🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Kabelspoorweg in Barcelona

Barcelona heeft een uitgebreid openbaar vervoersysteem, inclusief drie kabelspoorwegen die je naar drie van de belangrijkste bergen in de stad brengen: de Tibidabo, Montjuïc en het Collserola gebergte. Deze kabelvoertuigen, ook wel bekend als funicular of kabeltrein, zijn een geweldige vervoermiddel om de top van de Tibidabo, Montjuïc en het Collserola gebergte te bereiken. Je reist er snel en comfortabel en geniet je al onderweg van een fantastisch uitzicht.

Op pad met de kabelspoorweg in Barcelona

Barcelona heeft drie verschillende kabelvoertuigen, de zogenaamde funiculars. Deze kabelspoorwegen verbinden twee stations over een steile spoorweg. De kabelvoertuigen lopen over een spoor die middels een kabel in beweging wordt gezet en zijn allemaal zelfrijzend. Onderweg vergaap je aan de mooiste uitzichten over de stad.

In Barcelona vallen alle kabelvoertuigen – behalve die van Tibidabo – onder het openbaar vervoer. Dat betekent dat je geen speciale ticket voor nodig hebt om erin te stappen. Een ov-kaart zoals de Hola Barcelona Travelcard, de Barcelona Card en de tienrittenkaart T-Casual volstaat om met de kabelspoorweg te kunnen reizen.

Hieronder laat ik je zien welke drie opties je hebt om Barcelona met de kabelspoorweg te ontdekken.

Optie 1: naar de Montjuïc met de Funicular de Montjuïc

De kabelspoorweg van Montjuïc, genaamd Funicular de Montjuïc, is is één van de snelste en goedkoopste manieren om naar het park van Montjuïc te komen. De kabelspoorweg vertrekt vanuit het metrostation Paral.lel (L2, L3) en neem je razendsnel mee naar het station Funicular de Montjuïc (op Avinguda Miramar, 28) en andersom. Doordat het ritje met de Funicular de Montjuïc inbegrepen staat in je ov-kaart, is deze reis ook nog eens erg goedkoop en makkelijk te doen.

Eenmaal bij het station op de Avinguda Miramar kun je de heuvel van Montjuïc, met al zijn musea, stadsparken en uitkijkpunten verder ontdekken. Wil je liever je reis naar de top van de heuvel van Montjuïc doorzetten, dan kun je hier overstappen naar de kabelbaan van Montjuïc.

Optie 2: naar de Tibidabo met de Cuca de la Llum

De Cuca de la Llum is de naam van de hypermoderne kabelspoorweg die je van het Tibidabo-dalstation aan het Plaça Doctor Andreu naar de top van de Tibidabo in slechts enkele minuten meeneemt (en andersom). Al onderweg geniet je van een verbluffend uitzicht over de stad, aangezien de Cuca de la Llum helemaal van glas is. Op de top van de Tibidabo vind je tevens het Tibidabo pretpark, de kerk Temple del Sagrat Cor en de uitkijkpunt en communicatietoren van Collserola.

Voor velen is de Cuca de la Llum dé leukste manier om het pretpark Tibidabo te bereiken en dus een echte must als je met de kinderen reist.

Let op: voor deze kabelvoertuig heb je aparte tickets voor nodig. Deze kun je in combinatie met een toegangskaart voor het Tibidabo pretpark bestellen of apart kopen (zowel ter plekke als online).

👉 Koop hier je tickets voor de Cuca de la Llum.

Optie 3: naar Collserola met de Funicular de Vallvidriera

De kabelspoorweg van Collserola, de Funicular de Vallvidriera, verbindt de wijk van Vallvidrera, dat in het Collserola gebergte ligt, met de stad (en andersom). Het kabelvoertuig rijdt tussen het station Vallvidirera Inferior en Vallvidirera Superior in enkele minuten, en heeft een tussenstation voor de Carretera de les Aigües, een geliefd wandelpad door de bergen van Collserola. De Funicular de Vallvidriera zit ook in het ov inbegrepen, waardoor je geen aparte ticket voor nodig hebt om hier gebruik van te maken.

Deze kabelspoorweg is weliswaar de minst bekende van alle drie, maar is zeker de moeite waard om eens te proberen: al onderweg geniet je van een verbluffend uitzicht over Barcelona en je komt op plekken, zoals de wijk van Vallvidriera of de Carretera de les Aigües, die nog niet veel bekend zijn bij het grote publiek.

👉 Lees hier meer over mijn wandelroute in Vallvidrera en Collserola.

Tickets voor de kabelspoorweg in Barcelona

De Funicular de Montjuïc en de Funicular de Vallvidriera vallen onder het ov in Barcelona. Je mag er dus in met een gewone ov-kaart zoals de T-Casual, de Hola Barcelona Travelcard of de Barcelona Card.

Voor de Cuca de la Llum, de kabelspoorweg naar de Tibidabo pretpark, heb je echter wel aparte tickets voor nodig. Tickets voor de Cuca de la Llum kosten €12 euro (retourticket) en zijn online of bij de loketten op het pleintje Plaça Doctor Andreu te koop. Heb je toegangskaarten voor het pretpark Tibidabo gekocht, dan kun je met de Cuca de la Llum gratis reizen.

👉 Koop hier je tickets voor de Cuca de la Llum.

Nuttige info over de kabelspoorwegen in Barcelona

  • De openingstijden van de kabelspoorwegen zijn meestal dezelfde als het ov.
  • De kabelspoorwegen kunnen eens per jaar gesloten zijn wegens onderhoud. Als ze buiten dienst zijn wordt er altijd een vervangend bus aangeboden.
  • De kabelspoorwegen zijn zelfrijzend en rijden over steile hellingen. Onderweg bieden ze fantastische uitzichten over de stad, dus houd je camera gereed.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.