De beste tips van een local!

De magische nacht van Sant Joan

Toegevoegd op in Cultuur
Revetlla de Sant Joan - Sint-Jansfeest in Barcelona
Inhoudsopgave

Op 23 juni vieren Catalanen de Revetlla de Sant Joan, het Catalaanse midzomernachtfeest. Sant Joan is een van de leukste feestdagen in Catalonië en sowieso een van mijn favoriete. Het is de kortste nacht van het jaar. De zomer wordt dan welkom geheten met vuurwerkspektakels, magische symbolen en legendes. Het is een nacht vol vuurwerk, feest en muziek.

Laatste update: 05/06/2020

Let op!

Helaas gaat Sant Joan dit jaar heel erg anders aan toe vanwege het coronavirus. Zo worden er geen grote feesten georganiseerd en blijft het strand dicht voor feestgangers. Wel mag je in kleine gezelschappen (van 15 tot 20 mensen) Sant Joan vieren met onder andere milde vuurwerk en de verrukkelijke coca de Sant Joan.

Wanneer is Sant Joan?

Op 23 juni vieren Catalanen de Revetlla de Sant Joan, het Catalaanse midzomernachtfeest. Een feest dat bekendstaat om het eten en het mooie vuurwerk.

Op 23 juni beginnen de festiviteiten rondom Sant Joan (oftewel, Sint Jan), dat eigenlijk op 24 juni valt. Rond deze dagen in juni is het meestal al mooi weer en scholieren zijn al begonnen met de zomervakantie. Je merkt ook wel dat het bijna Sant Joan is omdat de kleintjes al weken bezig zijn met vuurwerk afsteken op straat. 24 juni is een feestdag in Catalonië en is men vrij na de hele nacht te hebben gefeest.


Catalaans midzomernachtfeest

Sant Joan is de nacht van de zomerzonnewende, wanneer de zon haar hoogste punt heeft bereikt en waarna het begint af te nemen. Het feest van Sant Joan eert de koning van de sterren als symbool van vruchtbaarheid en rijkdom met vreugdevuren. Naast de overheerlijke coques, staan vuur, water en verse kruiden symbool voor Sant Joan.

Vuurwerk

Tijdens 'la revetlla de Sant Joan' of de 'nit de Sant Joan' op 23 juni wordt het Sint-Jansfeest gevierd. Dit feest heeft als hoofdspeler het vuur: iedereen steekt vuurwerk op straat af, je vindt vuurwerkspektakels op het strand en er worden ook vreugdevuren aangestoken.

Volgens de traditie is vuur het zuiverende element dat ons bevrijdt van ongeluk en het schrikt boze geesten af. Op de nacht van Sant Joan voeden mensen het vuur met oude meubels. Scholieren gooien er zelfs de schoolboeken van het afgeronde jaar in.

Het meest populaire vuur in Catalonië is de Vlam van Canigó dat elk jaar rondgaat langs alle Catalaanse steden en dorpen om de vreugdevuren aan te steken.

Vuurwerk tijdens Sant Joan
Vuurwerk tijdens Sant Joan

Water

Een duik nemen in zee tijdens de nacht van Sant Joan is ook iets typisch. Ze zeggen namelijk dat tijdens deze avond het water genezende krachten heeft. Op sommige plaatsen is het de gewoonte om te baden in de zee bij het aanbreken van de dageraad.

Verse kruiden

Kruiden zijn het derde magische element van de midzomeravond. Het is een avond wanneer de geneeskrachten van planten, bloemen, bomen en vooral kruiden buitengewoon krachtig is. Sommige kruiden, zoals tijm, rozemarijn, of verbena, het kruid van de Sant Joan, worden juist op deze avond traditiegetrouw verzameld voor behandelingen.

Coques en cava

Verder wordt op deze zwoele zomeravond de 'coca de Sant Joan' gegeten (een speciale cake met gekonfijte vruchten) en veel cava gedronken. Jongeren gaan na het feestelijke avondmaal meestal op stap naar openlucht discotheken of naar het strand.

Coca de Sant Joan
Coca de Sant Joan
Goed om te weten

Het Sint-Jansfeest gaat de hele nacht door op straat en op alle Catalaanse stranden. Als toerist moet je daarmee rekening houden: het kan buitengewoon lawaaierig op straat worden en men kan vuurwerk afsteken tot diep in de nacht. 24 juni is in Barcelona en Catalonië een feestdag. Iedereen blijft dan langer slapen en geniet van de vrije dag. Het is ook vaak extra druk op de Catalaanse wegen. Winkels zijn dan ook dicht.

Sant Joan vieren in Barcelona

Sant Joan wordt door heel Catalonië gevierd en dus maakt het niet uit waar je bent want je zal het vuurwerk en de muziek overal vinden. Vele Barcelonezen vieren Sant Joan buiten de stad, in hun zomerhuis aan de Costa Brava en de Costa Daurada. Maar ook in de stranddorpjes in de buurt van Barcelona, zoals Castelldefels en Sitges, is het extra druk tijdens Sant Joan.

Als je toevallig in Barcelona bent of ergens in Catalonië tijdens de nacht van Sant Joan, raad ik je aan om de avond door te brengen op het strand en alle revetlles (festivals), het vuurwerk en de vreugdevuren mee te maken. Dat is eigenlijk het ultieme gevoel bij 'la nit màgica de Sant Joan' (de magische avond van Sint Jan).


Voor Barcelona heeft de gemeente een speciale website aangemaakt met alle informatie en het programma van de festiviteiten. Hieronder vind je mijn aanraders.

23 juni: Revetlla de Sant Joan

18:00 uur - Flama del Canigó

Op 23 juni om 16:30 uur arriveert de vlam van de Canigó aan het gemeentehuis in Barcelona. Deze wordt vervolgens met behulp van verschillende ceremonies vereerd. Om 18:00 uur wordt de vlam naar het Plaça Sant Jaume gebracht, geflankeerd door de reuzen en de adelaar van Barcelona. De vlam wordt daarna naar de verschillende wijken in de stad gebracht, waarmee ze de grote vuren zullen aansteken.

20:00 uur - Feest van Sant Joan

Er zijn vele buurtfeesten en gratis concerten op de avond van Sant Joan. Je kunt dit bijzondere evenement bijvoorbeeld in de wijk van La Barceloneta mee maken. Hier worden verschillende feesten georganiseerd, zoals op Plaça Poeta Boscà, inclusief een groot vreugdevuur. Hierna kun je naar het strand lopen om het vuurwerk dat hier afgestoken wordt te zien.

Wil je iets meer tussen de locals zitten, ga dan naar het Plaça del Sol in Gràcia waar tussen 21:00 en 03:00 uur een groot feest gehouden zal worden, met een vreugdevuur en vele concerten.

Vreugdevuren tijdens Sant Joan in Barcelona
Vreugdevuren tijdens Sant Joan in Barcelona

Je zal snel merken dat iedereen de straat op gaat om vuurwerk af te steken. Je kunt ook je eigen vuurwerk van tevoren kopen, maar dat doe je alleen bij geautoriseerde verkoopkraampjes, op onder andere Avinguda Diagonal 282 (Eixample), Passeig de Lluís Companys, 23 (Eixample), Travessera de Dalt 125 (Gràcia), Carrer de la Indústria 106 (Eixample), Plaça de Joanic 1 (Gràcia), Passeig de Gràcia 120 (Gràcia), Via Júlia 90 (Nou Barris), Passeig de Torras i Bages 101 (Sant Andreu), Avinguda Meridiana 151 (Sant Martí), Passeig de la Bonanova 104 (Sarrià – Sant Gervasi) of Ronda del General Mitre 55 (Sarrià – Sant Gervasi).

24 juni: Sant Joan

10:00 uur - Coca de Sant Joan eten

Ga naar de plaatselijke bakker en haal een coca de Sant Joan! Je hebt ze in allerlei smaken en vormen: met marsepein, room of crème, en versierd met pijnboompitten of de schil van gekonfijt fruit. Lekker als ontbijt of tussendoortje.

11:00 uur - Van je vrije dag genieten

24 juni is een feestdag in Catalonië en dus is men vrij. Geniet van deze vrije dag op het strand zoals de locals het doen of in de buitenlucht, bij een van de vele parken in Barcelona.

13 reacties

 1. Emmy
  7 jaren geleden

  Hallo, hallo,

  Wij komen net dat weekend aan in Barcelona. Wij logeren in het centrum maar zouden inderdaad graag het strand opzoeken. Hoe geraken wij daar het best? EN welk stuk strand is het dan wel?

  Groetjes

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Beste Emmy, het is het allerbeste om naar La Barceloneta te gaan. Je kunt La Barceloneta bereiken via de metro "Barceloneta" (L4) of wandelen vanaf het centrum (Las Ramblas of Via Laietana). Veel plezier! Saludos, Marta

 2. Veronique
  7 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Mijn vriend en ik willen graag naar Barcalona en het leek ons wel leuk om dan rond de 23e te gaan. Wij krijgen niet zo lang vrij van ons werk dus twijfelen we een beetje omdat we bang zijn dat het de 24e echt dood is op straat en alles dicht is en dan ben je al 1 dag "kwijt"van je vakantie.
  Verder was ik benieuwd of de zondag alles open is?

  Kun jij ons helpen?

  Alvast bedankt!

  Groeten Veronique

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Veronique,

   De 24e is inderdaad een feestdag in Barcelona. Dat betekent dat winkels dicht zijn, maar op straat zullen nog zeker wel mensen zijn (lekker wandelen of even naar het strand). Je kunt op deze dag wellicht lekker genieten van het park of een wandeling langs het strand. Check van te voren even of de musea van je keuze geopend zijn, want niet alle musea zullen geopend zijn.

   Op zondag zijn alleen de winkels in Maremagnum (winkelcentrum) geopend.

   Hopelijk helpt dit je verder met de keuze.

   Saludos,
   Marta

 3. Monique
  6 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Helaas had ik onze reis al geboekt (van de 24e t/m 27e) voordat ik erachter kwam dat we beter een dagje eerder hadden kunnen vertrekken.
  Wij hebben een appartementje geboekt in Poble Nou en nu vraag ik me af of het wel mogelijk is om de 24e aan de eerste levensbehoeften te komen.
  Ik ga ervan uit dat we niet omkomen van de honger want ik heb begrepen dat restaurants wel open zullen zijn maar het is ook fijn om iets in huis te hebben ;-)

  Groeten,
  Monique

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hoi Monique, restaurants zullen inderdaad wel open zijn, maar voor boodschappen zal je waarschijnlijk naar een buurtsuper of een OpenCor (http://www.opencor.es/opencor/index.jsp) moeten gaan.
   Heel veel plezier alvast!
   Saludos, Marta

 4. Reizigersblog
  6 jaren geleden

  Momenteel zit ik zelf ook in Spanje. Ook zal ik er tijdens de nacht van San Joan zijn. Ik heb er nu al zin in:D!

 5. Willy
  5 jaren geleden

  In Barceloneta zijn de kleine supermarktjes altijd open.

 6. Liselore
  4 jaren geleden

  Vind de Van Van Market ook dit jaar weer plaats in La Monumental. Helaas is de site in het Spaans dus word ik er niet wijzer uit :)

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Liselore,

   Bedankt voor je interesse in dit evenement. De informatie voor Sant Joan 2016 is helaas nog niet beschikbaar op de officiële site en ook bij Van Van Market staat er niets bij of ze dit jaar weer een markt gaan houden. Ik zal de informatie komende dagen in de gaten houden en indien nodig updaten, maar voor nu kun je er maar van uitgaan dat er geen Van Van Market in La Monumental zal zijn, wel de rest van de tradities rondom Sant Joan.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 7. Susanne
  2 jaren geleden

  Hallo,

  Is er al informatie bekend over 2018? Is het mogelijk om gewoon de 24e gebruik te maken van vervoer naar het vliegveld? Moeten we er rekening mee houden dat het een feestdag is, ivm de reistijd?

  Alvast bedankt!

  1. Marta
   2 jaren geleden

   Hola Susanne,

   Sant Joan wordt ieder jaar ongeveer op dezelfde manier gevierd. Het programma voor 2018 is nog niet bekend maar ik verwacht dus geen grote veranderingen. Hou de site alsnog in de gaten voor de laatste updates.

   Het openbaar vervoer zal gewoon werken op de 24ste, maar wellicht dat er minder metro's en bussen rijden omdat het een feestdag is.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 8. Alwin
  2 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Ik wil je even laten weten dat ik nu voor het 2e opeenvolgende jaar veel van je tips gebruikt heb bij ons bezoek aan Barcelona. Had ik vorig jaar veel aan de links om al kaartjes vooraf te kopen voor metro en La Sagrada Familia, dit jaar heb ik de informatie gebruikt om een mooie wandeling in te maken in de gotische wijk en gisteren hebben we heerlijk gegeten bij de bar Velodrome. Zelfs de tips van wat te bestellen vielen erg in de smaak. Zeker de papatas bravas.

  Volgend jaar zal het wel Rome of Sevilla worden. Ik hoop dat je tegen die tijd ook voor deze steden sites hebt klaar staan :-)

  Dank voor alle tips.

  Groeten,

  Alwin

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave