🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Eigen huis in Spanje kopen? Dit moet je weten

Eigen huis in Spanje kopen? Dit moet je weten

Wie toch denkt over een tweede huis of migratie naar Spanje, moet dit jaar goed opletten. Vastgoedexperts verwachten een golf van gedwongen verkopen, wegens de precaire situatie bij lokale, Spaanse banken. Voor buitenlanders die een tweede huis in Spanje zoeken, of zich daar willen vestigen, biedt de druk op de Spaanse vastgoedmarkt dus veel mogelijk kansen.

De huizenmarkt in Spanje

De huizenmarkt in Spanje was de laatste jaren oververhit geraakt doordat Spanje meer woningen dan Frankrijk, Duitsland en Engeland samen bouwde. De huizenmarktindustrie is in verhouding met andere Europese landen dan ook bijna twee keer zo groot. Vooral de tweede huizenmarkt groeide enorm. De prijzen in het land verdrievoudigden in tien jaar en veel Spanjaarden staken bij wijze van investering hun geld in een tweede en zelfs derde huis. Dat werkte speculatie en bouwfraude in de hand.

Door de crisis en de forse stijging van de hypotheeklasten is de situatie op de Spaanse vastgoedmarkt sinds 2007 dramatisch achteruit gegaan. De ineenstorting van de Spaanse huizenmarkt zorgde in 2008 voor de ergste recessie sinds decennia. Toch was er een licht herstel in 2010 te zien in de verkoop van bestaande woningen in Spanje dankzij lagere prijzen en aantrekkelijke rentetarieven. Alhowel er zijn nog steeds veel nieuwbouw projecten en urbanisaties op stijlstand gezet. Sterker nog, gedurende 2010 is de bouw met bijna 20% gedaald in Spanje.

Huizenprijzen in Spanje zullen gedurende 2011 nog eens 15% zakken

El Pais heeft onlangs voorspeld dat de huizenprijzen in Spanje zullen dit jaar nog eens tussen de 10% en 15% dalen. Dit wordt gebaseerd op de enorme hoeveelheid aan in beslag genomen woningen die in eigendom zijn gevallen van de Spaanse banken en regionale spaarbanken.

Volgens Pisos Embargados de Bancos, een bedrijf dat namens Spaanse banken in beslag genomen huizen aanbiedt, zijn er momenteeel 100 duizend woningen op de markt die gedwongen verkocht moeten worden. Dat aantal stijgt naar verwachting tot 300 duizend in 2011, met dalende woningprijzen als gevolg.

Waar kan men goedkoop een huis kopen in Spanje?

Dankzij de financiële en bouw crisis zijn er op de Spaanse woningmarkt uitstekende aanbiedingen te vinden. Een slimme koper kan al voor 60.000 euro een nieuw gebouwd appartement met zeezicht kopen. Het is voor de kopers die financieel goed zitten een uitstekende tijd om te kopen al wordt ook door experts aangeraden nog even te wachten aangezien men verwacht dat de huizenprijzen nog verder zullen zakken.

Als men op zoek is naar een tweede huis om de vakantiedagen te genieten, het beste is om met de aanbieders van appartementen of huizen zelf te gaan onderhandelen.

Bouw- en vastgoedbedrijven bieden tegenwoordig veel kortingen op nieuwgebouwen die leeg zijn. Ook banken met huizen in beslag zetten deze te koop met kortingen tot 60%. In Valencia zijn kortingen tot 30% gemeten en op de Balearen is het mogelijk een appartement voor 100.000 euro te kopen. In Catalonië kun je voor datzelfde bedrag een appartement kopen aan de Costa Daurada of voor iets minder in Roses in de Costa Brava. De Canarische eilanden zijn nu een goede plaats om met pensioen te gaan want ook daar zijn de prijzen flink gezakt. Aan de geliefde Costa del Sol zijn kortingen tussen 5% en 45% gemeten terwijl Murcia bied kortingen van rond de 30%.

Wat kun je vinden in de Catalaanse kust?

De Catalaanse kust staat erom bekend veel inwoners van Barcelona als toerist te hebben. De Costa Daurada ontvangt daarnaast veel Aragonezen en de Costa Brava veel Fransen.

Het gebied met de meeste koopjes is de Costa Daurada waar in het centrum van Cambrils 50 tot 60 vierkante meter appartementen voor 80.000 euro verkocht worden, een prijs die oploopt tot 120.000 euro als dat appartement in Vilafortuny aan de zee ligt. In Salou zijn veel tweedehands appartementen te koop tussen de 100.000 of 125.000 euro. De meeste aanbiedingen vindt men echter in Roda de Barà waar men nieuwe projecten was begonnen middenin de crisis. Hier is het mogelijk om een rijtjeshuis te vinden met gemeenschappelijk zwembad voor 245.000 euro.

De Costa Brava is zoals altijd, het dure noorden met luxe villa’s en appartementen met exclusieve prijzen of het goedkopere zuiden. Toch zijn er in Roses appartementen te vinden voor 96.000 euro. In Sant Feliu de Guixols kosten twee-slaapkamer appartementen 134.000, in Tossa de Mar 153.000 en in Lloret de Mar 126.000.

In de Balearen vind men nog steeds appartementen en huizen die miljoenen kosten. Toch kun je nog wel kopjes vinden: op Ibiza kun je voor 252.000 euro eigenaar worden van een 60 vierkante meter appartement in Dalt Vila, met uitzicht op de haven en dichtbij de kathedraal. In Santa Eulàlia kost een 120 vierkante meter huis ongeveer 240.000 euro. Als men meer van rust houdt is Menorca ook een optie voor een vakantiehuis aangezien in het natuurpark S’Albufera des Grau een huis met twee slaapkamers zo’n 280.000 euro kost. Een twee-kamerappartement in Cala en Porter, met zeezicht, kost zo’n 135.000 euro.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie