🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Chocolademuseum Barcelona

In Barcelona is er een museum dat exclusief gewijd is aan de wereld van chocolade, namelijk het Museu de la Xocolata, oftewel het Chocolademuseum van Barcelona. Hier kan de bezoeker alles ontdekken over de geschiedenis van dit heerlijke product, spectaculaire chocoladesculpturen bewonderen, of genieten van een bonbon of chocoladetablet.

Wat te zien en te doen in het Chocolademuseum

Gelegen in het centrum van Barcelona, in het gebouw van het voormalige klooster van Sant Agustí in de wijk El Born, bevindt zich het chocolademuseum van Barcelona. Dit is een van de kleinere musea van Barcelona, maar wel een van de smakelijkste.

Als je met kinderen naar Barcelona reist, zal dit museum waarschijnlijk een van jullie verplichte stops zijn.

Hieronder leg ik uit wat je kunt zien en ontdekken tijdens je bezoek.

Leuk weetje: Wist je dat de toegang tot het chocolademuseum een chocoladereep is met een QR-code? Deze krijg je bij binnenkomst in het museum en pas bij het verlaten kun je die openen en opeten.

Geschiedenis van cacao

Het bezoek aan het chocolademuseum van Barcelona begint met een korte tentoonstelling over de geschiedenis van chocolade, zoals hoe het werd ontdekt en naar Europa werd gebracht, hoe het vroeger werd geconsumeerd en hoe het zo populair werd.

Het museum besteedt ook aandacht aan de rol van chocolade in de Catalaanse keuken, met bijvoorbeeld de bekende chocolade eiren en paashaasjes.

Dankzij allerlei tentoongestelde objecten die verband houden met de geschiedenis en productie van chocolade, en de presentaties die te zien zijn, komt de geschiedenis van cacao tot leven en wordt deze op een zeer interessante en educatieve manier aan de bezoeker uitgelegd.

Chocolademuseum Barcelona
Chocolademuseum Barcelona

Historisch gebouw

Een ander interessant detail waar je tijdens het bezoek zeker op moet letten, is het gebouw waarin het museum zich bevindt: een historisch gebouw uit de 18e eeuw aan de Comerç-straat dat vroeger het klooster van Sant Agustí huisvestte.

Chocoladesculpturen

Maar het meest verrassende en geliefde element van dit museum bij het publiek, vooral bij kinderen, zijn de grote chocoladewerken die in het museum worden tentoongesteld.

De chocoladesculpturen zijn in allerlei thema’s, variërend van dingen die met Barcelona te maken hebben, zoals de Sagrada Família en de Font de Canaletes, tot beroemde personages uit de stad, zoals de albino gorilla Copito de Nieve of de voormalige voetballer Kubala.

Kinderen zullen vooral genieten van het zien van gedetailleerde chocoladesculpturen van bekende strip- en tekenfilmfiguren zoals Asterix en Obelix, de Smurfen, Bambi of Lucky Luke!

Chocoladesculptuur van Asterix en Obelix
Chocoladesculptuur van Asterix en Obelix

Chocoladeworkshops

Het is ook mogelijk om het bezoek aan het chocolademuseum te combineren met een workshop. Het museum biedt allerlei workshops aan, ook voor kinderen, waar de bezoeker nog beter kan leren hoe het chocoladeproces verloopt en kan experimenteren met vormen en smaken.

Enkele van de activiteiten die het chocolademuseum aanbiedt, zijn:

  • Chocoladeproeverijen
  • Experimenten met chocolade
  • Koekjesworkshop
  • Paaseiworkshop

👉 Lees hier meer over kindvriendelijke musea in Barcelona.

Chocolade maken bij het Chocolademuseum Barcelona
Chocolade maken bij het Chocolademuseum

Winkel en café

Aan het einde van het bezoek kun je iets drinken in het café van het museum, dat naast koffie en gebak ook allerlei chocolaatjes en bonbons verkoopt. De museumwinkel is ook een goede plek om een souvenir te kopen.

Mijn advies: Mis het zonnige terras achter het museum niet, dat grenst aan het gebouw van de officiële bakkersgilde van Barcelona.

Winkel en café Chocolademuseum Barcelona
Winkel en café Chocolademuseum

Geschiedenis van het Chocolademuseum van Barcelona

Het chocolademuseum van Barcelona opende zijn deuren in het jaar 2000 als een klein bedrijf van leden van de bakkersgilde.

De reden waarom Barcelona een museum als dit heeft, komt door de lange chocoladetraditie van de stad.

Hier kwam chocolade voor het eerst naar Europa vanuit de Nieuwe Wereld, en al in de 18e eeuw waren er veel pakhuizen in de haven van Barcelona die zich bezighielden met de handel in dit kostbare product.

In Barcelona openden talloze chocolaterieën, zoals die aan de Petritxol-straat, waar nog steeds hele families genieten van een portie chocolade met churros (gefrituurde deegreepjes die worden gedoopt in warme chocolade).

Tickets Chocolademuseum Barcelona

Hoewel dit geen heel groot of druk bezocht museum is, kan het in het weekend wel druk zijn, omdat veel lokale gezinnen ervan profiteren om het te bezoeken. Om de toegang tot het museum te versnellen, is het aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen.

Als je wilt deelnemen aan een van de workshops die worden aangeboden, moet je van tevoren een plek reserveren via de website.

Hoe kom je bij het Chocolademuseum

Het chocolademuseum bevindt zich in de wijk El Born, op een steenworp afstand van Parc de la Ciutadella en Mercat del Born. Het dichtstbijzijnde metrostation is Arc de Triomf (L1).

Praktische informatie

Prijs: Tickets al vanaf € 6,-. Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar oud. Gratis met de Barcelona Card en Barcelona Family Card.

Openingstijden: Van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur en zondag en feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.

Adres: Carrer del Comerç, 36
08003 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Arc de Triomf (L1)

Bus: toeristenbus, 47, H14, N8, N12, N28, V15, V17, V19

Goed om te weten: Het museum is klein, dus het is prima te bezoeken in ongeveer een uur. De informatieborden in het museum zijn beschikbaar in het Catalaans, Spaans, Engels en Frans.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.