De beste tips van een local!

Kunst en cultuur in Barcelona

Kunst en cultuur in Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona is een belangrijke culturele stad en als hoofdstad van de autonome regio Catalonië heeft ze ook een belangrijke rol in het waarborgen van de Catalaanse cultuur en folklore. Tijdens een reis naar Barcelona zal je snel in contact komen met de Catalaanse taal en cultuur, maar ook de rijke kunstgeschiedenis van Barcelona zal je op iedere hoek van de stad verrassen.

Tip: haal het meeste uit je stedentrip met de Barcelona Card
Wie de authentieke Catalaanse cultuur wil leren kennen en meerdere musea bezoeken, doet er goed aan om de Barcelona Card aan te schaffen. Hiermee krijg je korting en soms zelfs gratis toegang tot de meeste musea en attracties in Barcelona, inclusief de Sagrada Família. Deze toeristenpas geeft je daarnaast onbeperkt toegang tot al het ov, waardoor het echt onmisbaar is bij een culturele stedentrip in Barcelona.

Direct bestellen Meer informatie

Catalaanse cultuur

De Catalaanse cultuur, geboren uit de Catalaanse identiteit, is al bij aankomst op het vliegveld van Barcelona goed merkbaar: naamborden die in het Catalaans geschreven zijn, kranten die in het Catalaans zijn, reclameborden in het Catalaans…

Naast een eigen taal zijn eigen tradities in Catalonië ook heel belangrijk: van sardanes dansen tot aan de viering van Sant Jordi. Daarnaast worden alle wijkfeesten in Barcelona met een Catalaans tintje gevierd: zo zie je hier altijd de beroemde mensentorens (castellers), optochten met reuzen (gegants), vuurlopen met duivels (correfocs) en traditionele dansen zoals de ball de bastons.

De cultuurliefhebber zal genieten van de prachtige musea en kerkgebouwen in Barcelona. Een echte must is uiteraard de Sagrada Família en de Kathedraal. Als je je goed in de geschiedenis en cultuur van Catalonië wilt inlezen, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het geschiedenismuseum Museu d'Història de Catalunya en het Huis van het Catalaanse erfgoed bij Palau Moja.

Probeer daarnaast tijdens je bezoek bij een Catalaans restaurant te eten en bestel de typische gerechten van deze regio. Denk onder andere aan de amanida catalana (Catalaanse salade), esqueixada (gezouten kabeljauwsalade), escalivada (salade van geroosterde groenten), canelons (gevulde cannelloni), costelles de xai (lamskoteletten), fideuà (pastavermicelli met groenten en zeebanket) en crema catalana (Catalaanse crème brûlée). En dat allemaal met een lekkere Catalaanse wijn of flesje cava.

Tip!

Een goede manier om Barcelona als een local te ervaren is door deel te nemen aan een rondleiding met een lokale gids, die je leuke anecdotes kan vertellen en naar de meest verborgen plekken brengen. Bekijk hier alle opties.

Typisch Catalaans

Spanje kent vele regionale en culturele verschillen. Zo zijn er ook speciale gebruiken, tradities en gewoontes die typerend zijn voor Catalonië. Naast de bekende Catalaanse kerstfiguurtjes van de caganer (de kakker) of de caga tió (kerstboomstammetje), de porró (speciale wijnfles) of de traditionele dans van de sardanes en de indrukwekkende castellers (mensentorens), zijn er nog tal van dingen die typerend zijn voor Catalonië en zijn inwoners.

Catalaanse taal

De Catalaanse taal, afkomstig van het Latijn en een mix tussen het Spaans en het Frans, is de taal die in Catalonië, samen met het Spaans, gesproken wordt. Kinderen leren het van jongs af aan op school. Hoewel het tijdens de Franco-dicatuur verboden was om in het Catalaans te spreken, is Catalaans tegenwoordig alom vertegenwoordigd in de straten van Barcelona.

Catalaanse vlag

De senyera is de Catalaanse vlag, die bestaat uit vier horizontale rode banen op een gele (gouden) achtergrond. De blauwe of gele estelada is een variant van de Catalaanse vlag met links een driehoek met ster. Deze vlag staat voor de onafhankelijkheid van Catalonië en wordt door de separatisten gebruikt.

Estelada - Catalaanse vlag met ster
Estelada vlag

Catalaans kostuum

Het traditionele Catalaanse kostuum voor mannen heet hereu en voor de dames pubilla of catalana. Deze regionale kostuums verbeelden de boerse oorsprong van de Catalaanse bevolking en hun tradities in de 18e en 19e eeuw.

De man draagt een wit shirt of blouse, een zwartfluwelen vest (jupetí), een riem van ongeveer 30 tot 50 cm breed (faixa), en een broek van zwart fluweel tot net onder de knie. Witte sokken en espardilles, en de iconische rode barretina (Catalaanse muts), maken de mannelijke outfit af.

De pubilla (de vrouwelijke erfgenaam van het familiefortuin in landelijke gebieden) draagt een zwarte fluwelen jurk en hakken, terwijl de catalana (de boerin) een wit shirt en een linnen rok versierd met bloemmotieven en espardilles draagt. Boven de rok zit meestal een zwarte schort en een mantell bedekt de schouders van de catalana. Op haar hoofd draagt zij een gevlochten draad die het haar vasthoudt (gandalla) en diezelfde draad wordt op haar armen gebruikt als mouwen (mitenes).


Catalaanse gastronomie

Wie de ziel van de Catalanen wil ontdekken, kan zich het beste tot de Catalaanse keuken wenden. Bezoek de lokale markten, volg een kookcursus, shop voor souvenirs bij speciale delicatessenwinkels, en ga uit eten bij echte Catalaanse restaurants.

Wil je de Catalaanse gastronomie op z’n best ervaren, doe dan mee aan de lokale eetfestijnen zoals de calçotada, de xatonada en de xocolatada.

Ook leuk zijn de markten met streekproducten, zoals de Fira de productes tradicionals catalans die tussen oktober en mei gehouden wordt bij Plaça del Pi, iedere laatste weekend van de maand.

Catalaans modernisme

Het Modernisme, de Catalaanse variant van Art Nouveau, betekent veel voor de Catalanen. Deze vernieuwende kunststroming uit eind 19e eeuw was voor architecten, schilders, of schrijvers, een manier om hun nationalistische wens te uiten.

De mooiste panden en meest bekende architectonische parels van Barcelona zijn in deze stijl ontworpen en als je goed oplet, bevatten ze vaak Catalaanse symbolen zoals de Catalaanse vlag of de ridder Sant Jordi.

Andere architectonische elementen, zoals de arc diafragma (diafragmaboog) en de volta catalana (Catalaanse boog of Catalaans gewelf) zijn ook typerend voor de architectuur in Catalonië.

Modernistisch huis in l'Eixample Barcelona
Modernistisch huis in l'Eixample

Catalaanse feesten

Catalanen houden wel van een feestje. Gedurende het hele jaar zijn er meerdere momenten waar je kennis kunt maken met een echt Catalaanse feest, waarbij elementen zoals vuur, dans en muziek onmisbaar zijn! De meest geliefde feesten onder de Catalanen zijn die van Sant Jordi (de dag van de geliefden in Catalonië), Sant Joan (de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer), de Castanyada (het feest voor Allerheiligen) en de Diada Nacional de Catalunya (de Nationale feestdag van Catalonië).

Catalaanse tradities

Een hoop feesten hebben hun eigen tradities in Catalonië. Zo geeft men elkaar boeken en rozen voor Sant Jordi, word er vuurwerk afgestoken en worden er vreugdevuren gemaakt tijdens Sant Joan, eet men gepofte kastanjes en panellets voor de Castanyada, en krijgen kinderen cadeaus van de Caga Tió voor kerst. Bij de meeste dorps- en wijkfeesten staan er altijd typische Catalaanse dansen zoals de sardanes op het programma, kun je parades met reuzen (gegants) en de beroemde mensentorens (castellers) zien of kun je mee doen aan een vuurloop tegen de duivel (correfoc).

Castellers Plaça Sant Jaume Barcelona
Castellers bij Plaça Sant Jaume
Tip!

Bewonder de sardana-dans (of doe gewoon ook mee!) iedere zaterdag om 18:00 uur en zondag om 11:15 uur vooraan de Kathedraal van Barcelona (let op: in augustus worden geen dansvoorstellingen gehouden).

Culturele evenementen

Super leuk voor wie in contact wil komen met de Catalaanse cultuur en de Catalanen, zijn de vele culturele evenementen die in Barcelona plaatsvinden. Denk hierbij aan de plaatselijke feesten en speciale evenementen waarbij de Catalaanse cultuur en folklore centraal staat, met leuke optredens van onder andere sardanes (cirkeldans) en castellers (mensentorens). Enkele leuke evenementen zijn:

Aanraders voor cultuurliefhebbers in Barcelona

Meer weten over Catalonië? Bezoek het Casa del Patrimoni Català in het Palau Moja (Carrer de la Portaferrissa, 1), met onder andere het regionale VVV bureau, om meer informatie over Catalonië en zijn erfgoed te verkrijgen.

