🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Poble Espanyol

Het openluchtmuseum Poble Espanyol (Spaans Dorp) is dé manier om Spanje in het klein te ontdekken. Al lopend door dit artificiële dorp zal je snel de verschillende architectonische stijlen en culturele diversiteit van Spanje leren kennen: van de witte Andalusische straten tot aan een klein Romaans klooster. En daartussen word je op gebieden zoals gastronomie, kunst, ambacht en muziek ook nog eens goed getrakteerd. Kortom, voor wie meer van Spanje wil zien en ontdekken, is Poble Espanyol een verplichte halte. Dit is tevens een zeer kindvriendelijke bezienswaardigheid in Barcelona.

Wat te zien en te doen bij Poble Espanyol

Ontdek Spanje in een dag! Bij Poble Espanyol kun je op ludieke wijze kennis maken met verschillende Spaanse regio’s; hun gewoontes en culturele tradities, maar ook hun architectonische pareltjes. Daarnaast is het uitzicht vanaf de bergtop adembenemend mooi.

Koop alvast je tickets

Architectuur

Een van de belangrijkste elementen van het Spaans Dorp is de architectuur. Maar liefst 117 gebouwen versieren het museum. Daarnaast is Poble Espanyol net als ieder ander Spaanse dorp gebouwd en heeft het dus een centraal plein (Plaza Mayor), een gemeentehuis (ayuntamiento), een stadsmuur (muralla), een kerk (iglesia) en zelfs een klein kerkgebouw bovenop de berg (ermita). De reproducties van de gebouwen uit de verschillende Spaanse regio’s (Catalonië, Madrid, Murcia, Galicië, Navarra, Aragón, Valencia, Extremadura, Castilië en León…) maken de belevenis verder compleet. Zo kun je op een gegeven moment in de witte straten van Cádiz zijn en daarna je in Mallorca bevinden.

👉 Lees hier mijn review over Poble Espanyol.

Poble Espanyol in Barcelona bezoeken
Poble Espanyol in Barcelona

Gastronomie

Er is een breed scala aan restaurants en bars te vinden bij Poble Espanyol. Zo komt de verscheidenheid en rijkdom van de Spaanse keuken het beste naar voren. Geniet van een goede paella, lekkere tapas of andere lokale gerechten in deze unieke setting. En bij goed weer kun je uiteraard altijd buiten op een van de vele terrasjes gaan zitten.

Koopwaar en handwerk

In de ateliers van Poble Espanyol kun je ambachtslieden aan het werk zien. Vooral het glasatelier Sanjuán is zeer de moeite waard. Er zijn ook winkeltjes met onder andere aardewerk, borduurwerk, lederwaren, sieraden, schilderijen, geweven manden, handgemaakte muziekinstrumenten, espadrilles, en nog veel meer!

Poble Espanyol in Barcelona ambachtslieden
Glasatelier bij Poble Espanyol

Hedendaagse kunst

Kunstliefhebbers zullen ook blij verrast worden door de kunstzalen van Espacio Guinovart (van de kunstenaar Josep Guinovart) en het Museu Fran Daurel, met een grote collectie hedendaagse kunst. Hier tref je de werken van wereldberoemde Spaanse kunstenaars zoals Picasso, Dalí, Miró, Tàpies, Barceló of Chillida. Ook is er buiten een beeldentuin te bezoeken met 36 sculpturen van verschillende hedendaagse kunstenaars.

Poble Espanyol in Barcelona beeldentuin
De beeldentuin

Poble Espanyol ’s avonds

Voor een unieke beleving ga je ’s avonds naar het Spaans Dorp om een van zijn vele clubs en speciale evenementen mee te maken. Zo kun je kaartjes kopen voor een flamencoshow bij El Tablao de Carmen, een burlesque dinner show meemaken bij Upload of ‘s zomers uitgaan bij La Terrrazza, een unieke openluchtclub.

El Tablao de Carmen - Poble Espanyol Barcelona
El Tablao de Carmen

Speciale evenementen

Naast de reguliere flamencovoorstellingen vinden bij Poble Espanyol ook andere leuke evenementen plaats, zoals het jaarlijkse nieuwjaarsfeest of het festival Brunch in the City.

Speciaal voor de kids zijn er o.a. het Carnavalsfeest, de Diada Gegantera (dag van de reuzen), Festival de Titelles (puppet festival), de Revetlla de Sant Joan (Catalaanse midzomernachtfeest), Fira Medieval (middeleeuwse fair), Halloween en de kerstmarkt.

En iedere zondag worden er activiteiten voor de familie georganiseerd: van theater en dans tot aan muziek, circus en spelletjes.

Geschiedenis Poble Espanyol

Het Poble Espanyol werd in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1929 op de berg van Montjuïc geplaatst. Het idee werd bevorderd door de Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch en opgevat als een dorp waar enkele reproducties van de meest emblematische gebouwen van Spanje samengebracht zouden worden.

Het project werd ontworpen door de architecten Ramon Reventós en Francesc Folguera en de kunstenaars Xavier Nogués en Miquel Utrillo. De vier professionals reisden rond het schiereiland om beeldmateriaal te verzamelen. Wat je nu bij het Poble Espanyol aantreft is het resultaat van al hun werk: een echt dorp met de replica’s van 117 gebouwen uit verschillende Spaanse regio’s.

Na de Wereldtentoonstelling zou dit dorp weer afgebroken worden, maar zover is het dus nooit gekomen, omdat het publiek dol was op het Poble Espanyol.

Tijdens de Burgeroorlog veranderde het wel van functie: het werd een interneringskamp voor gevangenen.

Maar 50 jaar na de oorlog werd het museum opnieuw geopend en het is tot de dag van vandaag een van de leukste en meest veelzijdige attracties van Barcelona: het is niet alleen een museum, maar er worden ook regelmatig evenementen en concerten georganiseerd voor een breed publiek.

Poble Espanyol tickets

Vanwege de populariteit van Poble Espanyol is het aan te raden om je tickets van tevoren te kopen. Zo vermijd je de lange wachtrijen. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. Er bestaan verschillende soorten toegangskaarten, afhankelijk of je het Spaans Dorp overdag of ’s avonds na 20:00 uur bezoekt.

Hoe ga je naar Poble Espanyol

Poble Espanyol is te vinden bij Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia nummer 13, op de Montjuïc. Er zijn verschillende manieren om Poble Espanyol te bereiken, zoals met bus 13 en 150 vanaf Plaça Espanya. Of met de hop-on- en hop-off-bussen, die ook hier een halte hebben. Lopen vanaf Plaça Espanya is ook een optie, al is het bergopwaarts.

Praktische informatie

Prijs: Volwassenen € 14,- en kinderen van 4 tot 12 jaar oud € 9,- (kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang). Als je na 20:00 uur komt betaal je ook minder. Korting voor studenten, gepensioneerde en mindervalide.

Openingstijden: Over het algemeen is het aan te raden om Poble Espanyol in de winter tussen 10:00 en 18:00 uur te bezoeken, in de herfst en de lente tussen 10:00 en 19:00 uur en in de zomer tussen 10:00 en 20:00 uur. Dit heeft te maken met de openingstijden van de winkels en ateliers.

Poble Espanyol is echter langer open: maandag tot 20:00 uur; dinsdag, woensdag, donderdag en zondag tot 00:00 uur; vrijdag tot 03:00 uur en zaterdag tot 04:00 uur. Dit heeft te maken met allerlei evenementen en feesten die hier georganiseerd worden.

Adres: Avda. Francesc Ferrer i Guàrdia, 13
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Espanya (L1, L3, L8)

Bus: 13, 23, 150

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.