🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Verhuizen naar Spanje doe je zo

Verhuizen naar Spanje doe je zo

Spanje, het land van de flamenco, fiestas en siestas, is al jaren een favoriete vakantiebestemming voor vele Nederlanders en Belgen. Maar dat niet alleen: Spanje is ook dé nummer 1 bestemming om naar toe te verhuizen. Het heerlijke klimaat, de relaxte levensstijl en het geweldige eten: dit zal jij allemaal meemaken na een verhuizing naar Spanje.

Handige tips voor een verhuizing naar Spanje

Maargoed, je bent er nog niet zomaar. Een verhuizing naar Spanje kost geld en er gaat veel tijd overheen voordat je eindelijk kan genieten van die heerlijke tapas en de Spaanse zon. Om te zorgen dat je emigratie naar Spanje soepel verloopt, heb ik vijf handige tips opgesteld.

1. Besteed het vergelijken van verhuisbedrijven uit

Eerst ga je op zoek naar een verhuisbedrijf. In die zoektocht kom je er al gauw achter dat het aanbod en de kosten van verhuisbedrijven enorm kunnen verschillen. Als je hier tijd in wilt besparen, maak je dan gebruik van een bedrijf die jou offertes van verhuisbedrijven toestuurt. Sirelo is bijvoorbeeld zo’n bedrijf die hierbij helpt. Je vult het offerteformulier in, waar je aangeeft naar welke plaats en vanuit welke plaats je wilt verhuizen en wat je ongeveer wilt verhuizen. Dat is alles! Tijd om even achterover te zitten: binnen twee dagen ontvang je de offertes en zullen de verhuisbedrijven contact met je opnemen en je van meer belangrijke informatie voorzien. Het is allemaal vrijblijvend en er zitten geen kosten aan verbonden. Op deze manier kom je er snel achter welk verhuisbedrijf jouw spullen het voordeligste kan verhuizen.


2. Zorg dat je je NIE-nummer op orde hebt

Oké, je hebt ondertussen het goedkoopste verhuisbedrijf gevonden wat jouw huisraad het voordeligst naar Spanje kan verhuizen. Maar natuurlijk ben je er dan nog niet. Eerst het goede nieuws: als Nederlander hoef je geen visum aan te vragen voor een verhuizing naar Spanje. Wat je wel nodig hebt, is het NIE (Número de Identidad de Extranjero). Dit is verplicht als je langer dan 3 maanden in Spanje woont en van plan bent om te blijven. De NIE is onder andere nodig om te wonen en werken in Spanje, je in de staatszorg aan te sluiten, belasting in Spanje te betalen, het openen van een bankrekening en het kopen van een auto of een huis. Je kunt dit NIE-nummer zowel in Nederland als in Spanje aanvragen.

Je kunt het NIE aanvragen bij de Oficina de Extranjeros. Wanneer er geen Oficina de Extranjeros is, kun je je ook aanmelden bij de vreemdelingenpolitie (Comisaría de Policía). Heb je geen zin om hier helemaal voor naar Spanje te gaan? Dan kun je ook gewoon bij de Spaanse ambassade of het Spaanse Consulaat terecht in Den Haag. Je dient het NIE-nummer binnen drie maanden na binnenkomst in Spanje aan te vragen.

3. Schrijf je auto in bij de Impuesto de Matriculación

Een auto kun je overigens ook meeverhuizen, de meeste verhuisbedrijven regelen dit ook. Maar natuurlijk is dan nog niet alles geregeld. Je auto moet een Spaans kenteken krijgen en daardoor moet je je auto inschrijven in Spanje. Een soort van een visumaanvraag, maar dan voor je auto. Je moet hiervoor naar de Impuesto de Matriculación om je auto in te schrijven. Bijkomend voordeel is dat je dan geen BTW en geen invoerrechten voor je auto hoeft te betalen.

Let op: je kunt je auto pas inschrijven, nadat je zelf in het bezit bent van het NIE-nummer.

4. Bereid je goed voor op de Spaanse huizenmarkt

Geen verhuizing voor je zelf een huis in Spanje hebt natuurlijk. Het is een feit dat in Spanje er makkelijker ‘gesjoemeld’ kan worden op de huizenmarkt. De laatste jaren is dit probleem teruggedrongen, omdat het systeem er nu op gericht is, om de belangen te beschermen van zowel de koper als de verkoper. Een tip is om bij de aankoop van een huis in Spanje een advocaat te nemen. Wees er ook van bewust dat er bij de aankoop van je huis nog een aantal bijkomende kosten zijn. Medewerkers van Gimbrere Advocaten (met kantoren en Nederland en Spanje) kunnen je advies geven bij de zoektocht naar een koophuis in Spanje.

5. Zorg dat je het Spaans snel onder de knie hebt

In bepaalde landen kun je er gemakkelijk mee weg komen: de taal niet leren en toch gewoon functioneren. Maar let op: dit gaat echt niet op voor Spanje. De meeste mensen spreken namelijk geen Engels of redelijk gebrekkig Engels. Zelfs in grote, belangrijke steden als Barcelona, spreekt het merendeel van de bevolking maar nauwelijks Engels. Om dus goed ingeburgerd te raken, snel een baan te vinden en nieuwe Spaanse vrienden te maken, kun je het beste een cursus Spaans nemen.

Overigens is Spaans leren geen straf. De taal is prachtig en het voordeel is ook dat je dan sneller andere Romaanse talen zoals Frans, Italiaans of Portugees kunt volgen. In Nederland zijn er verschillende instituten waar je Spaans kunt leren, zowel online als in groepslessen. Bekende Nederlandse instituten zijn bijvoorbeeld Taalnetwerk, die Spaans aanbieden op allerlei niveaus. Verder is NTI een hele bekende instelling. Je kunt hier ook examens leggen, zodat je uiteindelijk een certificaat in handen hebt.

Natuurlijk komt er veel bij een verhuizing naar Spanje kijken, maar deze tips kunnen je wellicht wat op weg helpen. Wanneer alles is geregeld, kun je gaan genieten van de schoonheid die het prachtige Spanje je te bieden heeft.


Tip: maak gebruik van emigratieboeken over Spanje of check de site van Sirelo voor nog meer praktische informatie over een verhuizing naar Spanje. Daar wordt onder andere informatie gegeven over belastingen, gezondheidszorg en werken in Spanje.

Ben jij al verhuist naar Spanje en heb jij zelf tips voor andere lezers, laat dan een reactie achter!

Lees meer: alle benodigde informatie en handige tips voor een succesvolle verhuizing naar Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie