🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Dalí Museum

Het Dalí Museum is een museum gewijd aan de beroemde Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Het museum is gevestigd op zijn geboorteplaats Figueres in een heel bijzonder gebouw. Alleen vanwege dit museum, komen er dagelijks duizenden toeristen naar Figueres vanuit Barcelona en de naast gelegen stranden van de Costa Brava. Ze zijn benieuwd naar het verhaal achter de beroemde kunstenaar en willen de surrealistische kunstwerken van Dalí zien.

Wat te zien en te doen bij Dalí Museum

Het Dalí Museum, ook wel Theater-Museum Dalí genoemd, is de grootste trekpleister van het stadje Figueres. Het werd door Dalí zelf ontworpen op de plek waar ooit het theater van Figueres stond en opende haar deuren op 28 september 1974. Binnen het museum wordt de grootse kunstverzameling van Dalí’s werken tentoongesteld. Een bezoek aan het museum is een unieke ervaring, waarbij bezoekers kunnen genieten van het werk en de gedachten van deze genie.

Bestel je tickets alvast online

Het gebouw van Dalí Museum

Al van buiten af valt het gebouw waar het Dalí Museum in is gevestigd op. Het museumgebouw is een uniek architectonisch meesterwerk, dat door Dalí zelf werd ontworpen. Het combineert verschillende stijlen en heeft een surrealistische uitstraling.

De buitenkant van het museum is versierd met grote eieren op de muren en beelden van broodjes op het dak, verwijzend naar Dalí’s obsessie met symbolen en zijn fascinatie voor de surrealistische interpretatie van alledaagse objecten.

Een opvallend kenmerk van het museum is de transparante reticulaire structuur in de vorm van een geodetische koepel die het gebouw bekroont. Deze koepel is nu het embleem van het Theater-Museum Dalí.

Collectie Dalí Museum

Binnen in het museum kunnen bezoekers een uitgebreide collectie van Dalí’s werken verkennen, waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen, juwelen en andere kunstwerken.

Het museum herbergt ook enkele van Dalí’s meest iconische werken, zoals “Galarina”, “Apotheose van Dalí en Gala” en “Het Spook van Seks-Appeal”.

Een aantal van de kamers zoals het voormalige toneel en de kamer van “Mae West”, ingericht met de ogen, neus en mond van Mae West, dienen zeker je aandacht.

Naast de werken van Dalí, bevat het museum ook kunstwerken van andere kunstenaars die Dalí bewonderde of met wie hij samenwerkte, waaronder werken van El Greco, Marcel Duchamp en Antoni Pitxot.

Leuk weetje: alles in het museum is bedacht en ontworpen door Dalí zelf om bezoekers een echte ervaring te bieden en hen mee te nemen in zijn unieke en fascinerende wereld.

Dalí Museum ’s avonds

Gedurende de zomermaanden is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Dalí Museum ’s avonds, tussen 22:00 uur en middernacht.

Geschiedenis Dalí Museum

Het embryo van het Theater-Museumproject begon in de vroege jaren zestig van de 20ste eeuw. Ramon Guardiola, destijds burgemeester van Figueres, vroeg Salvador Dalí om een kunstwerk te schenken aan het Museu de l’Empordà. Dalí antwoordde al snel dat hij niet alleen een kunstwerk zou schenken aan Figueres, maar ook een heel museum.

Het voormalige Gemeentelijk Theater van Figueres, dat na de Spaanse Burgeroorlog door brand werd verwoest, werd de plek waar het Daliniaanse project zou worden gehuisvest.

Vanaf de jaren zeventig richtte Dalí zijn volledige aandacht op het museumproject, waarbij hij een grote rol speelde in het ontwerp en elk detail ervan ontwierp.

Het Dalí Theater-Museum opende haar deuren op 28 september 1974 en is in de loop der tijd de belangrijke toeristische attractie van de stad geworden.

Leuk weetje: tot op de dag van vandaag wordt Salvador Dalí beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn werken blijven populair en worden wereldwijd tentoongesteld in gerenommeerde musea en galerieën.

Dalí Museum tickets

Het Dalí-museum in Figueres is een belangrijke toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het is daarom zeer aan te raden om je bezoek aan dit museum van tevoren in plannen en tickets online te kopen. Bovendien kosten tickets aan de kassa € 1,- extra!

Bestel je tickets alvast online

Hoe ga je naar Dalí Museum

Om bij het Dalí Museum te komen moet je eerst naar Figueres reizen. Dit stadje ligt zo’n 140 km ten noorden van Barcelona en is goed te bereiken per trein (R1, R3, R4, AVANT of AVE) of auto. Ook worden er vanuit Barcelona speciale busreizen met gids georganiseerd.

Praktische informatie

Prijs: Normaal € 21,- . Kinderen tot en met 8 jaar oud gratis. Korting voor studenten en gepensioneerden.

Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 10:30 tot 17:10 uur. In juli en augustus elke dag open van 9:00 tot 19:15 en daarna van 22:00 tot 23:30 uur.

Adres: Plaça Gala i Salvador Dalí, 5
17600 Figueres, Girona, Spanje

Openbaar vervoer:

Trein: R1, R3, R4, AVANT of AVE

Tip: Dit museum is rolstoelvriendelijk.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.