🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 3 reacties
Home » Blog » Wandelroute in Poblenou

Wandelroute in Poblenou

De wijk Poblenou wordt vaak vergeleken met het New Yorkse Brooklyn: een arbeidersbuurt die tussen de fabrieken en pakhuizen verrees en nu een hub is geworden van hipsters, jonge creatievelingen, internationale bedrijven in de tech wereld en moderne start-ups. Wie op zoek is naar een opkomende wijk met tal van hippe adresjes en onontdekte hotspots, moet vooral in Poblenou zijn op dit moment. Met mijn Poblenou wandelroute neem ik je langs de mooiste plekken en hotspots van Poblenou en laat ik je zien wat het zó bijzonder maakt.

Enkele jaren geleden zag Poblenou (of Pueblo Nuevo in het Spaans) er heel erg anders uit: na de industrialisatie die veel werkgelegenheid in de buurt bracht, vertrokken de fabrieken (de meeste in de textiel industrie) buiten de stad en verkeerde de wijk in de vergetelheid, met als resultaat tal van lege loodsen en fabriekspanden die in verval kwamen. Maar dit veranderde toen de gemeente begin 2000 besloot om de wijk in dé technologische hub van Barcelona te laten worden, de zogenaamde 22@ wijk (of district 22@). Er werden nieuwe bestemmingen bedacht voor de oude fabrieken, gloednieuwe wolkenkrabbers verrezen en een nieuwe wijk was ontstaan die een mix en match was tussen oud en nieuw, hip en modern met traditioneel en lokaal. Hoewel de bouwwerkzaamheden nog steeds aan het vorderen zijn en de wijk constant in verandering is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken indien je het andere Barcelona wilt ontdekken ver van de toeristenmassa’s.

👉 Lees hier meer over het industriële verleden van Barcelona.

Tour in El Poblenou

We beginnen onze wandeltour in El Poblenou aan het Plaça de les Glòries Catalanes (1), een plein dat constant verandert omdat de gemeente er maar niet uitkomt wat ze van dit verkeersknooppunt moet maken. Grappig genoeg, zag de ontwerper van de Eixample, Ildefons Cerdà, dit als het epicentrum van Barcelona, maar dat is het in de loop van de tijd niet meer  geworden (dat is nu het Plaça de Catalunya). Een ding staat vast: de grootste openlucht vlooienmarkt van de stad, de Encants Vells (2), zit hier goed, en dus hebben ze een ultra moderne overkapping voor de markt gebouwd die schaduw en mooie uitzichten over het plein biedt.

Op hetzelfde plein achter het net zo moderne designmuseum van Barcelona, het Disseny Hub Barcelona (3), zie je al het topje van de beruchte Torre Glòries (4), voorheen Torre Agbar genoemd. De eigenaardige wolkenkrabber, door sommige bestempeld als het fallussymbool, werd tussen 1999 en 2005 gebouwd en ontworpen door de befaamde architect Jean Nouvel. Loop er naartoe om zo dichterbij te komen en er leuke foto’s van te maken. De Torre Glòries vormt de symbolische toegangspoort van de 22@-wijk: het technologische district van Barcelona waar talloze high-tech bedrijven hun kantoor hebben staan, en dat zie je terug aan het aantal gloednieuwe wolkenkrabbers en moderne kantoorgebouwen, zoals die van de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) (5), op Carrer de Bolívia nummer 56. Deze is te herkennen aan zijn indrukwekkende stalen constructie gebouwd onder de structuur van de oude textielfabriek Can Tiana door Battle & Roig Architects in 2010.

Sla vervolgens bij Carrer de Tànger links af om zo bij het universiteitsgebouw van Pompeu Fabra te komen. Onderweg komen we nog andere interessante bezienswaardigheden, zoals het oude fabriekspand waar nu de Universitat de Barcelona het Institut de Formació Contínua (6) heeft, en de Superilla van Poblenou (7), een huisblok waar buurtbewoners voorrang krijgen en dus beperkt autoverkeer is. Dit was de eerste ‘superilla’ in de stad, een nieuw systeem van de gemeente om Barcelona steeds vriendelijker te maken voor zijn buurtbewoners.

Pompeu Fabra - Wandeltour El Poblenou
Pompeu Fabra

De Campus del Poblenou van de universiteit Pompeu Fabra (8) is onze volgende halte en deze verdient zeker je aandacht. Bijzonder aan dit universiteitsgebouw is dat het gevestigd is in het oude fabriek van Can Framis en als je een glimp van binnen neemt, dan zie je de oude schoorsteen en het oorspronkelijke fabriekspand, dat samengevoegd zijn aan het nieuwe universiteitsgebouw.

Steek de straat eventjes over om zo door de groene en schaduwrijke Jardins de Miquel Martí i Pol (9) te lopen. Daar binnen vind je de oude katoenfabriek van Can Framis (10), waar nu een modern kunstmuseum (de Fundació Vila Casas) ligt. Schroom vooral niet om even in de binnenpatio te kijken, waar soms enkele kunststukken tentoongesteld worden.

We vervolgen onze route in El Poblenou langs het Carrer de Tànger, maar niet zonder eerst een paar lekkere empanadas van Las Muns (11) te hebben gescoord. Deze kun je mee nemen naar onze volgende halte, het Parc del Centre del Poblenou (12). Hier komen we na het oversteken van de Avinguda Diagonal. Deze prachtige stadstuin biedt voldoende plekken om eventjes te gaan zitten en een pauze te nemen. Voor de kids is er voldoende speelruimte en de natuurliefhebbers zullen vast genieten van alle mooie planten en bloemen in dit park. Neem vooral een kijkje bij Carrer d’Espronceda, dat het park in twee verdeelt, en als een groene tunnel fungeert. Aan de overkant van het park vind je nog een oude fabriek, die van Oliva Artés (13), tegenwoordig onderdeel van het MUHBA.

Parc del Centre del Poblenou - Wandeltour El Poblenou
Parc del Centre del Poblenou

Via Carrer d’Espronceda lopen we weer naar Carrer de Tànger om zo bij het prachtige Can Felipa (14) te komen. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar dit prachtige gebouw met Franse allures was eigenlijk ook een fabriek vroeger! Hier naast ligt een schattig plein met de nodige terrasjes waar locals heen gaan om een hapje te doen. Zoals je zal merken aan de architectuur om je heen, komen we steeds dichterbij de oude kern van Poblenou en laten we het moderne, bedrijfsachtige 22@ achter ons.

Sla links af bij Carrer de Marià Aguiló (15), naar mijn mening een van de leukste straten in Poblenou met tal van leuke winkels en eetadressen. Dit is ook een van de meest kindvriendelijke plekken in de wijk: je vindt er vele winkels met kindermode, speelgoed en kinderboeken naast allerlei kindvriendelijke cafés zoals Nabibi Vital Cooking (16) en Ideal Café (17). Begin je trek te krijgen, ga dan vooral bij La Pubilla del Taulat (18), waar de locals heen gaan om wat lekkere tapas en vermut te scoren. Breng vervolgens een bezoek aan de lokale versmarkt, Mercat del Poble Nou (19), dat hier om de hoek ligt.

Via Carrer del Ferrocarril komen we op een heel andere plek terecht, in de beeldschone en rustige plein Plaça de Prim (20). Dit verborgen pareltje wordt ook door velen het vissersplein genoemd: de witte huizen zijn een directe link aan de maritieme verleden van de wijk. Neem even de tijd om hier te zitten en van al dit moois te genieten.

Plaça de Prim - Wandeltour El Poblenou
Plaça de Prim

We lopen nu naar het Carrer de la Jonquera en laten de oude huizen achter ons om bij een nieuwe(re) gedeelte van Poblenou te komen. Bij de kruising van Carrer Bilbao en Carrer de Joncar zien we links nog een oude fabriek die netjes bewaard is. Dit is Can Saladrigas (21), ooit een van de grootste textielfabriek in Poblenou en tegenwoordig een gebouw met een sociale functie.

Via Carrer de Ramon Turró komen we snel bij Palo Alto (22), één van de meest inspirerende plekken in Poblenou. In dit oude leerlooierij zitten nu meerdere bedrijven omgeven door een prachtige tuin en een open kantine. Omdat de toegang vrij is, kun je er zo naar binnen en je laten verrassen door deze prachtige ruimte. Ieder eerste weekend van de maand wordt hier overigens de Palo Alto Market georganiseerd, een feest voor alle zintuigen, met lekker eten, leuke spulletjes om te shoppen en gezellige muziek. Met stipt the place to be onder de hipsters.

Hierna volgt een bezoek aan het nabij gelegen Torre de les Aigües del Besòs (23), dat zoals de naam het al aangeeft, ooit een watertoren was. Doe je mee aan een rondleiding, dan mag je helemaal naar boven klimmen om zo Poblenou goed van bovenaf te zien.

Strand van Poblenou - Wandeltour El Poblenou
Strandboulevard van Poblenou

Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen door Carrer de la Selva de Mar tot dat je bij de zee en het strand komt. Dit is over het algemeen een van de rustiger strandgebieden van Barcelona, waar met name locals heen komen om te zonnebaden, wandelen of sporten. Volg de strandboulevard (24) die paralel aan het strand loopt in zuidelijke richting en geniet onderweg van de Middellandse Zee. Eenmaal bij het Espigó del Bogatell is het tijd om de wijk weer in te gaan.

Lopend via Carrer de Jaume Vicens i Vives komen we de hoofdingang van de begraafplaats Cementiri de Poblenou (25) tegen, destijds de eerste begraafplaats die buiten de stadsmuren gebouwd werd. Hier liggen enkele beroemdheden begraven en is er veel kunst en interessante beeldhouwwerk te zien, zoals de “Petó de la mort” (kus van de dood), van Jaume Barba uit 1930.

Via het Carrer del Dr. Trueta komen we weer op de bewonde wereld. Loop vervolgens richting de Rambla del Poblenou (26), het epicentrum van de wijk waar buurtbewoners graag komen flaneren en een hapje doen op het terras. Volg de lange boulevard richting de bergen en mis vooral niet de mooie gebouwen in Modernistische stijl die er her en der te zien zijn.

Rambla del Poblenou El Tio Che - Wandeltour El Poblenou
Rambla del Poblenou: El Tio Che

Haal onderweg een verfrissende orxata van de befaamde horchatería El Tío Che (27), dat uitkijkt op het Casino l’Aliança del Poblenou (28), het buurthuis van El Poblenou en dé ontmoetingsplek van vele buurtbewoners sinds 1929. Wie eventjes op het terras wilt zitten om deze ontdekkingstocht rond El Poblenou goed af te sluiten kan bij een van de vele terrasjes aan de Rambla del Poblenou neerploffen. Voor een lekkere hapje adviseer ik je de restaurants El 58 (29) en Can Recasens (30).

Kaart wandelroute El Poblenou

Tip: lees hier meer over de verschillende wijken van Barcelona en ontdek mijn andere wandelroutes, zoals die langs El Born en de Gotische wijk.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

3 gedachten over “Wandelroute in Poblenou”

 1. In 2 weken gaan we naar Barcelona, je wandelroute in Poblenou gaan we zeker proberen. Ik was er in oktober maar ik heb toch wel te weinig gezien.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie Raph, altijd leuk om te horen! Ben je al weleens in Poblenou geweest of ga je deze wandeltour volgen? Het is zeker een aanrader! 🙂

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie