🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen 1 reactie
Home » Blog » Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?

Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?

Er zijn elk jaar zo’n 5.000 Nederlanders die een huis kopen in Spanje. Daarnaast zijn er nog een paar duizend Nederlanders die emigreren naar Spanje. Uit onderzoek is gebleken dat voorbereiding toch wel cruciaal is. Iedereen kent de programma’s op televisie waarin stellen met kinderen in een wanhopige situatie terechtkomen omdat de vergunning voor hun gedroomde restaurant maar niet rond komt.

Huis kopen in Spanje

Je eigen huis in Spanje. Sommigen kiezen voor het binnenland, maar het grootste gedeelte belandt aan de Costa’s bij de Middellandse zee. Sinds de crisis zijn er duizenden prachtige huizen in Spanje te koop voor een bedrag dat fors lager ligt dan enkele jaren geleden. Maar laat je niet gek maken door de Spaanse makelaars die zeggen dat “dit het juiste moment is in te stappen”, want dat wordt al een paar jaar gezegd. De markt is nu gunstiger dan voorheen, en naar verwachting zal dit nog wel een tijd zo blijven.

Lees meer: wonen in Barcelona.


Een huis in Spanje, hoe kies je de juiste locatie?

Koop je in Nederland een huis, dan houd je vaak rekening of er een fijne supermarkt dichtbij is, uitvalswegen en station goed bereikbaar zijn, en het een fijne omgeving is voor de kinderen.

Het kopen van een (tweede) huis in Spanje vergt toch wel andere afwegingen. Geef jezelf dan eens antwoord op de volgende vragen als het gaat over de locatie:

  • Hoe lang wordt de reis naar je huis in Spanje totaal? Woon je ver van het vliegveld af in Nederland, dan kan een lange reis na de vlucht erg vervelend worden.
  • Is het vliegveld dat dichtbij je huis ligt goed bereikbaar? Of zijn er maar enkele vluchten per week? En wat als een maatschappij de vlucht besluit te schrappen?
  • In welk jaargetijde zul je er veel zitten? Zit je er vooral in de zomer, dan is zwemgelegenheid en een bruisend centrum op loopafstand aantrekkelijk. ’s Winters zijn veel gebieden een stuk rustiger door het wegblijven van toeristen, wellicht sluiten sommige winkels in de winter.
  • Vergeet verder niet dat je aan een huis haast alles kunt veranderen, behalve de locatie (en meestal perceeloppervlakte). Voor de toeristische gebieden gelden eigenlijk drie criteria: locatie, locatie en locatie. Overweeg je in een opkomend toeristisch gebied in Spanje een huis te kopen, dan kan je dat een mooie winst opleveren bij de verkoop. En mocht je overwegen je huis in Spanje soms te verhuren, dan is ook de locatie superbelangrijk.

En waar moet het huis aan voldoen?

Aanbod Spaanse huizen

Het aanbod van huizen in Spanje is tegenwoordig erg groot. Maar welke eisen stel je aan je huis in Spanje, en hoe zwaar moet je bepaalde factoren laten meetellen? Stel jezelf wederom eens de volgende vragen:

  • Hoe veel van mijn vakantiedagen wil ik in het huis in Spanje zijn? Spendeer ik al mijn vakantiedagen in Spanje, of zou ik het geld dat dit gaat kosten ook uit kunnen geven aan andere leuke reizen?
  • Zal er vaak bezoek langskomen? Waat vaak blijkt is dat er toch minder bezoek komt dan vooraf werd verwacht, dus is de extra kamer voor een logee wel nodig? Misschien is een hotel in de buurt wel veel praktischer.
  • Hoe is het klimaat als ik er ben? Een belangrijke vraag, want dit bepaalt net als bij bepalen van de locatie aan wat voor faciliteiten je huis zal moeten voldoen. Denk aan airconditioning, een parkeerplek (een must in de zomer bij een populair gebied!), een zwembad, een tuin of balkon, of juist goede warmtevoorzieningen.

Vanuit Nederland kun je echt al heel wat onderzoek doen voor je daadwerkelijk een huis in Spanje gaat kopen. Neem rustig de tijd en maak (samen) een prioriteitenlijst, zodat je eenmaal in Spanje aangekomen effectief je slag kunt slaan! Als je ook buiten het hoogseizoen in je vakantiehuis wilt zitten, bezoek het gebied dan eerst buiten dat hoogseizoen om de sfeer te proeven.


Tot slot, maak gebruik van de informatieportaal Latravia.com. Bij Latravia.com hebben ze veel ervaring met het kopen van een huis in Spanje en kunnen je nog extra tips te geven, mocht je ooit besluiten een huis te kopen in Spanje.

Voor meer meer info bekijk ook:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?”

Plaats een reactie