🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Winter in Barcelona

Winter in Barcelona

Barcelona in de winter staat gelijk aan regelmatig zon, zachte temperaturen en rust. Het drukke toeristenseizoen is voorbij en de stad behoort weer tot zijn bewoners, die maar al te graag langs de Boqueria-markt en het Ciutadella-park gaan nu het minder druk is. Ondertussen wordt er volop kerst gevierd, calçots gegeten en uitstapjes naar de sneeuw gemaakt. Benieuwd naar wat Barcelona je te bieden heeft tijdens de wintermaanden, lees dan verder.

Laatste update: 27/11/2023

Hoe is de winter in Barcelona?

De winter in Barcelona is over het algemeen mild in vergelijking met veel andere Europese steden. Ondanks het mildere weer, kun je in Barcelona nog steeds genieten van winterse activiteiten zoals het bezoeken van kerstmarkten, deelnemen aan lokale kersttradities en festiviteiten, en genieten van de Catalaanse keuken.

Tijdens de wintermaanden wordt Barcelona daarnaast prachtig versierd met kerstverlichting en decoraties, wat de stad een feestelijke sfeer geeft.

Doordat de winter het laagseizoen voor toeristen in Barcelona is, is het dan wat rustiger dan normaal bij de grootste attracties, en zijn de prijzen voor vluchten en accommodaties vaak een stuk betaalbaarder.

Hoe is het weer in Barcelona tijdens de winter?

Wat Barcelona in de winter aantrekkelijk maakt, is dat het weer nog steeds vrij aangenaam is voor het verkennen van de stad. De winters in Barcelona zijn een stuk milder en zonniger dan elders in Europa. Met een gemiddelde temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius overdag kun je prima met een dunne winterjas over straat in Barcelona, hoewel de locals dit al koud genoeg vinden.

Hoewel de dagen korter en kouder zijn dan in de zomer, geniet men in de winter in Barcelona nog steeds van heldere zonnige dagen.

Onder nul is het vrijwel nooit in Barcelona, waardoor de kansen op sneeuw vrij klein zijn (uitzonderingen daargelaten). Het kan af en toe wel koud en regenachtig zijn in Barcelona, iets wat weleens gepaard gaat met harde windstoten, die soms ook veel schade aan kunnen richten.

Barcelona ontvangt daarnaast matige regenval tijdens de wintermaanden, met december tot februari als de natste periode. Het regent echter niet continu, en er zijn nog steeds veel droge dagen.

Handschoenen en een sjaal zal je vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds nodig hebben, als de zon er niet meer is en de temperaturen dalen.

👉 Lees hier meer over het weer en klimaat in Barcelona.

December weer in Barcelona
Het weer in december

Typisch winter in Barcelona

Winter in Barcelona kenmerkt zich door het zachte en zonnige winterweer dat je uitnodigt om veel buiten te zijn, de gezellige kerstsfeer met zijn bijbehorende kerstlekkernijen en de vele (kindvriendelijke) winterfestivals zoals Carnaval en Santa Eulàlia.

Kerst in de zon

In Barcelona kennen we geen witte kerst. Wel is kerst een periode van gezelligheid en samenzijn. De feestdagen worden in Barcelona uitbundig gevierd: de straten worden verlicht en overal heerst er een feestelijke stemming. Locals kopen talloze cadeaus die ze daarna met Kerst, de Tió de Nadal en Driekoningen uitdelen aan hun familieleden. Ook worden er verschillende kerstmarkten en ijsbanen geopend en kun je deze dagen levende kerststallen, kerstconcerten en speciale voorstellingen meemaken.

👉 Lees hier meer over kerst in Barcelona.

Kerst in de zon - Winter in Barcelona
Kerst in de zon

Kerstlekkernijen

Typisch in de winter zijn de kerstlekkernijen, die bij geen enkel Spaans huishouden ontbreken tijdens de feestdagen. Denk hierbij aan turrón (Spaanse nougat) en kerstkoekjes zoals mazapán, polvorón, mantecados, nevaditos of neules. Maar ook de Driekoningentaart, de roscón de reyes: een speciaal gebak dat alleen met Driekoningen gegeten wordt.

Ook typisch tijdens de winterdagen en voor kerst is de sopa de galets (soep met schelppasta) en de escudella (vlees- en groentestoofpot). Om die reden worden sommige straten in Barcelona versierd met gigantische ‘galets‘, een type pasta dat gebruikt wordt in soepen.

Poepende beeldjes

Catalonië kent ook zijn eigen kersttradities, zoals het plaatsen van een beeldje van een poepende man op de kerststal om geluk en voorspoed te brengen voor het nieuwe jaar (de caganer), of een vrolijke kerstboomstam die cadeautjes voor de kinderen poept (de Tió de Nadal). In de ogen van een vreemde is dit misschien wel een gekke traditie, maar in Catalonië is het de gewoonste zaak ter wereld!

👉 Lees hier meer over andere Spaanse kersttradities.

Poepende beeldjes - Kerst in Barcelona
Poepende beeldjes

De dikke kerstloterij

Op 22 december zit heel Spanje voor de tv gekluisterd om de nationale kerstloterij te volgen, die bekend staat om zijn dikke prijzenpot, de zogenoemde “Gordo de Navidad” (De Dikke). Maar de loterijprijzen gaan nog langer door, met de Grossa de Cap d’Any op Oudejaarsavond, de Sorteo Extraordinario de Año Nuevo op Nieuwjaarsdag en de Lotería del Niño voor Driekoningen.

👉 Lees hier meer over de Spaanse kerstloterij.

Nieuwjaar met geluksdruiven

Spanjaarden vieren oud en nieuw met een feestelijke maaltijd met de familie- of vriendenkring die omgeven wordt door een hoop bijgeloof: zo zou het dragen van rode lingerie of een duik in zee nemen je geluk brengen voor het nieuwe jaar.

Maar waar absoluut iedere Spanjaard aan meedoet is het eten van de twaalf geluksdruiven om 12 uur. Als het jou lukt binnen de twaalf klokslagen de 12 druiven op te eten, dan zal je het nieuwe jaar goed starten en zullen je wensen in vervulling gaan.

👉 Lees hier meer over oud en nieuw in Barcelona.

Oud en Nieuw in Barcelona
Oud en Nieuw in Barcelona

Winteruitverkoop

Na de feestdagen barst de rebajas (uitverkoop) los en gaat iedereen lekker shoppen in het centrum van de stad. Vooral in de eerste dagen van de winteruitverkoop kan het extra druk zijn in de winkels van het centrum van Barcelona.

👉 Lees hier meer over de winteruitverkoop.

Winteruitverkooop in de winkels van Barcelona
Winteruitverkooop in de winkels van Barcelona

Uienfestijnen

De calçot is een soort zachte ui afkomstig uit Valls die in de wintermaanden volop wordt genuttigd in Catalonië, vaak in groep met vrienden of familie, tijdens de zogenaamde calçotades. Deze traditie bestaat al een aantal eeuwen in de vorm van een gezellige barbecue waarbij calçots bereid worden en als haring gegeten worden, samen met een beetje romescosaus.

👉 Lees hier meer over de calçots.

Winterfestivals met kinderen

In deze wintermaanden vinden daarnaast tal van evenementen plaats. De meeste daarvan zijn zeer geschikt om met de kinderen te bezoeken. Denk hierbij aan de kinderbeurs Fira de l’Infància, de circusshow van Circus Raluy, het carnavalsfeest of de feesten van Tres Tombs en Santa Eulàlia, de tweede beschermheilige van Barcelona.

Winterfestivals in Barcelona
Tres Tombs in Barcelona

Winter in Barcelona per maand

Van het gezellige kerstfeest in december tot de winteruitverkoop in januari of de familiale carnavalsoptochten in februari. Elke maand is er weer iets unieks of leuks te beleven in Barcelona. Ontdek wat er typisch is in dit jaargetijde, maand per maand.

December in Barcelona

Barcelonezen maken zich in december klaar voor kerst: ze versieren hun huizen met kerststallen en kerstbomen, bezoeken de kerstmarkten en doen hun kerstinkopen. In december wordt er traditiegetrouw een grote kerststal op het Plaça de Sant Jaume geplaatst en is er een gezellige kerstmarkt vooraan bij de Kathedraal te vinden, de Fira de Santa Llúcia.

Wie Barcelona in december bezoekt zal een stad vinden die volop in kerststemming is, met tal van leuke mogelijkheden om kerstinkopen te doen, zoals het shoppingevent Black Friday.

Andere hoogtepunten van deze maand zijn de Kerstloterij, de Dag van de Onschuldige (Spanje’s “1 april” op 28 december) en uiteraard de viering van kerst en oud en nieuw.

👉 Lees hier meer tips voor december in Barcelona.

Winkelcentrum Som Multiespai in Barcelona tijdens kerst
Winkelcentrum Som Multiespai in Barcelona

Januari in Barcelona

In januari wordt de komst van de Drie Koningen uit het verre Oosten gevierd met grote intochten door de stad. Op Driekoningendag wordt iedereen wakker met cadeaus en komen families bijeen om Driekoningen te vieren.

Daarnaast is januari dé maand van de grote uitverkoop en kun je van sommige van de meest bijzondere feesten in de stad genieten, zoals de Tres Tombs en de Foguerons de Sa Pobla.

👉 Lees hier meer tips voor januari in Barcelona.

Februari in Barcelona

Februari is een heel feestelijke maand in Barcelona. Niet alleen wordt er uitbundig Valentijnsdag en Carnaval gevierd, maar ook het lichtfestival Llum BCN en het winterfestival van Santa Eulàlia vinden dan plaats.

In februari komen de lokale bewoners bijeen om gezellig samen te eten, ofwel calçots of xató. Beide gerechten zijn typisch voor dit seizoen en genieten van veel populariteit.

Sportliefhebbers kunnen in februari daarnaast nog even van de sneeuw genieten in de Catalaanse Pyreneeën of mee doen aan de Halve Marathon van Barcelona.

👉 Lees hier meer tips voor februari in Barcelona.

Wat te doen in Barcelona in de winter?

Breng jij deze winter een bezoek aan Barcelona, dan zijn er genoeg leuke dingen te doen in en rondom de stad. Hieronder een greep van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen tijdens de wintermaanden in Barcelona.

Kerst vieren op z’n Spaans

In Spanje brengt men kerst voornamelijk door aan tafel, lekker genietend van het samenzijn met de familie en het lekkere eten.

Kerstavond (Nochebuena) is het belangrijkste moment van kerst. Dan komen families bijeen om het traditionele kerstdiner te nuttigen en eventueel daarna naar de middernachtsmis te gaan. Bij vele Catalaanse families is kerstavond ook het moment dat de Tió zijn cadeautjes ‘poept’.

Maar de kerstdiners en festiviteiten houden hier niet op, want in Barcelona wordt er naast Nochebuena ook nog eens Navidad (Eerste Kerstdag), Sant Esteve (Tweede Kerstdag), Nochevieja (Oudejaarsavond), Año Nuevo (Nieuwjaarsdag) en Reyes Magos (Driekoningen) gevierd. De kerstperiode duurt voor Spaanse begrippen dus wel tot en met 6 januari, wanneer de cadeaus van de Drie Koningen open worden gemaakt en iedereen voor het laatst aan tafel schuift bij de familie.

Bezoek je Barcelona in de kerstperiode, zorg dan dat je enig onderzoek hebt gedaan over welke bezienswaardigheden en restaurants er dan open zijn, want sommige zullen gesloten zijn vanwege de feestdagen, en geniet vooral van de stralende kerstverlichting en prachtige kerstdecoraties, de gezellige kerstmarkten en de lokale kersttradities zoals de Caga Tió. Probeer ook de Spaanse nougat (turrón) en een van de vele andere verrukkelijke kerstlekkernijen.

Een aantal hoogtepunten die je niet mag missen zijn:

👉 Lees hier meer over kerst in Barcelona.

Barcelona met kerst
Kerst in Barcelona

De lokale gastronomie ontdekken

In januari vinden twee van de grootste eetfestijnen in Catalonië plaats: de xatonada in Vilanova i la Geltrú en de calçotada in Valls. Ze staan symbool voor het begin van het calçot- en xatóseizoen.

De calçots zijn een soort zachte zoete ui, afkomstig uit Valls (Tarragona), die je eerst grilt en daarna in romescosaus dipt en met je handen eet.

De xató is een koude salade van kabeljauw, witlof en ansjovis overgoten met xató-saus.

Beide gerechten kennen veel populariteit en zal je terugvinden op de menukaarten van de meeste Catalaanse restaurants.

Calçotada in Barcelona
Calçotada met vrienden in Barcelona

Bij de winter hoort natuurlijk ook winterse kost. In het geval van Catalonië is dat vooral escudella i carn d’olla (soep en stoofpot) of een estofat (stoofpot van o.a. linzen of kikkererwten). Traditionele gerechten als deze om mee te nemen en de winter door te komen vind je op de meeste markten van Barcelona en in winkels zoals La Cuina del Guinardó en Les Tres a la Cuina.

Een ander typisch eetfestijn van de wintermaanden zijn de xocolatades, waarbij churros (gefrituurde deegreepjes) met warme chocola gegeten worden. Deze xocolatades zijn vaak voor een jong publiek bedoeld en gebeuren met name tijdens de volksfeesten.

Ramen eten

Heel andere koek dan de Spaanse winterse kost zijn de ramen bowls, die inmiddels ook hun intrede hebben gedaan in Barcelona. In de winter is het niet ongewoon om hele lange wachtrijen bij Ramen Ya-Hiro te zien, dat voor velen de beste ramen bowls van de stad serveert.

Andere goede adressen om even op te warmen met een lekkere Japanse soep zijn Fan Shoronpo en Yoi Yoi Gion.

Opwarmen met churros

De koude wintermaanden brengen locals het liefst door in een knus café of granja, waar ze van een lekkere chocolate con churros (warme chocolade met gefrituurde deegrepen) genieten.

De authentieke granjas bij Carrer Petritxol, in het oude stadscentrum, zijn de lievelingsadressen van de locals hiervoor. Daar komen ze bijeen, vooral in de avond rond een uur of zes, om van deze lekkere traktatie te genieten.

Tip: Wil je churros tussen de locals eten, bezoek dan de ouderwetse Granja La Pallaresa, Granja M. Viader of Granja Dulcinea.

Chocolate con churros
Chocolate con churros

Shoppen met korting

Na de kerstinkopen is het tijd voor het shoppen met korting tijdens de winteruitverkoop. In Barcelona beginnen de rebajas op 7 januari, de dag na Driekoningen, en gaan nog even door tot eind februari.

Vooral aan het begin van de sale worden winkels overspoeld door koopjesjagers die op zoek zijn naar de mooiste koopjes.

Door het grote aanbod aan winkels in Barcelona en de lagere prijzen tijdens de sale, wordt het shoppen in Barcelona opeens nog leuker dan het al was!

👉 Lees hier meer over shoppen in Barcelona.

Skiën in de Pyreneeën

Ondanks de sneeuwvrije winters in Barcelona, kunnen skiliefhebbers in de nabijgelegen Pyreneeën gewoon skiën.

Het skiseizoen loopt van begin december tot maart of april en het is vooral in het weekend en tijdens de feestdagen dat het druk wordt op de Catalaanse skipistes.

👉 Lees hier meer over skiën in de Pyreneeën en plan je wintersportvakantie.

Skiën in de Spaanse Pyreneeën
Skiën in de Spaanse Pyreneeën

Schaatsen

Vooral als je met kinderen bent in Barcelona, is het superleuk om een bezoek te brengen aan de ijsbanen die speciaal voor kerst opengaan in verschillende winkelcentra als La Maquinista en L’Illa Diagonal.

De rest van het jaar kun je nog steeds je schaatskunsten beoefenen op de schaatsbanen bij FC Barcelona.

👉 Lees hier meer over schaatsen in Barcelona.

Uitwaaien op het strand

Het strand bezoeken in de winter is ook een uitstekend idee. Weliswaar niet om te zwemmen, maar wel om er lekker te wandelen (of er een fietstocht te doen) en uit te waaien. Doe een drankje op een terrasje met de Spaanse winterzon op je gezicht en je geluk is compleet!

Uitwaaien bij het strand - Winter in Barcelona
Uitwaaien op het strand

Carnaval vieren

Barcelona staat niet erg bekend om het carnavalsfeest maar het wordt er zeker wel gevierd. In Barcelona is dit feest met name populair bij de kinderen, die verkleed naar school gaan. Er worden daarnaast verschillende feesten en carnavalsoptochten op straat georganiseerd.

Mis bijvoorbeeld niet het carnavalsfeest dat ieder jaar in het centrum van Barcelona georganiseerd wordt, met onder andere een geweldige maskerdans en een ballonnen- en confettigevecht.

Voor een over-de-top carnavalsfeestje moet je bij het nabijgelegen Sitges zijn, dat juist om zijn spectaculaire viering van carnaval bekend staat.

Dagje spa

Aan de kou ontsnappen en heerlijk tot rust komen doe je het beste in de spa. Barcelona kent vele wellness-centra waar je allerlei massages en beauty arrangementen kunt boeken, naast ontspannen in de spa of de sauna.

Een van de bekendste adressen hiervoor is kuuroord Aire Barcelona in de wijk El Born.

Ambrosia Spa - Spas in Barcelona
Ambrosia Spa

Dit waren voor nu mijn ideeën voor een leuke winter in Barcelona. Ben jij tijdens de winter wel eens in Barcelona geweest en heb jij nog aanvullende tips, laat dan vooral een reactie achter!

Benieuwd naar hoe Barcelona is in andere jaargetijden? Lees hier meer over de verschillende seizoenen in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie