De beste tips van een local!

Diada Nacional de Catalunya

Toegevoegd op in Events
11 september Diada Nacional de Catalunya
Inhoudsopgave

Op 11 september vieren Catalanen de Diada Nacional de Catalunya, afgekort La Diada, de Nationale Feestdag van Catalonië. Het is een feestdag waarin Catalanen de straat op gaan om aan te tonen dat ze onafhankelijk willen worden en hun eigen cultuur en tradities hoog in het vaandel hebben staan. Wat je van deze dag kunt verwachten en wat het programma voor de Diada van dit jaar inhoud vind je hieronder.

Laatste update: 26/08/2020

Let op!

Vanwege corona wordt de Nationale Feestdag van Catalonië dit jaar kleinschaliger en vooral virtueel gevierd. Experts raden dan ook af om deel te nemen aan de grote demonstraties die er vaak plaats vinden.

La Diada

Ieder jaar op 11 september zie je de Catalaanse vlag fier wapperen op balkons, bussen en overheidsgebouwen. Op diverse plaatsen in de stad worden ook demonstraties en concerten georganiseerd, waar het volkslied van Catalonië, Els Segadors (het Lied van de Maaiers), gezongen wordt.


Op de dag van de Catalaanse nationaliteit herdenkt Catalonië het verlies van de slag om Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog die leidde tot een periode van repressie voor vele Catalaanse instellingen. In 1980 werd deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag van Catalonië.

Daar waar vroeger deze dag de Catalaanse nationaliteit vierde, wordt het tegenwoordig gebruikt door een aantal separatistische organisaties als politieke middel voor de onafhankelijkheidsstrijd. De demonstraties die op 11 september plaatsvinden worden ieder jaar alsmaar groter en trekken steeds meer mensen aan, ook van buiten Barcelona. Zodoende is de mars op 11 september, la manifestació de l’11 de setembre, een groot evenement geworden met miljoenen betogers die voor de afscheiding van Spanje demonstreren.

Wist je dat?

Tijdens de nationale feestdag hangen vele Catalanen een vlag aan hun balkon. De officiële Catalaanse vlag is geel met vier rode strepen. Diegene die Catalaanse onafhankelijkheid willen, gebruiken een rood-geel gestreepte vlag met een blauwe driehoek aan de kant met daarin een witte ster, de estelada. Lees hier meer over de Catalaanse vlag.

Programma La Diada 2019

Ben je op 11 september in Barcelona, pas dan op voor druktes tijdens de demonstraties en bezoek een van de vele evenementen die gerelateerd zijn aan de Catalaanse cultuur om er meer van te weten. Let wel op dat 11 september een feestdag is; daardoor is er geen school, heeft men vrij en zijn de winkels gesloten. Op bepaalde momenten kan het ook extra druk worden in het OV en sommige straten kunnen afgesloten zijn in verband met de demonstraties. Het programma van de Diada dit jaar ziet als volgt uit.

Demonstratie voor de onafhankelijkheid

Tijdens La Diada wordt er in Barcelona een grote mars gehouden met protesterende Catalanen die hopen om ooit opnieuw een onafhankelijke regio te worden. Dit jaar vertrekt de demonstratie vanuit het Plaça d'Espanya om 17:14 uur en loopt langs de Gran Via de les Corts Catalanes richting het Plaça de Catalunya.

Om hieraan deel te nemen dien je je van tevoren in te schrijven via de site van de ANC. De meeste betogers gaan niet alleen met de Catalaanse vlag en la estelada (de onafhankelijkheidsvlag) de straat op, maar kopen daarnaast ook het officiële shirt van de demonstratie van 11 september en doen mee aan allerlei acties om de demonstratie zo spectaculair mogelijk te maken. De beelden die we daarna in de media zien van de massabetogingen in het centrum van Barcelona spreken al voor zich.

Wist je dat?

Het tijdstip waarin de demonstratie van start gaat, 17:14, staat voor het jaar waarin Barcelona op 11 september viel na anderhalf jaar onder belegering te zijn geweest door de Spaanse en Franse troepen. Lees hier meer over de val van Barcelona  in 1714.

Officiële evenementen

Het is ook traditie dat de Catalaanse regering en de Catalaanse parlement een institutioneel evenement houden op de avond voor 11 september bij het Plaça de Sant Jaume (22:00 uur). Dit jaar zal deze act in het teken zijn van de politieke gevangenen en diegene die in ballingschap zijn.

Op 11 september worden ook altijd bloemen neergelegd bij het standbeeld van Rafael Casanova (Ronda de Sant Pere, 41) en bij de Fossar de les Moreres (naast de basiliek Santa Maria del Mar).

Feest voor de onafhankelijkheid

Veel Catalanen maken op 11 september een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijk bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

Op Plaça Comercial kom je de Catalaanse mensentorens, de castellers, 's ochtends tegen en is er een festival genaamd Festa per la Llibertat bij het Passeig Lluís Companys waar verschillende Catalaanse muziekgroepen optreden naast allerlei lekker eten, een beurs met Catalaanse entiteiten en politieke speeches. De Festa per la Llibertat begint om 10:00 uur 's ochtends en de concerten zijn vanaf 18:30 uur.

Bij het Espai Eines de País, bij Pla de Palau, zullen daarnaast tussen 10:00 en 15:00 uur nog meer verschillende politieke speeches gehouden worden naast allerlei activiteiten om burgers bewust te maken van de stappen die er genomen moeten worden om de onafhankelijkheid te bereiken.

Lees hier meer over de onafhankelijkheidskwestie en waarom veel Catalanen onafhankelijk willen worden.

Open dag

Ook kun je op 11 september verschillende gemeentelijke gebouwen bezoeken zoals het Catalaanse parlement (bij Parc de la Ciutadella) en de Catalaanse overheid, het Palau de la Generalitat (bij Plaça de Sant Jaume).

Musea als het MNAC, Palau Güell, Born Centre Cultural en het archeologisch museum van Barcelona zijn op 11 september tevens gratis te bezoeken.


  • Praktische informatie:
    Wat: La Diada Nacional de Catalunya (de Nationale Feestdag van Catalonië) vieren
    Waar: overal in de stad, maar met name rondom Plaça d'Espanya, Passeig de Lluís Companys en Pla de Palau
    Metro: Espanya (L1, L3, L8), Arc de Triomf (L1) en Barceloneta (L4)
    Wanneer: ieder jaar op 11 september

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave