🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Als je op vakantie komt naar Barcelona (of hier woont), kan het handig zijn om te weten welke dagen hier een feestdag zijn. In vergelijking met Nederland heeft Spanje veel meer feestdagen. Een aantal officiële vrije dagen worden bepaald door de Spaanse overheid, andere door de autonome regio’s en nog een aantal door de stedelijke overheden. Winkels, musea en restaurants kunnen gesloten zijn tijdens de feestdagen. Houd er hier rekening mee.

Officiële feestdagen in Barcelona

In het geval van Barcelona ziet de feestdagenkalender er als volgt uit.

1 januari – Nieuwjaarsdag

Oud en Nieuw wordt gevierd door om twaalf uur ’s nachts, als de twaalf klokslagen klinken, twaalf druiven te eten om het nieuwe jaar met geluk te beginnen Daarna begint een feest dat tot de ochtend duurt. Een andere traditie om geluk te hebben in het nieuwe jaar is het dragen van rood ondergoed tijdens Oud en Nieuw. Op Nieuwjaarsdag (Any Nou in het Catalaans en Año Nuevo in het Spaans) is iedereen vrij net als in Nederland en families gaan dan samen uitgebreid lunchen. Op het strand in Barcelona wordt een Nieuwjaarsduik georganiseerd.

👉 Lees hier meer informatie.

6 januari – Driekoningen

Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waarbij de Wijzen uit het Oosten de ster volgden naar baby Jezus om hem cadeaus te brengen. De dag ervoor wordt de intocht van de Drie Koningen gehouden door de straten van Barcelona en gooien de Drie Koningen snoep naar de kinderen. Op 6 januari openen de kinderen (en volwassenen) hun cadeaus en gaat familie bij elkaar op bezoek. Tijdens de lunch wordt als dessert het roscón de Reyes gegeten. Dit gebak in de vorm van een ‘o’ is te kopen bij alle bakkers en wordt alleen tijdens Driekoningen gegeten. In Spanje is Driekoningen (Reis Mags in het Catalaans en Reyes Magos in het Spaans) een vrije dag en wordt met de familie gevierd.

👉 Lees hier meer informatie.

12 februari – Santa Eulàlia

Barcelona’s tweede beschermheilige heet Santa Eulàlia en wordt op 12 februari gevierd met optochten, castellers (menselijke torens), lichtshows, gratis musea en nog vele andere leuke activiteiten.

👉 Lees hier meer informatie.

Maart/April – Goede Week en Pasen

Semana Santa (Goede Week of Heilige Week) vindt plaats tussen Palmzondag en Tweede Paasdag. Op Palmzondag (Diumenge de Rams in het Catalaans en Domingo de Ramos in het Spaans) geven peetooms hun peetkinderen traditiegetrouw palmbladeren en gaan ze naar de kerk. Op Goede Vrijdag (Divendres Sant in het Catalaans en Viernes Santo in het Spaans) worden de kruisiging en dood van Jezus herdacht door middel van verschillende processies. Op Paasmaandag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. In Catalonië wordt de Mona de Pascua gegeten: een zoet gebak versierd met onder andere chocolade-eieren.

👉 Lees hier meer informatie.

1 mei – Dag van de Arbeid

Op de Dag van de Arbeid (Dia Internacional dels Treballadors) is iedereen vrij. Voor vakbonden is deze dag vaak een aanleiding om manifestaties te organiseren. De belangrijkste route voor de manifestaties loopt van Plaça Universitat via de Via Laietana, Passeig de Gràcia en Passeig Sant Joan tot de Plaça Sant Jaume.

Mei/Juni – Pinksteren

Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk. Hoewel de oorsprong van deze feestdag dus een religieuze betekenis heeft, is dat tegenwoordig nauwelijks meer te zien. Voor de meeste Barcelonezen is Pinksteren gewoon een vrije dag.

24 juni – Sant Joan (Catalaans midzomernachtfeest)

Op deze dag wordt de zomer verwelkomd. Op de avond voor Sant Joan (23 juni) is er een feestelijke maaltijd met coca de Sant Joan als dessert en wordt er veel cava gedronken. Daarna gaan mensen de straat op en steken ze vuurwerk af. Het is typisch om Sant Joan bij het strand te vieren. Er zijn dan veel openluchtfeesten en er wordt gedanst tot diep in de nacht. 24 juni is hierdoor een van de meest rustige dagen van het jaar.

👉 Lees hier meer informatie.

15 augustus – Maria Tenhemelopneming

Maria Tenhemelopneming is een wettelijke feestdag en wordt op 15 augustus gevierd. Het is dan ook een zeer drukke dag op de Spaanse wegen, omdat er heel veel vakantiegangers teruggaan naar huis of juist aan hun zomervakantie beginnen (augustus is bij uitsteek dé vakantiemaand van Spanjaarden). Dit is ook de eerste dag van het Festa Major de Gràcia, het ideale moment om de wijk van Gràcia te bezoeken!

11 september – Nationale Feestdag van Catalonië

Op 11 september vieren de Barcelonezen de Nationale Feestdag van Catalonië, met vlaggen op balkons en bussen. Er worden verschillende marsen gehouden in de stad, met als epicentrum het standbeeld op de Ronda Sant Pere van Rafael Casanova, die het verzet regisseerde. Anderen maken een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijke bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

👉 Lees hier meer informatie.

24 september – La Mercè

La Mercè is het feest van de patroonheilige van Barcelona. In het centrum worden optochten, concerten, castellers (mensentorens) en allerlei activiteiten georganiseerd. Veel musea en andere interessante bezienswaardigheden zijn op 24 september gratis te bezoeken.

👉 Lees hier meer informatie.

12 oktober – Nationale Feestdag van Spanje

Op 12 oktober wordt het Fiesta de la Hispanidad gevierd, oftewel de Nationale Feestdag van Spanje. Op deze dag kwam Columbus in 1492 in Amerika aan. Eigenlijk merk je hier weinig van in Barcelona, behalve dat de winkels gesloten zijn en men hiervan profiteert door een dagje of weekendje weg te gaan.

1 november – Allerheiligen

Met Allerheiligen (Dia de Tots els Sants) herdenkt men hun overleden dierbaren en verzorgen ze hun graven, maken ze die schoon en plaatsen ze er verse bloemen. Deze dag wordt dan ook genoemd Dia dels Difunts (Dag van de Doden). Op deze dagen wordt ook la Castanyada gevierd (van 31 oktober t/m 1 november). Op deze dag eet men als traditie castanyes (gepofte kastanjes), moniatos (geroosterde zoete aardappelen) en panellets (kleine koekjes).

👉 Lees hier meer informatie.

6 december – Dag van de Grondwet

Op 6 december wordt de Dag van de Grondwet (Dia de la Constitució) gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden. Er werd er onder andere beloofd dat de verschillende Spaanse regio’s grotere vrijheid zouden krijgen. Deze belofte werd ingelost en is Spanje veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen. De Dag van de Grondwet wordt net als de Fiesta de la Hispanidad door de meeste mensen gebruikt voor een leuk uitje.

8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis

Tijdens de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Inmaculada Concepció) vieren de meeste Spanjaarden feest en gaan ze even lekker weg omdat het zo kort na de Dag van de Grondwet valt. Het Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Met het oog op kerst is het gebruik in Catalonië om alvast de vrolijke stamboom, de Tió de Nadal, op de dag van de Inmaculada Concepció te plaatsen. Tot aan de dag van kerst wordt dit stuk hout warm gehouden en voorzien van eten.

25 december – Nadal (eerste kerstdag)

Op 24 december wordt ’s avonds de Nochebuena gevierd samen met de familie en met een uitgebreid diner. Tijdens kerstavond en nadat de kinderen de liedjes van Caga Tió hebben gezongen, brengt de Tió de Nadal snoep en kleine cadeautjes voor de kinderen die lief zijn geweest. Stoute kinderen krijgen kolen, zoals ze in Nederland de roe van zwarte Piet krijgen. Tijdens kerstdag op 25 december worden de cadeaus die Santa (Papá Noel of Santa Claus) heeft gebracht opengemaakt en wordt er geluncht met de familie.

👉 Lees hier meer informatie.

26 december – Sant Esteve (tweede kerstdag)

Op 26 december wordt in Catalonië Sant Esteve met de familie gevierd, een soort tweede kerstdag. Dan worden canelons gegeten.

👉 Lees hier meer informatie.

Overige feestdagen

Naast de officiële feestdagen, zijn er ook tal van lokale festiviteiten in Barcelona waarop men de straat op gaat. Van heiligen die geëerd dienen te worden tot aan gezellige wijkfeesten en streekgebonden eetfestijnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest geliefde feesten van de locals:

Tres Tombs (januari) – Feest van de Drie Rondgangen

Feestelijke parade aan het begin van het jaar waarbij paarden, ezels en andere trekdieren de straten op gaan om gezegend te worden door een priester. Deze kun je onder andere bewonderen in de wijken van Sant Antoni en Sant Andreu.

👉 Lees hier meer informatie.

Carnaval (februari) – Carnavalsfeest

In Barcelona is dit feest met name populair bij de kinderen, die verkleed naar school gaan. Er worden daarnaast verschillende feesten en carnavalsoptochten op straat georganiseerd. Voor de leukste Carnavalsfeesten en optochten gaan Barcelonezen echter naar Sitges.

👉 Lees hier meer informatie.

Calçotada (januari tot maart/april) – Calçots eten

Een calçotada is een soort gezamenlijk eetfeest waarbij men de befaamde calçots eet (een soort sjalot of groene ui die op de barbecue gegrild wordt en samen met romescosaus gegeten wordt). De calçotada wordt op talrijke plekken in heel Catalonië gehouden en als je in Barcelona bent, kun je deze ook terug vinden op de menukaart van vele restaurants.

👉 Lees hier meer informatie.

Festa de Sant Medir (3 maart) – Zoet feest van Sint Medir

Wanneer je op deze datum in Barcelona bent (en zeker als je met kinderen reist) is het zeer aan te raden om naar Gràcia te gaan, waar het feest van Sant Medir plaatsvindt. Na de traditionele pelgrimstocht wordt er namelijk een parade op straat gehouden waarbij tonnen snoep gestrooid worden! Sant Medir staat dan ook niet voor niets bekend als het zoetste feest van allemaal!

👉 Lees hier meer informatie.

Sant Jordi (23 april) – De dag van de liefde

In Catalonië wordt de echte Valentijnsdag niet op 14 februari maar op 23 april gevierd. Op de dag van Sant Jordi geven mannen een roos aan hun vrouwen en krijgen de mannen een boek van hun vrouwen cadeau als tegenprestatie. Barcelonezen gaan massaal de straat op en bezoeken onder andere de boekenkraampjes aan de Ramblas.

👉 Lees hier meer informatie.

Xatonada (april tot november) – Xató eten

Tijdens het seizoen van de xatonadas wordt in elk restaurant van Barcelona, de Alt Penedès, de Baix Penedès en El Garraf dit legendarische gerecht aangeboden. Xató is een typisch Catalaanse salade van andijvie met kabeljauw, tonijn, ansjovis en olijven.

Fira de Sant Ponç (11 mei) – Markt van Sint Pontius

11 mei is Sant Ponç, de verering van de patroonheilige van kruideniers, en dus worden in verschillende steden en dorpen in Catalonië markten georganiseerd waarop geneeskrachtige kruiden, honing, snoep, gekonfijt fruit en andere producten verkocht worden. Eén van de meest bekende markten voor Sant Ponç is die bij Carrer de l’Hospital in Barcelona.

Corpus Christi (mei/juni) – Sacramentsdag

Corpus Christi, bekend van l’Ou com Balla, is een religieus feest met een lange traditie in Barcelona, waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Gedurende het feest van Corpus Christi worden verschillende straatprocessies gehouden en openen verschillende instellingen en musea hun deuren voor het publiek.

👉 Lees hier meer informatie.

L’Ou com Balla (mei/juni) – Het dansende ei

Een van de meest bijzondere tradities die je mee kunt maken in Barcelona is die van l’Ou com Balla, tijdens het feest van Corpus Christi, waarbij men een uitgehold ei laat dansen op de waterstraal van de mooiste fonteinen in de binnenplaatsen van verschillende gebouwen in Barcelona.

👉 Lees hier meer informatie.


TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


Festa Major de Gràcia (15 augustus t/m 21 augustus) – Gràcia’s wijkfeest

Naast het Festa Major de la Mercè, is het Festa Major de Gràcia een van de meest geliefde wijkfeesten van Barcelona. De straten van Gràcia worden gedurende een week mooi versierd en strijden tegen elkaar om de titel ‘mooiste straat van de wijk’ te winnen. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud en zijn er dagelijks gratis concerten bij te wonen.

👉 Lees hier meer informatie.

Castanyada (31 oktober) – Feestavond voor Allerheiligen

Traditiegetrouw vieren Catalanen de vooravond voor Allerheiligen met een castanyada. Dit is een eetfeest waarbij gepofte kastanjes, geroosterde zoete aardappelen en zoete panellets gegeten worden.

👉 Lees hier meer informatie.

Caga Tió de Nadal (8 december t/m 24 december) – Magische kerstboomstam

De traditie om rond 8 december een kerstboomstammetje neer te zetten in je huis en deze warm houden en te voeden tot kerst, is nog zeer populair onder de Catalaanse kinderen. Ze weten dat als ze dit goed doen, ze daarna beloond zullen worden met cadeaus en snoep.

👉 Lees hier meer informatie.

L’Home dels Nassos (31 december) – De Man van de Neuzen

De Man van de Neuzen is een mythische figuur die de straat op gaat op 31 december. Hij zou zo veel neuzen hebben als de dagen van het jaar. Kinderen zijn daar stiekem bang voor omdat ze niet begrijpen dat het jaar op 31 december nog maar één dag telt en dus heeft l’Home dels Nassos maar één neus.

👉 Lees hier meer informatie.

Handig om te weten

Zijn de winkels en musea open tijdens een feestdag in Barcelona, werk je op feestdagen in Barcelona en waar moet je vooral rekening mee houden als je tijdens een feestdag in Barcelona bent? Hier is alles wat je moet weten over de (officiële) feestdagen in Barcelona.

  • Openingstijden tijdens feestdagen: tijdens officiële feestdagen zijn winkels gesloten. Sommige bedrijven zoals musea en attracties, theaters en bioscopen maar ook eetgelegenheden zoals cafés, restaurants, bars en bakkerijen, blijven wel open. Alleen op 25 december en 1 januari kun je voor een gesloten deur staan. Het enige winkelcentrum die 365 dagen per jaar open is, is het winkelcentrum Maremagnum aan de haven van Barcelona. Daarnaast zijn de 24 uur supermarkten en de kleine Pakistaanse buurtwinkels altijd open om alsnog boodschappen te doen tijdens een feestdag.
  • Werken op feestdagen: op officiële feestdagen, werken mensen in Barcelona normaal niet (behalve op de eerder genoemde bedrijven dan).
  • De Spaanse puentes: de meeste werkgevers verlengen een feestdag met het weekend indien deze op een donderdag of dinsdag valt; dan telt de vrijdag of maandag ook als feestdag. Dit is wat bekend staat als een “puente” en wordt veelal gebruikt door Spanjaarden om een lang weekendje weg te vieren.
  • Extra druk op het verkeer: verwacht extra drukte op het verkeer rondom Barcelona en in de Rondas vooral tijdens een puente, wanneer Barcelonezen massaal vertrekken en terugkomen van een weekendje weg.
  • Minder OV: op feestdagen rijden er minder metro’s, bussen en treinen per uur. Houd dus rekening mee met een langere reistijd.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.