🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 3 reacties
Home » Blog » Halloween in Barcelona

Halloween in Barcelona

Het uit Noord-Amerika overgewaaide griezelfeest van Halloween is al enkele jaren in opkomst in Barcelona. Vooral voor de jeugd worden er steeds meer Halloweenfeestjes georganiseerd en het is niet ongewoon om kinderen aan de deur te krijgen die “truco o trato” (trick-or-treat) roepen. Hoe Halloween in Barcelona wordt gevierd en wat er dit jaar voor leuks op het programma staat leg ik je hier verder uit.

Laatste update: 14/10/2022

Het Halloweenfeest

Iedereen kent inmiddels het Amerikaanse Halloweenfeest. Maar wist je dat Halloween van het Keltische nieuwjaarsfeest Samhain afstamt? De Kelten geloofden dat de boze geesten tijdens Samhain uit hun graven konden herrijzen. Om ze te verjagen maakten ze grote vuren, verkleedden ze zich (om de spoken voor de gek te houden) en maakten ze zelfs menselijke offers.


Het feest van Samhain zou zich later in de 9e eeuw mengen met het christelijke Allerheiligen, een feestdag waarop alle christelijke heiligen worden vereerd.

De naam Halloween zou een afleiding “All Hallows Eve” zijn: de avond voor Allerheiligen. Op zo’n avond trok men van deur tot deur om een zogenoemde “zielenkoekje” te vragen. Voor elk gegeten koekje kon een ziel sneller in de hemel toetreden. Dit zou tevens de herkomst van het “trick-or-treat” spelletje zijn.

De Ierse immigranten, de nakomelingen van de oude Kelten, namen deze tradities mee naar de VS toen ze in de 19e eeuw massaal naar de VS migreerden. En hoewel Halloween in het begin een feest voor volwassenen was, gingen kinderen een steeds grotere rol spelen en werd Halloween het gezellige griezelfeest met pompoenen, snoep en verkleedpartijen dat we tegenwoordig kennen. Zo ook in Barcelona, waar steeds meer winkeliers en ondernemers zich hebben laten beïnvloeden door Halloween en van alles organiseren rondom dit thema.

Leuk weetje: Omdat Halloween altijd samenvalt met het Catalaanse herfstfeest La Castanyada, is het voor locals soms moeilijk kiezen tussen het een of het andere feest. Er is zelfs een nieuwe benaming ontstaan voor beide feesten: de Castaween.

Tips voor Halloween Barcelona
Tips voor Halloween in Barcelona

Halloween vieren in Barcelona

Je kunt Halloween op meerdere manieren in Barcelona vieren: door een horror filmmarathon te bekijken, een griezeltunnel binnen te stappen of naar een verkleedpartijtje te gaan. Ook vind je bij de meeste supermarkten tegenwoordig de typische uitgeholde pompoen met gezicht en kun je bij de bakker leuke Halloween koekjes kopen, naast al de andere typische herfstlekkernijen.

Hieronder vind je een aantal leuke ideeën om Halloween te vieren in Barcelona.

Griezeltunnels

Een túnel del terror (griezeltunnel) is een leuke activiteit die vooral bij een jong publiek zeer in trek is. In verschillende buurtcentra van Barcelona zoals de Centre Cívic del Bon Pastor, Espai Jove Casa Sagnier en Espai Jove Garcilaso worden altijd griezeltunnels voor Halloween georganiseerd.

Voor de mensen zonder angst wordt er op Centre Cívic Parc – Sandaru het evenement PàNICalPaRC, oftewel paniek in het park, op 28 oktober (vanaf 20:00 uur) gehouden, met tal van angstaanjagend activiteiten (van horrorfilms en kostuums tot aan enge optredens).

Horror filmmarathon

Wie van horror films houdt zal tijdens de Halloweenfeestjes in Barcelona zich helemaal thuis voelen. Maar nog leuker is zeker om tickets te kopen voor een horror filmmarathon. Deze worden bij meerdere filmtheaters in de stad gehouden, zoals Cinesa, Antic Teatre, Teatreneu en Phenomena. Check van tevoren bij de bijhorende organisaties wat het programma is en of je tickets van tevoren kunt aanschaffen.

Niet te missen is de gratis horror filmmarathon van Klowns Halloween bij de Societat Coral l’Espiga de Les Corts.

Halloweenfeest in Barcelona
Halloweenfeest in Barcelona

Verkleedfeestjes

Heb je vrienden in Barcelona, dan is het niet ongewoon als iemand je uitnodigt voor een Halloweenfeest bij hem thuis waarbij er verwacht wordt dat je in een Halloween kostuum komt. Ook zijn er genoeg bars en discotheken die Halloween als excuus gebruiken voor een gezellig themafeest. Neem als voorbeeld de Horroween feest van Elrow in Barcelona.

Heb je leuke verkleedkleding nodig, bezoek dan een van de onderstaande winkels waar je tal van verkleedopties zal ontdekken, naast genoeg accessoires om he huis ook helemaal in Halloween-thema in te richten:

  • Menkes Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 642)
  • Party Fiesta (Carrer del Pintor Fortuny, 6)

Halloween kinderfeest

Ben je met de kinderen in Barcelona en wil je naar een Halloweenfeest gaan, dan zijn de Halloween kinderfeesten dat georganiseerd worden in de verschillende pretparken zoals Tibidabo, Poble Espanyol en Catalunya en Miniatura een aanrader.

Ook populair onder de oudere kinderen is om Halloween in het themapark Port Aventura te vieren, waar iedere jaar tussen oktober en november allerlei nieuwe Halloween gerelateerde evenementen, attracties en griezeltunnels zijn.

👉 Koop hier je tickets voor het Halloween kinderfeest bij Catalunya en Miniatura.

Port Aventura attractiepark
Port Aventura attractiepark

Dit waren voor nu mijn suggesties voor een griezelige maar leuke Halloween in Barcelona. Heb je weleens Halloween gevierd in Barcelona en heb je nog wat tips, laat dan vooral een reactie achter!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

3 gedachten over “Halloween in Barcelona”

  1. Eeen typisch Catalaans feest is de Catanyada, kijk daar eens naar om een meer locale ervaring aan te bieden, in Centro’s civicos doen ze daar wel wat mee

    Beantwoorden

Plaats een reactie