🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Fundació Joan Miró

Fundació Joan Miró is voor de kunstliefhebber zeker een bezoekje waard. Het museum bevat meer dan 14.000 werken van de surrealistische kunstenaar Joan Miró (1893-1983). Vanaf het dakterras van het museum heb je bovendien een prachtig uitzicht over Barcelona.

Wat te zien en te doen bij Fundació Joan Miró

De Fundació Joan Miró is een unieke tentoonstellingsruimte voor moderne kunst, als stichting door Joan Miró zelf opgericht met als doel kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Het museum is gevestigd in een moderne constructie van eenvoudige lijnen van de architect Josep Lluís Sert en is uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang. Binnen worden de werken van de Catalaanse kunstenaar tentoongesteld en er zijn allerlei workshops, tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Koop alvast je tickets

Collectie Miró Museum

Joan Miró is een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn stijl van eenvoudige vormen en basiskleuren definiëren zijn eigen artistieke universum en maken hem een voorbeeld in de wereld van de moderne kunst. Het Miró museum bevat de meest complete collectie van deze surrealistische kunstenaar, waaronder schilderijen, schetsen en beeldhouwwerken.

Tijdens het bezoek aan het museum maak je als het ware een reis door alle fasen van het artistieke leven van de kunstenaar. Bekende werken zoals ‘Maig 1968’ (‘Mei 1968’) en ‘Personatge davant el sol’ (‘Figuur voor de zon’) worden hier tentoongesteld. Enkele werken verbeelden de stad Barcelona zelf, zoals ‘Carrer de Pedralbes’ en ‘Ermita de Sant Joan d’Horta’. Maar de echte blikvanger van het museum is zonder twijfel het kleurrijke sculptuur op het dakterras, ‘La carícia d’un ocell’ (‘De streling van een vogel’) en het wandtapijt ‘Tapís de la Fundació’.

Er is daarnaast een permanente tentoonstelling van werken van andere kunstenaars die gewijd zijn aan Joan Miró zoals Max Ernst, Marcel Duchamp, André Masson, Antoni Tàpies, Antonio Saura en Eduardo Chillida. Ook de winnaars van de Joan Miró-prijs (o.a. Pipilotti Rist, Mona Hatoum en Roni Horn) worden hier tentoongesteld.

Tijdelijke tentoonstellingen Miró Museum

In het museum worden regelmatig interessante, tijdelijke tentoonstellingen van opkomende kunstenaars georganiseerd. De stichting beschikt daarnaast over een speciale ruimte genaamd Espai 13 waar het werk van jonge kunstenaars gepromoot wordt.

Familimiró

Dankzij de speciale tours, workshops en evenementen voor groot en klein, is een bezoek aan het Miró museum zeer geschikt als gezinsuitje. Het museumprogramma voor gezinnen heet ‘Familimiró’ en biedt ouders de gelegenheid om actief met de kinderen bezig te zijn met kunst.

Bibliotheek Jacques Dupin

De Jacques Dupin Bibliotheek, is het Documentatie Centrum van de Fundació Joan Miró, met als voornaamste doel de verwerving, het behoud en de verspreiding van documenten met betrekking tot Joan Miró en zijn werk. De bibliotheek herbergt tevens een grote collectie van publicaties en audiovisuele kunst van de 20ste en 21ste eeuw.

Bar-restaurant en winkel bij Fundació Miró

In het museum vind je daarnaast ook een boek- en souvenirwinkel met allerlei producten en boeken die gerelateerd zijn aan Miró, de moderne kunst, design en architectuur. Het museum beschikt daarnaast over een eigen bar-restaurant met terras waar je prima een hapje kunt eten voor of na je bezoek.

Het uitzicht vanuit het Miró Museum

Het terras van de Fundació Joan Miró is één van mijn lievelingsplekken in dit museum. Dankzij zijn bevoorrechte ligging op de Montjuïcberg, geniet je hier van een prachtig uitzicht over Barcelona in combinatie met de werkstukken van Miró.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Meer Miró in Barcelona

Er is nog meer Miró in Barcelona te ontdekken! Zoals in het Parc Joan Miró, waar Miró’s beeldhouwwerk ‘Dona i ocell’ (‘Vrouw en vogel’) te zien is en de sculptuur ‘Dona’ (‘Vrouw’) op de binnenplaats van Casa de la Ciutat.

Ook de kleurrijke bestrating ‘Pla de l’Os’, op de beroemde Ramblas is van Miró, en de grote keramische muurschildering op de gevel van Terminal 2 op het vliegveld van Barcelona (die is samen met J. Llorens i Artigas gemaakt).

In El Raval, op Carrer de Sant Pau, vind je daarnaast een mooie muurschildering gemaakt door streetart kunstenaar Sixe Paredes, ter ere van Miró.

Geschiedenis Fundació Joan Miró

Joan Miró was een kunstschilder en beeldhouwer geboren in 1893 te Barcelona. Hij studeerde aan de kunstacademie La Llotja in Barcelona en begon in 1912 zijn carrière als kunstenaar. In zijn leven reisde hij de wereld rond (Parijs, België, Nederland, New York, Japan…) en ontwikkelde zich als surrealistische kunstenaar. Het was Miró zelf die in 1968 het idee opvatte om een stichting op te starten die zich bezig zou houden met hedendaagse kunst. De Fundació Joan Miró werd officieel ingehuldigd in 1975. Dankzij de giften van de kunstenaar en andere particulieren is deze stichting een toonbeeld geworden van Joan Miró en zijn werk.

Museum Joan Miró tickets

Het Fundació Joan Miró is een druk bezocht museum. Het is daarom zeer aan te raden om je tickets van tevoren online te boeken. Zo vermijd je de lange wachtrijen en krijg je sneller toegang tot het museum. Tickets zijn al vanaf €13,- p.p. online verkrijgbaar en kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang. Voor €5,- extra kun je ter plekke een audiogids aanschaffen om het museum en de topstukken van Miró goed te leren kennen (taal: Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits en Russisch).

Let op: voor groepen groter dan 15 mensen dien je apart te reserveren. Groepen zonder reserveringen worden niet toegelaten.

Miró Museum met gids

Kunstliefhebbers doen het goed aan om tickets aan te schaffen voor een begeleide tour. Daarmee zal je nog veel meer te weten komen over de legendarische Catalaanse kunstenaar Joan Miró. Tickets voor de rondleiding zijn al vanaf € 20,- p.p.. Taal: Engels of Spaans.

Gratis rondleiding

Je kunt je bezoek aan de Fundació Joan Miró samen laten vallen met één van de gratis rondleidingen die er aangeboden worden. Dan word je begeleid door het museum met een museumgids en kom je alles te weten over Miró en zijn stichting.

Rondleidingen worden gratis aangeboden op verschillende dagen en tijdstippen en je hoeft van tevoren geen reservering te plaatsen (al is het aantal deelnemers per rondleiding wel beperkt).

  • Gratis rondleiding in het museum met uitleg over de collectie in het Spaans (zaterdag om 11:00 uur), Catalaans (zaterdag om 12:30 uur) en Engels (donderdag om 13:00 uur).
  • Gratis rondleiding in het museum met uitleg over het museumgebouw in het Catalaans (zondag om 12:30 uur) en Engels (zondag om 11:00 uur).

Hoe ga je naar Fundació Joan Miró

Het museum van Miró ligt op de Montjuïcberg en is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Het metrostation Espanya (L1, L3 en L8) ligt het dichtst bij. Je kunt vanaf het Plaça Espanya via het Plaça de Carles Buïgas (waar de Font Màgica ligt) naar de Jardins de Laribal lopen om zo bij het Miró museum te komen.

Een nog snellere manier is om bij metrostation Paral.lel (L2 en L3) de Funicular de Montjuïc te nemen, die je razendsnel naar Avinguda de Miramar brengt, op enkele meters van het museum. Buslijn 150, die je onderaan de twee Venetiaanse zuilen aan het Plaça Espanya kunt nemen, heeft voor het museum ook een halte.

Als je met de hop-on-hop-off bus reist, kun je uiteraard ook bij het Miró museum uitstappen.

Praktische informatie

Prijs: Museumticket € 13,- p.p. , € 7,- p.p. voor de tijdelijke tentoonstellingen en € 3,- voor Espai 13. Kinderen onder de 15 jaar oud hebben gratis toegang. Korting voor studenten en jongeren tussen 15 en 30, gepensioneerden (65+) en mindervaliden. Gratis voor Barcelona Card en Articket pashouders.

Openingstijden: Dinsdag, woensdag en vrijdag van november t/m maart van 10:00 tot 18:00 uur en van april t/m oktober van 10:00 tot 20:00. Iedere donderdag van 10:00 tot 21:00, zaterdag van 10:00 tot 20:00 en op zondag en feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur. Let op: maandag gesloten (behalve op feestdagen).

Adres: Plaça de Neptú
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Espanya (L1, L3, L8), Paral.lel (L2, L3) & Funicular de Montjuïc

Bus: 55, 150

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.