De beste tips van een local!

Over de stad Barcelona

Over Barcelona stad
Inhoudsopgave

Barcelona is de bruisende culturele hoofdstad van Catalonië en de op twee na grootste stad van Spanje. Een stad die mede dankzij zijn gunstige ligging aan de Middellandse Zee, het gastvrije en vrolijke karakter van zijn inwoners, de prachtige architectuur en het overheerlijke gastronomische aanbod, veel mensen van over de hele wereld aanlokt. Niet voor niks wordt Barcelona vaak geprezen als één van de mooiste steden in Europa en wordt het door velen beschouwd als dé perfecte bestemming voor een stedentrip. Benieuwd naar wat Barcelona zo bijzonder maakt en wat er te ontdekken valt in deze stad? Lees dan verder.

Algemene informatie over de stad Barcelona

Dat Barcelona een heerlijke stad is voor een stedentrip is onder andere goed te zien aan de meer dan 8 miljoen toeristen die jaarlijks Barcelona bezoeken.

De stad is wereldwijd bekend door onder andere de voetbalclub FC Barcelona en de architect Antoni Gaudí. Maar wat weet je eigenlijk over Barcelona?

Hieronder vind je mijn inleiding over Barcelona met alles wat je dient te weten voordat je naar Barcelona gaat.

De naam Barcelona

Er zijn verschillende theorieën omtrent de oorsprong van de naam Barcelona: dat het van de achternaam van Hannibals vader zou afstammen (Barca) of dat het een afleiding van Hercules’ boot (Barca Nona) zou zijn.

Experts zeggen echter dat de naam Barcelona afgeleid zou zijn van de Romeinse stad Barcino, die op zijn beurt een afleiding was van Barkeno, de naam van het dorp van de Laietanen, die hier in de pre-romeinse tijd woonden.

BCN, Barça of Barna?

Je ziet en je hoort het vaak om je heen: BCN, Barça en Barna. Maar wat is de juiste afkorting voor Barcelona en wat betekent de rest? Barcelonezen noemen hun stad Barna of BCN. BCN is tevens de code van het vliegveld van Barcelona. Barça gebruik men alleen als afkorting voor de voetbalclub FC Barcelona. Het is dus onjuist om de stad Barcelona “Barça” te noemen.

Waar ligt Barcelona

Barcelona ligt in het noordoosten van Spanje en is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. Het is een stad die werkelijk alles heeft: een fantastische ligging aan zee (Mediterrani), bergen (Collserola) en rivieren (Besòs en Llobregat). Het heeft, zoals de locals het noemen “mar i muntanya” (de zee en de bergen).

Ondanks de grote oppervlakte, blijft Barcelona een stad van menselijk formaat. Het oude centrum, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn, is bijvoorbeeld zeer goed te belopen.

Dankzij de uitstekende infrastructurele voorzieningen zoals een modern vliegveld, hogesnelheidstreinen en snelwegen, is Barcelona ook nog eens zeer goed verbonden met de rest van het land. De haven van Barcelona is tevens een van de belangrijkste uit de Middellandse Zee.

Lees meer: strand in Barcelona | bergen en heuvels | omgeving

Uitkijkpunt Bunkers del Carmel Barcelona
Uitkijkpunt Bunkers del Carmel

Hoeveel inwoners heeft Barcelona

Met 1,6 miljoen inwoners (3,2 miljoen als je de omliggende steden erbij telt) kunnen we Barcelona gerust een metropool noemen.

Het kosmopolitische en open karakter van zijn bewoners, naast het mooie weer en de vele arbeidskansen, maken van Barcelona ook een zeer aantrekkelijke plek voor migranten, gelukzoekers en hoogopgeleide mensen met internationale banen.

Ook Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker om zich voorgoed of tijdelijk in Barcelona te vestigen.

Al deze nationaliteiten maken van Barcelona een ware smeltkroes. Een wereldstad die daarnaast jaarlijks miljoenen toeristen weet te verrassen door al zijn pracht en praal.

Lees meer: wonen in Barcelona | wijken | leuke buurten | tips van locals

Catalonië en de Catalanen

Catalonië is een regio van Spanje met een lange geschiedenis en eigen cultuur, tradities en taal. In tegenstelling tot andere Spaanse regio’s zijn ze hier minder fan van het Spaanse koningshuis, zie je geen corridas (stierengevechten) of de Spaanse stier van Osborne. In Catalonië hebben ze de Catalaanse ezel, castellers (mensentorens) en de sardanes (Catalaanse cirkeldans). Zijn trotse inwoners verlangen al decennia naar meer onafhankelijkheid en deze kwestie staat tegenwoordig hoog op de politieke agenda, wat voor veel spanningen zorgt tussen de voor- en tegenstanders. Maar waarom Catalanen überhaupt onafhankelijk willen zijn, dat lees je hier.

Hoe ver ligt Barcelona

Barcelona ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Utrecht. Deze afstand overbrug je het snelste met het vliegtuig. In iets minder dan twee uur kun je van Schiphol naar Barcelona vliegen.

Maar Barcelona heeft ook rechtstreekste vluchten vanaf tal van andere vliegvelden zoals Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en Brussels Airport. Budgetmaatschappijen vliegen ook naar de nabijgelegen vliegvelden Girona en Reus, op iets meer dan een uur van Barcelona.

Lees meer: vliegvelden | haven | trein | auto

Hoe werkt het ov in Barcelona

Eenmaal in Barcelona zal je snel kennis maken met het fijne en efficiënte openbaar vervoersysteem.

Met de metro, bus of tram kun je overal komen, en daarvoor heb je maar één vervoerbewijs nodig.

Toeristen die liever het ov vermijden kunnen uiteraard gebruik maken van de hop-on-hop-off bussen, de taxi nemen of een fiets huren om zo de stad op hun gemak te ontdekken.

Veel locals verkiezen de scooter boven het ov of kiezen de auto als vervoersmiddel.

Barcelona is ook een heel goed uitgangspunt voor reizen naar andere Spaanse steden. Op de luchthaven van Barcelona kun je terecht voor binnenlandse vluchten. Ook vanaf treinstation Sants of de goed onderhouden snelwegen kun je heel goed door Catalonië en de rest van Spanje reizen. Barcelona is ook de thuisbasis van vele cruisescheppen door de Middellandse Zee.

Lees meer: openbaar vervoer | ov-tickets

Reizen met de metro in Barcelona
Reizen met de metro in Barcelona
Tip!

Fietstours zijn zonder twijfel een van de leukste manieren om Barcelona te leren kennen. Boek een fietstour aan het begin van je stedentrip om een leuke introductie van de stad te krijgen en daarna profijt te hebben van alle informatie en tips die je tijdens zo'n rondleiding krijgt.

Hoe is de stad Barcelona ontstaan

De eerste sporen van Barcelona stammen uit de 4e, 3e en 2e eeuw voor Christus, toen een aantal nederzettingen op de Montjuïcberg en bij de Mont Tàber (huidige Centre Excursionista de Catalunya) lagen.

De stichting van Barcino door de Romeinen in het jaar 218 markeert het begin van Barcelona als stad. De stad beleefde zijn gouden jaren met name tijdens de Middeleeuwen.

Als de hoofdstad van de Kroon van Aragón had de stad veel macht over de handelsroutes in de Middellandse Zee.

Door de vereniging met Castilië werd de status van hoofdstad door Madrid overgenomen, maar de bedrijvigheid van zijn bewoners zette de economische groei door, waardoor Barcelona tegenwoordig één van de belangrijkste economische motors van Spanje is.

Lees meer: geschiedenis van Barcelona | de Romeinen | oude gebouwen

Welke taal spreekt men in Barcelona

In Barcelona spreekt men Catalaans en Spaans, al was Catalaans tijdens de Franco-dictatuur streng verboden. Met de komst van de democratie kwam het Catalaans terug op de straten en schoolbanken. Straatnaamborden zijn tegenwoordig in het Catalaans maar verder worden alle informatieborden, menukaarten en officiële documenten in beide talen aangeboden.

Engels spreekt men hier mondjesmaat, maar bij toeristische plekken en hotels hebben ze vaak wel Engelssprekend personeel. 

Lees meer: Spaans en Catalaans | Catalaans leren | Spaans leren | Spaanse boeken

Op het terras in Barcelona
Op het terras in Barcelona

Waar is Barcelona bekend om

Catalanen zijn ontzettend trots op hun regio en culturele erfgoed. Het is dan ook niet ongewoon om de Catalaanse vlag te zien hangen, mensen in het Catalaans horen praten of festiviteiten als de Nationale Dag van Catalonië (op 11 september) en Sant Jordi (op 23 april) te vieren.

Catalanen hebben daarnaast hun eigen tradities, zoals die van de caganer (een poepend mannetje in de kerststal), tió de nadal (een boomstronk die cadeautjes poept), de sardana (cirkeldans) en castellers (mensentorens).

Ook de regionale keuken en Catalaanse wijngaarden hebben veel goeds te bieden.

Lees meer: Catalaanse cultuur | feestdagen | typisch Barcelona

Estelada - Catalaanse vlag met ster
Estelada vlag

Wat moet je niet missen in Barcelona

Wie geïnteresseerd is in wereldwonderen kan zijn hart ophalen in Barcelona, want met maar liefst 10 werelderfgoederen en allerlei mooie musea en bezienswaardigheden is er veel te zien.

Vooral de gebouwen van het Catalaans Modernisme zijn heel bijzonder om te zien. Hoogtepunten zoals Gaudí’s Sagrada Família en Park Güell mogen dan ook niet ontbreken op je to-do lijst.

Iets wat Barcelona nog indrukwekkender maakt is zijn Gotische wijk, één van de sfeervolste gedeeltes van de stad, die beschouwd wordt als Europa’s best bewaarde middeleeuwse wijk.

En niet te vergeten de stadsclub, FC Barcelona, met zijn prachtige voetbalstadion, waar alle grote voetbalsterren hebben gespeeld.

Lees meer: bezienswaardigheden in Barcelona | Gaudí | Modernisme | FC Barcelona

Tip!

Barcelona’s ongelooflijk mooie oude centrum is logischerwijs een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Maar het bruisende Barcelona heeft veel meer te bieden. Maak daarom gebruik van mijn wandelroutes en lokale tips om buiten de gebaande paden gaan en het échte Barcelona te leren kennen!

Tip!

Ga je op stedentrip naar Barcelona en weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Bekijk ter inspiratie mijn reisplanningen voor Barcelona voor een weekend, 4 dagen of een lange vakantie.

Gastronomie in Barcelona

Barcelona mag zichzelf zeker als een van de beste culinaire steden uit Spanje beschouwen. Met eigen gerechten zoals de Bomba de la Barceloneta, de mooiste en lekkerste voedselmarkten die je maar kunt bedenken en sommige van de beste restaurants ter wereld, is dit is een echt walhalla voor foodliefhebbers.

De traditionele Catalaanse en Spaanse keuken wordt hier alom vertegenwoordigd, zij aan zij met de nieuwste foodtrends, wereldse keukens en de hipste hotspots.

Vergeet niet dat alle etenstijden in Spanje later dan het Europees gemiddeld vallen en dat men in Spanje ‘s middags warm eet.

In de meeste restaurants wordt er dan ook doordeweeks een menú del día (dagmenu) aangeboden, waarmee je voor een tientje zeer uitgebreid kunt lunchen (met voor-, hoofd- en nagerecht inclusief drank).

Lees meer: eten en drinken in Barcelona | restaurants | tapasbars | hotspots | Spaanse eetgewoontes

Fideua bij Ca la Nuri Platja Barcelona
Fideuá bij Ca la Nuri Platja

Wat voor weer is het in Barcelona

Barcelona geniet door zijn bevoorrechte ligging aan de Middellandse Zee van een typisch Mediterraans klimaat met zachte en droge winters, wisselvallige lentes en herfsten, en warme vochtige zomers.

De beste reistijd voor een stedentrip naar Barcelona zijn echter de lente en de herfst, wanneer het minder druk is qua toeristen en het weer nog steeds warm en aangenaam is.

Lees meer: Barcelona in de lente | Barcelona in de zomer | Barcelona in de herfst | Barcelona in de winter

Wat kun je doen in Barcelona

Barcelona is een stad die bruist, dag en nacht. Er is altijd wel ergens iets gaande: een cultureel feest, interessante tentoonstelling of baanbrekende voorstelling.

Daarnaast kun je in Barcelona uitstekend shoppen volgens de laatste trends en tot diep in de nacht uitgaan bij een van de vele hippe bars en discotheken.

Bovendien zijn Spanjaarden echte levensgenieters en dus is het niet ongewoon om ze van het buitenleven, de terrasjes en restaurants te zien genieten.

En omdat er steeds nieuwe plekken opengaan, is er altijd iets nieuws te ontdekken in Barcelona!

Lees meer: leuke dingen doen | shoppen | uitgaan | terrassen

Passeig de Gràcia - Eixample - Barcelona
Passeig de Gràcia

Is Barcelona veilig

Barcelona is een volkomen veilige stad, al moet je als toerist zeker oppassen. Vooral tijdens druktes, in de metro of bij toeristische trekpleisters als de Ramblas, is het vaak raak met zakkenrollers.

De Ramblas en de smalle steegjes in de oude stad kun je 's nachts ook beter vermijden, al helemaal als je in je eentje bent, want ze kunnen soms best intimiderend zijn.

Gebruik vooral je gezonde verstand, wees alert en probeer voor zover het mogelijk is niet te veel op te vallen als toerist.

Lees meer: richtlijnen voor je veiligheid | tips tegen zakkenrollers | de do's and don'ts

Hoe duur is Barcelona

Spanje maakte zijn intrede tot de eurozone samen met andere Europese landen in 2002. Sindsdien is de euro de officiële munt (daarvoor was dat de peseta). En hoewel Spanje nog steeds een van de goedkoopste landen in Europa is, is Barcelona een van de duurste steden in Spanje.

Over het algemeen merk je hier als toerist uit de Benelux weinig van, en vind je waarschijnlijk dat alles, van vervoer tot kleding en restaurants, vrij goedkoop is. Betalen doe je hier meestal contant of met creditcard, maar pinnen is ook mogelijk.

Lees meer: bespaartips | gratis musea

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je