🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Eten 2 reacties
Home » Blog » Typisch uit Catalonië: calçots eten

Typisch uit Catalonië: calçots eten

Het is weer tijd om calçots te eten in Catalonië, een gastronomisch ritueel dat begon dankzij een landbouwer uit Valls. Deze boer begon in de negentiende eeuw deze bijzondere ui te cultiveren. Een inmiddels is deze groente uitgegroeid tot één van de populairste gerechten van Catalonië. Maar wat zijn de calçots precies en hoe moet je ze bereiden? Lees dit artikel, waar Lara, een vriendin van mij, ons mee neemt in de wereld van de calçots.

Wat zijn de calçots en waar smaken ze naar?

Calçots is een soort zachte en zoete ui. Ze zijn lang en lijken een beetje op prei en lente-ui. Van oorsprong komen de calçots uit Valls (Tarragona) maar zijn tegenwoordig typisch in heel Catalonië. Ze staan ook bekend om de eigenschappen als diureticum, tonic, spijsverterings-en afrodisiacum. Ook zouden bepaalde middelen van de calçots de kans op kanker verkleinen.  Ze zijn daarnaast rijk aan vitaminen en mineralen.”

Hoe is de traditie van de calçots? Hoe eet je ze?

“Het eten van de calçots wordt meestal gedaan tijdens een Catalaanse volksfeest, genaamd calçotada. Dit feest vindt voornamelijk plaats in de maanden januari, februari en maart. Om de calçots te bereiden moet je ze grillen op vlammen van de grill. We weten dat ze klaar zijn als de buitenste laag zwart wordt en er een soort schuim begint te vormen. Eenmaal gegrild, pak je ze in groepen van ongeveer 25 eenheden en laat je ze in een krant gewikkeld op zijn minst een half uur sudderen in zijn eigen warmte. Voordat je ze gaat eten moet je de buitenste verbrande laagjes afschillen. Hiervan worden je handen volledig zwart. Je eet de calçots samen met een speciale saus voor calçots, de romescosaus, wat voornamelijk bestaat uit romesco. Samen met de calçots eet je tijdens een calçotada meestal ‘pa amb tomàquet’ (brood met tomaat), vlees zoals ‘botifarres’ (worsten), aardappelen en groenten. Dit alles wordt gegrild op het houtskool dat overblijft na het maken van de calçots.”

Wat zijn de beste plekken om calçots te eten in Barcelona?

“Om een goede calçotada te vieren het allerbeste is om naar een van de vele picknick gebieden aan de rand van Barcelona te gaan. Als je over een tuin met barbecue beschikt, kun jij het ook thuis doen. In een restaurant zijn de calçotadas meestal zeer sjiek. Maar een calçotada is juist leuk wanneer je het in alle vrijheid met je vrienden kan organiseren.

Als je een calçotada met vrienden doet, is het gebruikelijk dat iedereen een aantal dingen van het menu meeneemt en dat je samen de vlees en groenten voorbereid, grilt en de tafel dekt.

Hoe dan ook, als je ervoor kiest om naar een restaurant te gaan, is het dan het allerbeste om naar een restaurant in de stad Valls te gaan. Of kies voor een van de vele boerderijen gelegen aan de rand van steden en dorpen in heel Catalonië.”

 • Persoonlijke informatie:
  Naam: Lara Ojeda
  Leeftijd: 25
  Bezigheid: ik studeer nog
  Waar je woont in Barcelona: El Carmel (Horta)

Tip: check ook mijn review over Masia Can Sardá, waar ik heerlijke calçots gegeten heb.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Typisch uit Catalonië: calçots eten”

 1. Naar mijn idee lijkt het geenszins op selderij maar meer op een kruising van lenteui en jonge prei. Hoort geserveerd met veel drank en genuttigd in goed gezelschappen vrienden ?

  Beantwoorden
  • Hola Ron,

   Je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangepast 🙂

   Calçots eten is inderdaad altijd een aangename sociale gelegenheid waar veel gegeten en gedronken wordt. Leuk om te zien dat je dit al ervaren hebt!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie