🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Montjuïc in Barcelona

De berg van Montjuïc en zijn omgeving zitten vol leuke plekken en verrassende bezienswaardigheden: van een kasteel tot aan een waar openluchtmuseum over Spanje. In Montjuïc kun je ook prima joggen, hardlopen, fietsen en zelfs bergbeklimmen. Neem gerust je tijd om hier alles te zien en te genieten van de natuur in de bergachtige omgeving van Montjuïc.

Wat te zien en te doen op Montjuïc

Naast de wijde parken en het adembenemende uitzicht over de stad, is er veel meer te zien en te doen in Montjuïc. Hieronder heb ik de belangrijkste punten van Montjuïc opgesteld, beginnend bij Plaça d’Espanya.

Plaça d’Espanya

Het Plaça d’Espanya fungeert samen met de twee Venetiaanse torens als toegangspoort tot Montjuïc. Dit plein is een van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad waardoor het altijd druk is. In het midden van het plein staat een monument van Josep Maria Jujol dat de rivieren Ebro, Taag en Guadalquivir in personen uitbeeldt.

De oude stierengevechtenarena Las Arenas bevindt zich ook op Plaça Espanya, dat sinds 2011 een modern winkelcentrum herbergt met een mooi uitkijkplatform bovenop. Zonder twijfel één van de mooiste uitzichtplekken van Barcelona.

Daartegenover kondigen twee torens in Venetiaanse stijl het begin aan van de Fira de Barcelona, ook bekend als Fira de Montjuïc. Dit is een beursterrein met paviljoens uit 1929 en nieuwere gebouwen die worden gebruikt voor verschillende congressen, beurzen en evenementen.

👉 Lees hier meer over Plaça d’Espanya.

Plaça d'Espanya in Barcelona
Plaça d’Espanya in Barcelona

Barcelonapaviljoen van Mies van der Rohe

Tussen de Fira en het Palau Nacional bevindt zich het Barcelonapaviljoen van Mies van der Rohe. Dit is een modernistisch, maar toch klassiek gebouw dat contrasteert met al de neoklassieke gebouwen in de directe omgeving.

Gebouwd door Mies van der Rohe als Duits Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1929, werd deze eenvoudige constructie alleen ingericht met de wereldberoemde Barcelonastoel.

Hoewel het originele gebouw gesloopt werd na de tentoonstelling van 1929, ligt hier sinds 1986 een replica die je uiteraard kunt bezoeken.

CaixaForum

De voormalige textielfabriek Casaramona aan de voet van Montjuïc is een van de mooiste modernistische bouwwerken van Puig i Cadafalch. Na een omvangrijke renovatie en uitbreiding werd het gebouw geopend als een cultureel centrum en tentoonstellingsruimte genaamd CaixaForum.

Het nieuwe cultuur- en evenementencentrum behoort tot de culturele stichting Fundació de La Caixa en dient onder meer als decor voor het Festival de Música Antiga (jaarlijks festival voor antieke muziek).

👉 Lees hier meer over het CaixaForum.

CaixaForum Barcelona
CaixaForum Barcelona

Palau Nacional en Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Bovenop de promenade Avinguda de la Reina Maria Cristina staat het Palau Nacional te pronkelen. Dit monumentale paleis werd oorspronkelijk gebouwd als hoofdgebouw voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Tegenwoordig bevindt zich hier het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Hier vind je Catalaanse kunst van de 12e eeuw tot de 20ste eeuw. Vanuit het nieuw geopende dakterras bovenop het MNAC zal je daarnaast genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

Palau Nacional en Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional

Font Màgica (Magische Fontein)

In het weekend is ‘s avonds de hele promenade van de Fira de Montjuïc tot aan het Palau Nacional verlicht door een water-, licht- en muziekshow op de Font Màgica. De ‘magische fonteinshow’ is gratis te zien en trekt altijd duizenden toeristen. 

Magische fonteinshow in Barcelona
Topdrukte bij de magische fonteinshow

Poble Espanyol (Spaans Dorp)

Bij het Spaanse DorpPoble Espanyo‘ vindt de bezoeker een kunstmatig dorp, dat in 1929 werd ontworpen om tijdens de Wereldtentoonstelling Spaanse producten, folklore en architectuur te presenteren. Een plein uit Castilië, een kerk uit Andalusië, of de huizen uit Aragón… alle regio’s zijn vertegenwoordigd in dit openluchtmuseum!

Poble Espanyol in Barcelona bezoeken
Poble Espanyol in Barcelona

Fundació Joan Miró

Trek voor een bezoek aan dit museum een halve dag uit. Josep Lluís Sert ontwierp museum Fundació Joan Miró in 1975 in strakke lijnen. Daar komen schilderijen, sculpturen en het complete grafische werk van Joan Miró bij.

Naast speciale tentoonstellingen over moderne kunst organiseert de stichting regelmatig evenementen zoals concerten en theatervoorstellingen voor kinderen.

Omdat het druk kan zijn bij het Miró museum, is het aan te raden om je tickets van tevoren te kopen.

Anella Olímpica

Op Montjuïc werden verschillende gebouwen gebouwd voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Vooral de bouwsels rondom het Plaça d’Europa zijn de moeite waard om te zien: hier ligt de Anella Olímpica, de spil van de Olympische Spelen en de plek waar de meest spannende momenten van de spelen plaats hebben gevonden.

Je kunt hier onder andere het Olympisch Stadion bezoeken, het Estadi Olímpic Lluís Companys, dat voor de Wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd werd en later voor de Olympische spelen vernieuwd. Let op de paardensculpturen, ze zijn een kopie van de originele sculpturen van Pau Gargallo.

Daarnaast staat een van de meest originele en mooie gebouwen voor de Olympische Spelen, namelijk Arata Isozaki’s Palau Sant Jordi. Dit paleis is een indoorarena met een golvend dak van glas. Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt voor concerten en andere evenementen.

Op het plein ertegenover stijgt Santiago Calatrava’s opmerkelijke communicatietoren.

In de daarnaast gelegen zwembaden van Picornell worden tegenwoordig veel internationale zwemwedstrijden gehouden.

👉 Lees hier meer over de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Kasteel van Montjuïc

Het Castell de Montjuïc is een 17e-eeuws fort dat de stad overziet. Dit fort werd in het verleden meer gebruikt om de stad te bombarderen dan om de bevolking te beschermen. Ook was hier een gevangenis waar mensen werden gedood. Dit kasteel heeft dus een sterk repressief verleden.

Verder vind je in het kasteel allerlei militair materiaal, informatie over de Spaanse burgeroorlog en grafstenen van de joodse begraafplaats die vroeger in Montjuïc lag.

Uitzicht Kasteel van Montjuïc in Barcelona
Uitzicht vanuit het Kasteel van Montjuïc

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Begraafplaats van Montjuïc

De Cementiri de Montjuïc of begraafplaats van Montjuïc werd in 1883 geopend als oplossing voor het ruimtegebrek bij de Cementiri de Poblenou. Het wordt vaak bezocht door toeristen en nieuwsgierigen, die benieuwd zijn naar deze ministad van de doden, vol imposante funeraire architectuur. Sommige daarvan behoren gerenommeerde artiesten toe, zoals Josep M. Jujol, Josep Puig i Cadafalch of Eusebi Arnau.

Enkele van de meest beroemde bewoners van Barcelona liggen hier begraven: van Joan Gamper (oprichter van FC Barcelona) tot aan de kunstenaar Joan Miró, de architect van l’Eixample Ildefons Cerdà, of de president van de Generalitat Francesc Macià.

Daarnaast kun je hier de enige collectie lijkwagens van Europa bewonderen.

Vuurtoren van Montjuïc

Een minder bekende bezienswaardigheid op de Montjuïcberg is de vuurtoren van Montjuïc, Far de Montjuïc, gelegen tussen het kasteel en de Ronda Litoral, op het gebied dat bekend staat als El Morrot. Het huidige gebouw stamt uit 1925 en was het ontwerp van de architect José Cabestany, op 108 meter van de zeespiegel.

Refugi Antiaeri 307

Een interessante plek om te bezoeken op Montjuïc is de Refugi 307. Een schuilplaats van tijdens de Burgeroorlog voor de buurtbewoners, gegraven aan de voeten van de berg van Montjuïc.

👉 Lees hier meer over MUHBA Refugi 307.

Overige musea op Montjuïc

In Montjuïc zijn er nog andere minder bekende musea te vinden, zoals het Museu Etnològic (Etnologisch Museum) of het Museu d’Arqueologia de Catalunya (Arquelogisch Museum van Catalonië). Natuurliefhebbers zullen aangenaam verrast worden door een bezoek aan de Jardí Botànic, de botanische tuin van Barcelona.

Parken op Montjuïc

In Montjuïc liggen veel parken waar je kunt genieten van de rust, de natuur en het geweldige uitzicht. Je kunt bijvoorbeeld wandelen door de Jardins Mossèn Costa i Llobera (het cactus park van Barcelona), het Parc del Mirador del Migdia, de Jardins de Joan Brossa, de Jardins Cinto Verdaguer, de Jardins de Laribal (met de kattenfontein) of de Jardins del Teatre Grec.

Cactustuin in Barcelona

De cactustuin op de Montjuïcberg, die eigenlijk Jardins de Mossèn Costa i Llobera heet, is één van de vele verborgen pareltjes in Barcelona. Hier kun je meer dan 800 verschillende soorten cactussen aanschouwen en hele leuke foto’s tussen de cactussen en palmbomen maken.

👉 Lees hier meer over de cactustuin in Barcelona.

Jardins de Mossèn Costa i Llobera Barcelona
Jardins de Mossèn Costa i Llobera

Uitkijkpunten op Montjuïc

Op de Montjuïcberg geniet je van prachtige uitzichten over de stad waar je ook maar kijkt. Neem als voorbeeld de uitkijkpunten Mirador del Poble Sec en Mirador de l’Alcalde. Al blijft het uitzicht vanuit het Palau Nacional en die bovenop het kasteel van Montjuïc de meest bekende.

Een wandeling over de Carretera de Montjuïc en de Passeig de Miramar, of beter nog, een ritje met de kabelbaan boven de Montjuïcberg, kan ik dan ook aan iedereen aanraden.

Voor de beste zonsondergang zegt men dat je moet bij de Mirador del Migdia zijn, een uitkijkpunt met zicht over de Zona Franca, de haven, de Montjuïc begraafplaats en de hele Baix Llobregat. In de zomer opent hier een gezellige barretje waar vlees uit de barbecue bereid wordt: La Caseta del Migdia.

Sporten op Montjuïc

Montjuïc is onder de lokale bevolking een populaire plek om te sporten. Je vindt er tal van sportfaciliteiten, waaronder atletiekbanen, voetbal-, hockey-, tennis- en rugbyvelden, diverse zwembaden en zelfs een manege voor paardrijlessen.

De heuvelachtige omgeving en de serene sfeer nodigen uit om je hardloopschoenen aan te trekken en een rondje door het park te rennen. Anderen kiezen ervoor om te gaan fietsen, klimmen bij La Foixarda of boogschieten in het Fossar de Santa Eulàlia.

Voor de kinderen is er zelfs een klein verkeerspark waar ze met hun fietsen kunnen leren over verkeersregels in de stad.

Anella Olímpica in Barcelona bezoeken
Anella Olímpica

Zwembaden op Montjuïc

Op Montjuïc bevinden zich ook twee uitstekende zwembaden. De eerste is Piscines Bernat Picornell, geopend sinds 1970. Dit is de locatie voor zwem-, synchroonzwem- en waterpolowedstrijden, en het heeft naast het zwembad ook een fitnessruimte en een padelbaan voor leden.

De tweede is het Piscina Municipal de Montjuïc, een openluchtzwembad met een spectaculair uitzicht over Barcelona, dat alleen in de zomer geopend is. Voor dit zwembad kun je losse tickets kopen om te genieten van de faciliteiten en het uitzicht.

Restaurants in Montjuïc

Al kun je je eigen eten meenemen en lekker op een van de vele parken op Montjuïc gaan picknicken, zijn er ook genoeg eetmogelijkheden op de berg te vinden. Van eenvoudige kiosken met zakjes chips, ijsjes en water, tot fancy restaurants met de allermooiste uitzichten over de stad.

  • Miramar (Carretera Miramar, 40): de perfecte spot voor een drankje en een hapje met uitzicht. Geweldig terras buiten met panoramisch uitzicht over Barcelona en de haven.
  • Terraza Martínez (Carretera Miramar, 38): kindvriendelijk restaurant op de Montjuïcberg, onder andere bekend om zijn lekkere paella’s. Geniet vooral van het uitzicht vanuit zijn mooie terras.
  • Óleum (Museu Nacional d’Art de Catalunya): chique restaurant binnen het MNAC met prachtige uitzichten over Barcelona.
  • Caseta del Migdia (Mirador del Migdia): in de zomer opent in het verborgen Mirador del Migdia dit barretje, waar ze eenvoudige gerechten van de barbecue serveren, zoals sardines en worsten.
  • Salts (Avinguda Miramar, 31): eenvoudig barretje met verbluffend uitzicht over de stad en de zwembaden van Montjuïc.
La Caseta del Migdia Barcelona
La Caseta del Migdia

Geschiedenis van Montjuïc

De naam Montjuïc komt volgens de experts van ‘mont’ (berg) en ‘juïc’ (‘joods’ in ouderwets Catalaans). Op deze berg had de Joodse gemeenschap zijn begraafplaats, die later, na de uitzetting van de Joden in Spanje in 1492 door het koningspaar Fernando en Isabel, geplunderd werd.

De eerste bewoners van Montjuïc waren eigenlijk de Iberiërs, hoewel er aanwijzingen zijn van menselijk leven in Montjuïc tijdens de prehistorie. Maar ook de resten van een kleine Romeinse nederzetting zijn hier gevonden.

De zandsteen waaruit de berg van Montjuïc bestaat, werd gebruikt als bouwmateriaal voor de vele gebouwen die de Romeinse Barcino vormden (zoals de Romeinse muur en tempels), maar later ook voor de bouw van kerken en romaanse en gotische kathedralen.

In de Middeleeuwen werden er op de berg van Montjuïc bovendien kerkjes, een vuurtoren en een uitkijktoren ter defensie gebouwd. Deze laatste vormde de basis van een 17e-eeuws fort, dat later tot het kasteel van Montjuïc omgebouwd zou worden.

De centrale overheid gebruikte dit kasteel vanwege zijn strategische locatie, uitkijkend naar de stad, vaak om de weerspannige bevolking te temmen. Vanuit Montjuïc werd de stad bijvoorbeeld in 1842 en 1843 gebombardeerd om de opstand tegen het beleid van de regering te onderdrukken.

Het kasteel werd daarna een gevangenis, waar tijdens de Burgeroorlog buitengerechtelijke executies uitgevoerd werden.

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1929 werd de eerste poging gedaan om de berg in een vrijetijdsbestedingsgebied te veranderen en van zijn slechte imago te ontlasten. Toen werden de Fira, het Palau Nacional en het Spaanse Dorp ‘Poble Espanyol’ gebouwd.

Vanaf 1940 vestigden zich duizenden migranten op de berg vanuit andere delen van Spanje, op zoek naar werk. Ze woonden in precaire krotten op geïmproviseerde straten. Deze ‘barraques’ bestonden tot de laatste achterblijvers in de jaren ‘70 verhuisden.

Pas in 1960 werd het kasteel gedeeltelijk aan de gemeente verhuurd en in 1963 werd het als militair museum geopend.

Tussen 1966 en 1998 was er een pretpark op de berg van Montjuïc, net als op de Tibidaboberg. Het was een familiepretpark, dat naast allerlei klassieke attracties zoals achtbanen, botsauto’s, carrousels en spookhuizen, destijds ook de grootste achtbaan van Spanje had.

Voor de Olympische Spelen van 1992 werd op Montjuïc de Anella Olímpica gebouwd, dat onder andere het Olympisch stadion, het Palau Sant Jordi en Calatrava’s communicatietoren bevatte.

In 2007 werd het militair museum op Montjuïc ontmanteld, wat het laatste zetje was dat nodig was om Montjuïc van zijn repressieve imago te verlossen. Nu is deze berg met zijn kasteel bovenop weer een heerlijke plek voor burgers om zich te amuseren en te ontspannen.

Boek jouw reis naar Barcelona

✈️ Vluchten 🏨 Accommodaties
Vueling Booking.com
KLM Trivago
Transavia Expedia

Video van Montjuïc

Ben je enthousiast om Montjuïc te bezoeken en wil je weten hoe het eruitziet en wat er te doen is? Mis dan niet de video op mijn YouTube-kanaal, waarin ik de belangrijkste plekken op Montjuïc laat zien en een handige route deel voor beginnende bezoekers!

Hoe ga je naar Montjuïc

Plaça d’Espanya is de populairste ingang tot de Montjuïc. Hier kun je komen met bijvoorbeeld metro L1 en L3 en op station Espanya uitstappen. Je kunt verder lopen richting de Font Màgica en het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) door middel van roltrappen.

Maar in Montjuïc is veel meer te zien en te doen, dus ik raad je aan om buslijn 150 te nemen als je een tour op de berg wilt maken (bushalte zit rechts onder de twee Venetiaanse torens naast Plaça d’Espanya).

Een andere mogelijkheid is om de Funicular de Montjuïc vanaf metrostation Paral.lel (L2 en L3) te nemen en vanaf daar de kabelbaan Telefèric de Montjuïc te gebruiken. Op deze manier bereik je de top van de berg het snelste en geniet je van een uitstekend uitzicht over de stad.

Let op: parkeren bij Montjuïc wordt afgeraden in verband met alle auto inbraken die er plaats vinden.

Kabelbanen op Montjuïc

De meest spectaculaire manier om Montjuïc te bezichtigen is met de kabelbaan; de zogenaamde telefèric.

Er zijn maar liefst twee verschillende kabelbanen op de Montjuïcberg te vinden: de Telefèric Aeri del Port die van de haven van Barcelona naar Montjuïc heen en weer rijdt, en de Telefèric de Montjuïc, dat je naar het hoogste punt van de berg, bij het kasteel van Montjuïc, brengt.

Praktische informatie

Prijs: Het is gratis om in Montjuïc rond te lopen en van het uitzicht te genieten. Ook de Font Màgica is gratis. De verschillende cultuurgebouwen, sportcentra en musea hebben hun eigen prijzen

Openingstijden: Montjuïc is de hele dag en nacht open. De verschillende musea, sportcentra en gebouwen hebben hun eigen openingstijden.

Adres: Montjuïc
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro:  Espanya (L1, L3, L8), Paral·lel (L2, L3)

Bus: 13, 55, 125, 150

Kabelbaan: Funicular de Montjuïc, Telefèric de Montjuïc, Telefèric Aeri del Port

Trein: Espanya (R5, R6, R50, R60, S3, S4, S8, S9)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.