De Torre Glòries, voorheen Torre Agbar, is een relatief nieuwe bezienswaardigheid in Barcelona. Het gebouw, dat onder de Barcelonezen beter bekend staat als het condoom, penis of dildo, zorgde voor veel kritiek en opschudding in het begin, maar is met de tijd gegroeid tot één van de belangrijkste symbolen van Barcelona. Naast kantoorruimte, beschikt de Torre Glòries over een prachtig uitkijkpunt op zijn 33ste verdieping die je kunt bezoeken. ’s Avonds is de Torre Glòries, als deze verlicht wordt, op z’n mooist.
Wat te zien en te doen bij de Torre Glòries
Met de komst van Torre Agbar, inmiddels Torre Glòries genoemd, veranderde de skyline van Barcelona voorgoed. De moderne wolkenkrabber is het op drie na hoogste gebouw van Barcelona en is al van ver mooi om te zien, maar eenmaal dichtbij kun je pas alle details van zijn façade bewonderen. Tegenwoordig is het ook mogelijk het prachtig uitkijkpunt “Mirador Torre Glòries” bovenop de wolkenkrabber te bezoeken, dat de hoogste uitkijktoren van de stad is!
Uitkijkpunt Mirador Torre Glòries
Op de top van de Torre Glòries (op de 33ste verdieping om precies te zijn), vind je een prachtig 360 graden uitkijkpunt die je kunt bezoeken tegen betaling, de Mirador Torre Glòries.
Met de entreekaartjes krijg je naast toegang tot de Torre Agbar en zijn verbluffende uitzicht, ook nog eens toegang tot een interactieve tentoonstelling over Barcelona, wat het bezoek aan dit uitkijkpunt alleen maar leuker maakt.
Koop alvast je tickets
Torre Glòries ’s avonds verlicht
Het mooiste moment om de Torre Glòries te bewonderen is ‘s avonds. De toren wordt dan door ledlampen in maar liefst 40 verschillende kleuren verlicht. Een waar spektakel voor het oog!
Wil je de toren Glòries verlicht zien, bezoek deze dan op een vrijdag-, zaterdag- of zondagavond. In de winter wordt de Torre Glòries van 20:00 tot 23:00 uur verlicht en tijdens de zomer van 21:00 uur tot middernacht. Ook tijdens feestdagen wordt de Torre Glòries mooi verlicht voor het publiek.
Architectuur Torre Glòries
Torre Glòries (voorheen Torre Agbar) is een opvallend gevormde wolkenkrabber in Barcelona van 142 meter hoog en 34 verdiepingen. Het heeft de vorm van een cilinder die overgaat in een koepel, wat men aan allerlei dingen doet denken. Zelfs zijn eigen schepper, de architect Jean Nouvel, zou het een fallussymbool hebben genoemd tijdens een interview.
Nouvel zou eigenlijk geïnspireerd zijn geweest door Antoni Gaudí en de Montserrat-bergen om deze bijzondere wolkenkrabber te maken.
Pas als je dichterbij de toren komt zal je zien dat de buitenwand volledig bedekt is met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ’s nachts worden deze door ledlampen verlicht.
Poblenou en het technologische district 22@
De Glòries toren bevindt zich in de 22@ district, een gebied in Sant Martí dat vaak vergeleken wordt met Brooklyn en gekenmerkt wordt door de grote contrasten tussen oud en nieuw. De oude fabriekspanden hebben hier plaats gemaakt voor moderne kantoren (vele daarvan bevatten technologische bedrijven en start-ups), hippe eetgelegenheden en hypermoderne hotels en flatgebouwen. De 22@ is niet voor niks de ‘innovatieve hub’ van Barcelona.
Hier in de buurt is nog van alles te zien. Neem als voorbeeld de grootste vlooienmarkt van Barcelona (de Mercat dels Encants Vells), Barcelona’s designmuseum (het Disseny Hub Barcelona), en allerlei oude schoorstenen en fabriekspanden met nieuwe doelstellingen zoals Ca l’Aranyó, Can Ricart en Fàbrica Oliva Artés.
Als je even verder loopt, kun je ook het Fòrum bezoeken. Het Fòrum is het gebied waar het grote internationale culturele evenement van Forum de les Cultures in 2004 plaatsvond. Tegenwoordig wordt dit terrein gebruikt voor beurzen, congressen, concerten en andere evenementen zoals het jaarlijkse Feria de Abril. Bij Fòrum zitten nog een aantal moderne wolkenkrabbers, zoals de Habitat Sky (van 116 meter hoog) en de Diagonal Zero Zero (van 101 meter hoog). Ook interessant is een bezoek aan het Museu Blau, een natuurhistorisch museum met een zeer goed kinderprogramma.
En als je van shoppen houdt, moet je natuurlijk een tussenstop inlassen bij het Glòries winkelcentrum en het Diagonal Mar winkelcentrum!
👉 Lees hier mijn wandelroute langs Torre Glòries en Poblenou.
👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online
Geschiedenis Torre Glòries (Torre Agbar)
Torre Agbar werd door de Franse architect Jean Nouvel ontworpen, in opdracht van het Spaanse waterleidingbedrijf Aguas de Barcelona (Agbar). Vandaar dat de naam van de wolkenkrabber in eerste instantie Torre Agbar was.
De bouw van deze wolkenkrabber kostte 130 miljoen euro en begon in 1999 en was voltooid in 2005. Het werd gevierd met een groot openingsfeest.
De kantoren van Aguas de Barcelona werden hiernaartoe verplaatst, maar de 34 verdiepingen zijn nooit volledig bezet geweest. Het verhuren van de lege verdiepingen bleek moeilijker dan verwacht.
In 2013 werd de Torre Agbar verkocht aan de luxe hotelketen Hyatt, die van plan was om hier een hotel van te maken. Dat ging echter niet door en toen werd de toren Agbar in 2016 opnieuw verkocht aan de onroerend goed groep Merlin, die op zijn beurt van plan was om er opnieuw kantoren in te plaatsen.
De wolkenkrabber dient tegenwoordig als kantoorgebouw voor onder meer de Amerikaanse Facebook en beschikt sinds mei 2022 over een uitkijkpunt op de 33ste verdieping.
Nouvel won met de bouw van de Torre Agbar in 2008 de Pritzkerprijs, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld. De stad Barcelona zelf werd hiermee een nieuw symbool rijker, maar of de toren Agbar een daadwerkelijk nut kan hebben, moet nog blijken. Ondertussen is de naam van Torre Agbar verandert naar Torre Glòries, dit omdat de wolkenkrabber niet meer het hoofdkantoor van Aguas de Barcelona (Agbar) is.
Koop nu alvast je tickets
Hoe ga je naar de Torre Glòries (Torre Agbar)
De Torre Glòries is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Glòries (L1) zal je het direct zien. De Torre Glòries markeert overigens het beginpunt van het nieuwe technologische district 22@ in Poblenou.
Praktische informatie
Prijs: Toegangskaarten voor het uitkijkpunt en tentoonstelling vanaf € 15,- p.p.
Openingstijden: Uitkijkpunt Mirador Torre Glòries is open tussen april en oktober elke dag van 10:00 tot 21:00 uur en tussen november en maart elke dag van 10:00 tot 19:00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 januari. Op 24 december en 31 december open tussen 10:00 en 15:00 uur.
De toren wordt ’s avonds verlicht van vrijdag t/m zondag en op feestdagen. In de winter is het van 20:00 tot 23:00 uur. Tijdens de zomer is het verlicht van 21:00 tot 00:00 uur.
Adres: Avinguda Diagonal, 211
08018 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Glòries (L1)
Bus: 192, N7, V23
Tram: La Farinera (T5, T6) Ca l’Aranyó (T4)