De beste tips van een local!

Praktische informatie Barcelona

Praktische informatie Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona is een van de populairste stedentrip- en vakantiebestemmingen in Europa. De stad is hierdoor uitstekend ingesteld op toeristen: er is een grote hoeveelheid hotels en eetgelegenheden naast musea en attracties. In Barcelona bevinden zich daarnaast verschillende toeristenbureaus die je van de nodige informatie of hulp kunnen voorzien bij het vinden van onderkomens, restaurants en activiteiten. Bij dezen een overzicht van de belangrijkste informatie en telefoonnummers die je moet hebben bij een bezoek aan Barcelona.

Tip: koop nu de Barcelona Gids

Voorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids van Barcelona met Marta voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Bestel nu

Barcelona in het kort

 • Locatie: Barcelona ligt in het noorden van Spanje aan de Middellandse zee en is de hoofdstad van de regio Catalonië. Omringd door twee rivieren, de Besòs en de Llobregat, het berggebied van Collserola en de zee, heeft de stad een oppervlakte van 101,4 km².
 • Aantal inwoners: Barcelona telt 1,6 miljoen inwoners (3,2 miljoen in de metropool Barcelona). Het is de grootste stad van Spanje na Madrid.
 • Beste reistijd: de hele jaar door maar vooral van april t/m oktober.
 • Paspoort: je hebt een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig. Geen visum nodig.
 • Tijdzone: in Barcelona is er geen tijdsverschil met Nederland of België (GMT +1 (zomertijd +2)).
 • Valuta: in Barcelona betaal je met de Euro (EUR).
 • Lokaal prijsniveau: voor toeristen uit de Benelux is Barcelona vrij goedkoop.
 • Richtprijs retourticket: €100 - €150 p.p.
 • Vluchtduur: de vlucht naar Barcelona duurt ongeveer 2 uur. Soms is je heen- of terugvlucht korter vanwege de gunstige windrichting.
 • Taal: samen met het Spaans is het Catalaans een officiële taal. Straatnamen en verkeersborden zijn echter in het Catalaans. Bij hotels en toeristische plekken kun je geholpen worden in het Engels.
 • Elektriciteit: type F, hetzelfde als in Nederland en België.
 • Inentingen: nee.

Lees hier meer over de stad Barcelona.

Reisdocumenten

Burgers van de EU mogen naar Barcelona reizen met enkel een geldig paspoort of Europese identiteitskaart; een visum is niet nodig. Wanneer je langer dan 90 dagen in Barcelona wilt verblijven, dien je je als inwoner in te schrijven en een NIE-nummer aan te vragen.

Douane

Zoals tussen de meeste West-Europese landen geldt er ook in Spanje geen grenscontrole. Bij de Spaanse grens kun je vrijwel altijd gewoon doorrijden. Omdat je identiteit steekproefsgewijs kan worden gecontroleerd, moet je wel een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Bij het vliegen moet je nog steeds altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.

Toeristeninformatie

Bij de oficines de turisme (toeristenbureaus) kun je terecht voor een stadsplattegrond en informatie over het vervoer, hotels, restaurants en tickets voor attracties. Op het vliegveld van Barcelona is ook een toeristenbureau waar je terecht kunt om je OV-toeristenpas op te halen (indien je deze van tevoren geboekt hebt) of om vragen te stellen.

Call center toeristische dienst Barcelona

Gepersonaliseerde service in verschillende talen via de telefoon, post en e-mail over toeristische informatie, hotel boekingen en het verkoop van toeristische producten en diensten.

 • Telefoonnummer: 0034 93 285 38 34
  Telefoonnummer om te boeken: 0034 93 285 38 33
  E-mail: info@barcelonaturisme.com
  Openingstijden: maandag t/m vrijdag, van 08:00 tot 20:00 uur

Toeristische informatie punten (VVV Barcelona)

Officiële toeristische informatiepunten vind je op meerdere locaties in Barcelona zoals op het vliegveld en op Plaça Catalunya. Op deze pagina over VVV Barcelona vind je een lijst met de belangrijkste adressen, informatie over diensten en openingstijden.

Tips voor jouw Barcelona trip!

Wil je binnenkort naar Barcelona en zoek je een goede aanbieding voor jouw trip? Check dan eens onderstaande aanbieders voor een super fijne reis naar Barcelona.

TUI heeft een groot aanbod accommodaties in Barcelona. Verspreid over de stad en variëren van drie tot vijfsterren hotels. Ook biedt TUI voordelige vluchten aan vanaf verschillende luchthavens.

Stedentrips.nl heeft een mooi aanbod met leuke hotels in de stad. Vaak hebben ze goede en voordelige aanbiedingen voor een goede prijs.

Sunweb biedt mooie pakketreizen aan naar Barcelona. Sunweb heeft mooie en bijzondere hotels in haar aanbod en biedt deze aan inclusief vlucht.

Reisgidsen

Op het internet en in alle boekenwinkels kun je meerdere reisgidsen over Barcelona vinden. Titels zoals Capitool Reisgidsen, Time to momo, ANWB of de Lonely Planet zijn altijd een goede aanwinst voor je reis naar Barcelona.

Maar wie op zoek is naar informatie en tips van een echte local kan beter een van de reisgidsen van Barcelona met Marta downloaden of gebruik maken van deze website, die boordevol unieke tips en actuele informatie zit die je vaak nergens anders kunt vinden.

De beste reisgidsen over Barcelona

Wist je dat? Wanneer je een aankoop doet via mijn links, verdien ik een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Een win-win-situatie!

Beste reistijd

Je kunt door het hele jaar heen naar Barcelona reizen. Toch is het hoogseizoen in de zomer, wanneer de temperatuur op het hoogst is, het drukst qua toeristen. Wie niet van de drukte en de warmte houdt, kan beter in het voor- of najaar naar Barcelona reizen. Barcelona is in de wintermaanden het rustigst. 

Taal

In Barcelona spreekt men Spaans (castellano) en Catalaans (català). Samen met het Spaans is het Catalaans een officiële taal. Straatnamen en verkeersborden zijn echter in het Catalaans. Bij hotels en toeristische plekken kun je vaak geholpen worden in het Engels.

Tijd

In Barcelona geldt dezelfde Midden-Europese tijd als in Nederland en België. Men heeft ook winter- en zomertijd. De levensstijl van de Spanjaarden verschilt echter enorm van de rest van Noord Europa. Ze eten doorgaans twee uur later dan de rest van de Europeanen en genieten onder andere van zeer uitgebreide warme lunches en de welbekende siësta.

Geld

De officiële munt van Spanje is de euro. Je kunt pinnen bij geldautomaten (caixers automàtics). In de meeste hotels, restaurants en winkels kun je betalen met zowel de gangbare creditcards als met bankpasjes met het Maestro-logo. Als je met een creditcard of bankpasje betaalt, wordt je gevraagd om je identiteitskaart of paspoort te laten zien en dan moet je op het bonnetje een krabbel zetten. Pinnen mag tegenwoordig ook.

Banken zijn meestal geopend tussen 8:30 tot 14:00 van maandag t/m vrijdag; zaterdags zijn ze meestal open tussen 8:30 tot 13:00. Tussen oktober en mei zijn ze op donderdag langer open (16:30-20:00).

Prijzen

Voor toeristen uit de Benelux is Barcelona vrij goedkoop. Je kunt een stedentrip Barcelona echter zo duur of goedkoop maken als je wilt. Het eindbedrag zal dus afhankelijk zijn van de keuzes die je gedurende je reis hebt gemaakt, maar om je een idee te geven, heb ik een aantal bedragen als prijsindicatie voor je opgesomd:

 • Retourticket: €100 – €150 p.p.
 • Koffie en croissant: : €1,70
 • Lunch: €10
 • Avondeten: €20
 • Ov-kaart: €1,20 per rit (op basis van een T-10 zone 1)

Fooi

Fooi geven in Barcelona is niet verplicht en er is ook geen exacte regel omtrent hoeveel fooi je achter moet laten. De meeste Barcelonezen neigen naar een afronding van het bedrag en laten wat munten achter op de tafel indien ze tevreden zijn met het eten en de kwaliteit van de service. Soms is er al een fooi verwerkt in de prijs (dit kun je zien wanneer de ‘servicio’ is inbegrepen bij de prijs). Geef je tussen de 5% en 10% van het bedrag als fooi dan zit je sowieso goed. Voor een lunchmenu, biertje of kop koffie wordt er echter doorgaans geen fooi gegeven.

Voor taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden en bij hotel piccolos kun je een paar euro's als fooi geven indien gewenst.

Kortingen

Reizigers met een krappe portemonnee kunnen gebruikmaken van de speciale kortingen die je in Barcelona kunt vinden, zoals:

 • Gratis musea op zondag.
 • Voordeelpassen voor toeristen.
 • Kortingen op toegangskaarten voor musea en attracties voor kinderen, studenten, gepensioneerden en mindervaliden.
 • Menú del día ‘s middags; dat is een voordelig lunchmenu van meestal drie gangen inclusief drank voor €9-€15 p.p.
Tip!

Veel bezienswaardigheden zoals parken en monumenten zijn sowieso gratis om te zien. Bij deze een overzicht van alle gratis bezienswaardigheden in Barcelona.

Etiquette

Barcelonezen volgen een aantal beleefdheidsregels, zoals het wachten totdat iedereen is uitgestapt voordat ze in het ov instappen, of het wachten op je beurt bij de markt. Enkele (soms ongeschreven) regels waarmee je rekening moet houden zijn:

 • Bij de roltrappen mag je rechts staan en links doorlopen als je haast hebt. Blokkeer nooit de weg op een roltrap.
 • Altijd wachten tot iedereen uit de metro, trein of tram is uitgestapt voordat je naar binnen gaat. Wachten doe je aan de zijkant, zodat men makkelijk uit kan stappen.
 • In de bus gebruik je de voordeur om binnen te komen en de achterdeur om uit te stappen.
 • In een winkel of op de markt vraag je bij een rij altijd wie de laatste in de rij is en wacht je op je beurt.
 • Fooi geven doe je wanneer je tevreden bent over het eten en de service. 
 • Het is wettelijk verboden om in openbare ruimtes te roken. 
 • Het is wettelijk verboden om alcohol te drinken in het openbaar. De zogenaamde botellón (drankfeesten op straat) worden met hoge boetes bestraft.
 • Het is wettelijk verboden om na 10:00 uur ‘s nachts geluidsoverlast te veroorzaken.
 • Het is wettelijk verboden om in zwemkleding of bloot door de straten van Barcelona te lopen.

Kledingregels

Als je tussen de mensen in Barcelona niet op wilt vallen als toerist, dien je de kledingvoorschriften van de locals te volgen. Dat betekent de juiste kleding volgens de jaargetijden aandoen (bijvoorbeeld geen bloten benen en slippers zo lang het nog officieel geen zomer is) en al helemaal niet met een rugzak of heuptasje, petje en fotocamera om je nek rondlopen. Indien je een bezoek gaat brengen aan de kathedraal van Barcelona of een ander religieus gebouw, dien je je kledingkeuze hierop aan te passen (korte broeken of blote schouders worden niet op prijs gesteld en kunnen je ingang tot het kerkgebouw belemmeren). Houd hiermee dus rekening.

Openingstijden

De ruime openingstijden van winkels, horeca, musea en attracties in Barcelona maken het eenvoudig om je de hele dag te vermaken. Houd wel rekening met de middagpauze, vaak tussen 14:00 en 17:00 uur, wanneer veel winkels en kantoren gesloten zijn. Ook kunnen de openingstijden van veel musea en bezienswaardigheden veranderen, afhankelijk van het seizoen. Het nachtleven in Barcelona begint pas na middernacht op gang te komen en de meeste clubs zijn voor 02:00-03:00 nog niet helemaal vol.

Wist je dat?

Augustus is dé vakantiemaand in Spanje; veel winkels, restaurants en attracties sluiten dan hun deuren.

Etenstijden

Spanjaarden eten vijf keer per dag: met het ontbijt, de almuerzo (het tweede ontbijt), de lunch, avondsnack en het diner. Etenstijden in Spanje vallen later dan elders in Europa. Lunch in een restaurant wordt in Barcelona meestal gehouden tussen 14:00 en 16:00 uur en het diner is nooit eerder dan 21:00 uur. Let op: sommige restaurants zijn op maandag en tijdens feestdagen dicht.

Winkel openingstijden

Over het algemeen zijn winkels in Barcelona van 10:00 uur tot 20:00 uur geopend. Veel winkels in Barcelona houden vast aan een oude traditie en sluiten hun deuren tussen 14:00 uur en 17:00 uur. Dit gebeurt vooral bij kleine en familiebedrijven. Warenhuizen, winkelcentra en de meeste winkels in het centrum zijn echter doorlopend geopend. De meeste winkels zijn altijd op zondag dicht (behalve in de kerstperiode). Je kunt op zondag alleen gaan winkelen bij winkelcentrum Maremagnum. Daarnaast vind je overal in de stad buurtwinkels die 24 uur per dag open zijn, deze kunnen ook heel handig zijn bij noodgevallen.

Musea openingstijden

Over het algemeen openen musea in Barcelona iedere dag van 10:00 tot 19:00 of 20:00 uur. Veel musea verruimen hun openingstijden tijdens de zomer en organiseren dan speciale avonden. Let op: sommige musea zijn op maandag en feestdagen (zoals 1 en 6 januari en 25 en 26 december) dicht. Mijn advies: check van tevoren de openingstijden van het museum dat je graag wilt bezoeken.

Veiligheid en gezondheid

Barcelona is een relatief veilige stad, maar net als in iedere grote stad, moet je wel op je hoede zijn. Waar je op moet letten en wat je kunt doen voor je eigen veiligheid tijdens een stedentrip in Barcelona leg ik hier verder uit.

Zakkenrollers

Net als in andere toeristische steden moet je in Barcelona voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal (draag bijvoorbeeld je creditcards, geld en fotokopie van je paspoort in een heuptasje). Als je documenten zoals je paspoort verliest, neem dan contact op met de ambassade. Bij verlies of diefstal ga je naar het plaatselijke politiebureau (comisaría) en doet een officiële aangifte (denuncia). Doe dit zo spoedig mogelijk en zorg ervoor dat je een kopie van de aangifte krijgt voor je verzekering om daarna een claim te kunnen indienen.

Medische noodgevallen

Ga bij een medisch noodgeval naar de afdeling spoedeisende hulp ('urgències' in het Catalaans en 'urgencias' in het Spaans) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In Spanje heb je zowel particuliere als openbare ziekenhuizen: zorg dat je naar een openbaar gaat (zoals Vall d'Hebrón), tenzij je zeker weet dat je reisverzekering ook particuliere zorg vergoed. De European Health Insurance Card (EHIC), wat meestal het pasje van je ziekenkostenverzekering is, wordt alleen in openbare ziekenhuizen geaccepteerd.

Als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie, maar je hebt het idee dat op korte termijn een dokter naar je medische klachten moet kijken, ga dan naar het meest dichtstbijzijnde Atenció Continuada CAP (CUAP), een soort huisartsenpost die 24/7 open is, om geholpen te worden.

Bij minder urgente gevallen kun je ook terecht bij een apotheek ('farmàcia' in het Catalaans en 'farmacia' in het Spaans) voor advies. De apotheker kan soms ook zonder arts recepten uitschrijven. Medicijnen zoals antibiotica zijn tevens in Spanje verkrijgbaar zonder recept. Je herkent een apotheek aan het groene kruis. Informatie over de nacht- en weekenddiensten van de apotheken in Barcelona hangen altijd voor het raam.

Telefoonnummers voor noodgevallen

 • Alarmnummer (bij incidenten en ongevallen, politie, brandweer): 112
 • Medisch advies: 061
 • Nachtapotheek (farmacia de guardia): 010 of 098
 • Ziekenhuis (hospital): Vall d'Hebrón (+34) 93 489 30 00 en Hospital Clínic (+34) 93 227 54 00
 • Tandarts (dentista) (bij noodgevallen): (+34) 93 415 99 22
 • ANWB-steunpunt Barcelona: (+34) 93 508 03 03
 • Creditcard verloren of gestolen: American Express 902 375 637, Visa 900 991 124 en Mastercard  900 971 231 0

Lees hier meer over veiligheid in Barcelona.

Tip!

Bij La Rambla nummer 43 vind je een politiebureau dat 24 uur per dag open is en daardoor zeer geschikt voor aangiftes van diefstal en ongevallen. Het telefoonnummer van dit politiebureau is (+34) 93 256 24 30.

Consulaten

Nederlands consulaat in Barcelona

 • Adres: Av. Diagonal, 611 (4de verdieping) Let op: Het consulaat is gesloten voor het publiek. Voor alle consulaire aangelegenheden voor Nederlanders in Spanje kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Madrid.
  Telefoonnummer: (+34) 91 353 75 00
  Telefoonnummer noodgevallen buitenland: (+31) 247 247 247
  Let op: voor de aanvraag van een reisdocument dien je online een afspraak te maken via het afsprakensysteem.

Meer informatie op de website van het Nederlandse consulaat.

Belgisch consulaat in Barcelona

 • Adres: Carrer Diputació 303 (1ste verdieping)
  Telefoonnummer: (+34) 93 467 70 80
  Telefoon nummer noodgevallen buiten kantoortijden: (+34) 609 661 000
  Kantooruren: van ma tot vrij: 9:00 - 13:00 uur. Noodgevallen en particuliere zaken (o.a. notariaat en nationaliteit) na afspraak tot 15:00 uur.

Meer informatie op de website van het Belgische consulaat.

Handig om te weten

OV in Barcelona

Barcelona beschikt over een zeer uitgebreid en modern openbaarvervoersysteem. Met één ov-kaart krijg je toegang tot al het ov in Barcelona: metro, bussen, trams en zone 1 van de stadstreinen FGC en regionale treinen Rodalies. Fietsen en scooters behoren ook tot de mogelijkheden om je mee door de stad te verplaatsen. Kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen met het ov.

Vliegvelden

Je hebt één vliegveld in Barcelona, El Prat (afkorting BCN), dat over twee terminals beschikt. Deze ligt op ongeveer 18 km van de stad en is makkelijk te bereiken met de metro, bus, taxi of de trein (deze laatste alleen op Terminal 2). Tevens vertrekken iedere vijf minuten vanuit het stadscentrum de shuttlebussen van Aerobús naar het vliegveld (A1 is voor Terminal 1 en A2 is voor Terminal 2), wat de snelste en meest eenvoudige manier is om van het vliegveld naar het centrum van Barcelona te reizen en andersom.

Budgetreizigers kunnen ervoor kiezen om te vliegen naar de vliegvelden van Reus (REU) en Girona (GRO). Deze vliegvelden liggen op iets meer dan één uur rijden buiten Barcelona en zijn via speciale shuttlebussen met de stad verbonden.

Telefoneren

Om te bellen naar Barcelona vanuit het buitenland moet je eerst 0034 (van Spanje) intoetsen en dan 93 (van Barcelona), daarna het zevencijferige abonneenummer. Ook binnen Barcelona is het nodig om met 93 te beginnen; met uitzondering van de driecijferige servicenummers.

Begin van Barcelona naar Nederland met 0031, naar België met 0032, en toets daarna het abonneenummer zonder de eerste 0.

Elektriciteit

De netspanning in Spanje is 220 volt, hetzelfde als in Nederland en België. Stekkers hebben twee ronde pinnen. Je kunt dus je eigen elektronische apparaten met een gewone Europese stekker gebruiken.

Openbare toiletten

De toiletten worden vaak aangegeven met de naam servicios of aseos. Op de deur van het herentoilet staat vaak señores of caballeros en bij het damestoilet señoras of damas. Babyverschoningsruimtes en gehandicaptentoiletten zijn echter schaars.

Je kunt gebruikmaken van de openbare toiletten op onder meer winkelcentra, gemeentelijke gebouwen, musea en attracties.

De meeste openbare toiletten in Barcelona zijn gratis. Bij de meeste cafés en restaurants wordt er echter verwacht dat je iets bestelt voordat je het toilet gebruikt, of op z’n minst eerst toestemming vraagt.

In het centrum zie je steeds vaker eetgelegenheden waar je de deur van het toilet alleen kunt openen met de code die geprint wordt op je bon of van die openbare toiletten tegen betaling, zoals 2theloo.

Toegangskaarten

Online kun je vaak tickets kopen voor musea en bezienswaardigheden met een tijdslot naar keuze. Dat bespaart een lange wachtrij voor de kassa bij musea en bezienswaardigheden.

Eerste keer in Barcelona

Kom je voor het eerst naar Barcelona, dan heb je waarschijnlijk veel vragen over de stad en wat er allemaal te doen is. Raadpleeg hiervoor mijn Barcelona gids voor beginners en lees daarnaast mijn tips voor een eerste keer in Barcelona en de do's en don'ts voor een bezoek aan Barcelona. Zo zal je helemaal goed voorbereid ook reis gaan!

Barcelona met kinderen

Barcelona is een zeer kindvriendelijke stad met tal van activiteiten die gericht zijn op een jong publiek. Kinderen zijn daarnaast overal welkom: de meeste hotels en restaurants zijn goed op kinderen ingesteld en vele musea bieden een speciaal programma aan voor kinderen.

Barcelona met gehandicapten

Barcelona wordt steeds toegankelijker voor mensen met een fysieke beperking: zowel het openbaar vervoer als vele bezienswaardigheden zijn hiervoor voorbereid. Je kunt ook ter plekke een rolstoel huren voor je gemak als je wat slecht ter been bent.

Barcelona met de hond

Barcelona is een diervriendelijke stad en honden worden op veel plaatsen toegestaan, zelfs in het openbaar vervoer. Wel moeten ze aan de lijn lopen en vaak met een muilkorf. Honden loslaten mag alleen in de pipicans, speciale uitlaatgebieden waar honden hun behoeftes kunnen doen.

Aanraders om je reis vergemakkelijken

Meer praktische informatie

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je