🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Wanneer is de Sagrada Família af?

Wanneer is de Sagrada Família af?

Na meer dan 140 jaar, nadert de voltooiing van de Sagrada Família terwijl de bouwwerkzaamheden gestaag vorderen. Maar hoe lang moeten we nog precies wachten, en wat zijn de redenen achter de langdurige constructie van deze prachtige basiliek? Dat zal ik in deze post uiteenzetten.

De onvoltooide basiliek

De Sagrada Família is een betoverende kerk die nu al meer dan een eeuw in aanbouw is.

Deze buitengewone basiliek, ontworpen door de visionaire architect Antoni Gaudí, belichaamt een ongeëvenaarde harmonie tussen spiritualiteit en architectuur. Echter, de reis naar de voltooiing van dit architectonische meesterwerk is er een van vertragingen, uitdagingen en een vastberaden streven naar perfectie.

Als alles volgens plan verloopt, wordt momenteel geschat dat de Sagrada Família in het jaar 2030 voltooid zal zijn.

Bouwwerkzaamheden bij de Sagrada Família
De bouw van de Sagrada Família is in volle gang

Waarom het zo lang duurt

De bouw van de Sagrada Familia begon op 19 maart 1882 en heeft sindsdien te maken gehad met talloze uitdagingen, waaronder financiële moeilijkheden, politieke onrust en technologische beperkingen.

Hier geef ik enkele voorbeelden waarom de voltooiingsdatum van de Sagrada Família steeds wordt uitgesteld.

1. Boetekerk

De financiering van de Sagrada Família is uitsluitend afhankelijk van donaties en de verkoop van tickets omdat het als een boetekerk wordt beschouwd.

Vooral in de beginjaren was het moeilijk om voldoende geld in te zamelen, gezien er toen nog niets stond.

2. Verlies van het originele ontwerp

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog gingen de meeste ontwerpen, maquettes en tekeningen van Gaudí voor de Sagrada Família verloren in een brand.

De complexiteit van het oorspronkelijke ontwerp en de behoefte om de visie van Gaudí te behouden, hebben allemaal bijgedragen aan de verlenging van de bouwperiode.

Tot op de dag van vandaag zijn er daarnaast veel mensen die zich afvragen of Gaudí wel blij zou zijn met het resultaat van de Sagrada Família.

3. Onderbreking van werkzaamheden

De bouw van de Sagrada Família is daarnaast meerdere malen in de geschiedenis onverhoopt stilgezet. De eerste keer was tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), en de tweede keer was tijdens de Coronapandemie (2020).

Tijdens de coronapandemie kwamen bovendien opeens geen bezoekers meer naar de kerk, wat leidde tot een financieel tekort en verdere vertraging in de bouw. De eerder gestelde einddatum van 2026 werd toen verplaatst naar 2030.

Wanneer de Sagrada Família voltooid zal zijn

Ondanks alle tegenslagen wordt er momenteel gewerkt aan de laatste torens en het hoofdportaal van de Sagrada Família. Voor de geplande hoofdingang moeten echter enkele huizenblokken in de directe omgeving worden gesloopt.

Wanneer voltooid, zal de Sagrada Família 18 torens bevatten, variërend van 90 tot 170 meter hoog. De grootste toren, met 172,5 meter hoogte, zal Europa’s hoogste kerktoren zijn.

De hoofdgevel aan de zijde van Carrer Mallorca wordt een monumentale ingang met een grote trap en een rijk versierde gevel.

Hoewel het wachten op de voltooiing lang lijkt, belooft de Sagrada Família een ervaring te worden die alle verwachtingen overstijgt.

De huidige basiliek, met indrukwekkende torens en rijk versierde gevels, geeft al een voorproefje van de pracht die nog komen gaat.

Dus, als je twijfelt of een bezoek aan de Sagrada Família de moeite waard is, zelfs als deze nog niet voltooid is, luidt mijn antwoord altijd ja.

Wil je meer weten over deze monumentale kerk of alvast tickets kopen, bekijk dan hier mijn uitgebreide gids over de Sagrada Família.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie