🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 4 reacties
Home » Blog » Wandelroute in El Raval

Wandelroute in El Raval

El Raval vormt samen met de Gotische wijk en El Born het oude centrum van Barcelona. Maar dit was vroeger niet bepaald ’the place to be’: al in de oude tijden was dit het afvoerputje van de stad en een van de armste gedeelten van Barcelona. Het kreeg niet voor niks de bijnaam Barri Xino (Chinese buurt). En hoewel de wijk nog steeds kampt met een rauw imago en de gevolgen van zijn beruchte verleden als rosse buurt en migrantenwijk, is El Raval de laatste jaren snel aan het ontwikkelen als de meest veelzijdige, jonge, hippe en multiculturele wijk van Barcelona. Naast de Ramblas opent zich hier een mengelmoes van culturen, smaken en sensaties die je beslist niet mag overslaan! Voor de liefhebbers van street art, funky winkels, tweedehands spullen en kleine cafés met geschiedenis, is dit een ware must-see.

Om de wijk te ontdekken zegt men dat je er gewoon kriskras doorheen moet lopen en van alles wat er te zien en te beleven valt genieten, iets wat door de locals is omgedoopt tot het woord ravalejar. Maar omdat je nog steeds sommige straten van El Raval beter kunt vermijden (al helemaal ’s avonds), raad ik je aan om El Raval volgens mijn route te ontdekken. Als je onderstaande wandelroute volgt, die langs de meest interessante plekken van de wijk loopt, zal je op veilige manier El Raval, met zijn gezellige pleinen, leuke restaurants en koffietentjes, verborgen juweeltjes en ontelbare hippe (en vintage) winkels, ontdekken. Ik neem je vandaag mee naar El Raval en laat je kennis maken met een van de hipste en meest opkomende wijken van Barcelona!

Tour in El Raval

Deze wandeling begint in het noordelijke gedeelte van El Raval, dat aan Plaça de Catalunya grenst, bij Carrer Tallers (1). In deze winkelstraat vind je talloze kleding- en schoenenwinkels, maar ook platenzaken en tweedehandsspullen. Het is een mooi voorbeeld van wat de wijk te bieden heeft: een mooi contrast tussen oud en nieuw, lokale winkeliers versus nieuwe migranten en kebabzaken. Deze pittoreske hoek is, ondanks de drukte, een van mijn favorieten: de palmboom die omringt wordt door oude gebouwen, is een mooie verschijning te midden van de drukte.

We dwalen vervolgens af in zuidelijk richting via Carrer de les Ramelleres (2), dat zijn naam te danken zou hebben aan de vele bloemisten van de Ramblas die hier woonden. Zo komen we aan bij het Plaça de Viçenc Martorell (3), een rustig en familiair plein dat nog erg jong is! Het plein is namelijk ontstaan als gevolg van de bombardementen tijdens de Burgeroorlog. Het oudste gebouw dat we hier kunnen vinden, herbergt daarnaast een bijzonder verhaal. Zo zat hier in de Middeleeuwen het oude weeshuis van het Casa de la Misericòrdia (4). In het nog zichtbare ronde gat in de wand kon men in de 16e eeuw op anonieme wijze een kind achterlaten. Het gaatje aan de linkerbogenzijde diende als muntgaatje voor donaties voor de verzorging en het onderhoud van de kinderen. Maar dit was niet de enige liefdadigheidsinstelling die El Raval bezat. Voor de industrialisering was dit namelijk een gebied met tal van religieuze centra, ziekenhuizen en liefdadigheidsinstellingen. Zo zie je hiernaast het voormalige klooster van Bonsuccés (5) staan, gebouwd in de 17e eeuw maar later in de 19e eeuw verlaten en deels verloren. Het enige wat er achter is gebleven is van een vijf verdieping-tellend gebouw in Barokstijl waar nu het hoofdkantoor van Ciutat Vella zit. Wil je hier even een pauze houden en een hapje of kop koffie nemen, ga dan naar het terras van bar-cafetería Kasparo (Plaça Vicenç Martorell, 4), of bezoek de Buenas Migas (Plaça del Bonsuccés, 6) om de hoek voor heerlijke foccacia’s en een gezonde lunch.

Casa de la Misericòrdia - Wandelroute in El Raval Barcelona
Casa de la Misericòrdia

Nu komen we aan bij de mooie Carrer d’Elisabets (6), waar veel leuke winkels zitten zoals de beroemde boekenwinkel La Central del Raval (gevestigd in de oude kapel van het Casa de la Misericòrdia) en het boetiek hotel Casa Camper. Deze straat komt weer uit op de Carrer dels Àngels aan de linkerkant, waar veel leuke restaurants zitten met voordelige lunchmenu’s zoals bij Rosa del Raval, en aan de rechte kant de Carrer de Montalegre, met het MACBA, de CCCB en het altijd levendige Plaça dels Àngels. Als je deze straat inslaat, tref je net voor de kruising met Carrer de Valldonzella aan de linkerkant de verborgen Pati Manning (7). Een ingesloten patio in een oud klooster uit de 18e eeuw dat nu een ware oase van rust midden in El Raval vormt.

Loop hierna opnieuw naar Carrer de Montalegre om zo het prachtige plein vooraan de CCCB (8) te bezoeken. Dit hedendaagse culturele centrum is gehuisvest in het oude gebouw van de weldadigheid Casa de la Caritat, waarvan de originele structuur, rond de grote centrale binnenplaats heel mooi is behouden.

De volgende halte in onze parcours is het bekende Plaça dels Àngels (9), dat vaak gebruikt wordt door skaters om zijn kunstjes te oefenen. Op deze esplanade vind je naast het moderne kunstmuseum MACBA (10), ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier in 1995, nog een paar oude gebouwen, zoals het Convent dels Àngels, en diverse gezellige terrasjes om een drankje te doen. Voor de shopliefhebbers zijn de aangrenzende straten van Carrer Ferlandina en Carrer de Joaquín Costa zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook qua eet- en drinkgelegenheden zit je bij Carrer de Joaquín Costa (11) goed, met enkele klassiekers zoals Casa Almirall (open sinds 1860!) en Olimpic Bar, of de nieuwere The hot is dog (voor gourmet hotdogs) en Mother (voor cold pressed juices en heerlijke vegan gebakjes).

Plaça dels Àngels - Wandelroute in El Raval Barcelona
Plaça dels Àngels

We lopen nu langs de vintagestraat van Barcelona, Carrer de la Riera Baixa (12), en slaan links af bij Carrer de l’Hospital. Deze straat heeft zijn naam te danken aan het voormalige armenziekenhuis dat hier zat, het Hospital de la Santa Creu (13). Dit ziekenhuis werd in 1401 opgericht om de verschillende ziekenhuizen die in de stad verspreid zaten in een enkele entiteit samen te brengen. Het oude ziekenhuiscomplex bestond uit verschillende gebouwen die tot de dag van vandaag mooi zijn bewaard. Mis het interieur van de Nationale Bibliotheek van Catalonië niet, waar het ziekenhuis stond, en de de rustige binnenplaats Jardins de Rubió i Lluch waar onder andere een café met een leuk terras zit. Wist je overigens dat Gaudí in dit voormalige ziekenhuis werd behandeld, nadat hij door een tram was aangereden, en na drie dagen overleed? We verlaten het ziekenhuis via de noordelijke uitgang op Carrer del Carme en slaan rechts af richting de Ramblas (14). Let onderweg goed op de mooie gebouwen en de modernistische façades van Carrer del Carme, zoals die bij de winkel van El Indio (inmiddels gesloten), op nummer 24, en de Farmàcia Mas Grau, op nummer 23. Aan het einde van de straat kunnen chocoladeliefhebbers hun hart ophalen in de winkel van Chök (Carrer del Carme, 3).

Onze volgende halte is de inmiddels wereldberoemde Mercat de la Boqueria (15), met zijn prachtige 19e-eeuwse gietijzeren overkapping en kleurrijke marktkraampjes met het lekkerste fruit, groente, vis, vlees en kaas. Hoewel het hier altijd super druk is, raad ik je aan om lekker over de markt te lopen en zijn authentieke tapasbarretjes te ontdekken.

Mercat de la Boqueria - Wandelroute in El Raval Barcelona
Mercat de la Boqueria

Hiernaast, op de hoek bij Passatge dels Coloms vinden we nog een goed bewaard voorbeeld van een winkel in Modernista stijl, de Pastisseria Escribà (16). Een waar instituut in de stad waar je van heerlijke lekkernijen zoals de crema catalana kunt genieten. Hier beleef je de Ramblas van het begin van de 20ste eeuw, toen dit dé flaneerboulevard van de stad was met fantastische winkels.

We slenteren door de menigte van de Ramblas en zien onder andere de vrolijke bloemisten en de mozaïek van Joan Miró op de grond bij Pla de la Boqueria (17). De volgende bezienswaardigheid die je aandacht verdient is het operagebouw van Barcelona, Gran Teatre del Liceu (18). Hoewel het tot tweemaal toe door brand verwoest is geweest, blijft dit een van de mooiste en meest moderne concertzalen ter wereld. Ook imposant is het Hotel Oriente (19), gebouwd in een oude school van de Franciscanen door Eduard Fontseré Mestres in 1881, en waar verschillende beroemdheden hebben overnacht.

Bij Carrer Nou de la Rambla slaan we rechts af om een van de bouwwerken van Gaudí te bezoeken. Hier staat het Palau Güell (20), het huis van de rijke familie Güell te pronken. Het pand, ontworpen door Gaudí in 1885, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker de moeite waard om niet alleen van buiten, maar ook van binnen te zien.

Palau Güell - Wandelroute in El Raval Barcelona
Palau Güell

Als we bij Carrer Nou de la Rambla verder lopen, komen we een heel bijzonder plek tegen op nummer 34. Hier staat sinds 1910 de London Bar (21), een icoon voor muziekliefhebbers en een bedevaartsoord voor veel schrijvers omdat intellectuelen en kunstenaars zoals Dalí en Picasso hier geweest zouden zijn. Heb je inmiddels trek gekregen, aarzel dan niet om een pizza slice van Pizza Circus (Carrer Nou de la Rambla, 40) te nemen! Voor slechts €2,50 krijg je zo’n groot stuk pizza dat hij niet eens op het meeneem kartonnetje past! Neem vervolgens de Carrer de Sant Pau om zo bij Bar Marsella (22) te komen, volgens mensen de oudste bar van Barcelona, geopend sinds 1820. Zijn bohemienne ambiance zou mensen als Gaudí, Hemingway, Picasso en Dalí hierheen hebben aangetrokken. Nu is de absint likeur de reden waarom jongeren hier ’s nachts heen komen.

We gaan nu richting de Rambla del Raval (23) het kloppende hart van de wijk waar onder andere de gigantische kat van Fernando Botero te zien is, tegenover het moderne hotel Barceló Raval. De Rambla vormt een aangename promenade waar gratis concerten, kleurrijke markten en buurtevenementen plaatsvinden, en waar de invloeden van de mix van culturen in El Raval het beste te zien is. Loop langs de promenade, dat omringt wordt door mooie palmbomen en gezellige terrasjes, maar blijft er niet te lang hangen, zeker als je arme of dakloze mensen ziet. Steek dan de Rambla del Raval over richting de klooster van Sant Pau del Camp. Voordat we er zijn, komen we een mooie muurschildering ter ere van Joan Miró (24) tegen, op de hoek met Carrer de la Riereta, en daar tegenover, een oude katoenspinnerij fabriek, nu omgebouwd in een appartementencomplex. Fabrieken zoals deze waren niet ongewoon in El Raval van de 19e eeuw.

Rambla del Raval - Wandelroute in El Raval Barcelona
Rambla del Raval

Nu staan we opeens in een grote open ruimte, in schril contrast met de smalle donkere straten van El Raval. Links van je opent zich een groene esplanade waar de Jardins de Sant Pau del Camp (25) zich bevinden. Daar kun je eventjes zitten en een pauze nemen. Aangrenzend aan dit park vind je het prachtige Benedictijner klooster van Sant Pau del Camp (26), gesticht rond het jaar 911 en volledig in Romaanse stijl. Iets verderop, vind je La Confitería (27), een ware klassieker in de wijk en een mooi voorbeeld van het Catalaanse Modernisme. Vroeger was dit een gebakzaak, maar nu herbergt het een bar waar je onder andere vermut en tapas kunt bestellen. Ongetwijfeld de moeite waard om te proberen!

Ga vervolgens langs de Avinguda Paral.lel (28), waar El Raval met de Poble Sec grenst. Dit was vroeger hét uitgaansgebied bij uitstek voor Barcelonezen. De enkele concert- en theaterzalen die overgebleven zijn, zijn een getuige daarvan. Als je richting de zee loopt kom je op een gegeven moment een hoge stenen muur tegen: dit zijn de resten van een oud bastion uit de 18e eeuw! Binnen de muren zit het Jardins del Baluard (29), een stadstuin die momenteel maar af en toe open is voor het publiek.

Jardins del Baluard - Wandelroute in El Raval Barcelona
Jardins del Baluard

We komen nu aan bij onze een-na-laatste halte, het Museu Marítim (30), het maritieme museum van Barcelona, opgericht in 1936 en gevestigd in het uitzonderlijke gotische gebouw van de voormalige Koninklijke Scheepswerven. Hierna kun je je tour afsluiten met een bezoek aan het uitkijkplatform bovenop het Columbus Monument (31), waar je onder andere van een bevoorrecht uitzicht over El Raval kunt genieten en hopelijk wat plekken kunt herkennen.

Kaart El Raval wandelroute

Wandelroute in El Raval Barcelona

Klik hier om de de kaart te downloaden.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “Wandelroute in El Raval”

  • Hi Berni,

   Thank you for your interest! The tour is not available in English but you can translate it by using Google Translator or other tools. Perhaps that helps.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie