🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Diada Nacional de Catalunya

Diada Nacional de Catalunya

Op 11 september vieren Catalanen de Diada Nacional de Catalunya, afgekort La Diada, de Nationale Feestdag van Catalonië. Het is een feestdag waarin Catalanen de straat op gaan om aan te tonen dat ze onafhankelijk willen worden en hun eigen cultuur en tradities hoog in het vaandel hebben staan. Wat je van deze dag kunt verwachten en wat het programma voor de Diada van dit jaar inhoud vind je hieronder.

Laatste update: 07/09/2022

La Diada

Ieder jaar op 11 september zie je de Catalaanse vlag fier wapperen op balkons, bussen en overheidsgebouwen. Op diverse plaatsen in de stad worden ook demonstraties en concerten georganiseerd, waar het volkslied van Catalonië, Els Segadors (het Lied van de Maaiers), gezongen wordt.

Op de dag van de Catalaanse nationaliteit herdenkt Catalonië het verlies van de slag om Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog die leidde tot een periode van repressie voor vele Catalaanse instellingen. In 1980 werd deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag van Catalonië.

Daar waar vroeger deze dag de Catalaanse nationaliteit vierde, wordt het tegenwoordig gebruikt door een aantal separatistische organisaties als politieke middel voor de onafhankelijkheidsstrijd. De demonstraties die op 11 september plaatsvinden worden ieder jaar alsmaar groter en trekken steeds meer mensen aan, ook van buiten Barcelona.

Zodoende is de mars op 11 september, la manifestació de l’11 de setembre, een groot evenement geworden met miljoenen betogers die voor de afscheiding van Spanje demonstreren.

Programma La Diada 2022

Ben je op 11 september in Barcelona, pas dan op voor druktes tijdens de demonstraties. Indien gewenst kun je een van de vele evenementen die gerelateerd zijn aan deze feestdag bezoeken om meer van de Catalanen en hun strijd om de onafhankelijkheid te leren kennen. Hieronder laat ik je zien wat er allemaal te doen is op 11 september in Barcelona tijdens La Diada.

Demonstratie voor de onafhankelijkheid

Tijdens La Diada wordt er in Barcelona een grote mars gehouden met protesterende Catalanen die hopen om ooit opnieuw een onafhankelijke regio te worden.

De meeste betogers gaan niet alleen met de Catalaanse vlag en la estelada (de onafhankelijkheidsvlag) de straat op, maar kopen daarnaast ook het officiële shirt van de demonstratie van 11 september en doen mee aan allerlei acties om de demonstratie zo spectaculair mogelijk te maken. De beelden die we daarna in de media zien van de massabetogingen in het centrum van Barcelona spreken al voor zich.

Dit jaar vertrekt de demonstratie vanuit de Avinguda Paral·lel om 17:14 uur en loopt langs de Passeig de Colom richting het França station, tot aan de Avinguda del Marquès de l’Argentera.

Protestmars voor onafhankelijkheid tijdens La Diada in Barcelona
Protestmars voor onafhankelijkheid tijdens La Diada

Officiële evenementen

Het is ook traditie dat de Catalaanse regering en de Catalaanse parlement een institutioneel evenement houden op de avond voor 11 september. Elke wijk in Barcelona organiseert daarnaast zijn eigen eerbetoon.

Op 11 september worden ook altijd bloemen neergelegd bij het standbeeld van Rafael Casanova (Ronda de Sant Pere, 41) en bij de Fossar de les Moreres (naast de basiliek Santa Maria del Mar) en allerlei speeches gehouden.

Dit jaar wordt er daarnaast op 11 september een groot feest onder de vier torens van Puig i Cadalfach in Montjuïc georganiseerd, waarbij het verhaal, de geschiedenis en cultuur van de Catalanen centraal staat. Het spektakel zal om 22:00 uur beginnen en wordt op tv (TV3) uitgezonden.

Feest voor de onafhankelijkheid

Veel Catalanen maken op 11 september een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijk bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

Bij het Passeig Lluís Companys is er altijd een festival genaamd Festa per la Llibertat waar verschillende Catalaanse muziekgroepen optreden naast allerlei lekker eten, een beurs met Catalaanse entiteiten en politieke speeches. De Festa per la Llibertat begint om 10:00 uur ’s ochtends en de concerten zijn vanaf 18:30 uur. Let op: vanwege corona, gaat dit evenement dit jaar niet door.

Separatistiche organisaties als de ANC, CDR en Òmnium Cultural organiseren op deze dag daarnaast tal van politieke speeches en allerlei activiteiten om burgers bewust te maken van de stappen die er genomen moeten worden om de onafhankelijkheid te bereiken.

Open dag

Ook kun je op 11 september verschillende gemeentelijke gebouwen bezoeken zoals het Catalaanse parlement (bij Parc de la Ciutadella) en de Catalaanse overheid, het Palau de la Generalitat (bij Plaça de Sant Jaume).

Musea als het kunstmuseum MNAC, het geschiedenismuseum Museu d’Història de Catalunya, cultureel centrum El Born Centre de Cultura i Memòria en het archeologisch museum van Barcelona, het Museu d’Arqueologia de Catalunya, zijn op 11 september tevens gratis te bezoeken.

 • Praktische informatie:
  Wat: La Diada Nacional de Catalunya (de Nationale Feestdag van Catalonië) vieren
  Waar: demonstratie bij Via Laietana
  Metro: Paral·lel (L2, L3), Barceloneta (L4) en Espanya (L1, L3, L8)
  Wanneer: ieder jaar op 11 september
  Let op: 11 september is een feestdag; daardoor is er geen school, heeft men vrij en zijn de winkels gesloten. Op bepaalde momenten kan het ook extra druk worden in het OV en sommige straten kunnen afgesloten zijn in verband met de demonstraties.
  Voor meer info: https://www.barcelona.cat/en/living-in-bcn/diada

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie