­čÖő­čĆ╗ÔÇŹÔÖÇ´ŞĆ ┬íOye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Trein in Barcelona

Er zijn meerdere momenten waarop je ervoor kunt kiezen om de trein te nemen in Barcelona: bijvoorbeeld om van het vliegveld El Prat naar Barcelona te gaan, om naar het strand buiten de stad te gaan of om een plek buiten Barcelona te bezoeken. Om je te verplaatsen binnen Barcelona is de trein echter niet nodig: daarvoor heb je de metro, de bus of de tram.

Treinmaatschappijen

Adif is de beheerder van de spoorweginfrastructuur in Spanje, terwijl Renfe de nationale Spaanse spoorwegmaatschappij is, die zowel de regionale treinen (Rodalies) regelt, als de middellangeafstandstreinen (Tren de Media Distancia) en de langeafstandstreinen (Tren de Larga Distancia). Verder verzorgt de RENFE ook de hogesnelheidstrein AVE (die onder andere Barcelona met Madrid verbindt in 2 uur en 30 minuten).

In het gebied rondom Barcelona hebben we daarnaast de regionale treinmaatschappij Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), die het vervoer in en rondom Barcelona verzorgt op plaatsen waar geen trein of metro aanwezig is. Zo kun je bijvoorbeeld met de FGC-trein naar Montserrat gaan vanuit Barcelona.

Let op: voor alle treinreizen buiten Barcelona dien je aparte tickets te kopen. Meer informatie over het kopen van deze tickets vind je hieronder.

Treinreizen in Barcelona
Treinreizen in Barcelona

Treinen in Barcelona

Regionale treinen

Regionale Treinen Barcelona


De Rodalies en de FGC-treinen zijn intercityÔÇÖs en regionale treinen die Barcelona verbinden met andere steden in de omgeving. In het Spaans worden de Rodalies-treinen ook ÔÇśCercan├şasÔÇÖ genoemd.

Alle Rodalies-treinen beginnen met een ÔÇťRÔÇŁ (van ÔÇśRodalia BarcelonaÔÇÖ), de FGC-treinen met een ÔÇťSÔÇŁ (van ÔÇśSuburbansÔÇÖ).

Je kunt met je OV-kaart reizen, maar je moet hier wel op de zones letten, want buiten zone 1 geldt een ander tarief en dien je dus een OV-kaart te kopen die voor die zones geldt.

Er bestaan in totaal 6 zones en de prijs varieert aan de hand van je eindbestemming. Bekijk onderstaande spoorwegkaart voor een compleet overzicht van alle trajecten.

Als je eenmalig buiten zone 1 gaat reizen, is het beter om een enkeltje of een retourtje te kopen voor je bestemming bij de kaartautomaat.

Spoorkaart regionale treinen Barcelona

Spoorkaart regionale treinen Barcelona 2019 - Treinen rondom Barcelona

­čöÄ┬áKlik hier om de kaart te downloaden.

Meest voorkomende trajecten:

 • Van Barcelona naar het vliegveld van Barcelona (Terminal 2): R2 Nord van Sants naar Aeroport (zone 1)
 • Van Barcelona naar de universiteit UAB: S55 en S2 van Catalunya naar Bellaterra en Universitat Aut├▓noma (zone 1)
 • Van Barcelona naar Montserrat: R5 en R50 van Espanya naar Aeri de Montserrat en┬áMonistrol de Montserrat┬á(zone┬á4)
 • Van Barcelona naar Sitges: R2 Sud van Sants naar Sitges (zone 3)
 • Van Barcelona naar het strand van Castelldefels: R2 Sud van Sants naar Platja de Castelldefels (zone 1)
 • Van Barcelona naar de Col├▓nia G├╝ell en de Crypte van Gaud├ş:┬áS33, S8 en┬áS4┬ávan Espanya naar┬áColonia G├╝ell┬á(zone 1)
 • Van Barcelona naar Calella: R1 van Sants naar Calella (zone 4)
 • Van Barcelona naar Santa Susanna: R1 van Sants naar Santa Susanna (zone 5)
 • Van Barcelona naar Blanes: R1 van Sants naar Blanes (zone 5)

Midden afstandstreinen vanaf Barcelona

Midden afstandstreinen Barcelona

Vanaf Barcelona kun je ook makkelijk met de trein naar andere Spaanse steden reizen zoals Tarragona, Reus, Ribera, Castell├│, Valencia, La Plana, Lleida, Girona, Figueres, Cerbere, Manresa, Zaragoza en Valencia. Deze steden liggen allemaal op maximaal 300 kilometer afstand van Barcelona en zijn binnen enkele uren goed te bereiken met de trein. Hier rijden extra snelle treinen onder de naam Regional, Regional Expr├ęs, Media Distancia, Catalunya Expr├ęs en Avant. De meeste middenafstandtreinen vertrekken vanuit Sants Estaci├│ en Estaci├│ de Fran├ža.

Spoorkaart midden afstandstreinen vanaf Barcelona

Spoorkaart midden afstandstreinen vanaf Barcelona

­čöÄ┬áKlik hier om de kaart te downloaden.

Lange afstandstreinen vanaf Barcelona

Lange afstandstreinen vanaf Barcelona

Vanaf Barcelona kun je met de trein ook ver reizen, zowel binnen als buiten de grenzen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker als je een langeafstandstrein combineert met andere regionale treinen. Ook handig zijn de ÔÇśtrenhotelsÔÇÖ, dat zijn de nachttreinen met bedden waar je kunt overnachten tijdens je reis en opstaat in een nieuwe stad.

Spoorkaart van Spanje

Spoorkaart van Spanje

Meest voorkomende trajecten:

 • AVE Barcelona – Madrid: van Barcelona naar Madrid via Camp de Tarragona, Lleida en Zaragoza
 • Euromed Barcelona – Valencia: van Barcelona naar Valencia
 • AVE Barcelona – Sevilla: van Barcelona naar Sevilla via Camp de Tarragona, Lleida, Zaragoza, Ciudad Real, Puertollano en C├│rdoba
 • AVE Barcelona – M├ílaga: van Barcelona naar M├ílaga via Camp de Tarragona, Zaragoza, C├│rdoba, Puente Genil en Antequera
 • Talgo Barcelona – Murcia: van Barcelona naar Murcia via Tarragona, Salou, Cambrils, Amposta, Vinar├│s, Benicarl├▓-Pe├▒iscola, Benicassim, Castell├│ de la Plana, Val`ncia, X├átiva, Villena, Elda-Petrer, Alacant, Elx en Orihuela
 • Alvia Barcelona – A Coru├▒a: van Barcelona naar A Coru├▒a via Camp de Tarragona, Lleida, Zaragoza, Tudela de Navarra, Castejon de Ebro, Burgos, Palencia, Sahagun, Le├│n, Astorga, Bembibre, Ponferrada, O Barco de Valdeorras, A R├║a-Pet├şn, San Clodio-Quiroga, Monforte de Lemos, Ourense, Santiago de Compostela, A Coru├▒a
 • Trenhotel Barcelona – Parijs

Tickets voor de trein in Barcelona kopen

Treinkaartjes kopen in Barcelona
Kaartverkoop op Barcelona Sants treinstation

De trein is over het algemeen een vrij goedkoop vervoersmiddel, zeker in vergelijking met Nederland. Tickets kun je ter plekke bij de kaartautomaten of de stationsloketten kopen, al is het voor langeafstandstreinen wel aan te raden om deze van tevoren online te kopen.

Tickets voor regionale treinen

Tickets voor de intercityÔÇÖs en regionale treinen van Rodalies en FGC hebben een vaste prijs en je kunt je tickets bij de kaartautomaten op alle treinstations op de dag zelf kopen (let op dat er ÔÇťRodaliesÔÇŁ boven op de automaat staat). Vaak is er ook een loket met een medewerker die je kan helpen met het kopen van je ticket of het uitstippelen van je reis. Als je vaak op een bepaald traject reist, is het voordeliger om hiervoor een speciaal abonnement te kopen. Reis je eenmalig, kies dan voor een los ticket. Let op: als je de trein neemt maar in zone 1 blijft, kun je met een gewone OV-kaart reizen en hoef je geen apart ticket te kopen.

­čĹë┬áLees hier meer over de verschillende zones rondom Barcelona.

Bij de kaartautomaat kun je een van onderstaande tickets halen voor de regionale trajecten. Een ÔÇśbitllet senzillÔÇÖ geldt als een enkele rit. Het kost je zo maximaal ÔéČ 6,30 om bijvoorbeeld naar Sant Vince├ž de Calders te gaan (zone 6). Met een ÔÇśbonotrenÔÇÖ kun je binnen 90 dagen 10 keer met de trein reizen voor een voordeliger tarief. Meer informatie over de tarieven en overige abonnement opties vind je┬áhier.

Tickets voor midden afstandstreinen

Tickets voor de middenafstandstreinen (Regional, Regional Expr├ęs, Media Distancia en Catalunya Expr├ęs) zijn anders dan de regionale omdat deze treinen vaak sneller zijn en minder stoppen dan de regionale treinen. Deze tickets koop je bij de loketten in het treinstation op dezelfde dag of ruim van tevoren via de site van Renfe.

Tickets voor lange afstandstreinen

Tickets voor langeafstandstreinen zoals de AVE, Euromed en Talgo kunnen, net als vliegtickets, in prijs vari├źren en het is dus aan te raden om deze zo vroeg mogelijk online te kopen.

Tickets kun je ook bij het loket in het treinstation zelf kopen, maar inmiddels is het de meest gangbare manier om je tickets online te kopen.

Vaak kun je leuke aanbiedingen vinden of combinatietickets kopen (indien van toepassing) waarmee je flink wat geld kunt besparen.

Let bij het aankopen van tickets erop dat je een eerste (ÔÇśclase preferenteÔÇÖ of ÔÇśprimera claseÔÇÖ) en een tweede klas (ÔÇśclase turistaÔÇÖ of ÔÇśsegunda claseÔÇÖ) hebt, waardoor er prijsverschillen zijn. In de langeafstandstreinen moet je op het aangewezen stoelnummer plaatsnemen.

Van en naar sommige bestemmingen (zoals Tarragona, Lleida of Sant Vicen├ž de Calders) rijden verschillende treinsoorten (regionale, midden en lange afstand). Let er dus goed op bij drukke stations zoals Sants dat je bij de juiste trein instapt. Voorbeeld: je mag niet naar Sant Vicen├ž de Calders reizen in een middellangeafstandstrein met een ticket voor regionale treinen.

Treinstations in Barcelona

In een grote stad als Barcelona zijn er uiteraard meerdere treinstations te vinden. Maar let op, want niet alle treinen stoppen overal. Je moet eerst bekijken welke trein je nodig hebt en vanuit daar het juiste station kiezen. Hieronder vind je een overzicht van alle treinstations en de trajecten die ze bieden.

Treinstations in Barcelona

Sants Estaci├│

Sants Estaci├│ is het grootste treinstation van Barcelona, waar alle midden- en langeafstandstreinen stoppen, maar ook diverse intercityÔÇÖs, regionale treinen en de trein naar het vliegveld van Barcelona┬á(de R2 Nord). Het is mooi verbonden met de metro van Barcelona (L3 en L5) en het beschikt tevens over een hotel (Barcel├│ Sants), een VVV-kantoor en een busstation voor regionale bussen.

Treinen vanaf Sants Estaci├│

Barcelona Sants - Treinstation Barcelona

Let er bij het instappen op een druk station als Sants op dat je in de juiste trein zit.

 • Praktische informatie:
  Adres: Estaci├│ de Sants (Pla├ža dels Pa├»sos Catalans)
  Metro: Sants Estaci├│ (L3 en L5)
  Open: van maandag t/m zaterdag van 4:30 tot 00:30. Zondag en feestdagen van 5:00 tot 00:30 uur. Ticketverkoop bij loketten: dagelijks van 05:30 tot 22:00. Tickets van tevoren kopen kan ook van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur (let op: gesloten tijdens feestdagen).
  Tip: een plattegrond van het treinstation vind je hier.

Catalunya

Bij Pla├ža Catalunya vind je naast een┬ámetrostation (L1 en L3) ook een treinstation en het beginpunt van de FGC-treinen (L6, L7, S1, S55, S5, S2). Haar ligging als meest centrale treinstation maakt dit een van de drukste en belangrijkste overstapplaatsen. Het is hier constant druk met mensen, dus let goed op je spullen en pas op waar je loopt.

Treinen vanaf Catalunya

Barcelona Pla├ža Catalunya - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Pla├ža Estaci├│ (onderaan Pla├ža Catalunya)
  Metro: Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
  Open: wanneer de treinen rijden

Estaci├│ de Fran├ža

Het twee na belangrijkste station van Barcelona is de Estaci├│ de Fran├ža. Een prachtig complex in Noucentistastijl van grote architectonische waarde, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Dit station is weliswaar niet meer zo druk als vroeger, maar het dient nog steeds als treinstation voor enkele regionale, midden- en langeafstandstreinen. Het meest dichtstbijzijnde metrostation is La Barceloneta (L4) en dit ligt op loopafstand.

Treinen vanaf Estaci├│ de Fran├ža

Barcelona Estaci├│ de Fran├ža - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Avinguda Marqu├Ęs de lÔÇÖArgentera
  Metro: Barceloneta (L4)
  Open: dagelijks van 4:45 tot 00:00 uur
  Ticketverkoop bij loketten: dagelijks van 06:00 tot 21:30 uur. Tickets van tevoren kopen kan ook van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur

Passeig de Gràcia

Als je vanaf het vliegveld met de trein naar Barcelona reist en direct naar het centrum wilt, is de kans groot dat je naar het treinstation van Passeig de Gràcia gaat. Vanaf hier kun je daarna overstappen op de metro (L2, L3 en L4) of naar buiten lopen om enkele van de mooie Modernistische gebouwen die het Passeig de Gràcia versieren te bewonderen.

Treinen vanaf Passeig de Gràcia

Barcelona Passeig de Gràcia - Treinstation-Barcelona

Let op: Passeig de Gr├ácia is een ware hub aan tunnels die de verschillende metroÔÇÖs en treinstations verbinden. Je kunt er snel verdwalen, dus let goed op de signalering.

 • Praktische informatie:
  Adres: Passeig de Gr├ácia – Carrer Arag├│
  Metro: Passeig de Gr├ácia (L2, L3 en L4)
  Open: dagelijks van 5:00 tot 00:00 uur
  Ticketverkoop bij loketten: dagelijks van 06:00 tot 22:00 uur

Arc de Triomf

Arc de Triomf is een vrij centraal gelegen treinstation, met metroverbinding (L1) en vlakbij het busstation Estació del Nord.

Treinen vanaf Arc de Triomf

Barcelona Arc de Triomf - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Avinguda de Vilanova (tussen Passeig de Sant Joan en Estació del Nord de Barcelona)
  Metro: Arc de Triomf (L1)
  Open: wanneer de treinen rijden

Clot-Arag├│

Clot-Aragó is een kleinschalig treinstation dat verbonden is met metrostation Clot (L1 en L2). Dit is een handige opstapplaats voor een aantal regionale treinen. Persoonlijk vind ik het een prettig station omdat het kleiner, rustiger en meer overzichtelijk is dan de rest.

Treinen vanaf Clot-Arag├│

Barcelona El Clot-Arag├│ - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Pla├ža Canonge Rod├│
  Metro: Clot (L1 en L2)
  Open: wanneer de treinen rijden

La Sagrera- Merididana

Nog een ander klein en rustig station is dat van La Sagrera-Meridiana, met verbinding met de metro Sagrega (L1, L5, L9 en L10). Dit is tevens een van de nieuwste stations van Barcelona, geopend in 2011.

Treinen vanaf La Sagrera-Meridiana

Barcelona La Sagrera Merididana - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Avinguda Meridiana, 305
  Metro: Sagrega (L1, L5, L9 en L10)
  Open: wanneer de treinen rijden

Sant Andreu Arenal

Nog een ander klein en rustig station is dat van Sant Andreu Arenal, vlakbij de┬ámetro Fabra i Puig (L1) en het busstation Estaci├│ dÔÇÖAutobusos Fabra i Puig.

Treinen vanaf Sant Andreu Arenal

Barcelona Sant Andreu Arenal - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Avinguda Meridiana, 392
  Metro: Fabra i Puig (L1)
  Open: wanneer de treinen rijden

Sant Andreu Comtal

Niet te verwarren met Sant Andreu Arenal. Het station van Sant Andreu Comtal ligt midden in de wijk van Sant Andreu, op loopafstand van het metrostation Sant Andreu (L1).

Treinen vanaf Sant Andreu Comtal

Barcelona Sant Andreu Comtal - Treinstation Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Pla├ža de l’Estaci├│
  Metro: Sant Andreu (L1)
  Open: wanneer de treinen rijden

Torre del Bar├│

Een van de meest afgelegen stations en waar je waarschijnlijk niet vaak zal komen is het station van Torre del Baró. Het ligt aan de andere kant van de Collserola bergen, in de (wat mindere) wijken van Torre Baró, Ciutat Meridiana en Vallbona. Het metrostation Torre Baró | Vallbona (L11) ligt vlakbij op loop afstand.

Treinen vanaf Torre del Bar├│

Barcelona Torre del Bar├│ - Treinstation-Barcelona
 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer Vallcivera, 3
  Metro: Torre Bar├│ | Vallbona (L11)
  Open: wanneer de treinen rijden

Tips voor de trein in Barcelona

 • Stippel je reis van tevoren uit met behulp van de site van┬áGencat voor de regionale treinen, en met de site van Renfe voor de midden- en langeafstandstreinen. Ben je benieuwd naar de dienstregeling van de regionale treinen zoals de trein van en naar het vliegveld van Barcelona (R2 Nord), bekijk ze dan┬áhier.
 • Check altijd of er kortingen zijn voor kinderen en gepensioneerden. Kinderen onder de 4 jaar kunnen vaak gratis reizen.
 • Vaak is het aan te raden om drukke stations zoals Sants, Passeig de Gr├ácia en Catalunya te vermijden en op de trein te stappen bij een station dat net daarvoor ligt. Je vergroot hiermee je kansen op een mooie zitplaats.
 • Treinkaartjes moeten door de stempelmachine wanneer je instapt in de trein. Bij het uitstappen heb je soms poorten waar je je kaart opnieuw moet gebruiken, gooi deze dus nooit onderweg weg maar pas als je echt buiten het treinstation bent. Bij kleinere treinstations heb je vaak geen poorten, dus je hoeft niet uit te checken. Vergeet dan niet om je wel in te checken.

Ik ÔÖą van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.