🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 1 reactie
Home » Blog » Op bezoek bij Can Batlló

Op bezoek bij Can Batlló

Op bezoek bij Can Batlló
Op bezoek bij Can Batlló

Barcelona was in de vorige eeuw een belangrijke industriële stad. De schoorstenen van dat industriële verleden zijn hier en daar nog zichtbaar, maar bij Can Batlló, vind je veel meer dan dat! Dit heuse fabriekscomplex uit eind 19e eeuw ligt al een tijdje vrij verlaten en wordt voornamelijk door buurtbewoners en organisaties onderhouden. Een rondje doen in Can Batlló staat garant voor avontuur, verrassingen en vele mooie foto’s van het verlaten industriële complex.

Can Batlló bezoeken

Can Batlló, gelegen in het stadsdeel La Bordeta, bij Sants, was een van de grootste textielfabrieken in Barcelona, met een oppervlakte zo groot als het Camp Nou. Het dichtstbijzijnde metrostation om hier naartoe te gaan is Magòria-La Campana (L8) of lopend vanaf Santa Eulàlia (L1), Plaça Espanya (L1, L3 en L8) of Mercat Nou (L1).

Ik zelf dacht altijd dat de fabriek niet te bezoeken was, omdat zijn façade aan de Gran Via de les Corts Catalanes achter slot en grendel zat. Maar wat bleek: achter deze muren schuilt zich een oud en verlaten fabriekscomplex waar iedereen welkom is! Je moet dus alleen via de andere ingangen op Carrer de la Constitució of Carrer de Parcerisa binnenkomen. Er zijn geen poortjes of controles, waardoor je zo naar binnen kunt lopen en de geschiedenis gelijk om je heen kunt voelen.

Can Batlló Barcelona
Parkeerterrein op Can Batlló naast de oude panden
Can Batlló Barcelona - schoorsteen
Oude schoorsteen van Can Batlló, nog steeds te zien!

Op het fabrieksterrein word je verrast door een half verlaten en zwaar vervallen stadje van industriële gebouwen. Ik was zelf heel erg onder de indruk van de grote omvang van Can Batlló. Kun je je voorstellen hoeveel mensen hier voorheen werkten en wat voor herrie en hectiek er geweest moest zijn? Nu tref je voornamelijk stille verlaten straten en oude panden met graffiti op de deuren. Sommige zijn inmiddels hergebruikt als werkplaats, maar over het algemeen is Can Batlló leeg en in verval. Iets wat je heel mooi in een plaatje kunt neerzetten.

Can Batlló Barcelona - oude textielfabriek
In al je rust rond Can Batlló lopen: een aanrader!
Can Batlló Barcelona
Graffiti hier en daar

Je kunt prima rond de straten van Can Batlló lopen, hoewel ik je altijd zou aanraden om op je hoede te zijn, zeker als je in je eentje bent of het al donker is. Omdat het jarenlang gesloten en buiten gebruik was, is Can Batlló in verval geraakt. Hier liggen al jarenlang plannen om het gebied te ontmantelen en nieuwe appartementencomplexen te bouwen. Desalniettemin proberen diverse organisaties de fabriek te behouden en in stand te houden. Zo fungeren vele van de oude gebouwen nu als workshop voor jonge en talentvolle artiesten, is er een moestuin, een publieke bibliotheek, en een theater en bioscoopzaal waar activiteiten voor de buurtbewoners georganiseerd worden.

Can Batlló Barcelona
De oude textielfabriek, nu verlaten

Dat Can Batlló een inspirerende plek voor jonge en alternatieve artiesten is, zie je gelijk terug in de vele graffiti en andere decoratieve elementen van de fabriek, zoals deze wand vol draden, dat het verleden van de textielfabriek symboliseert.

Can Batlló Barcelona - kunst
Kunst in Can Batlló: hier een herinnering aan zijn verleden als textielfabriek
Graffitti in Can Batlló Barcelona
Vrolijke graffiti in Can Batlló

Tot slot, is het ook leuk om de fabriek vanaf Carrer de Mossèn Amadeu Oller te zien. Hier stond vroeger nog een heel gebouw tussen de fabriek en de straat ingeklemd, maar sinds deze afgebroken is, krijg je een top uitzicht op Can Batlló.

Can Batlló Barcelona
De fabriek vanaf Carrer de Mossèn Amadeu Oller

Mijn laatste tip zou zijn om dit fabriekscomplex zo snel mogelijk te bezoeken. De kans is namelijk groot dat ze hier binnenkort alles (of een groot gedeelte) gaan slopen om ruimte te maken voor splinternieuwe appartementscomplexen. Iets wat, als je het mij vraagt, zonde zou zijn na al de jaren demonstraties en culturele erfgoed waarde dat verloren zou gaan! Ben je dus een geschiedenis liefhebber of vind je industrieel erfgoed interessant, dan moet je Can Batlló zeker niet missen.

Graffitti in Can Batlló Barcelona
De buurtbewoners zijn dus niet mee eens dat Can Batlló weg zou gaan
Can Batlló Barcelona - muurschilderij
De rebelse kant van Can Batlló
 • Praktische informatie:
  Wat: oude fabriek van Can Batlló bezoeken
  Adres: Carrer de la Constitució, 19 of 63 of Carrer de Parcerisa, 17
  Metro: Magòria-La Campana (L8), Santa Eulàlia (L1), Plaça Espanya (L1, L3 en L8) of Mercat Nou (L1)
  Wanneer: altijd open, maar het beste is om de fabriek overdag te bezoeken
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Op bezoek bij Can Batlló”

 1. Ik ben er vandaag geweest. Het leek makkelijk, omdat je er gewoon via de Gran Via kon komen. Echter, het grootste deel zit nu achter gesloten poorten. Dus de delen van jouw foto zijn niet zonder meer bereikbaar. Probeerderig als ik ben probeerde ik wat poorten, en sommige waren niet op slot. Dus daar kon je alsnog komen.
  Er hangt naar mijn mening een heel creepy sfeer, als je helemaal alleen bent en je hoort allerlei geluiden van rammelende poorten, ventilators en water dan ontsnapt uit buizen. Maar het heeft zeker wat!

  Beantwoorden

Plaats een reactie