🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

OV-tickets in Barcelona

Om je makkelijk en snel door Barcelona te verplaatsen kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. Het ov in Barcelona is zeer modern, schoon, goedkoop en vooral goed geregeld. Met een van de grootste metronetwerken, hybride bussen en moderne trams die door de stad reizen, kun je overal in de stad komen. Maar om gebruik te kunnen maken van dit fijne openbaar vervoer systeem dien je wel eerst een ov-kaart te hebben gekocht. Op deze pagina leg ik je uit welke soorten ov-tickets er in Barcelona zijn en welke je moet nemen als je op Barcelona stedentrip gaat of in Barcelona woont.

Let op!

Je kunt veel gedoe voorkomen door je ov-kaarten alvast online te bestellen. Wist je bovendien dat je vaak heel wat geld kunt besparen op je reiskosten als je ze van tevoren aanschaft?

🎟️ Koop nu: de Barcelona Essentials Pas inclusief ov-kaart

✈️ Koop nu: Barcelona Luchthaven transfer, ov-kaart + Barcelona audiogids

🚇 Koop nu: de Hola Barcelona Travelcard, de ov-pas voor toeristen

Geïntegreerd kaartsysteem

Als je voor het eerst naar Barcelona komt, kan in eerste instantie het uitgebreide openbaarvervoersysteem in Barcelona ingewikkeld en intimiderend lijken. Het goede nieuws is dat men in Barcelona met een geïntegreerd kaartsysteem werkt, waardoor je van zowel de metro, trams, bussen als zone 1 van de stads- en regionale treinen gebruik kunt maken met dezelfde ov-kaart.

Let op: de hop-on-hop-off bussen en de Aerobús (de shuttlebussen naar het vliegveld), zijn niet in de standaard ov-kaarten inbegrepen.

De prijs die je voor een rit met het openbaar vervoer in Barcelona betaalt, is onder andere afhankelijk van je eindbestemming (of je binnen Barcelona blijft, de zogenaamde zone 1) en het soort ov-kaart die je gebruikt.

Ov-reizigers kunnen kiezen uit verschillende soorten reistickets. Welke ov-kaart het voordeligst voor jou is, is afhankelijk van hoeveel je van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen, en of je hier tijdelijk of permanent woont.

Als toerist ben je vaak het voordeligst uit met een ov-toeristenkaart voor 2, 3, 4 of 5 dagen zoals Hola Barcelona Travel Card. Zo kun je zoveel gebruik maken van het openbaar vervoer in Barcelona als je wilt zonder extra kosten. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte ov-kaarten in Barcelona en de bijhorende tarieven.

Koop alvast je OV dagkaarten online

Soorten openbaar vervoer tickets in Barcelona

Omdat er meerdere ov-kaarten bestaan waar je uit kunt kiezen als je in Barcelona bent, heb ik hieronder een lijst gemaakt met de belangrijkste. Zodoende weet je straks welke kaart het beste bij je past.

Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona
Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona

Hola Barcelona Travel Card: toeristen ov-kaart

De Hola Barcelona Travelcard (voorheen Hola BCN! Travelcard) is hét vervoersbewijs voor toeristen die meerdere dagen in Barcelona verblijven en veel gebruik maken van het ov. Met deze ov-pas heb je onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona gedurende 2, 3, 4 of 5 dagen.

Deze kaart is echter alleen geldig als je binnen Barcelona blijft (zone 1), maar kan ook gebruikt worden om met de metro of de trein van en naar het vliegveld van Barcelona te reizen.

Prijzen van deze kaarten variëren tussen de € 17,50 en € 40,80, afhankelijk van de periode die je kiest. Omgerekend is dat € 8,16 per dag (op basis van een 5-dagen-ticket).

 • Kosten: vanaf € 8,16 per dag.
 • Looptijd: van 2 (24 uur) tot 5 dagen (120 uur).
 • Geldigheid: op al het ov in Barcelona (zone 1), inclusief traject van en naar Barcelona Airport.
 • Te koop: online, verkoopautomaat op elk metrostation, VVV Barcelona.

👉 Lees hier meer over de Hola Barcelona Travelcard en bestel je tickets direct.

Barcelona Card: toeristen pas

De Barcelona Card is een toeristenpas waarmee je niet alleen gratis toegang krijgt tot het openbaar vervoer in Barcelona, maar ook gratis toegang en kortingen op vele musea, attracties en bezienswaardigheden.

Ook het vervoer van en naar het vliegveld zit inbegrepen in deze kaart (met de metro en trein).

Prijzen van € 27,- tot € 90,-, afhankelijk van de periode die je kiest. Omgerekend is dat € 18,- per dag (op basis van een 5-dagen-ticket).

 • Kosten: € 18,- per dag.
 • Looptijd: van 2 (24 uur) tot 5 dagen (120 uur).
 • Geldigheid: op alle OV in Barcelona (zone 1), inclusief traject van en naar Barcelona Airport.
 • Te koop: online, VVV Barcelona.

👉 Lees hier meer over de Barcelona Card en bestel je tickets direct.

Koop alvast je OV dagkaarten online

Bitllet Aeroport: airport ticket

Om van en naar het vliegveld te reizen met de metro heb je een speciaal ticket nodig: de Bitllet Aeroport (tenzij je gebruik maakt van de Hola Barcelona Travelcard, Barcelona Card, T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16, T-Trimestre of Tarjeta Rosa; dan wordt dit metrotraject gewoon vergoed).

Deze vliegveld-metrokaart geeft je recht op een enkeltje van het vliegveld (Terminal 1 of Terminal 2) naar een van de andere metrostations in Barcelona, of andersom.

 • Kosten: € 5,50 per traject.
 • Looptijd: 1 rit van of naar Barcelona Airport.
 • Geldigheid: metroreis met begin of eindpunt Barcelona Airport (Aeroport T1 of Aeroport T2).
 • Te koop: verkoopautomaat op elke metrostation, TMB App.

T-Mobilitat: standaard ov-kaart

De T-Mobilitat is het nieuwe kaartsysteem waarmee bewoners (en toeristen) met het ov kunnen reizen. Deze ov-kaart is beschikbaar zowel in anonieme als persoonlijke vorm en dient als ov-kaart om je reisabonnement op te slaan. De prijs die je voor de T-Mobilitat betaalt, is afhankelijk van het type kaartformaat dat je kiest en het abonnement dat je vervolgens afsluit.

De T-Mobilitat is verkrijgbaar in drie verschillende formaten:

 1. Anoniem (kartonnen kaart): deze T-Mobilitat is een kartonnen kaart met een chip waarop je je reisabonnement kunt laden. Deze is te koop bij de zelfbedieningsautomaten in de metro en vereist geen inschrijving. De kosten voor een anonieme T-Mobilitat-kaart zijn € 0,50.
 2. Persoonlijk (plastic kaart): deze T-Mobilitat werkt op een plastic kaart met een chip waarop je je reisabonnement kunt laden. De kaart is persoonlijk en dien je aan te vragen via de website of app van T-Mobilitat. De kosten voor de plastic kaart zijn € 4,5.
 3. Persoonlijk (digitaal op je smartphone): deze T-Mobilitat-kaart werkt enkel via de app van T-Mobilitat. Daar vraag je je digitale persoonlijke kaart aan en sla je reisabonnementen op. De kosten voor een digitale ov-kaart zijn € 1,-.

Reisabonnementen voor het openbaar vervoer in Barcelona

Heb je een T-Mobilitat aangeschaft, dan dien je daar een reisabonnement op te slaan om daarmee te kunnen reizen met de metro, bus, trein of tram. Als reiziger kun je kiezen uit veel soorten abonnementen. Welke het beste voor je is, is afhankelijk van je situatie. Hieronder geef ik je een lijst van de meest gekozen opties.

 • T-Casual (10 ritten): met deze kaart heb je recht op 10 ritten met het ov. De rit mag maximaal 75 minuten duren, en als je tussendoor moet overstappen naar een ander vervoersmiddel (bijvoorbeeld van de metro naar de bus), hoef je niet extra te betalen. Je kunt het kaartje delen met andere mensen als jullie het op verschillende momenten van de dag gebruiken. Prijs: € 12,15.
 • T-Familiar (8 ritten): met deze kaart heb je recht op 8 ritten met het ov. In tegenstelling tot de T-Casual kun je deze kaart met andere mensen tegelijkertijd gebruiken. Deze kaart is daarom vooral interessant wanneer je met je gezin of met z’n tweeën reist, want je kunt het ticket delen. Net als bij de T-Casual mag de rit maximaal 75 minuten duren, en als je tussendoor moet overstappen naar een ander vervoersmiddel (bijvoorbeeld van de metro naar de bus), hoef je niet extra te betalen. Prijs: € 10,70.
 • T-Usual (maandkaart): deze persoonsgebonden ov-kaart geeft je onbeperkte toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona gedurende een maand (30 dagen). Kosten: € 21,35.
 • T-Jove (studentenkaart): jongeren onder de 25 jaar oud kunnen gebruikmaken van deze persoonlijke ov-kaart om 90 dagen lang onbeperkt te reizen op alle operatoren in het geïntegreerde vervoerssysteem. Kosten: € 42,70.
 • T-Grup (groepskaart): deze ov-kaart geeft je recht op 70 ritten in 30 dagen en kan door meerdere personen worden gebruikt. Niet geldig voor het traject met de metro naar Barcelona Airport. Kosten: € 84,80.

Goed om te weten: Heb je voor de anonieme ov-kaart gekozen, dan kun je alleen kiezen uit een aantal reisabonnementen, namelijk: de T-Casual, T-Usual, T-Familiar of T-Grup.

Deze reisabonnementen (behalve de T-Jove) zijn, net als de T-Mobilitat, te koop bij de zelfbedieningsautomaten bij alle metrostations. Beschik je over een persoonlijke T-Mobilitat-kaart, dan kun je ze ook digitaal aanschaffen.

Alle genoemde prijzen zijn daarnaast voor zone 1 (dat eigenlijk heel Barcelona en zelfs sommige naburige steden omvat). Sommige van deze kaarten, zoals de T-Casual en T-Usual, zijn voor meerdere zones verkrijgbaar. Kortom, hoe verder je reist, hoe meer je moet betalen.

👉 Lees hier meer over de verschillende zones in Barcelona.

Andere OV-tickets en abonnementen

 • T-Dia (dagkaart): met deze kaart krijg je gedurende een dag (24 uur vanaf de eerste validatie) volledige toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona. Kosten: € 11,20.
 • Bitllet Senzill (enkeltje): dit kaartje is geldig voor één rit met de metro (behalve voor metrostations Aeroport T1 en Aeroport T2 op lijn L9 Sud), bus of de kabelbaan van Montjuïc. Alleen aan te raden als je maar heel sporadisch gebruik maakt van het openbaar vervoer. Kosten: € 2,55.

Tip: Als inwoner van Barcelona kun je ook recht hebben op kortingen en speciale abonnementen zoals de Tarjeta Rosa (voor 60-plussers en mindervaliden), FM/FN (voor eenoudergezinnen of grote gezinnen) en de T-16 (voor kinderen tussen 4 en 16 jaar oud). Zie meer informatie over de persoonsgebonden ov-kaarten en speciale ov-abonnementen op de officiële TMB-pagina.

Ov-tickets voor het vliegveld

Wie zo goedkoop mogelijk van en naar het vliegveld van Barcelona wil reizen, kan het beste gebruikmaken van het openbaar vervoer. Barcelona Airport in El Prat is goed verbonden met de stad door middel van de metro (lijn L9 Sud), de trein (R2 Nord) en de bus (buslijn 46).

Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden afhankelijk van het soort kaartje waarmee je wilt reizen.

 • Reizen met een standaard ov-kaart: reisabonnementen zoals de T-Casual en de T-Familiar zijn niet geldig voor het reizen met de metro naar de luchthaven van Barcelona, maar wel voor de treinen (vanuit Terminal 2) en buslijn 46 (met halte op Terminal 1 en Terminal 2), die je naar het vliegveld brengt. Met deze abonnementen kun je tevens gebruikmaken van de nachtbussen. Gebruikers van T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16 en Tarjeta Rosa kunnen wél met de metro naar het vliegveld van Barcelona reizen (en andersom).
 • Reizen met een airport ticket (Bitllet Aeroport): de Bitllet Aeroport is het vervoersbewijs die je nodig hebt om met de metro van of naar het vliegveld van Barcelona te reizen. Met deze speciale metrokaart mag je in- of uitstappen bij de metrostations Aeroport T1 en Aeroport T2.
 • Reizen met een ov-toeristenpas (Hola Barcelona Travelcard of Barcelona Card): beschik je van een ov-toeristenkaart, dan kun je gebruikmaken van alle vervoersopties (de metro, bus en trein), om naar Barcelona vanuit de luchthaven te reizen.

Een andere manier om van en naar het vliegveld van Barcelona te reizen is door gebruik te maken van de airport shuttlebussen van Aerobús, die je direct naar het stadscentrum brengen. Voor deze dienst gelden echter andere tarieven en dien je aparte tickets te kopen (€ 6,75 enkeltje).

👉 Lees hier meer over de verschillende vervoeropties om van en naar het vliegveld te reizen.

Barcelona ov-kaarten kopen

De T-Mobilitat en de verschillende reisabonnementen zijn gewoon bij de kaartautomaten in de metro te koop, of bij de informatiebalies van TMB, oftewel het Punt TMB.

De toeristenpassen koop je het beste van tevoren online (zo profiteer je vaak van extra korting en kun je ze al bij aankomst gelijk gebruiken).

Voor de persoonsgebonden ov-kaarten en abonnementen dien je je te registreren en te legitimeren via de website van T-Mobilitat.

Goed om te weten: Kinderen van nul tot vier jaar oud mogen gratis reizen met het ov in Barcelona.

Onderstaande tickets kun je direct online bestellen, wel zo handig om alvast te regelen:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.