🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Weer in Barcelona

Weer in Barcelona

Een van de redenen waarom Barcelona hoog scoort bij toeristen en expats is het milde klimaat, met vaak mooi weer, zachte winters en warme zomers. Zo geniet men in Barcelona van maar liefst 1.000 zonuren meer per jaar dan Nederland! En hoewel de kansen op slecht weer vrij klein zijn, moet je tijdens een stedentrip Barcelona natuurlijk ook rekening houden met het weer en de weersverwachting.

De weersverwachting in Barcelona

Kom je binnenkort naar Barcelona en wil je weten wat voor weer het zal zijn, dan doe je er goed aan om de weersverwachting te volgen. Hieronder kun je het actuele weer en weersverwachting voor Barcelona zien.

Om een actueel en accuraat weerbericht voor Barcelona te vinden gebruik ik altijd de site van Meteocat, dat het weerbericht van de Catalaanse weerdienst geeft, of kijk ik naar hun dagelijkse weerbericht op YouTube.

Een andere betrouwbare bron voor de weersverwachting die Barcelonezen volgen is het weerbericht van de Catalaanse televisie TV3.

Voor het Spaanse weerbericht kun je de website El Tiempo raadplegen of het weerbericht bij de Spaanse RTVE bekijken.

Klimaat van Barcelona

Barcelona heeft een mediterraan klimaat van warme zomers en milde winters. Hierdoor is het klimaat van Barcelona heel aangenaam het hele jaar door. Dit is één van de redenen waarom zo veel buitenlanders graag in Barcelona wonen en ook een reden waarom ieder jaar zo veel toeristen naar Barcelona op bezoek komen.

Het weer en klimaat van Barcelona wordt bepaald door een aantal verschillende factoren, zoals zijn ligging bij de Middellandse zee, de twee rivieren ten oosten en westen van de stad (Riu Llobregat en Riu Besòs), de bergen aan de binnenkant (Serra de Collserola) en de nabijheid van de Pyreneeën.

Hierdoor heeft Barcelona hete en vochtige zomers terwijl het in de lente en de herfst het meest regent en de winters koeler en droog zijn (en nauwelijks sneeuwt).

Hier zijn enkele kenmerken van het klimaat in Barcelona:

  • Zomers (juni tot september): De zomers zijn warm en droog, met gemiddelde dagtemperaturen tussen 25 en 30 graden Celsius. Juli en augustus zijn meestal de warmste maanden. De zon schijnt uitbundig en er is weinig neerslag.
  • Herfst (oktober tot november): De herfst brengt milde temperaturen met zich mee, variërend van 15 tot 20 graden Celsius. Oktober is over het algemeen nog vrij warm, terwijl november koeler wordt. Neerslag is ook vrij aanwezig in de herfst.
  • Winter (december tot februari): De winters zijn mild, met gemiddelde dagtemperaturen tussen 9 en 15 graden Celsius. ’s Nachts kan het wat koeler zijn, maar extreme kou komt zelden voor. De zon schijnt geregeld, met af en toe een grijze dag en een bui.
  • Lente (maart tot mei): De lente brengt aangename temperaturen met zich mee, variërend van 12 tot 20 graden Celsius in maart tot 15 tot 25 graden Celsius in mei. De stad komt tot bloei met kleurrijke bloemen, er is meer zonneschijn, maar ook neerslag.
Panoramisch uitzicht vanuit Unlimited Barcelona
Panoramisch uitzicht vanuit Unlimited Barcelona

Gemiddelde temperatuur Barcelona

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Minimale temperatuur (°C)Maximale temperatuur (°C)Gemiddelde neerslag (mm)Aantal zonuren per maand
Januari1391536148
Februari1391529155
Maart14101731179
April15111843191
Mei18142247221
Juni22182620234
Juli25212910305
Augustus25222942273
September23202781211
Oktober19162391180
November15121851134
December1391538142
🔎 Klik op de maand om het weer in Barcelona tijdens jouw bezoek te zien.

Gemiddelde watertemperatuur Barcelona

MaandMinimale watertemperatuur (°C)Gemiddelde watertemperatuur (°C)Maximale watertemperatuur (°C)
Januari131415
Februari121314
Maart121314
April131415
Mei151617
Juni182021
Juli222425
Augustus232526
September212324
Oktober181920
November151617
December131415
🔎 Klik op de maand om het weer in Barcelona tijdens jouw bezoek te zien.

Het weer per seizoen in Barcelona

Barcelona heeft ieder seizoen weer iets anders te bieden. Het mediterrane klimaat zorgt voor warme en vroeg intredende zomers en milde winters.

Het regent het meest in de herfst, gevolgd door lente en winter. Aan het eind van augustus komen er meestal zomerse buien met flink wat regen.

Sneeuw in Barcelona is nauwelijks te zien en gebeurt maar eens in de tien jaar, omdat de temperaturen nooit of bijna nooit onder de nul komen.

Mede door dit zachte klimaat, geniet men veel van het buiten zijn in Barcelona.

Benieuwd naar de seizoensverschillen en mijn seizoensgebonden tips voor Barcelona, lees dan verder.

November weer in Barcelona
Het weer in november

Het weer in Barcelona tijdens de lente

Een van mijn lievelingsseizoenen om in Barcelona te zijn. De stad is volop in bloei, de warmere dagen (afgewisseld met regenbuien af en toe) beginnen steeds meer op de zomer te lijken en nodigen mensen uit om lekker buiten te zijn en op het terras te gaan zitten.

Een lentejas, lichte kleding en zonnebril zijn hier onmisbaar. Net als een paraplu in geval van regen.

👉 Lees hier meer over de lente in Barcelona.

Het weer in Barcelona tijdens de zomer

Zomers zijn heet in Barcelona en vaak benauwd, vandaar dat locals graag de schaduw opzoeken en zich goed tegen de zon beschermen met onder andere petjes, hoedjes, zonnebrillen en een goede zonnebrandcrème.

Pas in de avond bruist de stad weer van de mensen en worden er tal van activiteiten in de buitenlucht georganiseerd.

Vooral eind augustus kunnen er fikse zomerse buien ontstaan.

Draag zomerse kleding, maar ga niet over straat in je badpak en op slippers, want dat is verboden. Een abanico (waaier) is tevens geen overdreven luxe op een warme zomerse dag.

👉 Lees hier meer over de zomer in Barcelona.

Strand in Barcelona tijdens de zomer
Strand in Barcelona tijdens de zomer

Het weer in Barcelona tijdens de herfst

De herfst is vaak wat regenachtiger maar vooral in september en oktober geniet men nog steeds van vrij zomerse temperaturen met geregeld zonnige stranddagen.

Een waterproof tussenjas en een paraplu is wel aan te raden.

👉 Lees hier meer over de herfst in Barcelona.

Het weer in Barcelona tijdens de winter

De wintermaanden zijn de koudste en meest rustige periode qua toeristen in de stad, maar net zo geschikt voor een stedentrip. Je geniet dan in alle rust van al het moois van Barcelona, vaak onder aangename temperaturen en een prachtige winterzon.

Breng je winterjas, handschoenen en sjaal mee, maar verwacht geen temperaturen onder de nul.

👉 Lees hier meer over de winter in Barcelona.

Januari weer in Barcelona
Het weer in januari

De beste reistijd voor Barcelona

Wat is de beste tijd van het jaar voor een stedentrip naar Barcelona is een vaak voorkomende vraag onder toeristen, en logisch ook, want je komt naar Barcelona niet voor de kou of de regen.

Doordat het klimaat van Barcelona het hele jaar door heel aangenaam is, is Barcelona altijd een zeer geschikte reisbestemming.

Wel moet ik jullie ervoor waarschuwen dat het in de zomer op straat veel te warm kan zijn en het ‘s nachts nogal benauwd kan worden met de hitte. Gelukkig zijn hotels, winkels, restaurants en alle openbare gebouwen en vervoer hierop voorbereid met airco. Bovendien is het in de zomer wat drukker in de stad qua toeristen, waardoor er langere wachtrijen ontstaan.

Vooral mei, juni en september zijn mooie reismaanden. De late lente en de vroege herfst geven je de mogelijkheid om veel moois te combineren: een stadswandeling bij aangename temperaturen, het bruisende leven van alledag (dat in juli en vooral in augustus door de vele vakantiesluitingen even tot rust komt), milde avonden op het terras en zwempret in de zee.

In de winter tref je meestal strakblauwe dagen met mildere temperaturen en weinig toeristen op straat.

Ben je op zoek naar het goedkoopste moment om naar Barcelona te reizen, dat is dan in de winter, in de periode buiten de feestdagen om.

Carrer Ferran Gotische wijk Barcelona
Carrer Ferran in Barcelona

Veel gestelde vragen over het weer en klimaat in Barcelona

Wat is het klimaat in Barcelona?

Barcelona heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het over het algemeen milde, vochtige winters en warme, droge zomers kent.

Is Barcelona altijd warm?

Over het algemeen heeft Barcelona een mediterraan klimaat, wat resulteert in warme tot hete zomers en milde winters. Gedurende de zomermaanden, van juni tot september, zijn de temperaturen vaak hoog, variërend van ongeveer 25 tot 30 graden Celsius, en soms zelfs warmer. Dit geeft Barcelona een reputatie van een warme bestemming. Echter, het is belangrijk op te merken dat “altijd warm” relatief is. Hoewel Barcelona bekend staat om zijn milde en warme klimaat, ervaart het wel seizoensgebonden variaties. De wintermaanden, vooral januari, kunnen koeler zijn, met gemiddelde temperaturen tussen 8 en 15 graden Celsius. Dus, terwijl Barcelona over het algemeen als een warme bestemming wordt beschouwd, zijn er seizoensgebonden verschillen in temperaturen, en het kan in de winter relatief koeler aanvoelen.

Wat is de koudste maand in Barcelona?

De koudste maand in Barcelona is januari. Gedurende deze maand kunnen de temperaturen dalen tot rond de 8 graden Celsius, vooral ’s nachts. Overdag liggen de gemiddelde temperaturen meestal tussen de 10 en 15 graden Celsius. Hoewel januari als de koudste maand wordt beschouwd, zijn de temperaturen nog steeds relatief mild in vergelijking met veel andere Europese steden.

Hoeveel dagen regen Barcelona?

Het aantal regendagen in Barcelona varieert per maand en seizoen. Over het algemeen ontvangt Barcelona de meeste regenval tijdens de lente, gevolgd door de herfst- en wintermaanden.

Sneeuwt het weleens in Barcelona?

Sneeuwval in Barcelona is zeldzaam vanwege het mediterrane klimaat van de stad. Over het algemeen zijn de winters mild en sneeuw komt niet vaak voor. Als het al sneeuwt, gebeurt dit meestal in de omliggende heuvels en bergen, zoals in de bergen van Montserrat die ten westen van Barcelona liggen. In de stad zelf is het zien van sneeuw een zeldzaam fenomeen, maar het kan af en toe gebeuren, vooral tijdens uitzonderlijke weersomstandigheden. De meeste winters in Barcelona zijn echter gekenmerkt door milde temperaturen en weinig tot geen sneeuwval.

Hoe warm is het in Barcelona zomer?

In de zomer zijn de temperaturen in Barcelona warm tot heet, meestal tussen de 25 en 30 graden Celsius. Deze kunnen nog verder oplopen in geval van een hittegolf. Het is raadzaam om tijdens de zomermaanden lichte kleding, zonnebrandcrème en andere beschermende maatregelen te dragen vanwege de intense zon en de hoge temperaturen.

Hoe koud is het in de winter in Barcelona?

In de winter is het klimaat in Barcelona over het algemeen mild in vergelijking met veel andere Europese steden. De gemiddelde maximumtemperatuur overdag schommelt meestal tussen de 12 en 15 graden Celsius, terwijl de nachttemperaturen gemiddeld tussen de 4 en 7 graden Celsius liggen. Er zijn echter variaties, en soms kunnen er koudere dagen zijn, vooral in de nacht.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.