🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Sants-Montjuïc

Sants-Montjuïc is Barcelona’s grootste district met een oppervlakte van 2.090 hectare. De werkelijke omvang van het district is eigenlijk vele malen groter als je de onbewoonde gebieden (zoals het bedrijventerrein Zona Franca en een groot gedeelte van de Montjuïc) meetelt. Omdat het gebied vroeger vele fabrieken telde, is het geen wonder dat zijn bevolking voornamelijk uit arbeiders bestond. Tegenwoordig zijn de meeste fabrieken uit het landschap verwijderd en hebben ze plaats gemaakt voor een levendige wijk die vele toeristen niet kennen, maar wel de moeite waard is om te ontdekken.

Waarom moet je naar Sants-Montjuïc gaan?

De meeste toeristen komen niet verder dan de Montjuïc en het Sants Estació (dat laatste indien ze gebruik moeten maken van de trein), maar de wijk Sants-Montjuïc heeft genoeg interessante bezienswaardigheden en verborgen pareltjes om te ontdekken. Sants-Montjuïc is dan ook zeer aan te raden voor wie zich graag buiten de gebaande paden wilt begeven en het Barcelona van de locals wilt ervaren.

Waar ligt Sants-Montjuïc?

Sants-Montjuïc ligt in het zuidwestelijke gedeelte van de stad, ingeklemd tussen de zee, El Prat del Llobregat, l’Hospitalet del Llobregat, Sarrià-Sant Gervasil’Eixample en Ciutat Vella. Het is makkelijk te bereiken met de metro en de trein. De beste metrohaltes om de wijken verder te leren kennen zijn Espanya (L1, L3 en L8), Badal (L5) en Sants (L3 en L5).

Kom je vanaf het vliegveld van Barcelona, dan is het het meest eenvoudig om gebruik te maken van de shuttlebussen van Aerobús die je van het vliegveld naar Plaça d’Espanya brengen of de trein R2 Nord naar Sants Estació.

Sants-Montjuïc wijk per wijk

Sants-Montjuïc wordt gevormd door de volgende barris (wijken): El Poble-sec | Hostafrancs | La Bordeta | La Font de la Guatlla | La Marina de Port | La Marina del Prat Vermell | Sants | Sants-Badal (naast de Montjuïcberg en het industriegebied Zona Franca). Het is een echte volkswijk die, buiten een paar toeristische trekpleisters, enkel door locals bezocht wordt en waar je nog een beetje van het echte Barcelonagevoel mee kunt pikken.

Montjuïc: Olympisch stadsheuvel

De grote groene berg van Montjuïc, met al zijn musea, parken, stadions en sportvoorzieningen, is een buitengewoon leuke plek voor zowel stadbewoners als toeristen. Dit gebied wordt ook Parc de Montjuïc genoemd en heeft geen inwoners. De Montjuïc is door de jaren heen voor allerlei diensten door de stad gebruikt: als steengroeve, begraafplaats, gevangenis of pretpark. Zelfs de Wereldtentoonstelling van 1929 en de Olympische Spelen van 1992 vonden hier plaats!

Tegenwoordig is deze berg het toevluchtsoord van Barcelonezen, die hier graag heen komen om te ontspannen (in een van de vele parken of zwembaden) of te amuseren (bij de musea, concertpodia en evenementen die er gehouden worden). Ook de Fira de Barcelona, waar de meeste beurzen en zakelijke evenementen van Barcelona plaatsvinden, trekt vele bezoekers naar Montjuïc.

De meest populaire bezienswaardigheden van Montjuïc voor toeristen blijven de Magische Fontein, met zijn spectaculaire watershow; de Anella Olímpica en de communicatietoren van Santiago Calatrava om de Olympische Spelen te herbeleven; het Palau Nacional om de mooie kunstcollectie van het MNAC te bewonderen; de Fundació Miró, om het werk van Miró van dichtbij mee te maken; het Spaans Dorp, om meer van Spanje te ontdekken, en het Kasteel van Montjuïc om van het uitzicht te genieten.

👉 Lees hier meer over de Olympische Spelen van 1992 in Barelona.

El Poble-sec: multiculturele wijk

El Poble-sec (of Poble Sec) beslaat de noordelijke helling van de Montjuïcberg tot aan de Avinguda del Paral·lel. De wijk, die begon te groeien in het midden van de 19e eeuw, is in feite de eerste uitbreiding van Barcelona, gebouwd voordat Ildefons Cerdà de Eixample had ontworpen. Ondanks het feit dat Poble Sec zeer dichtbij het oude centrum ligt, werd dit gebied een stuk minder gewaardeerd door de steile wegen en was het niet opgenomen in het Eixample-plan van Cerdà. Toch werd dit gebied als eerste gebouwd, aangezien er minder druk op lag. Dit feit werd uitgebuit door de ontwikkelaars die hier zonder de beperkingen en strenge regels van het Eixample-plan konden bouwen. De voorsteden van França Xica, Santa Madrona en les Hortes de Sant Bertran ontstonden als eerste in 1858 en waren het huis van vele arbeiders en migranten.

Poble Sec heeft tot de dag van vandaag het karakter van een multiculturele volksbuurt weten te behouden, door zich steeds in te zetten voor allochtonen en de plek te zijn waar vele migranten wonen. Poble Sec is in feite een van de kleurrijkste wijken van de stad. Dit zie je terug in de verschillende theehuizen en buitenlandse winkeltjes. Niet te missen is het levendige Plaça del Sortidor en Carrer Blai, waar locals graag op het terras zitten om biertjes te drinken en tapas te eten. Deze straat staat overigens ook bekend als de pintxos-straat van Barcelona vanwege de vele pintxosbarretjes die je er kunt vinden. Nog een bezienswaardigheid in de buurt is het plein van de drie schoorstenen, Parc de les Tres Xemeneies, dat een interessante mix van industrieel erfgoed en hypermoderne architectuur biedt. Daarnaast is de Moulin Rouge van Barcelona, El Molino, ook een bekend gezicht in de buurt.

La Font de la Guatlla: een oase van rust

La Font de la Guatlla is een smalle strook die ligt tussen de Gran Via en de berg van Montjuïc. Dit is een buitengewoon rustige plek, gevormd door rijtjeswoningen met een tuin (iets vrij ongewoons in een stad als Barcelona). Dahlia, Chrysant, Lotus en Begonia zijn de straatnamen van de Font de la Guatlla en die herinneren ons aan de natuurlijke omgeving waarin ze liggen. Niet voor niets staat dit gebied in de volksmond ook bekend als de bloemenwijk.

Het meest bekende gebouw van de Font de la Guatlla is ongetwijfeld de oude fabriek Casaramona, waar tegenwoordig het culturele en sociale centrum CaixaForum zit. Het Provinciaal Verkeer bevindt zich hier iets verderop in het La Campana-gebouw.

👉 Zie hier mijn wandelroute langs de prachtige Font de la Guatlla.

Hostafrancs: arbeiderswijk

Hostafrancs ligt tussen de Gran Via en Sants en is altijd een arbeidersbuurt geweest. Sinds zijn oprichting in het midden van de 19e eeuw werden vele werknemers hier naartoe getrokken door de arbeidskansen die ze zagen in de fabrieken van Sants en de commerciële ader Creu Coberta. De Carrer de la Creu Coberta, Carrer Consell de Cent en de omliggende straten rondom de markt Mercat d’Hostafrancs vormen nog steeds het kloppende hart van de wijk. Interessant om te weten is dat Carrer de la Creu Coberta samen met Carrer de Sants de langste winkelstraat van Barcelona (en zelfs van Spanje!) vormen.


TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


La Bordeta: de rechtbank

De wijk La Bordeta ontstond langs de weg van Barcelona naar Sant Boi de Llobregat, in het gebied tussen Hostafrancs en Hospitalet de Llobregat. Uit zijn verleden als industrieel gebied zien we nog Can Batlló, de immense textielfabriek die na 1964 veranderde in een verzamelplek voor kleine en middelgrote industrieën en workshops voor creatievelingen.

De Rambla de Badal is een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurtbewoners die hier komen flaneren. Cultureel centrum La Magòria en de parochie van Sant Medir zijn ook een belangrijke plek in de buurt voor sociale- en culturele activiteiten. Dit was ook één van de bakermatten van de ondergrondse politiek van de stad en het land tijdens de burgeroorlog en aan het einde van het Franco-regime. Maar de reden waarom La Bordeta veel bezoekers trekt is echter vanwege de Ciutat Judicial, letterlijk vertaald als de “Gerechtelijk stad”, vanwege het grote aantal rechtbanken die er zich bevinden.

Sants: het oude dorp

Sants is het grootste en oudste gedeelte van Sants-Montjuïc, voorheen Santa Maria de Sants genoemd. De wijk is ontstaan ​​langs de oude weg Camí Ral (Koninklijke Weg), een van de belangrijke toegangsroutes tot Barcelona, waar nu de Carrer de Sants ligt, dat ook bekend staat als de Carretera de Sants. De naam van Sants is afkomstig van een Romeinse nederzetting genaamd Sanctis. Enkele graven daarvan zijn gevonden vlakbij de kerk Santa Maria de Sants.

Met de komst van de industrieën en de spoorlijn in de eerste helft van de 19e eeuw, maakte de wijk een grote groeispurt. Dit werd aangemoedigd door de winkeliers die de belastingen van Barcelona ontvluchtten door zich bij de Carretera de Sants te vestigen. Het oude landelijke dorp werd een industriële voorstad die gedurende vijftig jaar gemeentelijke autonomie had, totdat het aan Barcelona werd gehecht in 1897.

Ondanks de annexatie, behield Sants de meeste van zijn unieke dorpskenmerken. Oude fabrieken zoals de fabriek Vapor Vell kregen nieuwe bestemmingen, nieuwe stadsparken zoals het Parc de l’Espanya Industrial en de Jardins de la Rambla de Sants werden aangelegd, en de wijk kreeg een van de belangrijkste treinstations in de stad: het Estació de Sants. Carrer de Sants is nog steeds een van de drukste winkelstraten in de wijk. Samen met het gezellige Plaça d’Osca en Mercat de Sants is het een van de meest geliefde plekken bij de locals.

Sants-Badal: grensbedied

Sants-Badal was oorspronkelijk het westelijke uiteinde van Sants. De Ronda del Mig vormde voor vele jaren een barrière tussen deze wijk en het naburige Sants. Zo ontstond hier een grensgebied tussen Barcelona en L’Hospitalet de Llobregat. De Carrer de la Riera Blanca, van minder dan 20 meter breed op de meeste gedeeltes, markeert de echte grens tussen Barcelona en L’Hospitalet del Llobregat. Sinds de overdekking van de Ronda del Mig, waar nu de Rambla de Brasil loopt, is die barrière tussen de buurten volledig verdwenen.

Het sociale leven van de buurtbewoners in Sants-Badal speelt zich met name af rondom het plein Plaça de l’Olivereta, waar nog een oude schoorsteen van de Fàbrica Celograf uitsteekt. Hiernaast staat de oude fabriek Fàbrica Arañó, Ventajó Cia., die daarna eigendom van de Manufactures Serra i Balet werd en tegenwoordig als zwembad en fitnesscentrum fungeert.

La Marina del Prat Vermell: nieuwbouwwijk

La Marina del Prat Vermell is een nieuwbouwwijk ten westen van Montjuïc, tussen La Marina de Port en het havengebied, die nog volop in ontwikkeling is. Grote bezienswaardigheden zijn hier niet.

Zona Franca: industriegebied

Het industrieterrein Zona Franca is dankzij zijn bevoorrechte positie tussen de haven en luchthaven het domein van alle logistieke activiteiten en de ingangspoort voor de meeste goederen in Barcelona. In de jaren vijftig stond hier de autofabriek Seat, een van de belangrijkste symbolen van de economische groei in de stad.

Gids Sants-Montjuïc

De wijk Sants-Montjuïc zal de bezoeker verrassen door zijn rijke geschiedenis en diversiteit: van de prachtige musea en stadsparken in Montjuïc, tot aan de levendige straten van Sants of de kleurrijke Poble Sec waar je echt tussen de locals zit, en de rust van La Font de la Guatlla. Wil je dit district als een echte local leren kennen, volg dan mijn tips! Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden, ga eten bij de leukste eettentjes, shop bij de langste winkelstraat van Spanje en ontdek de charme van deze volkse wijk al wandelend.

Onmisbare bezienswaardigheden in Sants-Montjuïc

De meeste bezienswaardigheden van Sants-Montjuïc vind je op de Montjuïc, die helemaal opgeknapt werd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 en daarna voor de Olympische Spelen van 1992. Mis vooral niet de onderstaande must-sees in Sants-Montjuïc.

 • Kasteel van Montjuïc: oud kasteel met prachtige uitzichten bovenop de Montjuïcberg. De leukste manier om er naartoe te komen is uiteraard met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc.
 • Font Màgica: ieder weekend is de populaire water-, muziek- en lichtshow van de Magische Fontein aan de voeten van de Montjuïc weer te zien.
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): het kunstmuseum van Catalonië ligt op een bevoorrechte plek in het Palau Nacional en biedt een prachtige collectie van topkunstenaars van Catalaanse bodem.
 • Fundació Miró: het Miró museum toont de grootste collectie van deze Catalaanse artiest, gespecialiseerd in moderne en kleurrijke kunst.
 • Anella Olímpica: ontdek de sfeer van de Olympische Spelen in Barcelona en bezoek het Olympisch stadion.
 • Poble Espanyol (Spaans Dorp): dit openluchtmuseum stamt uit de Wereldtentoonstelling van 1929 en toont het allerbeste van Spanje op cultureel en architectonisch niveau.
 • Parc de l’Espanya Industrial: dit park wordt gekenmerkt door zijn futuristische vuurtorens en een gigantische stalen draak. Een oase van rust naast het altijd zo drukke Sants Estació.
 • Jardins de la Rambla de Sants: het ‘Highline Park van Barcelona’ ligt net als zijn Amerikaanse compagnon boven een treinspoor en is een fraaie promenade om doorheen te wandelen.
 • Refugi antiaèri 307: de schuilkelder van Poble Sec werd tijdens de burgeroorlog gebouwd. Hier konden maar liefst 2000 mensen zich schuilen.

Leuke dingen om te doen in Sants-Montjuïc

In Sants-Montjuïc kun je cultureel rondhangen, lekker tussen de locals eten en shoppen of juist de natuur in op de Montjuïcberg.

 • Stadsparken bezoeken: op de Montjuïc vind je tal van interessante en stuk voor stuk mooie parken om te bezichtigen. Van de cactustuin in de Jardins Mossèn Costa i Llobera en de kattenfontein van Jardins de Laribal tot aan het verborgen Griekse amfiteather van Jardins del Teatre Grec. Deze stadsparken lenen zich trouwens perfect om met de kinderen te bezoeken.
 • Zwemen met uitzicht: in de zomermaanden opent het openluchtzwembad Piscines Municipals Montjuïc. Een uitstekende gelegenheid om een paar baantjes te trekken met een geweldig uitzicht over de stad.
 • Hikken of hardlopen in de bergen: op de Montjuïcberg lopen verschillende wandelpaden die zich perfect lenen voor hikers of de fanatieke hardlopers. Een van de favorieten bij de locals is de Camí del Mar, dat parallel aan de zee loopt en een fantastisch uitzicht biedt over de haven en de stad.
 • Mooie uitzichten: daar waar je ook kijkt, vanuit de Montjuïc heb je altijd gegarandeerd mooie uitzichten over Barcelona, de haven en de nabijgelegen steden zoals l’Hospitalet del Llobregat.
 • Oude fabriekspanden bezoeken: wie van industrieel erfgoed houdt, kan prima op pad gaan in Sants-Montjuïc om het industriële verleden van de wijk te leren kennen. Nog te zien zijn de oude fabrieken van Can Batlló, Vapor Vell,  Casaramona en de drie schoorstenen van Poble Sec. Lees hier meer over het industriële verleden van Barcelona.
 • Een concert of theatervoorstelling bijwonen: bij het Plaça de Margarida Xirgu (Mercat de les Flors, Teatre Lliure de Montjuïc) en langs de Avinguda Paral.lel (Teatre Apolo, Teatre Victòria, Teatre Condal, El Molino) vind je tal van theaters en concertzalen waar je van een unieke voorstelling kunt genieten. Maar ook op de Montjuïc vinden regelmatig concerten en andere leuke evenementen plaats.
 • Eten bij de pintxos-straat van Barcelona: lekker eten voor niet al te veel geld doe je bij de tapasbarretjes aan Carrer Blai. Velen daarvan zijn gespecialiseerd in de Baskische pintxos, dat zijn sneetjes brood met een lekker hapje bovenop, vastgezet met een prikker. Ieder hapje kost ongeveer € 1,- of € 1,50. Lees hier mijn review over de pintxosbar Blai Tonight.
 • Een biertje doen tussen de locals: wie zich graag tussen de locals wil begeven zit bij Sants-Montjuïc aan het goede adres. Bezoek de levendige bars aan de plazas en geniet op het terras van een lekker koud biertje of een vermut tussen de locals.
 • Shoppen in Sants-Montjuïc: shoppen tussen de locals doe je bij Carrer de Sants en Carrer d’Hostafrancs. In deze 4 km lange winkelstraat, de langste in de stad én van heel Spanje, zal je genoeg winkels vinden om aan al je shoppingbehoeftes te voldoen. Onderweg kom je daarnaast heel wat mooie gebouwen en markthallen tegen, zoals de Mercat d’Hostafrancs en Mercat de Sants. Modeliefhebbers kunnen hun slag slaan bij de nabijgelegen Gran Via 2. Dit gloednieuwe winkelcentrum ligt in l’Hospitalet maar je kunt het net zo makkelijk bereiken vanaf Sants-Montjuïc. Het is van alle gemakken voorzien en telt honderden winkels onder een dak.
 • Montjuïc’s begraafplaats bezoeken: deze begraafplaats op de Montjuïcberg herbergt talloze mausolea, nissen en graven, waar enkele beroemdheden begraven liggen. Met name de grondgraven en mausolea zijn speciale attracties, want vele zijn echte kunstwerken van grote artiesten.

Met de kids in Sants-Montjuïc

De Montjuïc is een groot avonturenpark voor de kleine aapjes. Daar kunnen ze zich vermaken bij tal van speeltuinen, nieuwe dingen ontdekken in o.a. de Botanische Tuin, het Spaans Dorp of het Miró museum, en na afloop lekker met het gezin van een paella genieten bij Restaurant Martínez. Een populair adres bij gezinnen met kleine kinderen in Sants is El Petit Príncep, een kindvriendelijk café met een grote speelhoek voor de kids.

Evenementen in Sants-Montjuïc

Vanwege de vele podia in en rondom Avinguda Paral.lel, Plaça de Margarida Xirgu en op de Montjuïcberg, is er wel altijd iets te beleven in dit district! Enkele van de grootste evenementen vind je hieronder.

 • Mercat de la Terra Slow Food: boerenmarkt die iedere zaterdag plaatsvindt bij de Jardins de les Tres Xemeneies.
 • Barnasants: muziekfestival tussen januari en april van lokale singer-songwriters.
 • Sant Medir: elke zondag na Sant Medir (3 maart) wordt er traditiegetrouw een parade door de straten van La Bordeta gehouden, rondom de kerk Parròquia de Sant Medir.
 • Ciutat Flamenco: iedere lente vindt in de Mercat de les Flors het flamencofestival Ciutat Flamenco plaats.
 • Brunch in festival: hét zondagse festival van Barcelona. Brunch in organiseert iedere zondag tijdens de zomermaanden de zogenaamde Brunch in the Park, en in de lente en de herfst, Brunch in the City.
 • Openluchtbioscoop Sala Montjuïc: een echte aanrader zijn de openluchtbioscoopavonden die iedere zomer gehouden worden op stadsheuvel de Montjuïc.
 • Zomeravonden bij Castell de Montjuïc: iedere vrijdagavond van juni en iedere zondagavond van juli en augustus kun je genieten van livemuziek bij het Kasteel van Montjuïc.
 • Teatre Grec: een zomers festival in de Jardins del Teatre Grec waar muziek, dans en theater centraal staan.
 • Festa Major de Sants: het wijkfeest van Sants staat bekend om de leuke versierde straten en biedt tal van feesten en activiteiten voor jong en oud.

Eten in Sants-Montjuïc

Behalve de pintxos-barretjes bij Carrer Blai en enkele fijne eetadressen op het Montjuïcberg, zijn de bars en restaurants van Sants-Montjuïc niet zo bekend bij het grote publiek. Toch zijn er zeker wat verborgen juweeltjes te vinden, die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen! Enkele van mijn favoriete eetadressen in Sants-Montjuïc vind je hieronder.

Koffie en bakkerijen

 • Spice Café (Carrer de Margarit, 13): hip café met goede carrot cake en andere lekkernijen.
 • Cafeteria Palmer (Plaça de Santa Madrona, 1): authentiek koffietentje en rustige plek voor een heerlijke kop koffie.
 • Casa Vives (Carrer de Sants, 74): ambachtelijke banketbakker met allerlei lekkers. Ze beschikken binnen over zitplaatsen.

Lunchadressen

 • Timesburg Sants (Carrer del Moianès, 75): lekker burgers eten in Sants.
 • Oakanda (Carrer de Lleida, 55): vegetarisch en veganistisch, hip en milieuvriendelijk lunchadres in Poble Sec.
 • Bodega Montferry (Carrer de Montcada, 22): populaire tapasbar in Sants. Mis vooral niet zijn bocadillo del día; dat is het broodje dat ze voor die dag hebben bedacht. Bocadillos worden hier met stokbrood gemaakt en rijkelijk gevuld.

Restaurants

 • Pakta (Carrer d’en Quintana, 5): restaurant van de beroemde chef Albert Adrià gespecialiseerd in de Nikkei keuken (de mix van Japanse en Peruaanse keuken).
 • Restaurant Martínez (Ctra. de Miramar, 38): leuk adres op de Montjuïcberg om uit eten te gaan. Probeer vooral hun paellas.
 • Petit Pau (Carrer de l’Espanya Industrial, 22): verstopt adres in Hostafrancs voor een unieke culinaire ervaring.

Tapasbars

 • Casa de Tapas Cañota (Carrer de Lleida, 7): informele tapasbar met veel Galicische specialiteiten. Bestel vooral hun “cajita de los fritos” om getrakteerd te worden op allerlei lekkers uit de zee!
 • L’Anxoveta de Sants (Carrer de Galileu, 71): authentieke tapasbar die populair is bij de buurtbewoners.
 • La Tasqueta de Blai (Carrer de Blai, 17): pintxos-bar aan de populaire Carrer Blai.

Drinken en uitgaan in Sants-Montjuïc

In Sants-Montjuïc vind je ook enkele gelegenheden om drankjes te doen en te gaan feesten. Enkele tips:

 • Tablao de Carmen (Poble Espanyol): binnen het Spaanse Dorp wordt er iedere avond een flamencoshow georganiseerd bij het Tablao de Carmen. Met je entreeticket ontvang je tevens gratis toegang tot het Poble Espanyol.
 • Homo Sibaris (Plaça d’Osca, 4): bierwinkel en bar waar je veel speciale bieren kunt vinden.
 • Gran Bodega Saltó (Carrer de Blesa, 36): extravagante bar met een uniek interieur. Leuk om wat drankjes te doen.

Slapen in Sants-Montjuïc

Overnachten in Sants-Montjuïc is aan te raden wanneer je in de buurt van het Sants Estació of de Fira de Barcelona moet zijn, of als je even wat anders wilt zien van Barcelona. Vooral het stukje van Poble Sec is mooi in de buurt van het oude centrum, op loopafstand van Montjuïc en andere bezienswaardigheden en biedt een goed aanbod aan restaurants, tapasbarretjes en cafés.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.