De beste tips van een local!

FC Barcelona

FC Barcelona - Alles over de voetbalclub FC Barcelona
Inhoudsopgave

Fútbol Club Barcelona, oftewel FC Barcelona, behoort tot de bekendste en de beste voetbalclubs ter wereld. Barça, zoals de locals zeggen, staat al jaren in de top van de Spaanse competitie en van alle internationale toernooien. Maar dat was niet altijd zo. Met haar meer dan 100 jaar geschiedenis heeft FC Barcelona samen met haar supporters van alles meegemaakt.

Tip: zie Barça spelen in Camp Nou!
Maak je stedentrip compleet door een bezoek te brengen aan het Mekka van het voetbal! Want wist je bijvoorbeeld dat Camp Nou het grootste voetbalstadion van Europa is? Het stadion van FC Barcelona kun je weliswaar bezoeken tijdens een tour, maar het allerleukste blijft natuurlijk om een wedstrijd mee te pikken! Een aanrader voor alle voetbalfans.

Meer info & tickets

De club FC Barcelona

FC Barcelona is een van de grootste en bekendste voetbalclubs ter wereld. De in 1899 opgerichte voetbalclub bestaat tegenwoordig uit veel meer dan alleen voetbal. Basketbal, handbal, hockey, volleybal, rugby, atletiek, schaatsen... het zijn slechts enkele van de vele sporten waarin FC Barcelona ook aanwezig is. Vooral het basketbalteam van FC Barcelona heeft in Spanje ook veel supporters.

FC Barcelona is daarnaast een van de weinige overgebleven teams die geen naamloze vennootschap is en een echte democratische institutie is gebleven. De club is nog steeds eigendom van haar leden (de club telt momenteel 153.458 socios) die de voorzitter mogen kiezen middels een complex stemsysteem.

Het is duidelijk dat FC Barcelona in haar recht staat om te zeggen dat ze "meer dan een club" is. Wereldwijd zijn er 1.267 supportersverenigingen die maar liefst 137.227 leden hebben die Barça volgen. Duels zoals Barça-Madrid trekken de aandacht van de hele wereld en alle goede doelen die de club ondersteunt zijn een mooi voorbeeld van hoe de club zich nog steeds voor iedereen inzet.

Voor de meeste Catalanen is FC Barcelona daarom veel meer dan alleen een voetbalclub. Het is een cultureel instituut en een middel om hun nationalisme te uiten. Tijdens wedstrijden hangt er altijd wel een spandoek met de tekst 'vrijheid voor Catalonië' en zijn er Catalaanse vlaggen te zien. Ook is het motto van de club Més que un club ('meer dan alleen een club') overal te zien.

FC Barcelona beleven

De meeste voetbalfans komen naar Barcelona met een doel: Camp Nou te bezoeken en het liefst, ook nog eens een Barça wedstrijd meepakken! En dat is niet voor niks, want het stadion van FC Barcelona is een ware voetbalmekka.

Grote voetbalsterren (en zelfs een aantal Nederlandse voetbalspelers zoals Cruijff, Koeman, Kluivert en nu Frenkie de Jong) hebben hier gespeeld en hun stempel achtergelaten. Het stadion van FC Barcelona trekt nog jaarlijks duizenden bezoekers, zowel bij het museum als op wedstrijddagen.

Wie van voetbal houdt, is bij Camp Nou helemaal in zijn nopjes. Maar er zijn meerdere manieren hoe je bij je bezoek aan Barcelona in contact kunt komen met FC Barcelona en de grandeur van de club kunt beleven. Bij dezen een aantal suggesties.

Let op!

In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïcberg vanwege renovatiewerkzaamheden. Ook het FC Barcelona museum zal tijdelijk verhuizen, maar dan naar het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van de huidige Camp Nou.

Camp Nou Experience

De beste manier om kennis te maken met FC Barcelona is door een rondleiding te doen in de club.

Tijdens de Camp Nou Experience bezoek je het museum van FC Barcelona en het stadion Camp Nou, en bij de Barça-megastore kun je wat spullen van FC Barcelona kopen ter herinnering en je op de foto laten zetten met je favoriete speler.

Wedstrijd bijwonen

Ben je in Barcelona wanneer er een wedstrijd gespeeld wordt, dan moet je zeker naar Camp Nou. Zo beleef je de magie van Barça op zijn best.

Tussen alle supporters een wedstrijd van FC Barcelona bekijken is een ware belevenis en de droom van iedere voetballiefhebber.

Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen of speelt Barça uit, dan kun je ook bij de plaatselijke bar tussen de locals de wedstrijd volgen.

Training met Barça-spelers bekijken

De trainingen vinden plaats in het Ciutat Esportiva Joan Gamper, maar zijn gesloten voor publiek. De club laat het altijd van tevoren weten als er trainingen voor het publiek zijn.

Traditiegetrouw wordt er altijd begin januari een training gegeven waarbij de hele familie welkom is om te komen kijken. Clubleden kunnen gratis naar binnen, de rest dient kaarten te kopen voor € 5,- p.p.

Barça B zien spelen

Wil je de toekomstige legendes nu alvast spotten? Loop dan even langs de Masia, de voetbalschool van FC Barcelona, of koop tickets voor een wedstrijd van het tweede elftal of de vrouwenploeg, die worden in het Estadi Johan Cruyff (voorheen Mini Estadi) gespeeld.

Tip!
Naast voetbal, is het ook mogelijk om wedstrijdkaarten voor een potje basketbal, hockey, handbal en veel andere sporten waarin FC Barcelona speelt te kopen.

De sportkrant lezen

In Spanje heb je vele sportkranten, maar als Barça-supporter lees je de Sport en de Mundo Deportivo. De krant kun je kopen bij de kiosk en is ook te vinden bij vele plaatselijke bars.

Fanartikelen kopen

In Barcelona heb je de officiële fanshops van FC Barcelona (zoals bij het Camp Nou-stadion, aan het Plaça de Catalunya, bij de Sagrada Família en op het vliegveld) maar ook vele souvenirwinkels die allerlei officieuze, goedkope merchandise van Barça verkopen.

FC Barcelona beleven
FC Barcelona beleven

Voetbalreis naar Barcelona

Een voetbalreis naar Barcelona om de grootste voetbalsterren in een van de mooiste voetbalstadions te zien spelen, is tegenwoordig zo geregeld. Meerdere reisorganisaties bieden voor een zeer schappelijke prijs een complete voetbalreispakket aan. Ideaal wanneer je de zekerheid wilt hebben dat alles goed geregeld zal worden!

Goedkope voetbalreis boeken

Boek via een van de onderstaande reisorganisaties je voetbalreis naar Barcelona en geniet van de magie van Camp Nou en FC Barcelona!

Geschiedenis van FC Barcelona

In 1899 werd de club opgericht door de Zwitser Joan Gamper, samen met een groep jonge Catalanen en buitenlanders. De oprichter van FC Barcelona wilde al van begin af aan een open entiteit bouwen waarin Catalonië, de democratie, de sport en de universaliteit van essentieel belang waren.

In die eerste jaren waren de shirts van de club voor de ene helft blauw en de andere helft scharlaken, en droegen de spelers een witte broek.

FC Barcelona gebruikte tot wel vier verschillende voetbalvelden in haar eerste jaar.

De eerste trofee kwam in 1902, bij La Copa Macaya (het kampioenschap van Catalonië van toen).

De sociale groei van de club liet ze hun eerste stadion bezitten op Carrer de la Indústria (nu Carrer Paris). Dankzij het goede spel van Barça, de eerste titels en de komst van de eerste voetbalsterren, groeide de passie voor het voetbal in Barcelona.

Lees meer: ontdek de plek waar FC Barcelona is opgericht!

In 1922 verhuisde de club naar het stadion bij Les Corts. Hier begon de belangrijkste fase van de groei van de club en haar eerste gouden eeuw.

Op 12 februari 1929 begon een nieuwe competitie in Spanje, La Liga, die over een paar jaar het kampioenschap bij uitstek van het Spaanse voetbal zou worden. Die duurde vier en een halve maand en FC Barcelona was de eerste kampioen met 25 punten, twee meer dan Real Madrid, de tweede geplaatste. Maar de wedstrijden tegen Espanyol, de grote rivaal in die tijd, trokken het meeste de interesse van mensen.

Geschiedenis van FC Barcelona
Geschiedenis van FC Barcelona

De jaren 1930 werden gekenmerkt door politieke instabiliteit en een algemene crisis die onvermijdelijk invloed hadden op FC Barcelona.

De meest bittere momenten in de geschiedenis van FC Barcelona waren in de eerste jaren na de burgeroorlog. De club stond op het punt te verdwijnen.

De nieuwe dictatuur wantrouwde FC Barcelona, omdat die de club zag als een organisatie die zich inzette voor de republikeinen en het Catalaans nationalisme. De harde repressie en de zuiveringen uitgevoerd door militaire en civiele autoriteiten veranderden de identiteit van de club.

Toch waren de wedstrijden van Barça voor veel mensen juist een manier om alle angsten, ellende en onderdrukking te ontvluchten.

Het stadion in Les Corts werd te klein en de club begon in 1954 met de bouw van een nieuw stadion, het Camp Nou, het 'nieuwe veld'.

In 1957 werd het Camp Nou geopend. In de jaren '60 kende FC Barcelona een onstuitbare stijging van clubleden die, gek genoeg, niet gepaard ging met sportief succes. De vele migranten die uit andere delen van Spanje naar Barcelona kwamen, werden aangetrokken door de club vanwege haar democratische, klasseloze en duidelijke standpunt tegen het centralisme van Madrid.

Dankzij de inspanning van voorzitter Agustí Montal Costa herstelde FC Barcelona al haar symbolen, te beginnen met de naam van de entiteit die werd gecastilianiseerd onder de Franco-dictatuur.

Het einde van het regime van Franco en het nieuwe politieke klimaat betekenden het herstel van de democratie in de club, die zijn eerste verkiezingen voor de voorzitter van de club in 1978 vierde met Josep Lluís Núñez als winnaar.

Sinds 1988 begon Barça met Cruijff als coach opnieuw sportieve successen te boeken. De spelers van het "dream team" brachten de illusie en het spektakel terug in Camp Nou.

In Wembley behaalde Barça in 1992 de droomprijs: haar eerste Europa Cup. Barça werd een club van wereldniveau.

In 2006 opende het sportcomplex Ciutat Esportiva Joan Gamper in het naastgelegen stadje Sant Joan Despí en verhuisden alle trainingsvelden, wedstrijdvelden voor de jeugdelftallen en de jeugdacademie La Masia hier naartoe.

Onder leiding van Josep Guardiola had Barça in 2009 een droomjaar, door het behalen van alle mogelijke officiële trofeeën: de Spaanse beker, de Spaanse Liga, de Champions League, de Spaanse Supercup, Europa's Supercup en de Worldcup.

De drievoudige nominatie voor de 2010 FIFA Ballon d'Or voor Xavi, Iniesta en Messi, drie spelers getraind in La Masia, betekende de internationale erkenning van Barça's voetbalschool, die spelers onderwijst en traint om ze daarna naar het eerste team te laten doorstromen.

Tip: lees het boek van Johan Cruijff in Barcelona
De geest van Johan Cruijff waart nog steeds overal rond in Barcelona. Ben je benieuwd naar het verhaal van de verlosser en zijn band met de stad Barcelona? Dan is het boek van Edwin Winkels, journalist en schrijver, woonachtig in Barcelona, zeker een aanrader. Dit boek biedt je de mogelijkheid om Cruijff en Barcelona nóg beter te leren kennen! Een must voor iedere voetbalfan.

Bestel nu

Titels van FC Barcelona

De grandeur van FC Barcelona wordt onder meer verklaard door haar indrukwekkende erelijst. Sterker nog, FC Barcelona is de club met de meeste titels van Spanje en een van de meest succesvolle clubs ter wereld. Bij een bezoek aan het museum van FC Barcelona kun je alle trofeeën bewonderen.

 • 5x UEFA Champions League
  1991-92, 2005-06, 2008-09, 2010-11, 2014-15
 • 3x FIFA World Cup
  2009-10, 2011-12, 2015-16
 • 4x Europacup II
  1978-79, 1981-82, 1988-89, 1996-97
 • 3x Inter-Cities Fairs Cup
  1957-58, 1959-60, 1965-66
 • 5x UEFA Super Cup
  1992-93, 1997-98, 2009-10, 2011-12, 2015-16
 • 2x Copa Latina
  1948-49, 1951-52
 • 4x Copa de los Pirienos
  1909-10, 1910-11, 1911-12, 1912-13
 • 26x Liga
  1928-29, 1944-45, 1947-48, 1948-49, 1951-52, 1952-53, 1958-59, 1959-60, 1973-74, 1984-85, 1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1997-98, 1998-99, 2004-05, 2005-06, 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2012-13, 2014-15, 2015-16, 2017-18, 2018-19
 • 30x Copa del Rey
  1909-10, 1911-12, 1912-13, 1919-20, 1921-22, 1924-25, 1925-26, 1927-28, 1941-42, 1950-51, 1951-52, 1952-53, 1956-57, 1958-59, 1962-63, 1967-68, 1970-71, 1977-78, 1980-81, 1982-83, 1987-88, 1989-90, 1996-97, 1997-98, 2008-09, 2011-12, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18
 • 13x Supercopa de España
  1983-84, 1991-92, 1992-93, 1994-95, 1996-97, 2005-06, 2006-07, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2013-14, 2016-17, 2018-19
 • 2x Copa de la Liga
  1982-83, 1985-86
 • 1x Liga Mediterránea
  1937
 • 1x Liga Catalana
  1937-38
 • 23x Campeonato de Catalunya
  1901-1902, 1902-03, 1904-05, 1908-09, 1909-10, 1910-11, 1912-13, 1915-16, 1918-19, 1919-20, 1920-21, 1921-22, 1923-24, 1924-25, 1925-26, 1926-27, 1927-28, 1929-30, 1930-31, 1931-32, 1934-35, 1935-36, 1937-38 (inclusief Copa Macaya (1901-02) en Copa Barcelona (1902-03))
 • 1x Supercopa Catalunya
  2014-15
 • 8x Copa Catalunya
  1990-91, 1992-93, 1999-00, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2012-13, 2013-14
 • 3x Copa Eva Duarte
  1948-49, 1951-52, 1952-53
Titels van FC Barcelona
Titels van FC Barcelona

Weetjes over FC Barcelona

 • Een van de vele theorieën over de oorsprong van de blauwe en rode kleuren van Barça zegt dat Gamper eigenlijk dezelfde kleuren als Basel koos, het team waar hij gespeeld had voordat hij naar Catalonië ging.
 • Het design van Barça's logo stamt uit 1910 en het logo werd door een supporter ontworpen, Carles Comamala. Daarvoor had FC Barcelona het schild van de stad als insigne gebruikt.
 • De bijnaam culer voor Barça-supporters is afkomstig uit de tijd dat ze nog in het stadion van Carrer de la Indústria met de kont tegen de straat zaten (het woord culer komt namelijk van de Catalaanse term cul, dat ‘kont’ betekent).
 • De Canaletesfontein op de Ramblas is dé plek waar Barça-supporters de overwinningen van FC Barcelona vieren.
 • De slogan 'més que un club' is afkomstig van Narcís de Carreras, die in 1968 toen hij voorzitter van de club werd, riep: "Barcelona is meer dan alleen een voetbalclub."
 • Een aantal Nederlanders zijn ook bekende spelers van FC Barcelona geweest, zoals Johan Cruijff en Ronald Koeman. Maar FC Barcelona heeft ook succesvolle trainers gehad die Nederlands waren, zoals Louis Van Gaal, Frank Rijkaard en uiteraard Johan Cruijff.
 • Het museum van FC Barcelona is het meest bezochte museum van Barcelona en zelfs van heel Catalonië.
 • 'Cant del Barça' is de officiële naam van het clublied en dit werd voor haar 75ste verjaardag geschreven.
 • Clubicoon Johan Cruijff speelt nog steeds een grote rol bij FC Barcelona en heeft onder andere naam gegeven aan het nieuwe stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona met daarbij een gigantische muurschildering over zijn leven. Op het plein bij Camp Nou vind je tevens een groot standbeeld van de oud-trainer en voetballer.

Aanraders voor Barça-liefhebbers

Nieuws over FC Barcelona

- 18/01/2016: Barça zien spelen met Equipo Voetbalreizen
- 25/08/2011: Staking Spaans voetbal
- 11/05/2011: FC Barcelona voor de 21ste keer landskampioen

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je