Sant Andreu is een arbeiderswijk in het noorden van Barcelona die – ondanks de sterke industrialisatie en verstedelijking van het gebied – zijn rurale afkomst goed heeft weten te bewaren. De oorsprong van het district vinden we in het oude dorp van Sant Andreu del Palomar, dat zich in 1897 aan Barcelona voegde.
Sant Andreu is sindsdien enorm veranderd, mede door de industrialisatie eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw en de bouw van het grootschalige treinstation La Sagrera; één van de belangrijkste metro- en treinstations van Barcelona. Veel toeristen trekt dit district niet, en toch zijn hier ook voldoende leuke plekken om te ontdekken en het Barcelona van de locals te ervaren: van mooie pleinen en stadsparken tot aan oude fabrieken en splinternieuwe winkelcentra.
Waarom moet je naar Sant Andreu gaan?
Sant Andreu is een leuke plek om te zien vanwege zijn authenticiteit. Vooral het wandelen door de oude dorpskern van Sant Andreu De Palomar is een aanrader. Daar zit je pas écht tussen de locals en ervaar je het dagelijkse leven van de bewoners het beste.
Waar ligt Sant Andreu?
Sant Andreu ligt aan het noorden van Barcelona en strekt zich uit langs de rivier Besòs. Het district grenst aan Nou Barris en Sant Martí, en steden uit de omgeving zoals Santa Coloma de Gramenet. Het is makkelijk met de rode metrolijn (L1) te bereiken. Metrohaltes als Sagrera (L1, L5, L9 Nord en L10 Nord) en Sant Andreu (L1) zijn een mooi startpunt om de wijk verder te verkennen.
Kom je vanuit de luchthaven van Barcelona, dan dien je de metro te nemen (met overstap) om naar Sant Andreu te reizen.
Sant Andreu wijk per wijk
Sant Andreu wordt gevormd door de volgende barris (wijken): Baró De Viver | Bon Pastor | El Congrés i Els Indians | Navas | Sant Andreu De Palomar | La Sagrera | Trinitat Vella. Het district van Sant Andreu weet als geen andere het moderne en innovatieve karakter van Barcelona met het oude te combineren.
De vele plaatselijke culturele tradities (zoals de Tres Tombs of de Esclat Andreuenc), actieve buurtinstellingen en sportverenigingen, maken van Sant Andreu een echte volksbuurt met eigen personaliteit.
Maar let wel op: niet alle wijken van Sant Andreu zijn voor toeristen even veilig of interessant om te bezoeken. Plekken als Trinitat Vella en Baró de Viver kennen veel armoede en kun je om deze reden beter overslaan.
Sant Andreu De Palomar: het oude dorp
Met meer dan duizend jaar geschiedenis achter de rug, is Sant Andreu de Palomar het oudste deel van het district en zijn kloppende hart. Het oude Sant Andreu de Palomar was een machtig dorp en zijn grondgebied bevatte vroeger zelfs een stuk van het naastgelegen Nou Barris en Horta-Guinardó. Gelegen op een vlakte met vruchtbare grond, was de hoofdactiviteit van de oude dorpsbewoners de landbouw. Deze economische activiteit bestond naast die van kleine industrieën die hier sinds de jaren 1920 ontstonden.
De industrialisatie die daarna volgde bracht belangrijke bedrijven naar Sant Andreu, zoals de fabrieken Fabra i Coats, La Maquinista en Fabricació Nacional de Colorants, met als hoogtepunt de annexatie van Sant Andreu de Palomar door Barcelona in 1897.
De goed geconserveerde historische dorpskern, met zijn parochie uit 1105, en het actieve culturele en commerciële leven, maken van Sant Andreu de Palomar een zeer interessante plek om te bezoeken. Plaça d’Orfila, met de kerk Església de Sant Andreu de Palomar, is het onbetwiste ontmoetingspunt van de andreuencs. De Carrer Gran de Sant Andreu, dat het parcours van een oude Romeinse weg volgt, was vroeger al de belangrijkste straat van Sant Andreu.
Bezoek vooral het prachtige omsloten plein van Plaça del Mercadal (waar de markthal van Sant Andreu ligt) en de fraaie wandelpromenade Rambla de l’Onze de Setembre en Rambla de Fabra i Puig. Ook interessant zijn de minder bekende parochie Parròquia de Sant Pacià (die een mozaïek van de meester Gaudí zelf herbergt), de oude militaire kazernes langs de spoorweg en de Casa Bloc (een architectonisch gebouw van sociale woningen gebouwd tijdens de Tweede Republiek door de architecten van de GATCPAC).
Baró De Viver: arme buitenwijk
Baró de Viver is de kleinste en tevens minst bewolkte wijk van Sant Andreu. Oorspronkelijk was dit een van de vier plekken in Barcelona waar de zogenoemde casas baratas (goedkope huizen) gebouwd werden. Dit waren kleine enclaves met goedkope huisvesting voor de armste inwoners; veelal arbeiders van de Wereldtentoonstelling in 1929. De bouw van Baró de Viver begon in 1929, nadat de Patronat Municipal de l’Habitatge dit terrein van de markiezin Castellvell kocht. De naam is afkomstig van de burgemeester Baró de Viver, maar werd daarna tijdens de Republiek tijdelijk naar Pi i Margall veranderd. Het regime van generaal Franco gaf de oude naam terug aan de wijk.
Baró de Viver werd mede door zijn afgelegen ligging en de armoedige leefomstandigheden van zijn bewoners nooit een idyllische plek. Van de 334 eenvoudige huizen die hier ooit stonden, is eigenlijk niets meer te zien sinds de gemeente Baró de Viver vanaf 1985 de boel besloot te slopen en opnieuw te gaan bouwen. De nieuwe appartementen, pleinen en tuinen kunnen op het eerste gezicht bedriegen: dit is één van de armste gebieden in de stad en dus hebben toeristen hier weinig te zoeken.
Een grote muurschildering van 524 meter lang langs het Passeig de Santa Coloma, genaamd El Mural de la Memòria, vertelt de geschiedenis van Baró Viver en is een van de merkwaardigste plekken in de wijk, net als het ovale plein Plaça del Baró Viver, van de architect Emili Donato.
El Bon Pastor: goedkope huizen
Geconditioneerd door het gebrek aan middelen en decennia van institutionele achterlating, staat Bon Pastor bekend als één van de armste gedeeltes van Barcelona. De wijk wordt aan de ene kant gevormd door loodsen en industrieën, en aan de andere kant door goedkope woningen. Deze buitenwijk heeft zijn naam te danken aan de buurtparochie, Església del Bon Pastor, die een belangrijk voorbeeld is van de naoorlogse religieuze architectuur. De oorsprong van de wijk ligt bij de Barriada d’Estadella, een reeks huizen die ooit in de kruising van de beekjes Torrent de Sant Andreu en Torrent d’Estadella stonden.
Bon Pastor groeide in verschillende fases, waarin er steeds nieuwe gedeeltes bij gebouwd werden. De bekendste en meest interessante is die van de casas baratas (goedkope huizen), een groep huizen genaamd Milans del Bosch die gebouwd werd in 1929 voor sociale huisvesting, op het terrein van de markiezin Castellvell, tussen de rivier Besòs en de straten Carrer de Sant Adrià, Passeig de Mollerusa en Carrer de la Sèquia Madriguera. Van de originele 784 casas baratas zijn er nu al een heleboel gesloopt en vervangen voor appartementengebouwen. De gemeente is echter van plan om er een aantal te bewaren en deze als museum in te richten. Wie nu nog door de straten van Bellmunt, Tàrrega, Barnola en Claramunt loopt, kan deze armoedige toch ietwat charmante huizen en straten nog in volle glorie bewonderen.
Maar de grootste trekpleister van de buurt is toch wel het openluchtwinkelcentrum La Maquinista, en het naastgelegen park Parc de la Maquinista de Sant Andreu, dat op het terrein van de oude machinefabriek La Maquinista Terrestre y Marítima ligt.
El Congrés i Els Indians: Indianenwijk
De barri del Congrés, die zich rondom Carrer de Felip II verspreid, is ontstaan in de jaren 1950 op initiatief van de kerk. Vanwege de viering van het Internationale Eucharistisch Congres van 1952 in Barcelona, besloot de kerk als goede daad hier een nieuwe wijk voor de arbeidersklasse te bouwen. De grond werd verkocht aan de familie Ros i de Ramis en de wijk, met onder andere 3.000 woningen, een kerk (Parròquia de Sant Pius X) en twee scholen (een voor jongens en een voor meisjes), kreeg vorm uit de hand van de architecten Josep Soteras Mauri, Antoni Pineda en Carles Marquès.
Het gebied stond toentertijd echter ook bekend als de Indianenwijk, vanwege de verschillende villa’s die de rijke teruggekeerde Catalanen uit Amerika hier hadden gebouwd, zoals de Vila Jazmines (alias Torre Rosa) uit 1920.
De wijk van El Congrés i els Indians heeft dus zijn naam te danken aan het Eucharistisch Congres van 1952 (“Congrés”) en de Catalanen die terugkeerden uit Amerika (“Indians” genoemd).
Er zitten een paar interessante bezienswaardigheden in de buurt, zoals een hondenracebaan uit 1964 (Canòdrom; inmiddels een hippe werkplek voor ondernemers), het park Jardins de Massana (met zijn prachtige pergola), en de eerdergenoemde Torre Rosa (nu omgetoverd tot een leuke cocktailbar).
Navas: jonge buurt
Aan beide kanten van de Avinguda Meridiana ligt Navas, een van de jongste wijken in het district. De naam stamt af van Navas de Tolosa, de hoofdstraat van de wijk, waar vroeger de beek Torrent de La Guineu stroomde. Het gebied was tot wel de 20ste eeuw vrijwel leeg, met slechts enkele boerderijen zoals die van de Torre del Fang.
Rond 1945 waren er al wat schamele onderkomens en werkateliers te vinden die bloeiden als gevolg van de industrieën in de omgeving. Een eerste parochiekerk werd gebouwd op de straat Navas de Tolosa. In 1974 zou dit de moderne kerk van Sant Joan Bosco op het plein Plaça de Ferran Reyes worden.
Een gedeelte van de wijk volgt de blokkenstructuur van l’Eixample, terwijl het andere gevormd wordt door de Cases del Governador, een set van huizen tussen de straten Sant Antoni Maria Claret, Felip II, Olesa en Concepción Arenal opgedeeld in eilandjes uit 1944.
La Sagrera: de spoorlijn
La Sagrera was het landbouwgebied dat zich langs de oude Carretera de Ribes verspreidde, tussen de voormalige dorpen Sant Martí de Provençals en Sant Andreu de Palomar. Het gebied behoorde vroeger aan Sant Martí de Provençals en heeft zijn naam te danken aan de kelders (sagreres) van de kapel van Sant Martí de Provençals. Hierin werd de oogst en de wijn van de rector en andere mensen uit de omgeving opgeslagen, veilig verborgen voor de roversbendes. Er zijn zelfs sporen gevonden die aantonen dat de Romeinen hier ook grote boerderijen en landbouwgrond hadden.
Door de aanleg van de spoorlijn in 1854, werd La Sagrera een interessante plek voor industrieën, die hun goederen heel makkelijk per trein naar Frankrijk en de rest van Spanje konden vervoeren. Grote fabrieken voor de textiel- en de basismetaalindustrie, zoals de autofabriek La Pegaso van de Hispano Suïssa, namen hier plaats tussen de 18e en 19e eeuw. De eenvoudige huizen en werkplaatsen van de bewoners van La Sagrera werden eind 20ste eeuw vervangen door grote huizenblokken aan beide zijden van de Avinguda Meridiana.
Tegenwoordig staat La Sagrera vooral bekend om zijn metro- en treinstation, dat een zeer groot aantal passagiers per dag verwerkt. Over een paar jaar, als het nieuwe treinstation af is en de hogesnelheidstreinen ook in La Sagrera stoppen, zal dit het op één na grootste treinstation van Barcelona zijn. Andere interessante bezienswaardigheden in de wijk zijn het Plaça Masadas, een omsloten plein voorzien van portieken waar vroeger de markt werd gehouden, de kerk Parròquia del Crist Rei, voormalige herenhuizen als de Torre de la Sagrera en Torre del Fang, oude fabrieken zoals Nau Bostik en Nau Ivanow, en het rustige park Parc de la Pegaso.
Trinitat Vella: de gevangenis
Trinitat Vella stond vroeger bekend als de Coll de Finestrelles en was een verlaten boerengebied buiten Sant Andreu de Palomar, ver weg van Barcelona. In 1413 werd de kapel van Trinitat gebouwd, die de naam aan de wijk geeft. Tegen 1445 was dit een van de plekken waar criminelen opgehangen werden aan de galg. Dit werd waarschijnlijk ter waarschuwing gedaan voor alle stadsbezoekers, om aan te geven wat de gevolgen zouden zijn als ze zich niet goed gedroegen in Barcelona.
De bouwkoorts bereikte Trinitat in de jaren 1952 en 1954, toen verschillende appartementengebouwen verrezen en een gevangenis gebouwd werd. De aanleg van de Avinguda Meridiana scheidde Trinitat in tweeën: zo hebben we nu Trinitat Vella (Oud Trinitat) en Trinitat Nova (Nieuw Trinitat, dit laatste behoort nu tot het district Nou Barris).
Een van de meest opmerkelijke plekken in de buurt is het modernistische Casa de l’Aigua, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw om Barcelona van water te voorzien. De Nus de la Trinitat, gebouwd in 1992, is een indrukwekkend verkeersknooppunt met een mooi aangelegd park, Parc de la Trinitat, en een skatepark, Skate Park Baró De Viver. Het buurtleven speelt zich hier af rondom het Plaça de la Trinitat, al kan het voor toeristen minder veilig zijn vanwege de hoge armoede in deze wijk.
Gids over Sant Andreu
Sant Andreu is een wijk van contrasten: van schamele onderkomens zoals de casas baratas, oude fabrieken en loodsen, tot aan levendige pleinen, moderne winkelcentra en fraaie stadsparken. Het is een echte volksbuurt die nogal onder de radar is gebleven bij toeristen en waar je dus het echte Barcelona van de locals mee kunt maken, met zijn gezellige terrasjes, ouderwetse winkeltjes en cafés en authentieke tapasbars. Wil je de wijk als een local leren kennen, volg dan mijn tips!
Onmisbare bezienswaardigheden in Sant Andreu
Bij een bezoek aan Sant Andreu zijn er verschillende must-sees. Denk hierbij aan de oude dorpskern van Sant Andreu de Palomar, de fabriek Fabra i Coats of de hondenracebaan Canòdrom.
- Esglèsia de Sant Andreu de Palomar: op de plek van een oude romaanse kerk ligt de pompeuze Esglèsia de Sant Andreu de Palomar, de belangrijkste kerk van de wijk, die meerdere malen herbouwd is. Leuk detail zijn de muurschilderingen binnen de kerk, van de lokale schilder Josep Verdaguer, die een Barça-supporter tussen de zondaars tekende.
- Carrer Gran de Sant Andreu: de commerciële adder en het kloppende hart van Sant Andreu del Palomar, met zijn verstopte markthal in een prachtige omsloten plein. Door de geschiedenis heen zijn hier heel wat winkels gevestigd. Bar Versalles, matraswinkel Lázaro, gordijnwinkel Casa Rusca en apotheken Clapès, Franquesa en Guinart zijn een voorbeeld daarvan.
- Parròquia de Sant Pacià: deze kerk in neogotische stijl van de architect Joan Torras i Guardiola werd in 1881 ingehuldigd en herbergt een zeer leuke verrassing; een mozaïek op de vloer van de kerk dat ontworpen is door de befaamde architect Antoni Gaudí zelf.
- Casa Bloc: dit sociale appartementengebouw uit de tijden van de Tweede Republiek is een goed voorbeeld van de rationalistische architectuur van de GATCPAC, een architecturale beweging uit de jaren 1930 geïnspireerd door het Europese rationalisme, en is benoemd tot monumentaal cultureel erfgoed. Habitatge 1/11 is een appartement binnen het complex dat als museum dient en dat te bezoeken is tijdens evenementen als 48h Open House Barcelona.
- Canòdrom: deze oude hondenracebaan was tussen 1964 tot 2006 actief en was hiermee een van de laatste actieve racebanen in Spanje. Nu is dit veranderd in een moderne werkruimte voor ondernemers, genaamd Canòdrom Parc de Recerca Creativa, met een grote openbare tuin waar evenementen georganiseerd worden, zoals openluchtbioscoopavonden.
- Pont de Bac de Roda: deze bijzondere brug over de rivier Besòs, ook bekend als de Pont de Calatrava, werd tussen 1985 en 1987 gebouwd door de beroemde architect Santiago Calatrava en heeft de prestigieuze FAD-architectuurprijs gewonnen
- Fabra i Coats: de oude fabriek van Fabra i Coats heeft nu ruimte gemaakt voor een multifunctionele ruimte waar zowel werkplekken als scholen, moderne kunst en talloze activiteiten en evenementen plaatsvinden.
- Parc de la Pegaso: gelegen op het terrein van de oude Pegaso-fabriek, vind je nu een vredig park met een soort Japanse tuin waar de buurtbewoners graag komen ontspannen terwijl de kinderen spelen.
TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?
Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.
🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij Vueling – Check hier de vluchten.
🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 Casanova – Boek hier dit hotel.
🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van Barcelona – Bestel hier vast je tickets.
🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticket – Bestel hier je kaarten.
🙋♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgids – Bestel hier mijn gids.
Leuk om te doen in Sant Andreu
Het leuke van Sant Andreu is dat je hier geen toerist tegenkomt. Hier ben je echt tussen de locals en beleef je uit eerste hand hoe het dagelijkse leven van zijn bewoners eruitziet, hoe ze boodschappen doen bij de lokale winkeliers, een terrasje opzoeken of lekker op de bank in de schaduw hangen. Bovendien zit het district vol onontdekte pareltjes. Van prijswinnende bruggen tot aan oude fabrieken omgetoverd tot de hipste werkplaatsen en culturele centra. Hieronder vind je enkele suggesties om Sant Andreu als een local te ervaren.
- Het oude Sant Andreu verkennen: ontdek één van de meest authentieke buurten van Barcelona en laat je in de geschiedenis van de wijk meenemen. Van Carrer Gran de Sant Andreu, met zijn winkels en de alombekende Bar Versalles, tot aan het Plaça del Mercadal of het Plaça d’Orfila. Sant Andreu del Palomar is een juweeltje op zich die je zeker gezien dient te hebben. Mis vooral niet de verstopte Carrer de Grau, een straatje met eenvoudige huizen en tuinen waar je nog het rurale verleden van de wijk voor je geest kunt halen, en de oude fabriek Fabra i Coats, die de industriële bloeitijd van de wijk mooi belicht.
- De rivier Besòs volgen: aan beide zijden van de rivier Besòs ligt het Parc Fluvial del Besòs, met aangename wandelpaden en grasvelden langs het water. Daarnaast kun je vanuit de bruggen Pont de Sta. Coloma, Pont de Can Peixauet en Passera del Molinet hele mooie uitzichten over de rivier en de wijk opvangen.
- Oude fabrieken spotten: door de nabijheid van de spoorlijn en de ruimte die er nog was, werd Sant Andreu vroeger een aantrekkelijke plek voor grote industrieën. Veel van de oude panden en loodsen hebben nu ruimte gemaakt voor hippe werkplekken en culturele centra die je kunt bezoeken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Fabra i Coats, Can Fabra, Nau Bostik en Nau Ivanow.
- Street art spotten: de Bostik Murales, in de oude fabriek Nau Bostik, is een geliefde plek voor street art liefhebbers en kunstenaars. Deze plek wordt gezien als de eerste urban art museum van Barcelona en herbergt vele coole muurschilderingen van sommige van de beste street art kunstenaars van het moment.
- Pleinhoppen in Sant Andreu: lekker op het terras zitten en de locals zien komen en gaan onder het genot van een tapa of twee; in Sant Andreu kan dat heel goed! Helemaal als je bij een van zijn gezellige pleinen gaat zitten, zoals het Plaça de Masadas in het hart van La Sagrera, of Plaça del Mercadal in Sant Andreu del Palomar.
- Eten tussen de locals: in Sant Andreu vind je vele goede restaurants en tapasbars waar je de locale keuken kunt proeven. Bekende namen zijn Bar Versalles, L’Antic Colmado en Can Rabasseda. Hier eet je heerlijk tussen de locals en vaak tegen gunstige prijzen!
- Shoppen in Sant Andreu: naast shoppen bij de verschillende winkelstraten in de wijk, kun je ook het openluchtwinkelcentrum La Maquinista bezoeken, dat een ware walhalla is voor de shopliefhebber. Naast de bekende modeketens vind je hier ook nog eens een grote bioscoop, diverse restaurants en volop entertainment voor jong en oud.
Sant Andreu met de kids
Vooral het oude Sant Andreu del Palomar en La Sagrera zijn zeer kindvriendelijke buurten met tal van leuke plekken waar je met je kids heen kunt gaan, zoals het kindertheater SAT! Sant Andreu Teatre, het Parc de la Pegaso (dat voorzien is van verschillende speeltuinen en een verkeerspark), of de vintage speelgoedmarkt bij de Canòdrom (iedere eerste zondag van de maand tussen 10:00 en 14:00 uur).
Leuk winkelen voor de allerkleinsten doe je bij El Petit Rusc en voor nieuwe speelgoed bezoek je de speelgoedwinkel La Jota.
De indoorspeeltuin Parc Infantil La Granota is ideaal bij regenachtig weer.
Met een lekkere portie churros met chocolade van de authentieke Xurreria Sant Andreu als afsluiter kan jullie bezoek aan Sant Andreu niet misgaan.
Evenementen in Sant Andreu
In Sant Andreu worden gedurende het jaar verschillende evenementen georganiseerd. Vooral de hippe festivals in de oude fabrieken van Sant Andreu trekken vele mensen.
- Vintage speelgoedmarkt: iedere eerste zondag van de maand tussen 10:00 en 14:00 uur (behalve in augustus) wordt er een vintage speelgoedmarkt gehouden bij de Canòdrom met onder andere oude treinen, auto’s, vliegtuigen, soldaten en poppen. Deze markt werd voorheen bij het Plaça Masadas georganiseerd.
- Tres Tombs de Sant Andreu: in januari wordt het feest van de drie rondgangen gehouden, waarbij de huisdieren gezegend worden en de oude praalwagens naar buiten worden gebracht.
- Eat Street Festival: elke tweede zaterdag van de maand wordt dit culinaire festival op het oude fabrieksterrein Nau Bostik gehouden, waarbij verschillende chefs hun nieuwste creaties laten proeven aan de bezoekers.
- Festival Cara B: onafhankelijk en urban muziek- en cultuurfestival dat iedere februari op Fabra i Coats plaatsvindt.
- Nomad Festival: een festival voor nomaden, met food trucks, kraampjes van alternatieve merken, verschillende workshops en activiteiten voor jong en oud. Het Nomad Festival vindt meestal in de lente plaats bij de oude Nau Bostik.
- Grades Obertes al Canòdrom: in juli en augustus kun je bij de oude racebaan terecht voor een leuke filmavond in de open lucht.
- Matinals al Canòdrom: tussen oktober en november wordt er iedere zaterdagochtend een kidsfestival georganiseerd bij de oude racebaan met kindvriendelijke activiteiten rondom een specifiek thema.
- La Fàbrica dels Reis d’Orient: iedere kerst wordt de oude Fabra i Coats tot de cadeaufabriek van de Drie Koningen omgetoverd. Een populair evenement onder de lokale gezinnen, die hier hun verlanglijstje komen brengen.
Eten in Sant Andreu
Sant Andreu staat weliswaar niet echt bekend om de culinaire scene, echter kun je hier ook heerlijk eten en vaak ook nog eens een stuk goedkoper dan elders in Barcelona. Het aanbod aan eetadressen in Sant Andreu is zeer divers, en hoewel de meeste cafés en restaurants zich op de lokale keuken richten, zie je ook steeds meer nieuwe koffiezaken en hippe tapasbars opengaan. Leuk is dat er regelmatig evenementen plaatsvinden, zoals het Eat Street Festival, waarbij de lekkerste food trucks naar Sant Andreu komen. Enkele van mijn favoriete eetadressen in Sant Andreu vind je hieronder.
Koffie en bakkerijen
- Several Cafè (Carrer Gran de Sant Andreu, 165): knus café met een groot assortiment aan taarten en gebak en allerlei lekkers om bij de koffie of een kopje thee te nuttigen.
- Tostaderos Bon Mercat Sant Andreu (Carrer de Pons i Gallarza, 9): leuk koffiehuis voor een ontbijt of broodjes.
- El Taller (Passeig de Torras i Bages, 11): eenvoudig maar prima café en bakkerij. Perfect als ontbijt of tussendoor.
- Forn De Pa Martí Molins (Carrer de Martí Molins, 48-62): ambachtelijke bakker en familiezaak met overheerlijke gebakjes, brood en taarten.
Lunchadressen
- Can Rabasseda (Plaça del Mercadal, 1): authentiek Spaans restaurant in het beeldschone Plaça del Mercadal. Een charmant adres dat je zeker geprobeerd moet hebben.
- Bar Versalles (Carrer Gran de Sant Andreu, 255): één van de bekendste adressen in Sant Andreu in modernistische stijl, waar locals graag komen lunchen en met elkaar afspreken.
- L’Antic Colmado (Passeig de Torras i Bages, 46): mooi restaurant waar ze overdag een goed lunchmenu aanbieden en ’s avonds een tapasmenu.
Restaurants
- La pizzeria de l’Empanat (Carrer Coll, 9): informele pizzeria met buitenterras op het gezellige Plaça Masadas.
- Pura Brasa (Passeig de Torras i Bages, 63): modern grillrestaurant met meerdere vestigingen in de stad.
- El Racó de l’Avi Melcior (Carrer de Santa Coloma, 2): klassiek Spaans restaurant.
Tapasbars
- Bar Restaurante Xinzo 2 (Carrer de Pons i Gallarza, 18-28): Galicisch restaurant en tapasbar waar je lekkere tapas kunt eten zoals pimientos de padrón (groene pepertjes) en boquerones en vinagre (ansjovis in azijn).
- Bodega Lluís (Carrer de Pinar del Rio, 74): authentieke bodega met wijnvaten waar je een lekkere wijntje of vermut kunt nuttigen. Open sinds 1955.
- 035//BAR (Carrer de Monlau, 35): wijnbar met een hip en industrieel interieur. Met echte gourmethapjes voor bij de drank.
- El Racó de les Tapes (Plaça d’Orfila, 10): gezellig brouwerijcafé aan het Plaça Orfila, met een uitgebreid tapasmenu.
Drinken en uitgaan in Sant Andreu
Behalve om de verschillende festivals die er plaatsvinden, staat Sant Andreu niet echt bekend om het nachtleven. Toch zijn er genoeg plekken waar de locals heen gaan voor een beetje vertier.
- Cocteleria Torre Rosa (Carrer de Francesc Tàrrega, 22): een cocktailbar in een oude villa, met een geweldig buitenterras. De lekkere cocktails worden geserveerd met gratis popcorn of nootjes.
- Acústic (Riera de Sant Andreu, 9): muziekbar met regelmatig optredens van artiesten.
- Làgrima Negra Gin’s & cocktail Lounge (Carrer de Coroleu, 6): een leuke plek om iets te drinken met vrienden. Ze openen alleen op vrijdag en zaterdagavond.
Slapen in Sant Andreu
Omdat Sant Andreu vrij ver van het stadscentrum ligt en niet zo toeristisch is, zijn er ook minder goede opties om te overnachten. Een hotel of appartement in Sant Andreu is dan ook alleen interessant voor degenen die om welke reden dan ook in dit district moeten verblijven.