🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Bezienswaardigheden in Barcelona » Gebouwen in Barcelona » Basílica de Santa Maria del Mar in Barcelona

Basílica de Santa Maria del Mar in Barcelona

De basiliek van Santa Maria del Mar in de wijk El Born, in het gebied La Ribera, is een van de mooiste en beste voorbeelden van gebouwen uit het Gotische tijdperk. Dit is tevens het decor van het beroemde boek van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones, “De Kathedraal van de Zee“. Heb je dit boek gelezen, dan is een bezoek aan de Basílica de Santa Maria del Mar zeker een must!

Wat te zien en te doen in de basiliek Santa Maria del Mar

De basiliek van Santa Maria del Mar wordt beschouwd als het beste en meest complete voorbeeld van Catalaanse Gotiek. In tegenstelling tot andere bouwwerken uit die tijd, die eeuwenlang in de steigers stonden en dus veel van stijl veranderden, werd deze basiliek in slechts 55 jaar gebouwd in volledig Gotische stijl.

Santa Maria del Mar van buiten

Let bij het naderen van de imposante basiliek goed op het grote roosvenster, de torens en de Gotische sculpturen op de façade van het gebouw. Het pleintje vooraan de basiliek, de Plaça de Santa Maria, is tevens altijd gezellig druk met toeristen en andere mensen op de terrasjes.

Basiliek van Santa Maria del Mar in Barcelona bezoeken
Basiliek van Santa Maria del Mar

Santa Maria del Mar van binnen

Van binnen heeft Santa Maria del Mar een interieur dat uitzonderlijk hoge plafonds bevat en eindeloze, slanke kolommen.

De indeling met drie beuken van bijna dezelfde hoogte, sobere en torenhoge kolommen, elk op 13 meter afstand van elkaar, is in geen enkele andere middeleeuwse constructie op de wereld te zien. Een indrukwekkende plek waar licht en ruimte centraal staan.

Aan de zijkanten van de basiliek bevinden zich meerdere kapellen, allemaal gewijd aan verschillende heiligen, waar kaarsen branden.

De mooie versierde vensters met glas-in-lood zijn één van de andere hoogtepunten van je bezoek. Je kunt deze van heel dichtbij zien vanuit de eerste verdieping achter het altaar. Enkele mooie voorbeelden waar je op kunt letten zijn de ‘vidriera de la Ascensión’, op de Santa Maria kapel en de ‘vidriera del Lavatorio’ op de San Rafael kapel.

Leuk detail: in één van de gebrandschilderde ramen van de gotische Santa Maria del Mar staat het schild van FC Barcelona gegraveerd omdat deze club de reconstructie van het venster in 1974 sponsorde. Kun je het vinden?

Als je naar de grond kijkt, zal je individuele graven en tombes van broederschappen, gilden en kooplieden uit de Middeleeuwen vinden.

Het huidige altaar werd in 1965 geplaatst. In de crypte onder het altaar worden de relikwieën bewaard en er wordt een audiovisueel fragment over de Santa Maria del Mar getoond.

Let op: voor een bezoek aan het dak van Santa Maria del Mar dien je aan een rondleiding mee te doen.

Basiliek van Santa Maria del Mar in Barcelona vanbinnen
Santa Maria del Mar vanbinnen

Mis in Santa Maria del Mar

De basiliek fungeert nog steeds als een plaats van aanbidding en houdt iedere dag een mis om 19:30 uur. Op zondag en feestdagen wordt er tevens een internationale mis gehouden om 12:00 uur. Op speciale gelegenheden zoals kerstavond en Pasen worden ook missen georganiseerd.

Dopen, huwelijken en andere ceremonies kunnen ook in de Santa Maria del Mar plaatsvinden, al is de wachtlijst behoorlijk lang.

Fossar de les Moreres

Neem na een bezoek aan de basiliek ook een kijkje bij het Plaça Fossar de les Moreres, dat aan de rechterkant van de basiliek staat. De Fossar was oorspronkelijk de begraafplaats van Santa Maria del Mar, maar werd na de nederlaag van de stad in 1714 in een massagraf veranderd.

Hier liggen de slachtoffers van de belegering van Barcelona in 1714 begraven. Een monument met een lange fakkel met een altijd brandende vlam herinnert ons hieraan.

👉 Lees hier meer over de val van Barcelona in 1714.

Fossar de les Moreres - Santa Maria del Mar Barcelona
Fossar de les Moreres

Casa Gispert

Eén van de oudste winkels in de wijk is Casa Gispert, dat aan de linker-achterzijde van Santa Maria del Mar ligt. Hier komen Barcelonezen allerlei granen, gebraden koffie en noten kopen. De oude toonbaak en de manier hoe alle producten opgestapeld worden nemen je mee terug in de tijd.

Eten bij Santa Maria del Mar

In de directe omgeving van Santa Maria del Mar vind je vele terrasjes, gezellige barretjes en lekkere restaurants om uit eten te gaan. Enkele van mijn favorieten zijn de beroemde tapasbar El Xampanyet, Casa Nova voor een lekkere lunchmenu, Bubó voor wat zoets en La Vinya del Senyor voor een wijntje met het mooiste uitzicht over de “kathedraal van de zee“.

Plaça de Santa Maria Barcelona
Plaça de Santa Maria

Geschiedenis van Santa Maria del Mar

Het belang van La Ribera als wijk voor kooplieden en zeelieden in de 13e eeuw, leidde tot de bouw van de basiliek van Santa Maria del Mar. Het werd gebouwd op de plaats van de oude parochie Parroquia de las Arenas. Op deze plek zou de martelares en Barcelona’s patroonheilige Santa Eulàlia in 303 begraven zijn.

De bouw van de kerk begon in 1329 op initiatief van de gelovigen uit het havengebied La Ribera, toentertijd Vilanova del Mar genoemd, en eindigde in 1383. De bouw werd onder leiding van architecten Berenguer de Montagut en Ramon Despuig voltooid. De gehele bevolking van La Ribera deed mee aan de bouw, bijvoorbeeld door stenen van de stadsheuvel Montjuïc naar de tempel te dragen, of ze gaven geldbedragen om de bouw van de kerk te financieren.

Geschiedenis van Santa Maria del Mar Barcelona
De basiliek werd steen voor steen gebouwd door zijn buurtbewoners

Hoewel de rijke decoratie tijdens de rellen van 1936 vernietigd werd en het grote roosvenster in 1428 verwoest werd bij een grote aardbeving, zijn er nog steeds originele sculpturen en grafstenen te zien. De restauratiewerkzaamheden van afgelopen jaren hebben de pracht en praal van deze Gotische basiliek teruggebracht en het zonder twijfel alleen maar mooier gemaakt.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Leuke weetjes over Santa Maria del Mar

  • Santa Maria del Mar wordt ook weleens de ‘Kathedraal van de Zee’ genoemd. Dit is omdat Santa Maria del Mar in de La Ribera buurt ligt, dat vroeger aan de haven van Barcelona grensde. Bovendien werd de basiliek steen voor steen gebouwd door zijn buurtbewoners, de meeste daarvan bastaixos (werkzaam in het laden en lossen van schepen). Na een lange werkdag kwamen deze mannen naar de bouwplaats om onder andere stenen van de Montjuïcberg hiernaartoe te brengen. Een herinnering aan dit zware werk is te vinden op de meest linkse kolom bij de hoofdingang, waar de bastaixos met de grote bouwstenen verbeeld worden.
  • Santa Maria del Mar werd in minder dan 100 jaar gebouwd; dat was toentertijd, en met de middelen van toen, een Guinness Book of Records waardige prestatie. Hierdoor is de basiliek mooi in één stijl behouden.
  • In één van de vele glas-in-lood ramen die de basiliek sieren zit een kleine afbeelding van het schild van FC Barcelona. Je vindt deze aan de rechter zijde achter het altaar, bovenop een ietwat moderner glas-in-lood van de Olympische Spelen. Het Barça schild is heel klein dus je moet wel goed opletten. Het werd geplaatst omdat Barça de reconstructie van dit venster in 1974 sponsorde.
  • Ter ere van de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 werd het ietwat modernere glas-in-lood-venster van José Fernández Castrillo in 1995 in de Capilla Santo Cristo Crucifijado geplaatst.
  • Op de vloer van Santa Maria del Mar zie je verschillende grafstenen met letters en tekeningen die ondanks hun leeftijd niet verdwenen zijn. De graftomben met schedels zie je heel vaak terug en vallen het meeste op. Ze liggen op de plekken waar meerdere mensen begraven liggen. Het commerciële en associatieve karakter van de wijk zie je hier terug in de grafstenen die door de verschillende gilden en broederschappen geplaatst werden: de boot staat bijvoorbeeld voor de gremi de pescadors (voor de zeelieden), de schaar voor de gremi de sastres (voor de kledingmakers), enzovoort.

Tickets voor Santa Maria del Mar

Je hebt tickets nodig om de basiliek van Santa Maria del Mar te bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur en op zondag van 14:00 tot 17:00 uur, maar de rest van de dag is de toegang gratis. Toegangskaartjes kosten €5 per persoon en zijn enkel ter plekke te koop. Indien je het dak van de basiliek wilt bezoeken, dan moet je €3 extra betalen en bij de rondleiding aansluiten.

Heb je entree betaald, dan ontvang je bij de ingang een plattegrond en een kleine uitleg van wat je kunt bezichtigen.

Rondleidingen bij Santa Maria del Mar

Je kunt in plaats van zelf op pad gaan, ook met een gids mee gaan om nog meer interessante aspecten uit de geschiedenis en de religieuze omvang van deze basiliek te leren kennen.

Deze 40 minuten durende tour bevat tevens een bezoekje aan het dak van Santa Maria del Mar, dat een adembenemend uitzicht biedt over de basiliek en de wijk, en de crypte, waar relikwieën worden bewaard.

De rondleidingen in het Engels vinden plaats om 14:00 en 15:00 uur. Kosten van de rondleiding bedragen € 8,- per persoon (€ 10,- indien je ook de crypte wilt bezoeken). Kaarten voor de rondleiding zijn online te koop of bij de ingang van de kerk.

Koop nu je tickets online

Santa Maria del Mar gratis bezoeken

Als je liever geen entree wilt betalen, dan kun je de basiliek Santa Maria del Mar ’s ochtends en ’s avonds bezoeken. Tussen 9:00 en 13:00 uur en van 17:00 tot 20:30 uur (op zondag van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur) is de toegang tot Santa Maria del Mar gratis. Weet wel dat je dan geen toegang tot het dakterras hebt.

Hoe ga je naar Santa Maria del Mar

Om naar de Basílica de Santa Maria del Mar te gaan kun je de metro nemen tot aan Jaume I (L4) om vervolgens de straat van Carrer de l’Argenteria richting de zee te volgen tot je bij de Plaça de Santa Maria komt. Daar vind je de hoofdingang van de basiliek.

Praktische informatie

Prijs: Vanaf € 8,- van 13:00 tot 17:00 (basiliek en crypte, € 3,- extra voor dakterras). De rest van de dag gratis.

Gratis voor kinderen tussen 6 en 8 jaar oud; kinderen jonger dan 6 jaar oud zijn niet toegestaan tijdens deze tour).

Openingstijden: Van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Zondag en feestdagen van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur.

Let op: rondleidingen van maandag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en op zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Adres:

Plaça de Santa Maria, 1
08003 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Jaume I (L4), Barceloneta (L4)

Bus: 47, 120, N0, N6, N8, N28, V15, V17

Trein: Estació de França (R2S Regional Expres Euromed Talgo)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.