🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Tres Tombs de Barcelona

Tres Tombs de Barcelona

Het Festa dels Tres Tombs (Feest van de Drie Rondgangen) is een feest dat in veel Catalaanse dorpen en steden uitbundig gevierd wordt rond 17 januari, zo ook in Barcelona. Het is een diepgewortelde traditie van de Catalaanse boeren die hun paarden, ezels of ander trekdieren lieten zegenen door de dienstdoende priester tijdens een feestelijk parade van drie rondjes rond de kerk (vandaar de naam).

Tres Tombs parade

Tres Tombs wordt gevierd ter ere van Sant Antoni Abat (Antonius-Abt), de patroonheilige van huisdieren en goederenvervoerders, wiens naamdag op 17 januari valt. Volgens de legende kon hij gewonden genezen, iets wat hij ook deed met een varkentje dat hij in Barcelona tegenkwam. Het varkentje zou hij hierna altijd hebben vergezeld om te laten zien hoe dankbaar hij was. Vandaar dat de heilige meestal afgebeeld wordt met een varkentje ernaast.

In Barcelona wordt het feest van de Tres Tombs maar liefst twee keer gehouden op twee verschillende plekken in de stad, namelijk in de wijken van Sant Andreu en Sant Antoni. De Tres Tombs is een waar spektakel geschikt voor alle leeftijden, in het bijzonder leuk voor kinderen. Naast alle praalwagens en koetsen zijn er ook ruiters die de banier van Sint-Antonius dragen, paarden en pony’s van de beste rassen en een parade van antieke rijtuigen die je naar een ander tijdperk brengen.

Tres Tombs de Sant Andreu

Sant Andreu del Palomar was van oudsher een ruraal gebied waar tot de tweede helft van de 20ste eeuw nog veel landbouw en boomgarden waren. Niet vreemd dus, dat hier het feest van Tres Tombs al eeuwen gehouden wordt.

Op de vooravond van de optocht van Tres Tombs van Sant Andreu wordt een toneelstuk over het leven Sint-Antonius gehouden om 20:30 uur bij Plaça de Can Fabra, gevolgd door een correfoc (vuurloop met duivels bij het Parc de Can Fabra) en een vuurwerkshow, wat bekend staat als de “Tres Tombs Infernals”. De dag erna rijden paarden, praalwagens en koetsen door de straten van de wijk tot aan Plaça d’Orfila, waar de bewoners om 12:00 uur bij elkaar komen zodat hun huisdieren worden gezegend. De feestelijke parade volgt dan door de straten van de wijk tot aan zijn einde bij Carrer Ferran Junoy.

 • Praktische informatie:
  Wat: Tres Tombs de Sant Andreu
  Waar: het parcours begint bij Carrer de Sant Adrià (tussen de straten Carrer Gran de Sant Andreu en Carrer del Segre) en volgt via Carrer Segre, Plaça d’Orfila-Passeig Torras i Bages, Carrer Joan Torras, Passeig Torras i Bages-carrer Palomar, Carrer Gran de Sant Andreu, Rambla Fabra i Puig -Rambla 11 de Setembre, Carrer Josep Soldevila, Carrer de Sant Adrià en Carrer Ferran Junoy.
  Metro: Sant Andreu (L1)
  Wanneer: jaarlijks op het dichtstbijzijnde zondag van het feestdag van Sint-Antonius (17 januari). Start parcours bij Carrer de Sant Adrià om 10:30. Zegening van de dieren bij Plaça d’Orfila om 12:00 uur.
  Prijs: gratis

Tres Tombs de Sant Antoni

Sinds 1826 is het Festa dels Tres Tombs ook onderdeel van het jaarlijkse wijkfeest van Sant Antoni, dat op dit moment één van de hipste buurten van Barcelona is.

Ter opening van de Tres Tombs in Sant Antoni worden 150 duiven losgelaten, waarmee de stad 150 verschillende wensen aan de sint zou overdragen. De parade van Tres Tombs verzamelt dieren, praalwagens en koetsen in Montjuïc en begint via de Avinguda Mistral hun parcours door de wijk. Bij de Escola Pia de Sant Antoni op de Ronda de Sant Pau wordt het zegenen van de dieren door de dienstdoende priester gedaan.

Tegenwoordig loopt de route ook via de Gotische wijk. Eerst via het Plaça Universitat en Las Ramblas tot aan het Columbus Monument, gevolgd door Carrer Ferran en Plaça de Sant Jaume. Een prachtige en unieke gelegenheid voor een bezoek aan het centrum van Barcelona voor zowel locals als toeristen.

Tres Tombs de Sant Antoni Barcelona
Tres Tombs de Sant Antoni
Tres Tombs de Sant Antoni Barcelona
Koetsen met trekdieren
Tres Tombs de Sant Antoni Barcelona
Antieke rijtuigen
Tres Tombs de Sant Antoni Barcelona
Een waar spektakel voor jong en oud!
 • Praktische informatie:
  Wat: Tres Tombs de Sant Antoni
  Waar: het parcours begint op Avinguda Mistral en volgt via Carrer Floridablanca, Carrer Comte Borrell, Carrer Parlament, Ronda de Sant Pau, Carrer Comte d’Urgell, Carrer Tamarit, Carrer Villarroel, Carrer Floridablanca, Carrer Casanova, Carrer Sepúlveda, Ronda de Sant Antoni, Plaça Universitat, Carrer Pelai, Las Ramblas (descendent), Colom, Las Ramblas (ascendent), Carrer Ferran en Plaça de Sant Jaume.
  Metro: Sant Antoni (L2)
  Wanneer: jaarlijks op het eerste zaterdag na Sint-Antonius (17 januari). Start parcours bij Avinguda Mistral om 10:30. Zegening van de dieren bij Escola Pia de Sant Antoni (Ronda de Sant Pau, 72) om 11:30 uur.
  Prijs: gratis
  Tip: omdat deze parade ook via de Ramblas en in de Gotische wijk loopt, is de kans groot dat je deze tijdens een stedentrip Barcelona tegenkomt.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie