🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » FC Barcelona » Camp Nou in Barcelona

Camp Nou in Barcelona

Camp Nou is sinds 1957 het thuisstadion van FC Barcelona. Met een capaciteit van meer dan 99.000 zitplaatsen, is dit het grootste voetbalstadion van Europa en een ware mekka voor de voetbalfans. Camp Nou staat bekend als één van de indrukwekkendste stadions ter wereld en ook als er geen wedstrijd wordt gespeeld, is een bezoek aan Camp Nou zeker een aanrader.

Let op: In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïc vanwege grote renovatiewerkzaamheden. Ook het FC Barcelona museum zal tijdelijk verhuizen, maar dan naar het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van Camp Nou.

Het stadion van FC Barcelona

Spotify Camp Nou is het legendarische voetbalstadion van FC Barcelona en een van de meest iconische sportlocaties ter wereld. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en achtergrondinformatie over Camp Nou:

 1. Capaciteit en grootte: Het stadion heeft een capaciteit van meer dan 99.000 toeschouwers, waardoor het een van de grootste voetbalstadions ter wereld is. Het biedt plaats aan een enorm aantal fans en creëert een opmerkelijke atmosfeer tijdens wedstrijden.
 2. Geschiedenis: Camp Nou werd in 1957 geopend en heeft sindsdien talloze historische momenten in het voetbal meegemaakt. Het stadion heeft UEFA Champions League-finales gehost, nationale en internationale toernooien, en het heeft ook als thuisbasis gediend voor legendarische voetballers van FC Barcelona.
 3. De naam: Sinds 2001 is de officiële naam van het stadion Camp Nou, maar sommige mensen verwarren het met Nou Camp, aangezien het bijvoeglijk naamwoord “Nou” (nieuw) in het Catalaans voor of na het zelfstandig naamwoord “Camp” (veld) kan worden geplaatst.
 4. Locatie: Het stadion is gelegen in de wijk Les Corts in Barcelona. Het maakt deel uit van de infrastructuur van FC Barcelona en is een essentieel onderdeel van de clubidentiteit.
 5. El Clásico: Camp Nou is het decor geweest voor talloze edities van “El Clásico”, de beroemde voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Deze wedstrijden trekken wereldwijd enorme aantallen kijkers vanwege de rivaliteit en het niveau van spelers die in actie zijn.
 6. Faciliteiten: Naast het voetbalveld biedt Camp Nou uitgebreide faciliteiten, waaronder VIP-boxen, persruimtes, medische faciliteiten en een museum en winkel voor de fans.
 7. Uitbreidingsplannen: In de afgelopen jaren zijn er plannen geweest voor de renovatie en uitbreiding van Camp Nou om te voldoen aan moderniseringseisen en de kijkervaring te verbeteren. Deze plannen omvatten verbeterde voorzieningen voor fans en een groter en moderner stadion. Gedurende de werkzaamheden spelen de spelers bij het Olympisch stadion.

Breng een bezoek aan Barça

Wat te zien en te doen bij Camp Nou

Het thuisstadion van FC Barcelona is een van de grootste attracties in Barcelona en dat is niet voor niks. Sportfans kunnen hier het grootste voetbalstadion van Europa bezoeken en de spoor volgen van grote voetbalsterren zoals Messi, Romario of Cruijff. Ook als Barça geen wedstrijd speelt, is een bezoek aan Camp Nou een belevenis.

Camp Nou in Barcelona
Camp Nou in Barcelona

Het stadion bezoeken

Een must voor elke sportliefhebber is om een bezoek te brengen aan het stadion van FC Barcelona, het Spotify Camp Nou. Deze kun je bijvoorbeeld bezoeken tijdens de stadiontour of tijdens een wedstrijd.

Bijzonder aan dit stadion is dat dit het grootste voetbalstadion van Europa is en dat plaats biedt aan meer dan 99.000 toeschouwers.

De rood en blauwe stoelen plus de gele letters met het clubmotto “Més que un club”, zijn enkele van zijn meest bekende kenmerken. Het stadion biedt ook onderdak aan de clubkantoren, meerdere VIP ruimtes, een perskamer en zelfs een kleine kapel waar de spelers mogen bidden voor een wedstrijd.

Het is een plek waar memorabele wedstrijden zijn gespeeld, maar ook evenementen zoals grootschalige concerten.

Let op: Vanwege de renovatie van Camp Nou is het stadion momenteel niet toegankelijk, maar je kunt het Barça-gevoel ervaren tijdens de Barça Immersive Tour.

Het clubmuseum bezoeken

Iedereen die naar Barcelona gaat en een beetje interesse in voetbal heeft, moet vooral de Barça Immersive Tour doen. De Barça Immersive Tour is een rondleiding en bezoekerservaring die wordt aangeboden in het museum van FC Barcelona.

Tijdens deze tour bezoek je het clubmuseum en maak je kennis met de geschiedenis van een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Je ziet alle trofeeën van FC Barcelona, een uitgebreide collectie memorabilia en historische artefacten, plus interactieve displays en tentoonstellingen die inzicht bieden in de geschiedenis van de club.

👉 Lees hier meer over een bezoek aan de Camp Nou tour.

Barça spelers zien

Tijdens een bezoek aan het Barça museum kun je ook kennis maken met een aantal spelers die voor Barça hebben gespeeld. Grote voetbalsterren zoals Kubala, Romario, Ronaldo, Maradona, Messi en Neymar hebben hier geschiedenis gemaakt.

Ook veel bekende Nederlandse spelers zoals Johan Cruijff, Ronald Koeman, Johan Neeskens, Frank de Boer en Patrick Kluivert hebben bij Barça gespeeld. Momenteel is Frenkie de Jong de eenentwintigste Nederlandse speler bij FC Barcelona.

Wil je de Barça spelers in het echt zien, dan kun je het beste het Camp Nou tijdens een wedstrijd bezoeken of de spelers tijdens zijn trainingen in de Ciutat Esportiva Joan Gamper proberen te spotten.

Tip: Mis niet de standbeelden die buiten Camp Nou zijn geplaatst voor twee van de grootste spelers van Barça, Kubala en Johan Cruijff.

La Masia bezoeken

Naast het Camp Nou staat La Masia, van oudsher de plek waar alle jonge talenten van FC Barcelona hebben getraind en op school hebben gezeten. Hier hebben onder andere Xavi, Messi en Pujol les gehad. Voor velen is dit een instituut dat gezien moet worden.

Let op: Tegenwoordig zitten alle jonge talenten in de nieuwe trainingscomplex Ciutat Deportiva Joan Gamper, waar een nieuwe “masia” is gebouwd genaamd La Masia-Centro de Formación Oriol Tort.

Breng een bezoek aan Barça

Barça souvenirs kopen

Tot slot, kun je bij je bezoek aan Camp Nou een blik werpen op de fanshop, de FCBotiga Megastore. Daar vind je werkelijk alles in de clubkleuren van Barça: asbakken en aanstekers, mokken en horloges, sjaals en rugtassen, vintage shirts en voetbalschoenen…

Ook kun je hier een originele Barça shirt kopen met de naam van je favoriete speler of zelfs je eigen naam en rugnummer laten afdrukken op het shirt. Een echte must do voor alle Barça fans!

👉 Lees hier meer over de fanstores in Barcelona.

Fanshop FC Barcelona Camp Nou Barcelona
Fanshop FC Barcelona bij Camp Nou

Wedstrijd bijwonen bij Camp Nou

Het moment waarop Camp Nou op z’n best is, is uiteraard tijdens een wedstrijd van FC Barcelona. Check dus altijd van tevoren het speelschema van Barça en probeer minstens een keer het stadion mee te maken tijdens een wedstrijd. Een onvergetelijke ervaring en een droom voor iedere voetballiefhebber!

Koop je FC Barcelona wedstrijdtickets via:

👉 Lees hier meer over het kopen van tickets voor FC Barcelona.

Een aantal nuttige tips voor tijdens een wedstrijd in Camp Nou:

 • Probeer je wedstrijdkaarten vooraf te kopen om er zeker van te zijn dat je de wedstrijd kunt zien.
 • Kom vroeg naar de wedstrijd omdat het druk kan zijn bij de ingang.
 • Buiten het stadion vind je kraampjes waar je nog last minute een shirt, sjaaltje of petje van Barça kunt kopen.
 • Bij het begin van iedere wedstrijd zingen de supporters uit volle borst het clublied van Barcelona.
 • Koop in het stadion een zakje pipas (zonnebloempitten) en een warm broodje (bijvoorbeeld een hotdog) om zo helemaal tussen de locals te passen.
 • Je zal mensen met een radiootje of oordopjes naar de wedstrijd zien kijken: ze zijn de wedstrijd niet alleen aan het kijken maar ook aan het volgen op de radio. Handig, want vaak begrijp je niet wat er in het veld gebeurt tussen alle herrie in het stadion.
 • Doe mee aan de ‘ola’, oftewel de wave. Deze ontstaat vaak wanneer de wedstrijd minder spannend is. Dan gaan groepen mensen beurtelings opstaan en weer zitten, vaak met de armen in de lucht. Een leuke bezigheid voor tijdens de wedstrijd.

Schaatsen

Vooral leuk voor de kinderen is de schaatsbaan naast Camp Nou. Deze is het hele jaar door geopend (alleen in augustus zijn ze gesloten). De schaatsbaan van FC Barcelona is al het toneel geweest van vele kinderverjaardagen. Daarnaast worden hier hockeywedstrijden gespeeld en is er een schaatsschool voor kinderen.

De prijs om hier te schaatsen bedraagt € 13,40 (€ 8,70 als je je eigen schaatsen meebrengt).

Openingstijden zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 10:00 tot 18:00. Woensdag van 10:00 tot 14:00 uur. Vrijdag van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Augustus gesloten.

Let op: voor groepen groter dan 10 dien je eerst contact met ze op te nemen om de reservering te maken.

Restaurants in de buurt van Camp Nou

In de buurt van Camp Nou kun je allerlei bars en restaurants vinden om er een hapje te doen of zelfs een voetbalwedstrijd te kijken. Enkele suggesties:

 • Bar Estadio (Travessera de les Corts, 140): de typische Spaanse bar waar je prima een kop koffie of biertje kunt doen, met een groot assortiment aan zoetigheden, belegde broodjes en huisgemaakte tapas.
 • La Nueva Marquesa (Carrer del Pintor Tapiró, 10): moderne familierestaurant met een goede lunchmenu ’s middags.
 • Futballárium Barcelona (Carrer de Benavent, 7): levendige bar met voetbalthema, sportmemorabilia, Hongaars eten en bier van de tap.

Tip: bezoek de Barça Bus voor als je op zoek bent naar een snelle hap in een fotogenieke plek! Deze dubbeldekker is gehuld in de rood-blauwe kleuren van Baça en biedt allerlei zoetigheden in de clubkleuren.

Hotels in de buurt van Camp Nou

Overweeg je om in de directe omgeving van Camp Nou te verblijven, bijvoorbeeld omdat je tickets hebt voor een wedstrijd, kijk dan hieronder naar mijn tips.

Geschiedenis van Camp Nou

De bouw van het Camp Nou begon in 1954, omdat het stadion in Les Corts te klein was geworden. Het Camp Nou, wat in het Nederlands vertaald kan worden als “nieuwe veld“, werd op 24 september 1957 geopend tijdens de festiviteiten van La Mercè, de patroonheilige van Barcelona.

Bij de opening werd er een wedstrijd tegen een selectie van spelers uit Warschau gehouden. Barça won voor het eerst in het Camp Nou 4 tegen 2 en Eulogio Martínez was de auteur van het eerste doelpunt.

Oorspronkelijk kreeg het stadion de officiële naam Estadi del FC Barcelona, maar het werd snel bekend als Camp Nou, wat letterlijk “Het nieuwe veld” betekent, omdat het stadion het oude voeltbalveld van Les Corts verving. Pas in het jaar 2001 veranderde de naam van het stadion van FC Barcelona officieel naar Camp Nou.

Het Camp Nou stadion had een initiële capaciteit van 93.053 toeschouwers. De totale kosten van het Camp Nou waren 288.088.143 peseta’s. Vandaag de dag is het Camp Nou het stadion met de meeste zitplaatsen in Europa, met een capaciteit van 99.354 toeschouwers.

Naast voetbalwedstrijden is Camp Nou ook het toneel geweest van verschillende concerten zoals die van Bon Jovi, Michael Jackson, U2, Pink Floyd, Bruce Springsteen en Julio Iglesias. Op 17 november 1982 predikte paus Johannes Paulus II voor meer dan 120.000 mensen in Camp Nou.

Op 24 september 1982 werd naast Camp Nou het Mini Estadi geopend, het voetbalstadion waar Barça B speelde. Het Mini Estadi had een capaciteit van 15.276 toeschouwers en omdat het veld iets kleiner was dan die van Camp Nou, kreeg dit stadion de naam “mini estadi” (kleine stadion). In 2019 werd het Mini Estadi vervangen door een nieuw stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona in Sant Joan Despí, het Estadi Johan Cruyff.

Sinds 2022 heet het Camp Nou officieel Spotify Camp Nou, naar aanleiding van een commerciële overeenkomst met het Zweedse muziekstreambedrijf.

Tussen 2023 en 2026 wordt er aan een grote renovatie gewerkt bij Camp Nou. De club wil het stadion vernieuwen en de openbare ruimte eromheen vergroten en transformeren tot de splinternieuwe “Espai Barça“.

Weetjes over Camp Nou

 • Bij Camp Nou worden alleen de voetbalwedstrijden van het eerste elftal van FC Barcelona georganiseerd. Hier hebben spelers zoals Messi, Xavi, Kubala, Ronaldinho, Romario, Ronaldo, Maradona en Cruijff gespeeld.
 • In het stadion bevinden zich ook de kantoren van de club en het clubmuseum.
 • Herkenbare elementen aan dit voetbalstadion zijn de rood-blauw tribunes met de slogan “Més que un club” (meer dan een club).
 • Camp Nou heeft een stadionkapel, een kleine religieuze plek waar de spelers kunnen bidden voor het beeld van de Maagd Maria van Montserrat vóór de wedstrijd.
 • De meest fanatieke supporters van de club, ook wel “harde kern” genoemd, zitten aan de zuidelijke kant direct achter het doel, het Gol Sud.
 • Camp Nou biedt ook een fantastisch uitzicht op de stad vanuit de hoge tribunes.
 • Sommige mensen noemen het Camp Nou andersom, “Nou Camp”, en hoewel beide termen correct zijn, is de officiële naam van het station “Camp Nou”. De verklaring voor deze verwarring is dat in het Catalaans het bijvoeglijk naamwoord “nou” (nieuw) voor of na het zelfstandig naamwoord kan worden geplaatst, in dit geval “camp” (veld). Daarom waren zowel “Camp Nou” als “Nou Camp” technisch correct totdat “Camp Nou” in 2001 als de enige correcte vorm werd erkend.
 • Het stadion wordt momenteel verbouwd om uit te breiden naar 105.000 zitplaatsen.

Hoe ga je naar Camp Nou

Camp Nou ligt in de wijk Les Corts, iets buitenaf van het centrum van Barcelona. Om hier te komen kun je de metro, bus, taxi of tram nemen, of met de auto gaan.

Met de metro naar Camp Nou

De metro is verreweg de makkelijkste manier om Camp Nou te bereiken. Je kunt kiezen uit twee metrolijnen om naar Camp Nou te gaan, de blauwe metrolijn of de groene metrolijn.

Als je groene metrolijn neemt, de L3, stap je uit bij de halte Palau Reial of Les Corts. Als je blauwe metrolijn neemt, de L5, stap je uit bij de halte Collblanc of Badal. Vanaf het metrostation moet je een stukje lopen en na 10 – 15 minuten zul je bij Camp Nou zijn.

Tip: speelt Barça laat in de avond, dan is er meestal een late metrodienst die je naar huis brengt. En anders is er de nachtbus N12 die van en naar het centrum van Barcelona reist.

Parkeren bij Camp Nou

Kom je met de auto naar Camp Nou, dan kun je gratis parkeren bij ingang 14 op Carrer d’Arístides Maillol gedurende de openingstijden van het FC Barcelona museum. Op wedstrijddagen mag je hier parkeren tot 4 uur voor de wedstrijd.

Wil je je auto parkeren voor een wedstrijd van FC Barcelona, probeer het bij het parkeergarage Parking Saba Carles III, op 400 meter van het stadion.

Gratis parkeren kan ook: bij Avinguda Doctor Marañón of iets verderop, rond Carrer dels Cavallers zijn er gratis parkeerplekken op straat te vinden (hoewel de plekken hier schaars zijn).

Praktische informatie

Prijs: Tickets Camp Nou Experience: vanaf € 28,- voor volwassene en € 21,- voor kinderen van 6 t/m 10 jaar oud, studenten en gepensioneerden (70+).

Kinderen van 0 t/m 5 jaar oud hebben gratis toegang.

Openingstijden: Openingstijden Camp Nou Experience: in de winter van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur open en zondag van 10:00 tot 15:00 uur.

In de zomer open van maandag t/m zondag van 10:00 tot 19:00 uur. Speciale openingstijden tijdens kerstvakantie en thuiswedstrijden.

Adres: Carrer Arístides Maillol, 12
08028 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Collblanc (L5, L9 Sud, L10 Sud), Badal (L5), Les Corts (L3), Zona Universitària (L3, L9 Sud), Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3)

Bus: 54, 75, 113, 175, H6, H8, M12, N2, N3, N12, N14, N28, V1

Tram: Pius XII (T1, T2, T3), Palau Reial (T1, T2, T3), Zona Universitària (T1, T2, T3)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.