🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Gaudí’s bouwwerken in Barcelona

Gaudí’s bouwwerken in Barcelona

Dat Barcelona beroemd is geworden dankzij het werk van de briljante architect Antoni Gaudí, staat buiten kijf. Zijn unieke gebouwen trekken dagelijks vele duizenden mensen uit de hele wereld die deze bezienswaardigheden van Barcelona van dichtbij willen zien. Maar welke gebouwen maakte Gaudí in Barcelona, waar staan ze en kun je ze bezoeken? In deze post geef ik je een lijst met de belangrijkste bouwwerken van Gaudí in Barcelona zodat jij ze straks kunt bezoeken!

De belangrijkste gebouwen van Gaudí in Barcelona

Als er iets is wat niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Barcelona zijn natuurlijk de gebouwen van Gaudí. Plekken zoals de Sagrada Família en het Park Güell trekken dagelijks duizenden bezoekers aan en dat is niet voor niks. Maar omdat Barcelona veel gebouwen van Gaudí heeft, heb ik een lijst gemaakt met de zes belangrijkste gebouwen die je sowieso niet mag missen.

1. Sagrada Família

Dit onvoltooide meesterwerk van Gaudí is een adembenemende basiliek met torenhoge torens die de skyline van Barcelona domineren. De gevels zijn versierd met complexe beeldhouwwerken en gedetailleerde sculpturen die Bijbelse verhalen uitbeelden.

Een bezoek aan de binnenkant van de Sagrada Família en de torens is dan ook meer dan de moeite waard. Dan pas ervaar je hoe Gaudí deze kerk voor zich zag en zie je hoe hij speelde met het licht, de natuurlijke elementen en veel meer details.

Leuk weetje: Gaudí werkte zijn hele leven aan de Sagrada Família. Toen hij overleed in 1926 was echter alleen de Geboortefaçade van de Sagrada Família af, maar gelukkig had hij hard gewerkt om al zijn plannen en maquettes voor de Sagrada Família achter te laten. Echter werd het meerendeel daarvan vernietigd tijdens de Burgeroorlog, waardoor de bouw van de Sagrada Família een flinke vertraging kreeg. Iets wat tot op de dag van vandaag niet veel is veranderd. Volgens de laatste berekeningen zal de Sagrada Família af zijn in 2030.

Gaudí's Sagrada Familia in Barcelona
Gaudí’s Sagrada Família in Barcelona

Ook leuk om te weten is dat de Sagrada Família een boetekerk is, oftewel, het wordt enkel door middel van donaties gebouwd. Iets wat ook voor vertraging in de bouw van de tempel zorgde, vooral in het verleden, toen niemand de Sagrada Família kende.

De Sagrada Família staat op de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO sinds 1969. In 2005 werden de crypte en de geboortefaçade van de Sagrada Família als Werelderfgoed door de UNESCO verklaard.

👉 Lees hier meer over de tickets voor La Sagrada Família.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: kerk
  Adres: Carrer Mallorca, 401
  Metro: Sagrada Família (L2 en L5)

2. Casa Milà (La Pedrera)

Casa Milà, ook wel bekend als La Pedrera, is een opvallend gebouw met een golvende gevel en bijzondere schoorstenen op het dak.

Gebouwd tussen 1906 en 1912 op nummer 92 aan de Passeig de Gràcia, dit majestueuze gebouw met een rotsachtige uitstraling en futuristisch design werd snel gedoopt door Barcelonezen als “La Pedrera”, de steengroeve. Onnodig te zeggen wat voor opschudding dit gebouw in de Barcelona van toen veroorzaakte. Gaudí kon zelfs de laatste fase van het project niet afmaken als gevolg van de verschillen die hij met de eigenaren had.

De meest merkwaardige details in dit gebouw zijn onder andere de prachtige schoorstenen, de cirkelvormige binnenplaats, de trappen en de ijzeren balkons.

Gaudí's Casa Milà in Barcelona
Gaudí’s Casa Milà in Barcelona

In 1986 kocht de Caixa Catalunya La Pedrera om er een museum van te maken. Deze kun je nog steeds bezoeken. La Pedrera staat sinds 1969 op de Erfgoedlijst van de Mensheid van de UNESCO en sinds 1984 op de Werlederfgoedlijst van de UNESCO.

Leuk weetje: La Pedrera werd gebouwd en behandeld als een gigantische sculptuur. Grote steenstukken werden hier gebracht en ter plekke gepolijst door steenhouwers, met als resultaat een levendige architectuur waarin de stenen on golven lijken te veranderen.

👉 Lees hier meer over Casa Milà en koop je tickets direct.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: huis van de familie Milà
  Adres: Passeig de Gràcia, 92
  Metro: Diagonal (L3 en L5)

3. Casa Batlló

Net aan de overkant van het Casa Milà, op de Passeig de Gràcia nummer 43, ligt het raadselachtig Casa Batlló (1904-1906). Dit is een van de meest radicale ingrepen van Gaudí, die niet aarzelde om de voorgevel van het oude gebouw te herscheppen tot een unieke, organische gevel bedekt met mozaïektegels, boogvormige ramen en een golvend dak dat doet denken aan de ruggengraat van een draak. Met als resultaat een fantastisch huis die de show stelt op de Passeig de Gràcia.

Op de eerste verdieping van het gebouw ontwierp Gaudí het huis van de eigenaren, de familie Batlló, met alle meubilair, ramen, gebogen plafonds en zelfs een privé-kapel. Een bezoek aan het museum van Casa Batlló laat je al deze ruimtes zien, inclusief het verbluffende dak en de achtertuin van het huis.

Gaudí's Casa Batlló in Barcelona
Gaudí’s Casa Batlló in Barcelona

Nog een interessante detail: wist je dat de toren met het kruis boven het Casa Batlló was niet links maar eigenlijk bedoelt om in het midden van het gebouw geplaatst te worden?

Casa Batlló is een levendig voorbeeld van Gaudí’s creatieve geest en zijn vermogen om gewone gebouwen om te vormen tot buitengewone kunstwerken. Het interieur is even fascinerend als het exterieur. Het Casa Batlló staat dan ook niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2005.

👉 Lees hier meer over Casa Batlló en koop je tickets direct.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: huis van de familie Batlló
  Adres: Passeig de Gràcia, 43
  Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

4. Park Güell

Dit kleurrijke park biedt bezoekers de kans om de vrolijke en surrealistische ontwerpen van Gaudí te ervaren, te midden van een weelderige natuurlijke omgeving.

Park Güell werd opgevat als een privé-tuinstad voor de elite van Barcelona. Het zou een zelfvoorzienende ruimte worden met alles wat de bewoners nodig hadden: een kapel, een markt, een school, theaters, water… Gaudí woonde er zelfs een tijdje in, samen met met zijn vader en nicht in het roze huis, nu als museum geopend, maar destijds een van de modelwoningen.

Het project, dat in 1900 begon, werd helaas vanwege verschillende zaken nooit afgemaakt.

Nu is het een monumentale park die een aantal prachtige bouwwerken van Gaudí herbergt, zoals de beroemde trap met de salamander, de slangenbank met de trencadís en zaal met de 100 zuilen.

Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sinds 1969 een Nationaal Monument.

👉 Lees hier meer over de tickets voor Park Güell.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: privé-tuinstad
  Adres: Carrer d’Olot
  Metro: Lesseps (L3)
Gaudí's Park Güell in Barcelona
Gaudí’s Park Güell in Barcelona

Leuk weetje: Maar liefst zeven gebouwen van Gaudí staan er op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

5. Palau Güell

Het Palau Güell, gebouwd op Carrer Nou de la Rambla nummer 3-5 tussen 1886 en 1888, was het huis dat Gaudí bouwde voor de familie Güell, zijn grootste mecenas. Palau Güell belichaamt de vroege stijl van Gaudí en is een meesterwerk van zijn beginjaren.

Het herenhuis heeft weliswaar een geordend en sober gevel, maar vanbinnen is het een en al kleuren, licht en ruimte. De structurering en decoratie van de ruimten in het paleis zijn een van de grootste prestaties van Gaudí en zijn zeker de moeite waard om te zien. De kleurrijke schoorstenen op het dak zijn ook een ander kernmerken element van dit gebouw.

Leuk weetje: In 1944 wilde een Amerikaan het paleis kopen en naar Amerika brengen. Gelukkig ging het niet door en begon de Regionale Raad van Barcelona de restauratie van het gebouw, dat op dit moment als museum dient. Het Palau Güell werd in 1984 bovendien verklaard tot Werelderfgoed door de UNESCO.

👉 Lees hier meer over Palau Güell en koop je tickets direct.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: huis van de familie Güell
  Adres: Carrer Nou de la Rambla, 3-5
  Metro: Liceu (L3)
Gaudí's Palau Güell in Barcelona
Gaudí’s Palau Güell in Barcelona

6. Casa Vicens

Casa Vicens was een van Gaudí’s eerste werken. Het huis, dat als zomerhuis voor de familie Vicens tussen 1883 en 1888 gebouwd werd, heeft Moorse invloeden, levendige tegels en uitbundige versieringen. Het biedt een goede inzicht in zijn vroege stijl en is een prachtig voorbeeld van zijn ontwikkeling als architect.

Het Casa Vicens was voor velen jaren een privé-gebouw, maar ging in 2017 open als museum. Het staat bekend als een van de eerste belangrijke werken van Gaudí en staat sinds 1969 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: zomerverblijf huis
  Adres: Carrer Carolines, 18
  Metro: Fontana (L3)
Gaudí's Casa Vicens in Barcelona
Gaudí’s Casa Vicens in Barcelona

Het beste van Gaudí ontdekken

Wil jij het beste van Gaudí in één dag bezoeken? Volg dan mijn speciale wandelroute langs de belangrijkste gebouwen van Gaudí. Koop je een speciale kortingskaart voor de gebouwen van Gaudí, dan kun je ze ook nog eens vanbinnen bezichtigen met korting!

Ook leuk is om een bezoek te brengen aan de Gaudí Experiència, waar je in de wereld van Gaudí induikt middels een interactieve 4D-film en allerlei exposities.

Veel gestelde vragen over de bouwwerken van Gaudí

Waar staat Gaudí bekend om?

Antoni Gaudí staat bekend om zijn baanbrekende bijdragen aan de architectuur, vooral vanwege zijn unieke en innovatieve benadering van het Modernisme, de Catalaanse variant van de Art Nouveau of Jugendstil. Zijn stijl wordt gekenmerkt door organische vormen, het integreren van natuurlijke elementen in zijn ontwerpen en het gebruik van gewaagde constructietechnieken. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke architecten van de 20e eeuw.

Welke gebouwen heeft Gaudí ontworpen?

Gaudí werkte aan maar liefst 90 projecten gedurende zijn carrière. Sommige van de meest bekende zijn de Sagrada Família, het Casa Batlló, het Casa Milà (La Pedrera), het Park Güell, het Palau Güell en het Casa Vicens en liggen allemaal in Barcelona.

Waar staan de gebouwen van Gaudí?

Gaudí’s werk is verspreid over heel Spanje, al liggen het meerendeel van zijn bouwwerken in Barcelona stad.

Welk huis van Gaudí bezoeken?

Welk huis van Gaudí je zou moeten bezoeken, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en interesses. Als je geïnteresseerd bent in zijn religieuze architectuur, dan is de Sagrada Família een must-see. Voor zijn vernieuwende benadering van woonhuizen zijn Casa Batlló en Casa Milà (La Pedrera) uitstekende keuzes. Als je de harmonie tussen architectuur en natuur wilt ervaren, dan is Park Güell een fantastische plek om te bezoeken.

Elk huis draagt bij aan het begrip van Gaudí’s unieke visie op architectuur, dus het is de moeite waard om meerdere van zijn werken te bezoeken als de mogelijkheid zich voordoet.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie