De beste tips van een local!

Tibidabo pretpark in Barcelona

Tibidabo pretpark Barcelona
Inhoudsopgave

Het Tibidabo pretpark, onder de locals bekend als het Parc d’atraccions del Tibidabo, ligt bovenop de Tibidaboberg en is een geliefde plek bij de kinderen in Barcelona. Bij dit attractiepark kunnen ze onder andere lachen bij de lachspiegels, gieren in het reuzenrad of racen in de botsauto’s. Maar ook hele spannende attracties zoals de Hurakan, Talaia of het spookhuis Hotel Krüeger, zijn hier aanwezig. Voor iedere leeftijd zijn er geschikte attracties, en dat allemaal gecombineerd met een overweldigend mooi panoramisch uitzicht over Barcelona. Kortom, alle elementen voor een volle dag pret met het gezin!

Tip: 5% korting op je tickets voor het Tibidabo pretpark
Wie van plan is om het Tibidabo pretpark te bezoeken, doet er goed aan om tickets van tevoren online te kopen. Zo vermijd je de lange wachtrijen bij de kassa. Bovendien ontvang je maar liefst 5% korting op je entreekaartjes wanneer je via Barcelona Turisme je tickets bestelt.

Direct bestellen

Hoe ga je naar het Tibidabo pretpark

Het Tibidabo pretpark is op meerdere manieren te bereiken, maar let wel op de openingstijden, want het pretpark is niet altijd geopend. Onderstaande vervoersmiddelen zijn alleen beschikbaar op dagen wanneer het pretpark open is.

 • De mooiste manier om naar het Tibidabo pretpark te gaan: de leukste (en meest klassieke) manier is om de Tramvia Blau vanuit Plaça John Fitzgerald Kennedy te nemen. Het oude blauwe trammetje neemt je al puffend mee over de Avinguda de Tibidabo richting de Plaça Doctor Andreu, waar je het dalstation van de Funicular del Tibidabo vindt. Hier dien je over te stappen naar een net zo oude kabelspoorweg die je rechtstreeks naar het Tibidabo pretpark vervoert. Dit traject kost je ongeveer €13,20 (€5,50 voor de Tramvia Blau en €7,70 voor een enkeltje in de Funicular del Tibidabo), maar je kunt bij de Funicular korting krijgen als je een ticketcombinatie voor het Tibidabo pretpark koopt (dan kost je ticket voor de Funicular €4,10). Om kosten te besparen kun je ook gebruik maken van buslijn 196 in plaats van de Tramvia Blau. Deze bus zit gewoon in je OV-kaart inbegrepen.
Let op!

Zowel de karakteristieke Tramvia Blau als de Funicular del Tibidabo zijn tijdelijk buitenwerking. Neem de bus 196 in plaats daarvan. Bushalte bij Avinguda Tibidabo vooraan restaurant ABaC. Deze breng je naar het uitkijkpunt Plaça del Doctor Andreu.

 • De snelste en eenvoudigste manier om naar het Tibidabo pretpark te gaan: de snelste en eenvoudigste manier om naar het Tibidabo pretpark te gaan is door gebruik te maken van de Tibibus, een speciale bus die je vanuit Plaça Catalunya (T2A) of de Vall d'Hebrón (T2B) naar het Tibidabo pretpark vervoert. De bussen vertrekken iedere 20 of 30 minuten en brengen je in slechts 30-40 minuten naar het pretpark. Tickets voor de Tibibus zijn al vanaf €2,95 p.p.. Wat je verder nog moet weten:
  • Tibibus Plaça Catalunya (T2A): bushalte zit op de hoek van Plaça Catalunya en Rambla Catalunya. Je kunt hier ter plekke je tickets kopen. Enkeltje kost €2,95 p.p.. Open vanaf 10:15 uur.
  • Tibibus Vall d'Hebrón (T2B): bushalte bij het Parking Vall d’Hebrón. Aan te raden wanneer je met de auto komt. Het parkeertarief is €4,20 per dag en dat geeft je gratis toegang tot de shuttlebus. Je betaalt bij de ticketbalie van de parkeerplaats en krijgt vervolgens een polsbandje die je bij de shuttlebus moet tonen. Deze service is alleen voor de bezoeker die ook tickets voor het pretpark gaat kopen. Open vanaf 11:00 uur.

Wat is de beste route naar het Tibidabo pretpark?

 • Vanaf Plaça Catalunya (centrum): voor de meest klassieke manier om naar het pretpark te gaan, neem je de stadstreinen FGC van Catalunya naar Avinguda Tibidabo (L7) en stap je hier over naar de Tramvia Blau en de Funicular del Tibidabo. Een andere (en snellere) optie is om gebruik te maken van de Tibibus Plaça Catalunya (T2A).
 • Vanaf Las Ramblas (Gotische wijk): neem metro L3 van Liceu (L3) of Drassanes (L3) naar Catalunya (L3) en stap over naar de stadstreinen FGC om metrolijn L7 te nemen naar Avinguda Tibidabo (L7). Stap hier over naar de Tramvia Blau en neem vervolgens de Funicular del Tibidabo. Tip: je kunt ook bij Plaça Catalunya de Tibibus (T2A) nemen naar het pretpark.
 • Vanaf Sagrada Família: neem metro L5 van Sagrada Família (L5) naar Diagonal (L5) en stap over bij Provença om metrolijn L7 te nemen naar Avinguda Tibidabo (L7). Stap hier over naar de Tramvia Blau en neem vervolgens de Funicular del Tibidabo.
 • Vanaf La Barceloneta (strand): neem metro L4 van Barceloneta (L4) naar Urquinaona (L4) en loop het kleine stukje tussen Plaça Urquinaona en Plaça Catalunya. Eenmaal hier kun je de stadstreinen FGC van Catalunya naar Avinguda Tibidabo (L7) nemen en hier overstappen naar de Tramvia Blau en de Funicular del Tibidabo of je neem voor het gemak de Tibibus (T2A) van Plaça Catalunya naar het pretpark.

Tibidabo pretpark tickets

Tickets voor het pretpark Tibidabo kun je heel eenvoudig online bestellen en je bespaart vaak ook nog eens flink wat geld! Bovendien hoef je niet in de wachtrij bij de kassa te gaan staan. Bekijk hieronder de verschillende opties die er beschikbaar zijn.

Tibidabo pretpark dagkaart

Ga je met het gezin voor een hele dag plezier naar het Tibidabo pretpark, dan is het aan te raden om je toegangskaartjes van tevoren te kopen om de lange wachtrijen te vermijden. Tickets zijn er al vanaf €28,50 (€10,30 voor kinderen kleiner dan 1,20 meter lang en gratis voor kinderen kleiner dan 90 cm). Hiermee krijg je toegang tot alle attracties van het pretpark, inclusief de mooie wandelpromenade Sky Walk. De voucher die je ontvangt bij aankoop van de tickets voor het pretpark dien je af te drukken en bij de ticket desk van het park in te leveren.

Koop hier je tickets voor het pretpark Tibidabo

Koop hier je tickets voor het Tibidabo pretpark en profiteer van maar liefst 5% korting.

Let op: vervoer naar het pretpark is niet inbegrepen.

Tibidabo pretpark zonder tickets

Vind je de prijzen van het pretpark te duur, dan kun je als alternatief losse tickets ter plekke kopen voor een paar van de kermisattracties die buiten de poorten van het park liggen, zoals het reuzenrad, de carrousel of het historische vliegtuig. Je kunt vervolgens langs de Sky Walk promenade lopen, die gratis is en over hele mooie uitkijkpunten over Barcelona beschikt.

Let op: eenmaal op de top van de berg zal het moeilijk zijn om de kinderen ervan te overtuigen dat het niet nodig is om een dagkaart te kopen om in het pretpark te gaan!

Wat te zien en te doen bij het Tibidabo pretpark

Het Tibidabo pretpark is een unieke plek op meer dan 500 meter boven de zeespiegel. Dit honderdjarige attractiepark heeft voor ieder gezinslid wel iets te bieden: van achtbanen en reuzenraden tot aan botsauto’s en spookhuizen. Er zijn tal van attracties om te ontdekken, fantastische shows om bij te wonen en diverse faciliteiten zoals restaurants en picknickplaatsen. Alleen het wandelen door het park is al een bijzondere ervaring. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden en heeft daarnaast een mooi wandelpad genaamd Sky Walk met tal van prachtige uitkijkpunten.

Tibidabo pretpark in Barcelona bezoeken
Tibidabo pretpark

Attracties en shows

Het attractiepark Tibidabo biedt meer dan 25 attracties voor jong en oud; buiten en overdekt. Verwacht geen adrenalinepompende ritten, maar juist hele vriendelijke attracties, sommige daarvan zelfs nog uit de beginjaren van het pretpark! Beleef magische momenten met de hele familie of ga er met je vrienden heen voor een volle dag pret. Enkele van de mooiste en meest iconische attracties van het Tibidabo pretpark zijn:

 • Girabado: het bekende reuzenrad waarmee je van een panoramisch uitzicht over Barcelona kunt genieten.
 • Talaia: heb je geen last van hoogtevrees, dan is deze attractie die je op een hoogte van 550 meter boven de zeespiegel tilt, wel iets voor jou!
 • Carrousel: deze klassieke carrousel neemt kinderen op reis naar het feeënland.
 • Avió: dit vliegtuig is Tibidabo’s meest emblematische attractie. Het is een replica van het allereerste vliegtuigmodel dat tussen Barcelona en Madrid vloog en biedt sinds 1928 vliegritten aan de bezoekers van het park.
 • Diavolo: nog een klassieker in het park zijn deze vliegende stoelen die je een realistisch gevoel geven alsof je over de stad heen vliegt.
 • L'Embruixabruixes: maak een spannende rit op L’Embruixabruixes en duik in de wereld van de heksen en tovenaars. De rit zit vol verrassingen: van plotselinge geluiden en sterke geuren tot aan verblindende verlichting!
 • Marionetarium: voor de kleinsten zijn de poppenshows bij het Marionetarium echt een aanrader.
 • Museu d'Autòmats: het automatenmuseum herbergt een interessante collectie van meer dan 40 soorten automaten uit de 19e en 20e eeuw.
 • Miramiralls: een unieke tentoonstelling van lachspiegels tot aan indrukwekkende caleidoscopen.
 • Botsauto's: er zijn verschillende botsauto’s aanwezig in het park voor verschillende leeftijden: Crash Cars voor kinderen langer dan 1,40 meter en Zoochok voor de kleinere (van 90 cm tot 1,40 meter).
 • Hotel Krüeger: bezoek het Hotel Krüeger, een van de spannendste attracties van het park. In dit spookhuis kom je tientallen enge personages tegen zie je zullen laten schrikken.
 • Alaska: voor de kleine kinderen is deze waterachtbaan, omringd door pinguïns, een ijsbeer en een iglo, één van de leukste attracties.
 • Piratta: kom aan boord van dit piratenschip, waarmee je op zee lijkt te varen.
 • Muntanya Russa: dé achtbaan van het pretpark biedt een duizeligmakende rit met een panoramisch uitzicht over de stad. Zonder twijfel één van de trekpleisters in het pretpark.
 • La Mina d'Or: een spetterende waterachtbaan.
 • Hurakan: alleen voor de durfals! Ervaar het gevoel van 360 graden rondtollen op een ongekende snelheid.
 • Tibidabo Express: maak een leuk treinritje door het park met de Tibidabo Express.
 • Castell Misteriós: ontdek de geheimen en verrassingen van dit kasteel en voel je een middeleeuwse knecht.
Tibidabo pretpark attracties
Attracties

Op het pretpark zijn er plattegronden aanwezig en kun je folders pakken met alle parkinformatie. Bij iedere attractie staat een minimum lengte aangegeven, zo dat er geen ongelukken kunnen gebeuren en dat je weet voor welke leeftijd de attracties geschikt zijn. Bij populaire attracties, en vooral in het weekend en op feestdagen, kunnen lange rijen ontstaan. Houd de sluitingstijd van het attractiepark in de gaten, want de rijen op de weg terug bij de Funicular en de Tibibus kunnen ook heel lang worden. Uiteraard zit er in het Tibidabo pretpark ook een souvenirwinkel naast verschillende restaurants en andere faciliteiten.

Tibidabo's Sky Walk

De zogenaamde Sky Walk (‘El Camí del Cel’ in het Catalaans) is een aangename wandelpromenade die door het bovenste gedeelte van het park loopt en die je geheel kosteloos kunt bezoeken. De Sky Walk gaat van het Plaça del Tibidabo tot aan het Gran Hotel La Florida. Dit wandelpad is toegankelijk van beide kanten en biedt naast tal van mooie uitkijkpunten ook leuke speeltuinen met glijbanen, verschillende picknickplaatsen en als kers op de taart, toegang tot enkele van de meest emblematische attracties van het pretpark (zoals de Giradabo, Talaia, Carrousel of Avió)! Je kunt indien gewenst aparte tickets kopen om in deze attracties te komen, wat ten opzichte van een dagkaart vele malen goedkoper is (een enkele rit kost je €2,- en je kunt het bij de ticketbalie of de kaartenautomaat ter plekke kopen). De Tibidabo Sky Walk is dagelijks open maar de attracties hebben dezelfde openingstijden als het pretpark.

Leuk weetje: bij de Tibidabo Sky Walk werd een stukje van de Oscar winnende film Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen gefilmd.

Tibidabo's Sky Walk Barcelona
Tibidabo's Sky Walk

Uitzonderlijk uitzicht

In aanvulling op de leuke attracties van het pretpark biedt de Tibidabo, en met name het stukje van de Sky Walk, enkele van de beste uitkijkpunten over Barcelona. Neem dus je camera mee en geniet van een grandioos uitzicht over de stad en de omliggende gebieden, want je zult naast Barcelona ook een aantal steden van Baix Llobregat, El Maresme en El Vallès zien!

Tip!

Ik adviseer om je bezoek aan het Tibidabo pretpark te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen Esglèsia del Sagrat Cor.

Tibidabo uitzicht
Tibidabo uitzicht

Geschiedenis van het Tibidabo pretpark

Het Tibidabo pretpark was de droom van Salvador Andreu, ondernemer in de farmaceutische industrie, vastgoedontwikkelaar en Catalaans filantroop. De successen in zijn bedrijf stonden hem toe om te investeren in onroerend goed in een tijd waarin Barcelona zich volop aan het ontwikkelen was buiten de oude stadsmuren. Hij kocht onder andere een stuk landgoed op de Tibidaboberg en was één van de initiatiefnemers van de Tibidabo kabelbaan en de Tramvia Blau. Samen met andere ondernemers richtte hij in 1899 het attractiepark Tibidabo op, onder de naam “Tibidabo S.A.”, waarmee hij een recreatiegebied voor de inwoners van Barcelona wou creëren.

De officiële opening van het pretpark was op 29 oktober 1901. Het werd het allereerste pretpark van Spanje en het op één na oudste van Europa. Door de jaren heen zijn er steeds meer indrukwekkende attracties op het park gekomen waardoor het nog steeds een populaire plek is om met de kinderen heen te gaan. Het Tibidabo pretpark is en blijft een echt kinderparadijs en dé reden waarom de Tibidaboberg in de volksmond ‘la muntanya màgica’ (de ‘magische berg’) genoemd wordt.

Lees meer:

Inhoudsopgave