🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen 2 reacties
Home » Blog » Nieuwe tarieven en ov-kaart genaamd T-Mobilitat

Nieuwe tarieven en ov-kaart genaamd T-Mobilitat

Sinds deze week gelden er nieuwe tarieven voor het openbaar vervoer in Barcelona. Bovendien nemen we dit jaar definitief afscheid van de kartonnen kaarten voor het ov; deze worden nu vervangen door een nieuw systeem genaamd T-Mobilitat, dat fungeert als ov-kaart en waarop je al je vervoerskaarten kunt opslaan. In deze post vertel ik je meer over al deze veranderingen en hoe je voortaan met het openbaar vervoer in Barcelona moet reizen.

Nieuwe tarieven voor het openbaar vervoer

Laten we beginnen met de prijzen van het openbaar vervoer. Voor het eerst in drie jaar zijn de tarieven gestegen. De tickets voor metro, bus en tram zijn nu 6,75% duurder.

Bijvoorbeeld, een 10-rittenkaart, de T-Casual, kost nu € 12,15 in plaats van € 11,35. Een enkele reis is gestegen van € 2,40 naar € 2,55, en de Bitllet Aeroport (de metrokaart voor reizen naar de luchthaven) kost nu € 5,50 in plaats van € 5,15.

Hieronder heb ik een tabel gemaakt met een overzicht van de prijzen vóór en na de wijziging.

20232024
Bitllet senzill (enkeltje)€ 2,40€ 2,55
T-Dia (dagkaart)€ 10,50€ 11,20
T-Familiar (8 rittenkaart)€ 10,00€ 10,70
T-Casual (10 rittenkaart)€ 11,35€ 12,15
T-Usual (maandkaart) (50% korting)*€ 20,00€ 21,35
T-Jove (studentenkaart) (50% korting)*€ 40,00€ 42,70
T-Grup (groepskaart)€ 79,45€ 84,80
Bitllet Aeroport (metrokaart voor de luchthaven)€ 5,15€ 5,50
Hola Barcelona Travelcard (toeristen ov-kaart)€ 16,30€ 17,50
Barcelona Card (toeristen pas)€ 53,00€ 55,00

*Deze ov-kaarten worden momenteel gesubsidieerd door de staat, vandaar de 50% korting.

De nieuwe T-Mobilitat

De T-Mobilitat is het nieuwe transportsysteem voor het openbaar vervoer in Barcelona, waarbij significante veranderingen worden geïmplementeerd om de mobiliteit van reizigers te verbeteren. Zelfbedieningsautomaten zijn gestopt met het afdrukken van oude kaartformaten en bieden alleen het nieuwe contactloze T-Mobilitat-formaat aan. De kaarten zullen anoniem zijn, behalve voor degenen die persoonlijke identificatie vereisen.

Nieuwe kaartformaten

Belangrijke veranderingen hebben betrekking op de formaten van de kaarten, waarbij de oude magnetische strip op kartonnen kaarten wordt vervangen door een contactloos systeem op plastic, mobiele en kartonnen kaarten met het T-Mobilitat-logo.

De nieuwe kartonnen kaarten zijn oplaadbaar en kunnen zonder voorafgaande registratie worden gebruikt.

Nieuwe T-Mobilitat Barcelona
Nieuwe T-Mobilitat in Barcelona

Soorten T-Mobilitat-kaart

Als gebruiker van het ov-systeem in Barcelona kun je voortaan kiezen uit drie verschillende soorten ov-kaarten: de anonieme kaart (van karton), een persoonlijke kaart (van plastic) of een digitale kaart. De verschillen tussen de drie modellen zijn grofweg als volgt:

 • Anonieme ov-kaart: deze anonieme T-Mobilitat-kaart is van karton en heeft een oplaadbare chipkaart waarop je een van de reisabonnementen (de T-Casual, T-Grup, T-Familiar of de T-Usual) kunt laden. Deze kaart is verkrijgbaar bij de zelfbedieningsautomaten in de metro en vereist geen inschrijving. Kosten per kaart: € 0,50.
 • Persoonlijke ov-kaart: deze persoonlijke T-Mobilitat-kaart is een plastic kaart met een chip waarop je je reisabonnementen kunt opslaan. Deze kaart gaat langer mee dan de kartonnen kaart en heeft een garantie van vijf jaar. Je kunt deze kaart online aanvragen op de T-Mobilitat-website of de mobiele app, waar je ook je reisabonnementen kunt kopen. Kosten per kaart: € 4,50.
 • Digitale ov-kaart: ten slotte is er ook de mogelijkheid om een persoonlijke T-Mobilitat aan te vragen die volledig digitaal werkt. Deze sla je op op je smartphone en gebruik je vervolgens telkens om met het ov te reizen. Je kunt deze digitale kaart online aanvragen op de T-Mobilitat-website of de mobiele app, waar je ook je reisabonnementen kunt kopen. Kosten per kaart: € 1,-.

Tip: Kom je naar Barcelona en weet je niet welke kaart je moet hebben? Check dan hier mijn gids over de ov-kaarten in Barcelona.

Oude kaarten

De overgang naar het nieuwe T-Mobilitat is al een tijdje gaande. Sinds 28 november 2023 werken de T-Casual, T-Usual, T-Familiar en T-Grup alleen met de T-Mobilitat, en je kunt ze niet langer kopen met het oude magnetische systeem. Zelfbedieningsautomaten zijn geleidelijk gestopt met het afdrukken van oude kaartformaten en bieden nu alleen het nieuwe contactloze T-Mobilitat-formaat aan.

Ook belangrijk om te weten: de vervoerstitels die in 2023 en gedurende de eerste 14 dagen van 2024 zijn aangeschaft, kunnen nog worden gebruikt tot 30 april 2024.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Nieuwe tarieven en ov-kaart genaamd T-Mobilitat”

 1. Voor 1 dag in Barcelona en ongeveer 4 a 8 ritten (wel gecombineerd met bus en metro soms, maar allemaal korte dan 45 minuten), kun je dan het beste de dag kaart brengen of de 10 ritten? En koop je ze op dezelfde plek?

  Beantwoorden
  • Hola Petra, nu de nieuwe T-Mobilitat is ingevoerd, dien je om een 10 rittenkaart te hebben eerst een T-Mobilitat aan te schaffen (vanaf € 0,50 per persoon) en daarop de T-Casual (€ 12,15 per persoon) opladen. Voor de T-Dia hoef je geen T-Mobilitat te kopen en kost je ook nog eens iets minder, € 11,20 per persoon. Aangezien dat jullie maar 1 dag in Barcelona zullen zijn, denk ik dat de T-Dia voldoende zal zijn. Beide kaarten zijn te koop bij de kaartenautomaten in de metro ingangen.

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie