een gigantische ster.

In de toekomst zal hier de Jezustoren staan, van 172,5 meter hoog en bekroond met een grote kruis. Hiermee zal de de Sagrada Familia het hoogste religieuze gebouw van Europa zijn.

👉 Lees hier meer over tickets voor de torens van La Sagrada Família.

Let op: om veiligheidsredenen mogen mensen met beperkte mobiliteit of beperkt zicht en kinderen jonger dan 6 jaar oud de torens niet bezoeken. Kinderen tot en met 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene om de torens te bezoeken.

Sagrada Família is naar schatting in 2030 klaar
Sagrada Família is naar schatting in 2030 klaar

Het Sagrada Família Museum

Naast de kerk is het ook mogelijk het museum van de Sagrada Família te bezoeken, dat onder de tempel ligt. Dit is in de entree inbegrepen. Hier zal je alles ontdekken over de geschiedenis van de Sagrada Família en de plannen voor de toekomst.

De Sagrada Família souvenirwinkel

Natuurlijk is er ook een souvenirwinkel bij de Sagrada Família te vinden. De souvenirwinkel van de Sagrada Família kom je zoals gebruikelijk in dit soort plekken aan het einde van de tour tegen.

Voor diegenen die interesse hebben, zijn hier allerlei objecten en boeken over de Sagrada Família en Gaudí te koop. In de directe omgeving van de Sagrada Família vind je tevens tal van souvenirwinkels, waar je onder andere kleine replica’s van de Sagrada Família als souvenir kunt kopen.

Tip: boek je fietstour bij Baja Bikes

Het Nederlandse Baja Bikes is een van de bekendste fietstours en fietsverhuurders in Barcelona. Je kunt bij hen terecht voor een leuke fietstour of privé fietstour met Nederlandse gids. Ze beschikken over meerdere fietstours, onder andere de populaire highlights fietstour, de FC Barcelona fietstour en de tapas fietstour. Baja Bikes biedt ook speciale fietstours aan voor groepen en gezinnen met kinderen.

👉 Check het aanbod van Baja Bikes.

 

Bijzonderheden bij de Sagrada Família

Als je op bezoek gaat bij de Sagrada Família dan zul je overdonderd worden door al het pracht en praal die deze kerk te bieden heeft. Toch zijn er vier zaken die wat extra aandacht verdienen.

1. Ster Sagrada Família

Sinds eind 2021 bekroond een enorme ster de Mariatoren van de Sagrada Família. De ster heeft 12 punten en weegt maar liefst 5,5 ton. ’s Avonds wordt de ster samen met de façades van de Sagrada Família kerk verlicht en is mede door zijn grote formaat al van ver te zien.

De Mariatoren zelf is momenteel de hoogste toren van de Sagrada Família basiliek en is 138 meter hoog.

2. Magisch vierkant Sagrada Família

Vele bezoekers zullen het misschien niet weten, maar de Sagrada Família zit vol met raadsels en verborgen details. Neem als voorbeeld het magisch vierkant van Subirachs.

Het magisch vierkant bevind zich aan de lijdensfaçade en bevat zoals de naam aangeeft een vierkant van vier bij vier cellen, met allerlei getallen.

Als je alle getallen optelt (zowel in rijen, kolommen als in diagonaal), krijg je telkens het cijfer 33 als resultaat. Dat staat gelijk symbool aan de leeftijd van Jezus toen hij overleed.

Ontdek de raadsels bij de Sagrada Família
Ontdek de raadsels bij de Sagrada Família

3. Scholen van de Sagrada Família

Naast de kerk, in een onopvallende hoek binnen het terrein van de Sagrada Família, staat het gebouw dat bekend staat als de scholen van de Sagrada Família. Hier zie je onder andere een reproductie van de werkplaats van Gaudí en een zaal die omgebouwd is tot een klaslokaal in de sfeer van die tijd.

De Scholen van de Sagrada Família waren namelijk tussen 1908 en 1909 door Gaudí gebouwd als school voor de kinderen van de mensen die in de Sagrada Família werkten, hoewel ze ook gebruikt werden door andere kinderen uit de buurt, met name van kansarme families.

4. Crypte van de Sagrada Família

De crypte van de Sagrada Família is voor velen nog een onbekende plek. Deze ligt in de kelder van de tempel en is niet te bezoeken behalve tijdens de ceremonies die er plaatsvinden.

De crypte was de allereerste onderdeel van de Sagrada Família die gebouwd werd. Dat gebeurde nog onder de leiding van zijn eerste architect, Francisco del Villar. Na zijn terugtrekking van het project, was het aan Gaudí om de crypte verder af te maken.

Omdat de bouw van de crypte al zo ver gevorderd was, liet Gaudí het meeste staan zoals het was (een neogotische crypte met zeven kapellen), hoewel met enkele aanpassingen, zoals de locatie van het altaar of de trappen.

De zeven kapellen van de crypte zijn gewijd aan de Heilige Familie van Jezus. Het prachtig altaar is gemaakt door Josep Llimona en bevat onder meet een altaarstuk van de Heilige Familie dat afkomstig is van het Casa Batlló.

Na zijn dood werd Gaudí in zijn geliefde Sagrada Família kerk begraven. Hier in de crypte is de begraafplaats van Gaudí te vinden.

Toeristen die deze willen bezoeken dienen zich net voor de ceremonie begint te melden bij de ingang op de poort aan de linkerkant van de Façade van de Passie (Carrer Sardenya). Toegang is gratis.

Crypte van de Sagrada Família Barcelona
Crypte van de Sagrada Família

Een mis in de crypte bijwonen

Je kunt een ceremonie in de crypte van de Sagrada Família bijwonen op de volgende tijdstippen:

  • Doordeweeks: om 9:00 (Spaans) en 20:00 uur (Catalaans).
  • Zaterdag en voor een feestdag: om 9:00 uur (Spaans).
  • Zondag en feestdagen: om 10:30 (Catalaans), 11:45 (Spaans), 13:00 (Catalaans), 18:30 (Catalaans) en 20:00 uur (Spaans).

Een mis in de Sagrada Família bijwonen

Op zaterdag en zondag vinden de internationale missen plaats bij het grote altaar in de Sagrada Família. De diensten zijn gratis en worden in verschillende talen gehouden (Catalaans, Spaans, Frans, Engels en Italiaans).

De toegang voor de mis wordt aan de geboortefaçade geplaatst (Carrer Marina) een halfuur van tevoren. Na de mis mag je gratis de Sagrada Família vanbinnen bezichtigen.

Doordeweeks vinden ook missen plaats, maar dan in de Crypte van de Sagrada Família.

Het aantal plaatsen is beperkt (700 zitplaatsen en 2000 staanplaatsen) dus wees in ieder geval tien minuten voor aanvang aanwezig om een goede plek te bemachtigen.

Kerkdiensten in de Sagrada Família

  • Zaterdag en voor een feestdag: om 20:00 uur.
  • Zondag en feestdagen: om 09:00 uur.

La Sagrada Família verlicht

’s Avonds wanneer het donker wordt, is de Sagrada Família mooi verlicht. Een mooi excuus om erlangs te lopen en van dit plaatje te genieten!

Tijdens speciale gelegenheden kan de verlichting van de Sagrada Família een speciaal kleur krijgen of kunnen er speciale projecties gemaakt worden, zoals tijdens de Semana Santa (Heilige Week).

De omgeving rondom de Sagrada Família

In de directe omgeving van de Sagrada Família zijn er ook leuke dingen te zien en te doen.

Ten eerste zijn de tuinen om de Sagrada Família heen een populaire plek om een foto van de basiliek in al zijn grandeur te maken. Ook kun je daar eventjes op een bankje zitten of gaan picknicken.

Fotomoment In het park voor de Sagrada Família
Fotomoment In het park voor de Sagrada Família

Aanrader is om een lekkere Frappuccino bij de Starbucks te halen en deze te nuttigen terwijl je naar de Sagrada Família kerk kijkt.

Een andere favoriet van mij is het uitzicht op de Sagrada Família vanuit de Avinguda Gaudí, dat ook nog eens een aangename promenade is om over te wandelen en op het terras te zitten. Aan het einde van de Avinguda Gaudí kom je bovendien nog een ander pareltje van het Catalaans Modernisme tegen: het Hospital de Sant Pau.

Restaurants bij de Sagrada Família

Hoewel je bij de Sagrada Família goed moet oppassen voor tourist traps, zijn er alsnog enkele goede adressen te vinden om een hapje te doen of uitgebreid te eten.

Enkele van mijn favoriete adressen in de buurt van de Sagrada Família zijn:

  • Camelia Art Café (Carrerde Padilla, 264): mooi brunchrestaurant met uitstekende koffie in de buurt van de Sagrada Família.
  • Can Pizza Sagrada Família (Passatge de Simó, 21): bekend pizza restaurant in een rustige straat net achter de Sagrada Família.
  • Bodega de Barri (Carrer de Lepant, 280): eenvoudige bar om wat tapas te nuttigen.
  • La Trocadero (Carrer de la Marina, 269): vegan restaurant met vegan burgers en vegan hotdogs.

Geschiedenis van la Sagrada Família

De Temple Expiatori de la Sagrada Família vindt zijn oorsprong in 1866, toen Josep Maria Bocabella i Verdaguer de Asociación Espiritual de Devotos de San José (de Geestelijke Vereniging van Liefhebbers van San José) stichtte.

In 1874 bevorderde de vereniging de bouw van een verzoenende tempel gewijd aan de Sagrada Família, de ‘Heilige Familie’.

In 1881 kon de vereniging dankzij gulle giften een perceel kopen van 12.800 m2 om de tempel te bouwen tussen de straten van Marina, Provença, Mallorca en Sardenya.

De bouw van de kerk van de Sagrada Família begon op 19 maart 1882, gebaseerd op de plannen van de diocesane architect Francisco de Paula del Villar.

Jezusbeeld in de Sagrada Família
Jezusbeeld in de Sagrada Família

In het najaar van 1883 kreeg Antoni Gaudí de opdracht de werkzaamheden voort te zetten. Na de ontvangst van een grote anonieme donatie, besloot Gaudí af te stappen van het oude neogotische ontwerp. Hij stelde een nieuwe, meer monumentale en innovatieve tempel voor, zowel met betrekking tot de vormen en structuren als de bouw.

Gaudí werkte tot zijn dood in 1926 aan de bouw van de tempel. Sindsdien zijn verschillende architecten doorgegaan met de werkzaamheden volgens het oorspronkelijke idee van Gaudí.

Sinds november 2010 mag de Sagrada Família zich officieel basiliek noemen, nadat deze door Paus Benedictus XVI ingewijd werd.

Als de monumentale tempel van de Sagrada Família straks klaar is, zijn er 18 torens (12 gewijd aan de apostelen, 4 voor de evangelisten, een voor Jezus en een andere voor Maria) en is de tempel hiermee het hoogste religieuze gebouw van Europa.

👉 Ontdek hier mijn Gaudí Tour in Barcelona.

Leuke weetjes over de Sagrada Família

  • De Sagrada Família is het meest bezochte monument van Spanje, met ongeveer 3 tot 4 miljoen bezoekers per jaar.
  • De Sagrada Família is een boetekerk en is wordt al van het begin uitsluitend met aalmoezen bekostigd. De donaties lieten echter op zich wachten en dus ging Gaudí in het begin van deur tot deur geld vragen. Sinds er entreegeld wordt gevraagd om de Sagrada Família te bezoeken gaat het wat sneller met de bouw.
  • De bouw van de Sagrada Família werd in 1882 gestart. Een eeuw later, in 1982, kwam Paus Johannes Paulus II de kerk bezoeken en sinds november 2010 mag de Sagrada Família zich officieel basiliek noemen, nadat de kerk door Paus Benedictus XVI ingewijd werd.
  • Toen Gaudí nog leefde heeft hij enkele ontwerpen, maquettes en tekeningen gemaakt die door zijn opvolgers als leidraad werden gebruikt. Maar helaas ging het meeste van dit materiaal verloren tijdens een brand in de burgeroorlog.
  • De Sagrada Família is gevormd door drie monumentale gevels die elk één van de drie hoogtepunten van het leven van Jezus verbeelden: zijn geboorte (bij Carrer Marina), zijn lijden, dood en opstanding (Carrer Sardenya), en zijn hemelse heerlijkheid, in het heden en de toekomst, bij de toekomstige hoofd voorgevel (Carrer Mallorca).
  • De façade van de glorie, waar Gaudí de hoofdingang van de Sagrada Família met een trap bovenop de straat Carrer Mallorca plaatste, is de laatste stap in de bouw van de tempel. Een stap dat grote gevolgen zal hebben voor de buurtbewoners: maar liefst twee huizenblokken, tot aan Carrer Aragó, zullen verwijderd moeten worden om de promenade die Gaudí had ontworpen te kunnen maken.
  • Wanneer de Sagrada Família af is, zal deze 18 torens bevatten van tussen de 90 en 170 meter hoog. Van de toren, 12 zullen gewijd worden aan de apostelen, 4 aan de evangelisten, een aan Maria en een aan Jezus. Voor deze laatste twee zullen een aantal huizenblokken in de directe omgeving gesloopt moeten worden. De grootste toren van 172,5 meter hoog zal aan Christus gewaaid worden en zal Europa’s hoogste kerktoren worden.
  • Gaudí was een fervent gelovig en had veel respect voor de Schepper. Dat is ook de reden waarom de grootste toren niet hoger dan 172,5 meter is, om geen schaduw te werpen op de Montjuïc, de hoogste berg in Barcelona.
  • Er is een vijf meter hoge bronzen toegangsdeur met het complete ‘Onze Vader’ in het Catalaans en je kunt het ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ in maar liefst vijftig talen vinden.
  • Er zijn twee verborgen Gaudí’s in de Sagrada Família, eentje in de geboortefaçade in Jozefs gezicht en de andere aan het lijdensfaçade, aan de linkerkant van Veronica, die een doek met Jezus gezicht vasthoudt.
  • Subirachs, de auteur van het lijdensfaçade, heeft allerlei raadsels voor de bezoeker achtergelaten. De meest bekende is de magische vierkant met cijfers. De som daarvan is altijd 33, dezelfde leeftijd waarop Christus gestorven was, maar ook het aantal graden van de vrijmetselarij in de Schotse Rite.
  • In 2005 werden de crypte en de geboortefaçade van de Sagrada Família als Werelderfgoed door de UNESCO verklaard.

Video Sagrada Família

Kijk voor meer informatie over de Sagrada Família mijn video op YouTube, waarin ik je alles vertel over deze wereldberoemde basiliek en hoe je het beste je bezoek aan de Sagrada Família in moet plannen.

Sagrada Família tickets

Bijna iedereen die Barcelona bezoekt wil de Sagrada Família bezoeken en dit is aan de drukte rondom de kerk heel goed te zien. En hoewel je prima van de schoonheid van de Sagrada Família van buitenaf kunt genieten, is het beste als je tickets koopt om deze van binnen te bezichtigen, het liefst met een audiogids erbij. Dan pas zal je de magie van de Sagrada Família en Gaudí volledig ervaren.

Omdat het aantal bezoekers die de Sagrada Família mogen bezoeken beperkt is en er geen meer tickets bij de kassa verkocht worden, is het nu des te meer belangrijk dat je je tickets voor de Sagrada Família van tevoren online koopt. Zorg dus dat je je ticket van tevoren online hebt gekocht, want anders kom je er niet in.

👉 Lees hier meer over de verschillende tickets voor de Sagrada Família.

Tip: het is bij de Sagrada Família altijd superdruk, dus mijn tip is om vroeg in de ochtend te komen (tussen 9:00 en 10:00 uur) of later in de middag (tussen 15:00 en 17:00 uur). Ook is de Sagrada Família bij zonsondergang betoverend mooi. Een bezoek aan de Sagrada Família duurt ongeveer anderhalf uur (twee uur als je een van de torens op wilt).

Rondleidingen Sagrada Família

Bij de Sagrada Família worden ook rondleidingen in meerdere talen gegeven. Tijdens zo’n rondleiding krijg je alles te weten over Gaudí’s Sagrada Família en heb je de kans om al je vragen te stellen aan een deskundige gids.

De rondleiding duurt 90 minuten en omvat uitleg over zowel de buiten- als de binnenkant van de Sagrada Família en kan worden gecombineerd met een bezoek aan de torens.

🙋‍♂️ Reserveer nu je tickets voor een begeleide rondleiding aan de Sagrada Família.

Sagrada Família gratis bezoeken

Sommige gedeeltes van de Sagrada Família, zoals de crypte waar Gaudí ligt begraven, zijn gratis te bezoeken. Ook krijg je gratis toegang tot de Sagrada Família wanneer je bij de internationale mis van zaterdag en zondag bent.

Met La Mercè (24 september) en Sant Jordi (23 april) worden er ook open dagen bij de Sagrada Família georganiseerd, al zijn het aantal plaatsen beperkt.

👉 Lees hier meer over de mogelijkheden om de Sagrada Família gratis te bezoeken.

Hoe ga je naar de Sagrada Família

De Sagrada Família ligt in het centrum van Barcelona, in het district van l’Eixample om precies te zijn. De Sagrada Família kerk is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Sagrada Família (L2 en L5) zal je die direct vinden.

Alle hop-on-hop-off-bussen en vele fietstours hebben uiteraard ook een halte bij de Sagrada Família.

De ingang voor de Sagrada Família is via de Geboortefaçade (Carrer de la Marina) en de uitgang komt uitbij de Lijdensfaçade (Carrer Sardenya).

Mindervaliden dienen zich bij aankomst te melden bij de informatiebalie bij Carrer Sardenya of de groepsingang bij Carrer de la Marina.

Veelgestelde vragen over de Sagrada Família

Hieronder geef ik antwoord op sommige van de meest voorkomende vragen over de Sagrada Família kerk in Barcelona.

Wat betekent Sagrada Familia?

De naam Sagrada Família betekent in het Spaans Heilige Familie. De volledige naam van de Sagrada Família basiliek is dan ook: Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família (Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie).

Hoeveel mensen kunnen er in de Sagrada Familia?

De Sagrada Familia ontvangt dagelijks ongeveer 60.000 bezoekers, waarvan slechts 15.000 het interieur betreden.

Hoeveel mensen bezoeken de Sagrada Familia jaarlijks?

Elk jaar bezoeken ongeveer 3 tot 4 miljoen mensen de Sagrada Família, waardoor het de meest bezochte plek in Barcelona is.

Wat kost een bezoek aan de Sagrada Familia?

Een standaard ticket voor een bezoek aan de Sagrada Família kost € 26,- en je betaalt tien euro extra als je ook de torens wilt bezoeken.

Waar kun je parkeren bij de Sagrada Familia?

Het beste is om een parkeerplek te reserveren bij een van de parkeergarages in de buurt van de Sagrada Família, zoals BSM Sagrada Familia (Carrer Mallorca, 425-433).

Wat zijn de kledingvoorschriften voor een bezoek aan Sagrada Familia?

Zoals bij elk kerkelijke gebouw wordt er gevraagd om passende kleding te dragen tijdens je bezoek aan de kerk. Het is met name niet toegestaan om transparante kleding, badkleding of te korte broek of rok te dragen. Ook is het niet toegestaan om opvallende (feest)kleding of ornamenten te dragen, net als petten of hoeden binnen de tempel (behalve om religieuze, geloofs- of gezondheidsredenen). Je mag ook niet op blote voeten in de kerk lopen.

Wat is het beste moment om de Sagrada Família te bezoeken?

Het is altijd leuk om langs de Sagrada Família te lopen. Maar als je de druktes wilt vermijden, dan zou ik je aanraden om vroeg in de ochtend of laat in de avond te komen.

Voor een bezichtiging binnen de Sagrada Família is tussen 9 en 10 uur het meest rustige moment, al zijn er ook ’s middags rond etenstijd en ’s avonds laat aanzienlijk minder mensen te vinden in- en rondom de Sagrada Família.

Voor de beste lichtinval, raad ik je aan om ’s avonds bij zonsondergang te komen, tijdens de zogenoemde “golden hour”; dan wordt de lijdensfaçade van de Sagrada Família erg mooi verlicht en verandert de kleur aan de binnenkant van de kerk door de glas-in-lood ramen op magische wijze.

’s Nachts tussen 21:00 en 24:00 uur wordt de Sagrada Família tevens heel mooi verlicht, wat ook de moeite waard is om te zien als je in de buurt bent.

Welke toren bezoeken?

Bij het bezoeken van de Sagrada Família moet je een keuze maken of je de torens gaat bezoeken en zo ja, welke. Momenteel heb je keuze uit twee torens, die aan de lijdensfaçade of die van de geboortefaçade.

De eerste, de toren aan de lijdensfaçade, brengt je naar het hoogst bereikbare punt van de kerk, terwijl je bij de tweede, de toren aan de geboortefaçade, over een lange brug kunt lopen.

Persoonlijk vind ik het lopen over de brug bij de Sagrada Família een leuke ervaring en zou dus eerder voor de toren van de geboortefaçade kiezen. Maar voor een adembenemend uitzicht over de stad kun je beter bij de toren van de lijdensfaçade zijn.

Is de Sagrada Familia de moeite waard?

De Sagrada Família is een heel bijzondere kerk. Eentje waarvan je minstens een keer in je leven gezien moet hebben, ook al hou je niet van kerken. Er zijn mensen die de hele wereld doorreizen om de Sagrada Família van dichtbij te zien. Het is dus ondenkbaar dat je naar Barcelona gaat, maar de Sagrada Família niet bezoekt.

Er zijn meerdere reden waarom een bezoek aan de Sagrada Família de moeite waard is. Ten eerste, vanwege de architectuur, dat totaal anders is dan andere kerken die je misschien kent.
Antoni Gaudí werkte tot aan de dood aan dit imposante kerk, waarbij architectuur en natuurschoon hand in hand gaan.

Als je bij de Sagrada Família bent, kijk je je ogen uit; er is zo veel te zien! Bovendien zitten er wat raadsels verborgen in de kerk, kun je de graftombe van Gaudí bezoeken en de torens van de Sagrada Família beklimmen om zo van een uniek uitzicht over de stad te genieten.

De tweede reden is omdat je met je entreekaart direct aan de verdere bouw van de kerk helpt! Omdat de Sagrada Família nog steeds een boetekerk is dat zich zelf financiert, zijn alle kleine beetjes welkom.

Hoe lang duurt bezoek aan Sagrada Familia?

Je kunt je bezoek aan de Sagrada Família kerk zo lang of kort maken als je wilt. Maar over het algemeen wordt er aangeraden om er anderhalf uur tijd vrij te maken om deze rustig te bezichtigen (twee uur als je een van de torens op wilt). Een rondleiding met gids duurt doorgaans ook 1 uur en 30 minuten.

Wanneer is de Sagrada Familia af?

Hoewel het eerst 2026 werd aangegeven als de streefdatum wanneer de Sagrada Familia af zou zijn, is deze mede door de effecten van de coronapandemie vier jaar naar voren verschoven. Tijdens de coronapandemie kon men namelijk niet aan de verdere bouw van de kerk werken en mede door de tegenvallende verkoopcijfers van dat jaar, liepen de inkomsten fors terug. De nieuwe streefdatum wanneer de Sagrada Família af zal zijn is dus 2030.

Waarom duurt de bouw van de Sagrada Familia zo lang?

De tempel van de Sagrada Família, waarvan de bouw startte in 1882, is vanaf het begin altijd gebouwd met geld van giften en donaties (en tegenwoordig ook nog eens de entreeverkoop). Dat maakte de financiering van zo’n groot project alles behalve makkelijk. Zeker in het begin was het lastig om fondsen te vinden en moest zelfs Gaudí op pad gaan en van deur tot deur kloppen en om donaties vragen. Andere factoren die de verdere bouw van de kerk aanzienlijk hebben vertraagd zijn de Spaanse Burgeroorlog en de coronapandemie. Lees hier meer over de bouw van de Sagrada Família en waarom het zo lang duurt.

Wat te doen in de buurt van de Sagrada Familia?

In de buurt van de Sagrada Família ligt het Hospital de Sant Pau, een groot medisch centrum dat helemaal in de Modernista-stijl is gebouwd en nu is opengesteld als museum. Dit gebouw is minstens zo indrukwekkend als de Sagrada Família, maar trekt een stuk minder bezoekers aan omdat het minder bekend is. De promenade van de Avinguda de Gaudí, die de Sagrada Família met het Hospital de Sant Pau verbindt, is ook de moeite waard.

Reserveer je bezoek voor de Sagrada Família

Praktische informatie

Prijs: Vanaf € 26,- (incl. audiogids). Voor een ticket inclusief een bezoek aan de toren betaal je € 36,-.

Korting voor studenten en gepensioneerden (+65).

Gratis voor kinderen tot en met 10 jaar oud en mensen met een erkende handicap van 65% of hoger + 1 begeleider (deze moeten zich melden bij de informatiebalie bij Carrer Sardenya).

👉 Check hier de Sagrada Familia tickets

Let op: er worden geen kaartjes meer aan de kassa verkocht.

Openingstijden: Van november t/m februari, van 9:00 tot 18:00 uur.

In maart van 9:00 tot 19:00 uur. Van april t/m september van 9:00 tot 20:00 uur.

In oktober van 9:00 tot 19:00 uur. En op 25 en 26 december en 1 en 6 januari van 9:00 tot 14:00 uur.

Adres: Carrer Mallorca, 401
08013 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Sagrada Família (L2, L5)

Bus: 19, 33, 34, B24, D50, H10, N1, N7

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.