🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Tapas in Barcelona

Bij een bezoek aan Barcelona mogen tapas uiteraard niet ontbreken. De bekende kleine hapjes, die je zowel bij de borrel of als maaltijd kunt nuttigen, zijn overal in de stad verkrijgbaar. Bij de bar om de hoek of bij een moderne eetgelegenheid. Overal serveren ze het! Om je gemakkelijk de weg te wijzen door de honderden bars en tapasbars die Barcelona vullen, heb ik onderstaande tips verzameld. Zo weet je straks waar je precies moet zijn en wat je moet bestellen om zo van de “kunst van de kleine bordjes” op z’n best te genieten.

Tapas eten in Barcelona

Het wordt gezegd dat Spanje de meeste bars per inwoner van heel Europa heeft. Niet gek dus dat je op bijna iedere hoek in Barcelona wel een bar kunt vinden waar ze tapas serveren. Maar wat zijn tapas nou precies en wat kun je ervan verwachten als je in Barcelona bent?

Als geboren en getogen Barcelonesa heb ik veel ervaring met tapas eten in Barcelona, en deze kennis deel ik dan ook hieronder graag met jou.

Tip: Wist je dat je ook een tapastour met mij kunt boeken? Tijdens deze tour neem ik je mee langs allerlei leuke tapasbarretjes en laat ik je kennismaken met de tapas en eetcultuur in Spanje!

👉 Lees hier meer over de tapastours die aangeboden worden in Barcelona.

Wat zijn tapas?

Lang geleden was het in Spanje traditie om de wijnglazen in de bodegas en taveernes af te dekken met een bordje of een schoteltje (tapa) om de vliegen uit de drank weg te houden. Dat bordje kreeg een tweede functie toen het gebruik zich verspreidde om daar een hapje (wat nootjes, olijven of ansjovis) op te leggen.

Uit deze oude gewoonte hebben zich deze hapjes ontwikkeld tot ware delicatessen.

Het eten van tapas is daarnaast een heel gezellig gebeurtenis.

Ondanks het feit dat er tapasbars zijn die geen stoelen hebben, worden ze alsnog overspoeld door locals die al staand zijn tapa en drankje in de gezellige drukte zullen nuttigen. Spaanser kan het haast niet worden.

Tapas bij Can Ramonet Barcelona
Tapas eten bij Can Ramonet

Waar kun je tapas eten?

In Barcelona zijn tapasbarretjes in overvloed, al heten ze hier meestal bar, bodega of bar-restaurant.

Vele restaurants doen inmiddels ook mee aan de trend van de tapas en hebben ‘platillos’ op hun menu staan; dat zijn bordjes met een halve portie van een gerecht die je samen bestelt en vervolgens met elkaar deelt.

Wanneer eet je tapas?

Spanjaarden eten tapas met name als tussendoortje of aperitief, hoewel er steeds meer plekken zijn waar je ook tapas als lunch of avondeten kunt nuttigen.

Indien je meerdere tapas bestelt, dan kun je er vaak prima een maaltijd van maken, en dat is vaak ook nog eens goedkoper dan uit eten gaan in een restaurant.

Hoe bestel je tapas?

Bij het bestellen van tapas dien je een aantal gerechtjes te bestellen. Deze komen dan los van elkaar op tafel, vaak tegelijkertijd of kort achter elkaar, waardoor je snel een tafel vol gerechtjes krijgt die je met elkaar kunt delen. Bestel dus niet te veel tegelijkertijd maar verdeelt het liever over een paar rondes.

Locals bestellen bij tapas graag een koud biertje (een caña), vermouth of een glas rode wijn (vi negre). Voor diegenen die geen alcohol wensen te drinken, zijn er altijd verfrissende drankjes en water.

Betalen voor je tapas doe je achteraf als iedereen uitgegeten is. Bestel je pintxos, dan dien je alle prikkertjes die in de hapjes geprikt zitten te bewaren, om daarna de rekening te kunnen betalen. De prikkertjes worden namelijk achteraf geteld.

Pintxosbar Blai 9 Barcelona
Pintxosbar Blai 9

Welke soorten tapas bestaan er?

Elke tapasbar serveert zijn eigen tapas. Het aanbod is hierdoor enorm: van koude tot warme tapas, montaditos (sneetjes brood met salades en andere toppings) of de bekende pintxos uit het Baskenland (een tapa op een snee brood die bij elkaar gehouden wordt door een tandenstoker).

In sommige adressen kun je in plaats van een tapa een ración of media ración bestellen: dat is dezelfde tapasgerecht, maar in een grotere portie voor een iets hogere prijs.

Welke tapas moet je sowieso bestellen?

Klassieke tapas die je sowieso moet hebben geproefd zijn ‘patates braves’ (pikante aardappeltjes), ‘xipirons’ (kleine gefrituurde stukjes inktvis), ‘calamars a la romana’ (gefrituurde inktvisringen), ’truita de patates’ (Spaanse aardappeltortilla), ‘pernil ibèric’ (Spaanse ham), ‘formatge manchego’ (manchegokaas), ‘olives’ (olijven), ‘anxoves‘ (gemarineerde ansjovis), ‘montaditos’ (salade op een sneetje brood), ‘pa amb tomàquet’ (brood met ingewreven tomaat, ‘gambas al ajillo’ (gebakken garnalen met knoflook en peterselie) en ‘croquetes’ (kip-hamkroketten).

Bij een bezoek aan Barcelona hoort ook de ‘bomba’ bij: een soort kroketje gevuld met aardappel en gehakt, overgoten met een pikante saus. De specialiteit van de visserswijk La Barceloneta!

Croquetas bij Cabo Bar Barcelona
Croquetas bij Cabo Bar

Wat kosten tapas?

Tapas eten is over het algemeen een zeer betaalbare manier om uit eten te gaan (mits je niet te veel tapas bestelt natuurlijk). Een tapa kan tussen de € 4,- en € 6,- kosten aan de hand van het product en de hoeveelheid die er geserveerd wordt.

Pintxos eten is vaak nog een stuk goedkoper: je betaalt tussen de € 1,- en € 3,- per pintxo.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Kun je nog gratis tapas eten in Barcelona?

In een stad als Barcelona kom je het tegenwoordig nog zelden tegen maar ja, er bestaan nog wat plekjes waar je een gratis tapa krijgt bij het bestellen van een drankje (meestal een biertje), zoals men dat vroeger deed. Ga hiervoor naar Cal Chusco (Carrer de l’Almirall Aixada, 5), La Xula Taperia (Carrer de la Mare de Déu dels Desemparats, 18) of naar Raspall (Carrer Samsó, 8).

👉 Lees hier meer over Spaanse eetgewoontes.

Waar kan je de lekkerste tapas eten in Barcelona?

De beste tapasbars zijn natuurlijk diegene waar de locals ook zelf heen gaan.

Barcelonezen bezoeken graag de wijk van Sant Antoni en Gràcia voor een verfrissende vermut (vermouth), La Barceloneta voor een bomba en wat gefrituurde vis in een ouderwetse taveerne, Poblesec voor hun betaalbare pintxosbarretjes en El Born en l’Eixample voor de wat hippere tapasbars. En voor de beste patatas bravas ga je naar Bar Tomás in Sarrià.

Quimet & Quimet Barcelona
Tapasbar Quimet & Quimet

De beste tapasbars in Barcelona

Om je te helpen bij het zoeken naar authentieke adressen waar je de lekkerste tapas in Barcelona kunt eten, heb ik onderstaande lijst samengesteld met de beste tapasbars van Barcelona, waar de Barcelonezen zelf ook graag komen om tapas te eten!

De verschillende eetgelegenheden worden per soort keuken verdeeld en mijn tip is om minstens één van iedere soort uit te proberen tijdens je bezoek aan Barcelona. Bon profit! (Eet smakelijk!).

Spaans

Echte Spaanse tapas eten tussen de locals doe je bij een van de onderstaande adressen. Mijn absolute aanraders tot nu toe: Bar VelódromoLa Esquinica, Bar Jai-Ca, Tapas 24 en La Flauta.

 • Quimet & Quimet (Carrer Poeta Cabanyes, 25) Metro: Poble Sec (L3)
 • La Flauta (Carrer Aribau, 23) Metro: Universitat (L1 en L2)
 • Bar Tomás (Carrer Major de Sarrià, 49) Metro: Sarrià (L6)
 • El Xampanyet (Carrer Montcada, 22) Metro: Jaume I (L4)
 • El Velódromo (Carrer Muntaner, 213) Metro: Hospital Clínic (L5)
 • Tapas 24 (Carrer de la Diputació, 269) Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
 • La Bodegueta de Provença (Carrer Provença, 233) Metro: Diagonal (L3 en L5)
 • Bar La Plata (Carrer Mercè, 28) Metro: Jaume I (L4)
 • Bar Jai-Ca (Carrer Ginebra, 13 en 9) Metro: Barceloneta (L4)
 • La Cova Fumada (Carrer Baluard, 56) Metro: Barceloneta (L4)
 • Bar Electricitat (Carrer Sant Carles, 15) Metro: Barceloneta (L4)
 • La Esquinica (Passeig de Fabra i Puig, 296) Metro: Virrei Amat (L5)
 • Delicias (Carrer Mühlberg, 1) Metro: El Carmel (L5)
 • Bodega Amposta (Carrer d’Amposta, 1) Metro: Espanya (L1 en L3)
Tapas Bar del Pla Barcelona
Tapas eten bij Bar del Pla

Verfijnde tapas

Ultiem genieten van de kleine hapjes kun je bij een van deze restaurants doen waar ze de verfijnde versie van tapas serveren.

 • Mont Bar (Carrer Diputació, 220) Metro: Universitat (L1 en L2)
 • Paco Meralgo (Carrer Muntaner, 171) Metro: Hospital Clínic (L5)
 • Teatro kitchen & bar (Av. del Paral·lel, 164) Metro: Poble Sec (L3)

Baskische pinxtos

Echte Baskische pintxos kun je ook in Barcelona eten. De lekkerste (én goedkoopste) vind je bij Carrer Blai.

 • Maitea Taberna (Carrer Casanova, 157) Metro: Hospital Clínic (L5)
 • Irati (Carrer Cardenal Cassanyes, 17) Metro: Liceu (L3)
 • Baserri (Carrer Correu Vell, 4) Metro: Drassanes (L3)
 • La Tasqueta de Blai (Carrer Blai, 17) Metro: Paral.lel (L2 en L3)
 • Koska (Carrer Blai, 8) Metro: Paral.lel (L2 en L3)
 • Blai Tonight (Carrer Blai, 23) Metro: Paral.lel (L2 en L3)
Pintxosbar Blai Tonight Barcelona
Pintxosbar Blai Tonight

Spaanse bodegas

Ouderwetse bodegas of wijnbars waar wijn nog uit grote vaten getapt wordt bestaan nog in Barcelona. Een aanrader als je helemaal tussen de locals wilt zitten.

 • Celler Can Marino (Carrer de Margarit, 52) Metro: Poble Sec (L3)
 • Bar Bodega Quimet (Carrer de Vic, 23) Metro: Fontana (L3)
 • Bodega d’en Rafel (Carrer de Manso, 52) Metro: Poble Sec (L3)

Catalaanse vermouth

Strikt gezien is de vermut (vermouth) een alcoholisch drankje dat samen met een paar tapas genuttigd wordt voor het middageten. Deze vorm van aperitief heeft nu een revival gedaan en is bij vele bars weer te vinden. Traditiegetrouw gaan Barcelonezen op zondag massaal een vermoutje drinken in de wijk Sant Antoni.

 • Bormuth (Carrer del Rec, 31) Metro: Jaume I (L4)
 • Cala del Vermut (Carrer de Ripoll, 25) Metro: Jaume I (L4)
 • Lo Pinyol (Carrer Torrent De L’Olla, 7) Metro: Diagonal (L3 en L5)

👉 Lees hier meer over deze traditie en de beste adressen om een vermut te doen in Barcelona.

Vermuteria La Cala del Vermut Barcelona
La Cala del Vermut

Wijnbar

Voor de wijnliefhebber die in een chique wijnbar wilt genieten van een wijntje met een hapje.

 • Viblioteca (Carrer Vallfogona, 12) Metro: Fontana (L3)
 • La Vinya del Senyor (Plaça Sta. Maria, 5) Metro: Jaume I (L4)
 • Pepa Bar a Vins (Carrer d’Aribau, 41) Metro: Universitat (L1 en L2)

Gastrobar

De laatste hype in de stad zijn de gastrobars, waar je ultiem kunt genieten van allerlei gastronomische kleine gerechten en delicatessen.

 • Elsa y Fred (Carrer Rec Comtal, 11) Metro: Arc de Triomf (L1)
 • Betlem (Carrer Girona, 70) Metro: Girona (L4)
 • La Pepita (Carrer Còrsega, 343) Metro: Diagonal (L3 en L5)

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Tapasbars in Barcelona op de kaart

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.