Kunststad Barcelona

Veel bezoekers doen tijdens een stedentrip Barcelona vooral de welbekende highlights aan. Toch is het de moeite waard om je eens één of meerdere dagen te richten op de kunst in Barcelona, want het aanbod is eindeloos en zeer de moeite waard.

Kunst is in Barcelona te vinden in alle vormen: van tijdelijke kunst- en fotografietentoonstellingen zoals de World Press Photo, tot aan de meest gekke street art die je in El Raval kunt vinden.

Zelfs beeldende kunst van internationale kunstenaars zoals Frank O. Gehry, Roy Lichtenstein en Claes Oldenburg zijn hier te vinden.

En het mooie is dat veel van deze kunst gewoon gratis op straat te zien is!

Kunstenaars op de Ramblas Barcelona
Kunstenaars op de Ramblas

Kunstenaars uit Barcelona

Barcelona is ook de geboorteplaats en broedplaats van vele artiesten en kunstenaars. Door de geschiedenis heen hebben een aantal beroemde kunstenaars in Barcelona gewoond en een belangrijke nalatenschap gecreëerd. Denk aan de wereldberoemde Picasso, Dalí en Miró, maar ook aan de genieën Gaudí (van o.a. de Sagrada Família), Puig i Cadafalch (van o.a. Casa Amatller) en Domènech i Montaner (van o.a. Hospital de Sant Pau). Bekijk een aantal beroemde Spaanse schilders en kunstenaars die in Barcelona geboren zijn of gewoond hebben:

 • Bernat Martorell (1390 - 1452)
 • Jaume Huguet (1412 - 1492)
 • Ramón Martí Alsina (1826 - 1894)
 • Santiago Rusiñol (1861 - 1931)
 • Ramon Casas (1866 - 1932)
 • Antoni Utrillo (1867 - 1944)
 • Hermenegildo Anglada (1871 - 1959)
 • Isidre Nonell (1872 - 1911)
 • Joaquim Mir (1873 - 1940)
 • Pablo Picasso (1881 - 1973)
 • Joan Miró (1893 - 1983)
 • Salvador Dalí (1904 - 1989)
 • Antoni Tàpies (1923 - 2012)
 • Javier Mariscal (1950 -)

Mooie kunst in Barcelona

Cara de Barcelona - Kunst Barcelona

Cara de Barcelona
‘Het gezicht van Barcelona’ is een kleurrijke sculptuur van Roy Lichtenstein uit de jaren 90.

Metro
Barceloneta (L4)

La Gamba - Kunst Barcelona

La Gamba
Deze garnaal is een vrolijke sculptuur van Javier Mariscal, voorheen gebruikt als reclame-uiting voor een restaurant.

Metro
Barceloneta (L4)

Dona i Ocell - Kunst Barcelona

Dona i Ocell
‘Vrouw en vogel’ is het kunststuk van Joan Miró dat je kunt vinden op het Parc de Joan Miró.

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

El Desconsol - Kunst Barcelona

El Desconsol
‘Het verdriet’ is een van de vele sculpturen die het Parc de la Ciutadella versieren, gemaakt door Josep Llimona.

Metro
Ciutadella | Vila Olímpica (L4)
Arc de Triomf (L1)

Gat del Raval - Kunst Barcelona

Gat del Raval
De gigantische kat van Fernando Botero siert de Rambla del Raval en is een van de iconen van de wijk.

Metro
Liceu (L3)
Drassanes (L3)

Peix - Kunst Barcelona

Peix
De gouden vis van Frank O. Gehry glanst onder de zon bij de Vila Olímpica van Barcelona.

Metro
Ciutadella | Vila Olímpica (L4)

Carmela - Kunst Barcelona

Carmela
Deze sculptuur van Jaume Plensa vooraan het Palau de la Música laat niemand onberoerd. De buste, gemaakt van ijzer en maar liefst 4,5 meter hoog, weerspiegelt de overgang van kindertijd naar volwassenheid van een meisje uit Barcelona en de mediterrane schoonheid. De grote dimensies van de buste en zijn 3D effecten maken het een zeer interessante beeldhouwwerk.

Metro
Urquinaona (L1, L4)

Els Mistos - Kunst Barcelona

Mistos
De lucifers van Claes Oldenburg zijn een vrolijke sculptuur waar kinderen op kunnen spelen.

Metro
Mundet (L3)

Mosaic del Pla de l'Os
Joan Miró legde dit schitterend mozaïek in het hart van de beroemde Ramblas van Barcelona.

Metro
Liceu (L3)

Frisos del Col·legi d'Arquitectes
Vooraan het gebouw van de Col.legi d’Arquitectes aan de Plaça Nova vind je een mooi kunststuk van Pablo Picasso.

Metro
Jaume I (L4)

Kunstmusea en galerijen in Barcelona

Kunststad Barcelona beschikt over een breed aanbod kunstmusea, kunstgalerijen en kunstmarkten. Voor de kunstliefhebber zijn er genoeg opties om zich hier dus nooit te vervelen

MNAC
Hét kunstmuseum bij uitstek van Barcelona, met een van de grootste collecties Catalaanse kunst.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

MACBA
Het museum voor de liefhebbers van moderne kunst, gevestigd in een gebouw van Richard Meier.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
Universitat (L1 en L2)

Picasso Museum
Dit museum toont het werk van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso en is een mooie reis door zijn leven.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Miró Museum
Dit museum herbergt een prachtige collectie van het werk van Joan Miró, van schilderijen tot aan beelden.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

Museu Can Framis - Kunst Barcelona

Museu Can Framis
Dit museum voor moderne kunst is gevestigd in een oude fabriek en toont een interessante collectie van ruim 300 werkstukken van Catalaanse kunstenaars.

Metro
Glòries (L1)
Llacuna (L4)

Fundació Antoni Tàpies - Kunst Barcelona

Fundació Antoni Tàpies
De stichting van de Catalaanse kunstenaar Tàpies werd in 1990 geopend. Binnen staan er kunsttentoonstellingen en een uitgebreide bibliotheek gewijd aan de moderne kunst en de artiest zelf.

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

Modernisme Museum
Voor de liefhebbers van het Catalaans Modernisme een ware must-see.

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

La Virreina
Bij La Virreina Centre de la Imatge worden gratis tentoonstellingen over actuele onderwerpen gehouden.

Metro
Liceu (L3)

Arxiu Fotogràfic
Bij het fotoarchief van Barcelona worden gratis fotografietentoonstellingen over de geschiedenis van Barcelona gehouden.

Metro
Arc de Triomf (L1)

Galería Joan Gaspar
Sinds 1992 presenteert deze kunstgalerie het werk van jonge, maar gevestigde kunstenaars.

Metro
Universitat (L1 en L2)

Tip!

Bij het Plaça Sant Josep Oriol (naast Plaça del Pi) wordt op zaterdag (11:00 - 20:00) en op zondag (11:00 - 14:00) een leuke kunstmarkt gehouden waar lokale artiesten hun werk laten zien.


Street art in Barcelona

Street-art-fanaten zullen ook blij zijn in Barcelona: van graffiti en muurschilderijen tot aan allerlei nieuwe vormen van street art, van zowel bekende als minder bekende straatkunstenaars. Denk hierbij aan de verkeersborden van Clet Abraham of de muurschildering van de Amerikaanse Keith Haring tegen aids achter het MACBA.

De beste wijken om street art te spotten in Barcelona blijven die van El Raval, Gràcia en Poblenou.

Bostik Murals
De eerste urban art museum van Barcelona zit in de oude fabriek Nau Bostik en herbergt vele coole muurschilderingen van sommige van de beste street art kunstenaars van het moment.

Metro
La Sagrera (L1, L5)

We kunnen alleen maar concluderen dat Barcelona een stad is die street art omarmt: zo heeft de gemeente sommige delen van de stad benoemd als street art gebieden en mogen kunstenaars zonder vrees voor sancties hun werk doen. Tevens worden er regelmatig culturele evenementen georganiseerd waarbij kunstenaars uitgenodigd worden om plaatsen zoals oude fabrieken op te vrolijken met hun kunst. Voor meer info over dit initiatief en waar je street art kunt zien of beoefenen in Barcelona, ga naar de site Murslliures.com.

Aanraders voor kunstliefhebbers in Barcelona

Nieuws over kunst & cultuur in Barcelona

- 11/01/2019: Typisch Barcelona
- 26/09/2017: Waarom Catalonië onafhankelijk wil zijn
- 09/10/2016: La Festa Catalana
- 31/08/2016: Gratis musea in Barcelona: de ultieme gids
- 18/11/2015: World Press Photo Barcelona
- 09/03/2014: Een kunstenaarsleven in Barcelona
- 09/12/2013: Op bezoek bij kunstmuseum MNAC
- 10/05/2013: Museumnacht in Barcelona

Lees hier meer berichten gerelateerd aan kunst in Barcelona en cultuur in de Catalaanse hoofdstad.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je